vrijdag 8 april 2011

Hitflits: Glennis Grace, tweede artiest uit ‘De beste zangers van Nederland’ met een #1-hit

26 maart 2011 is een dag die Glennis Grace niet snel zal vergeten. Op die dag werd het programma ‘De beste zangers van Nederland’ uitgezonden, waarin ze het nummer ‘Afscheid’ zong van Volumia! De reacties daarop waren overweldigend, waarop het nummer de week daarop beschikbaar kwam als download. Binnen twee dagen stond het #1 in de iTunes lijst en die verkopen zijn voor een groot deel bepalend voor deze Single Top 100. En dus komt ‘Afscheid’ binnen op de eerste plaats, met een voorsprong van ruim 50% op de #2, ‘Happiness’ van Alexis Jordan, dat (voorlopig) maar één week bovenaan stond.

Glennis is na Thomas Berge met ‘Kon ik maar even bij je zijn’, de tweede artiest uit ‘De beste zangers van Nederland’ die een #1-hit scoort. Thomas deed in 2009 mee met de eerste editie en bereikte de eerste plaats in de tweede week. Dankzij alle aandacht rond Glennis gaat haar hit ‘Als je mij weer aankijkt’ (#22 in 2010), op herhaling op #92.

In datzelfde programma zong Anita Meyer vorige week samen met Lange Frans een nieuwe versie van ‘Why tell me why’. Dat nummer zal echter (voorlopig) geen notering krijgen, want beide artiesten hebben het nummer beschikbaar gesteld ten bate van het Japanse Rode Kruis.

Maar dat betekent niet dat Anita Meyer niet in de hitparade staat. Sterker nog, dankzij dat programma, gaan twee hits van haar op herhaling: op #41 Why tell me why’ (#1) en op #86 ‘They don’t play our lovesong anymore’ (#5), beide uit 1981. Het had niet veel gescheeld of ‘Idaho’ (#6 in 1982) was ook op herhaling gegaan. Overigens stijgt de remix van DJ Guilliano vs Anita Meyer van ‘Why tell me why’ door van 11 naar #8 en zakt ‘Discotex! (yah)’, de versie van DJ F.R.A.N.K. van 67 naar #75.

En ook Lange Frans staat in de Single Top 100, want ‘Kom maar op (vrij)’, zijn duet met Marco Borsato, komt binnen op de zesde plaats.

En dan de overige eersteweeks noteringen:
#43 Jonathan Jeremiah: Happiness
#50 Nicole Scherzinger: Don’t hold your breath
#56 Jamie Woon: Lady luck
#58 Marianne Weber: Als de rozen weer bloeien
#63 Sieneke: Vita bella
#71 Frans Bauer: Wat moet ik toch zonder jou
#80 Pretty boys from Saint Tropez: Aliens
#82 INB: Haar dagboek
#99 Paula Paloma: Hé tot snel

In tegenstelling tot de Single Top 100, dat voor de zesde week achtereen een andere #1 kent, blijft de #1 in de Album Top 100 al zes weken dezelfde: ‘21’ van Adele. Hoewel ‘The unforgiving’ van Within temptation #2 is gebleven, is dat album geen enkele bedreiging geweest voor ‘21’.Sterker, het verschil in vergelijking met vorige week is alleen maar toegenomen, van bijna 40% tot ruim 70%! Vanavond geeft Adele een eenmalig concert in Paradiso in Amsterdam. Het moet wel gek lopen, wil ze daar niet (wellicht van Filemon Wesselink via een verbinding met de Ma-di-wo-do-vrijdag show) een viervoudige platinaonderscheiding ontvangen, want er zijn al meer dan 200.000 stuks van '21' verkocht in Nederland!
Bij ons staat ‘21’ in totaal voor de elfde week bovenaan en ook dat aantal (maar dan onafgebroken) gaat het album aanstaande zondag halen in de Britse albumlijst. In de eerste twee dagen (zondag en maandag) werden er al 37.654 stuks van verkocht. Dus als die trend zich voortzet, dan gaat ze weer ver over de 100.000 stuks heen. Vorige week stond de teller op 257.731 stuks, het hoogste in tien weken tijd. Waarbij het album in al die weken niet onder de 100.000 stuks is gekomen, een absoluut record! Het totaal aantal verkochte exemplaren van ‘21’ stond afgelopen zaterdag 8 april op 1,754.319 stuks, behaald in 69 dagen!

Sinds afgelopen weekend is haar vorige album, ‘19’, met 465.289 stuks (totaal: 1.196.100 stuks sinds 2008), het op één na bestverkochte album van 2011. Met andere woorden: Adele bezet nu dus de eerste twee plaatsen van de Britse jaarlijst albums! ‘Loud’ van Rihanna volgt op #3 met 441.326 stuks.

Die elfde week aanstaande zondag van ’21’ zorgt er voor dat ze als zangeres gelijk komt met zowel Shania Twain met ‘Come on over’ (uit 1999) als ‘Jagged little pill’ van Alanis Morrisette (uit 1996), die beide ook elf weken bovenaan stonden. Nu op naar ‘Legend’ van Bob Marley & the Wailers, dat in 1984 twaalf weken onafgebroken op #1 stond.

Drie hoge eersteweeks noteringen kent onze top 10 en dat zijn:
#3: Milow: North and south (op bijna 15% van ‘The unforgiving’ van Within temptation), Milow is morgenmiddag te gast in ‘TROS Muziekcafé’
#4: Veldhuis & Kemper: Dan maar niet gelukkig
#7: Jonathan Jeremiah: A solitary man

De debutanten (acts die nog nooit met een album genoteerd hebben gestaan en ook geen hitsingle hebben gehad) zijn deze week de albums van the Kills en Israel Nash Gripka.

The Kills bestaat uit de Amerikaanse zangeres Alison Mosshart en de Britse gitarist Jamie Hince. Beide zaten voor the Kills in diverse bandjes, Alison ondermeer in ‘Dead weather’, de band van Jack White (inmiddels ex-White stripes). Alison en Jamie, ontmoetten elkaar in een hotel, waar zij Jamie een verdieping hoger hoorde spelen. Vier maanden lang mailden ze opnames over en weer.

Vervolgens verhuisde Mosshart van Florida naar Londen. Ze noemden zich eerst nog VV (=Mosshart) en Hotel (=Hince) en namen in 2001 een demo op. In 2003, inmiddels als the Kills, volgde het eerste album ‘Keep on your mean side’. ‘Blood pressures’ is hun vierde studioalbum, dat binnenkomt op #38.

De tweede debutant is ‘Barn doors and concrete floors’ van Israel Nash Gripka op #83. In 2009 trad hij op in Paradiso in Amsterdam en bracht hij het album ‘New York’ uit. Met ‘Barn doors and concrete floors’ levert de Amerikaanse singer-songwriter zijn tweede album af, opgenomen in een hooischuur in de Catskill Mountains, een natuurgebied boven New York City, met technicus Ted Young. Ook dit jaar komt hij weer naar Nederland; hij geeft maar liefst negen optredens, waaronder aanstaande donderdag, 14 april, in ‘Paard van Troje’ in Den Haag.

En dan nog het restant eersteweeks noteringen:
#16 Marike Jager: Here comes the night
#23 Duran duran: All you need is now
#49 Wiz Khalifa: Rolling papers
#72 Aha: Ending on a high note
#74 Alela Diane: Alela Diane & his wild divine
#99 Johnny Cash: The legend

Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de hits.

zondag 3 april 2011

Megaman bij week 14 – 2 april 2011

Welkom bij deze Megaman waarin Alexis Jordan af wil van vrouwonvriendelijke videoclips, Jim Bakkum inspiratie zocht en vond in Los Angeles, Inna concurrentie krijgt uit eigen land, Alma Nieto haar gevoel laat spreken en Dewi nu wil genieten van het leven. Dat en meer over de acht eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Alexis Jordan wil af van vrouwonvriendelijke videoclips

Alexis Jordan: Happiness (1) *** eerste week op #1 ***

In acht weken tijd verovert de Amerikaanse zangeres Alexis Jordan met ‘Happiness’ de eerste plaats van de Single Top 100. En dan te bedenken dat het in eerste instantie helemaal niet zo vlot ging. Het nummer kwam op 12 februari 2011 binnen op #70, maar steeg de week daarop slechts zeven plaatsen naar #63. Vervolgens sprintte het twee weken flink door, via 29 en #11. Daarna steeg het naar #10, twee weken geleden naar #6, vorige week naar #3 en deze week naar #1.

De laatste keer dat een #1-hit er minimaal acht weken voor nodig had om voor het eerst zover te komen, is meer dan een half jaar geleden. Op 11 september 2010 steeg ‘Born again (Balearic soul mix)’ van Ricky L feat. M:ck in de twaalfde week van de derde naar de eerste plaats. Dat nummer stond slechts één week bovenaan. Wellicht dat ‘Happiness’ van Alexis Jordan het langer volhoudt dan in de afgelopen elf weken.

jonge zangeres

Aanstaande donderdag, 7 april, wordt Alexis Jordan 19 jaar. Met haar bijna 19 jaar (18,9 jaar), is Alexis de jongste zangeres met een #1-hit op zak sinds ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke op 20 februari 2010, die op dat moment 17,9 jaar jong was. De allerjongste zangeres van een #1-hit, is Barbara Ann (Barby) van de Kelly family. Ten tijde van de #1-hit ‘David’s song’ op 12 januari 1980, was zij slechts 4,71 jaar! De volledige top 4 van jongste zanger(e)s(sen) bestaat zelfs uit alleen maar leden van de Kelly family! De jongste ‘solozangeres’ staat op #5: Joy Grutmann oftewel Schnappi was 9,18 jaar, op 12 februari 2005 toen ‘Das kleine Krokodil’ #1 kwam.

geen sex

Happiness’ gaat over het leren liefhebben van jezelf, alvorens je iemand anders gaat lief hebben. Oftewel hoe kan je van iemand anders houden, als je niet van jezelf houdt? Alexis ziet in dat ze voor veel tienermeisjes een rolmodel is. Ze wil dan ook geenszins sex gebruiken om haar liedjes te verkopen. Ze wil die mensen aanspreken die het net als haar, ook gehad hebben met de ranzige muziekwereld, waar de vrouwen als het ware voor het oprapen liggen, zoals menige videoclip wil doen geloven.

Jim Bakkum zocht en vond inspiratie in Los Angeles

Jim Bakkum: Feel your love (28)

Na Dewi met ‘My neighbourhood’ (op #65) is Jim Bakkum de tweede voormalige deelnemer uit de eerste serie van Idols. Jim verloor met 25% van de stemmen de finale in 2003 van Jamai Loman. Drie weken nadat Jamai een #1-hit scoorde met ‘Step right up’, was het de beurt aan Jim met ‘Tell him’. In tegenstelling tot Jamai, lukte het Jim wel om nog een #1-hit te scoren, dat was met ‘This love is real’.

Daarna volgden nog een aantal Engelstalige hits, waarna Jim in 2006 overging op het Nederlands met ‘Dapper en sterk’, titelnummer van de film ‘Asterix en de Vikingen’. Inmiddels was Jim zich ook meer aan het toeleggen op dansen (Dancing with the stars), acteur (in de politieserie ‘Boks’), musicals (in ‘Grèase’, ‘Fame’ en ‘Hairspray’) en presentator (‘De weg naar Fame’).

Met ‘Feel your love’ maakt Jim voor het eerst gebruik van zijn achternaam Bakkum en is hij weer terug bij de taal waarin hij is begonnen te zingen: Engels. In de zoektocht naar een nieuw geluid, vloog hij vorig jaar zomer naar Los Angeles. Daar nam hij in 2009 al de videoclip op voor zijn #6-hit ‘Door jou’. ‘Feel your love’ is de voorloper van een album later dit jaar. Jim zong het nummer voor het eerst op maandag 28 maart tijdens het optreden van Enrique Iglesias.

Naast een (nieuwe) hitcarrière, gaat Jim ook verder met acteren (in de KRO-serie ‘Seinpost Den Haag’) en blijft hij actief in de musicalwereld (in het najaar in ‘Wicked’). Maar het allerbelangrijkste voor Jim is natuurlijk de bruiloft met Bettina Holwerda, dit najaar, wat hij besloten wil houden!

Xander houdt nummer over aan de Vrienden van Amstel live

Xander de Buisonjé: Dit is jouw dag (36)

Dit is jouw dag’ van Xander de Buisonjé moet je niet verwarren met het gelijknamige nummer van Linda, Roos & Jessica uit 1996. Het nummer van Xander schreef hij samen met J.W. Rozenboom en J.W. Roy, bekend van hits voor Guus Meeuwis. Xander: “Ik had bij ‘De Vrienden van Amstel live!’met Guus Meeuwis en zijn mensen zo’n leuk contact, daaruit zijn wat ideeën ontstaan. Met het hele team zijn we gaan schrijven en daaruit is dit nummer ontstaan”.

drogisterij

‘Dit is jouw dag’ werd door drogisterijketen Kruidvat gebruikt voor de introductie van de Kruidvat klantenkaart. Op 29 maart kwam Xander bij de vestiging van Kruidvat in Almere langs om voor de eerste klanten die zich registreerden een aangepaste versie van ‘Dit is jouw dag’ te brengen.

beste zangers

Xander doet samen met Lange Frans, Wolter Kroes, Anita Meijer, Glennis Grace, Peter Koelewijn, George Baker en Do mee aan de derde serie van ‘De beste zangers van Nederland’. In de aflevering van 19 maart zong Glennis Grace haar versie van ‘Afscheid’, waarmee Xander samen met zijn groep Volumia! in 1998 een #4-hit scoorde. De versie van Glennis is inmiddels zo populair dat het volgende week ‘Dit is jouw dag’ ver voorbij zal streven!

Inna krijgt concurrentie uit eigen land

Alexandra Stan: Mr saxobeat (45)

Na Inna maken we deze week kennis met een nieuwe zangeres uit Roemenië. Alexandra Stan, geboren op 10 juni 1989 in Constanta, de oudste stad van Roemenië. Alexandra was er al vroeg bij, op haar derde viel ze met haar zangtalent vooral op in de familiekring, die haar aanmoedigden. Zoals vele zangeressen deed ook Alexandra mee aan diverse talentenjachten.
Haar muzikale carrière werd pas echt serieus in 2009, na een ontmoeting met Marcel Prodan en Andrew Nemirschi van de Maan Studio. Zij zagen een muzikale toekomst voor haar weggelegd en namen haar op in hun team. In 2009 leidde tot de single ‘Lolipop (param pam pam)’. Maar de doorbraak kwam vorig jaar met ‘Mr saxobeat’, een compositie van Prodan en Nemirschi. Alexandra is niet de zoveelste vrouw die ook denkt te kunnen zingen. Zij heeft meer in haar mars, ze volgt namelijk een studie Internationale relaties.

Justice (re)mixt alles aan elkaar

Justice: Civilization (58)

Als ‘Civilization’ van Justice niet in een reclamespot van Adidas terecht was gekomen, was het nummer vermoedelijk nooit een hit geworden. Justice is een Frans duo, bestaande uit Gaspard Augé (Besançon, 21 mei 1979) en Xavier de Rosnay (Ozoir-la-Ferrière ,2 juli 1982).

Hun bekendheid danken de twee vooral aan het remixen van nummers van anderen, waaronder N*E*R*D, Britney Spears, Fatboy slim, Daft punk, Lenny Kravitz en U2. Hun carrière startte dan ook met het winnen van een remix wedstrijd voor het Franse radiostation NRJ met het nummer ‘Never be alone’ van Simian mobile disco. Hierdoor kwamen ze onder contract van Ed Banger records. Voor de remix van ‘Electric feel’ van MGMT ontvingen ze in 2009 zelfs een Grammy Award in de categorie ‘beste remix’. Je zou bijna vergeten dat Gaspard en Xavier ook nog zelf nummers maken! In 2007 verscheen het album ‘†’ (#77) en een jaar later ‘Across the universe’ (#94). Van de albums hoeven ze het bij ons dus niet echt te hebben.

‘Civilization’, hun eerste singlehit, wordt gebruikt in ‘Adidas is all in’, de nieuwste campagne van Adidas. In het nummer zit een sample van ‘Baby O’Riley’ van the Who (#11 in 1971).

De vocalen op ‘Civilization’ zijn afkomstig van de Britse zanger Ali Love. Love, echte naam Alexander Williams, geboren in 1979 in Londen, heeft sinds 2006 al een aantal singles uitgebracht. Het bekendst is hij van het nummer ‘Do it again’ van the Chemical brothers (#26 in 2007), dat werd gebruikt in reclamespots van de Frans-Spaanse ontwerper Paco Rabanne. Ali werkt momenteel aan zijn tweede album ‘Love harder’.

Alma Nieto doet veel uit haar gevoel

Alma Nieto: Ik was van jou (63)

Vorige week stond ‘Kill for a broken heart’ van Ben Saunders voor het laatst genoteerd in de Single Top 100 op #92. Het was de 28ste hit die de eerste editie van ‘The voice of Holland’ had opgeleverd. Dit is dus sinds 20 november 2010 de eerste week zonder een hit uit ‘The voice of Holland’! En uitgerekend in deze week komt Alma Nieto binnen met haar single ‘Ik was van jou’.

niet kiezen

Alma deed op 8 oktober 2010 mee aan ‘The voice of Holland’ met ‘Lost’ van Anouk en kreeg met uitzondering van Roel VanVelzen, alle andere coaches mee. Vervolgens moest ze kiezen, maar dat ging haar niet makkelijk af. Onder het motto, ‘ik doe veel uit mijn gevoel’ en ik ken Nick & Simon niet, maar Angela Groothuizen en Jeroen van der Boom wel, werd de keuze een stukje makkelijker. Uiteindelijk koos ze voor Angela met wie ze al vaak heeft samengewerkt. Alma redde het uiteindelijk tot de derde battle: Shary-An Nivallac vs Charlotte ten Brink en Alma Nieto.

tweede

Alma Nieto (Den Haag, 29 maart, 1975) is voor de helft Spaans en volgens haar zit haar gevoel aan de linkerkant. Alma betekent ziel in het Spaans, en zingen is haar passie. Ze is ontdekt door de Amerikaanse producer/componist Tom Salisbury. ‘The voice of Holland’ was niet de eerste tv-talentenjacht waar Alma aan meedeed. Al in 1994 bereikte ze de tweede plaats van de Hennie Huisman Soundmixshow met het nummer ‘Hijo de la luna’ van Mecano. Winnaar werd toen Glennis Grace met ‘One moment in time’ van Whitney Houston.

Naar aanleiding van de finale kreeg Alma wel de vrouwelijke hoofdrol in de diner show van Frank Wentrink, waar ze zeven jaar optrad. Daarna trad ze met diverse artiesten op waaronder het Rosenberg trio. Ze geeft zangworkshops voor bedrijven, spreekt tekenfilms en commercials in en zong radiojingles in onder andere voor de TROS. In Spanje is ze al een aantal jaren de stem van ‘Los 40 principales’, het grootste radiostation van Spanje.

In 1998 nam Alma het Spaanstalige album ‘Noches calientes’ op, waar ook het Rosenberg trio aan meewerkte. ‘Ik was van jou’, haar eerste singlehit, is zeker niet het eerste Nederlandstalige nummer dat ze heeft opgenomen. In 2006 zong ze samen met Robert LeRoy het nummer ‘Nog een keer’.

Spaans

Toch heeft ‘Ik was van jou’ een Spaanstalig tintje, want van oorsprong heet het ‘Apiádate de mi’, gezongen door de Spaanstalige zanger David Bisbal. Wij kennen hem vooral van ‘Silencio’ dat in 2007 als ‘Jij bent zo’ een #1-hit was voor Jeroen van der Boom.

‘Apiádate de mi’ was geschreven voor het album ‘Buleria’ uit 2004 van David Bisbal, maar belandde daar niet op. Een jaar later kwam het nummer wel terecht op de DVD+dubbelcd ‘Todo por ustedes, een registratie van concerten in Madrid en Barcelona en een aantal nieuwe nummers. De Nederlandse tekst van ‘Apiádate de mi’ is van Nick Nielsen, sinds 2008 het gezicht van ‘Hart voor muziek’ op Sterren.NL.

Behalve het Spaans, delen Alma Nieto en David Bisbal nog een overeenkomst en dat is dat ze beide tweede werden bij een talentenjacht. Alma in 1994 bij de Hennie Huisman Soundmixshow, David in 2002 bij ‘Operación Triunfo’, de Spaanstalige Star Academy.

Dewi wil nu genieten van het leven

Dewi: My neighourhood (65)

In 2003 bereikte Dewi Luzi Louise Pechler (Dokkum, 9 september 1983) de zevende plaats met het nummer ‘When you walk in the room’, een duet met Idols winnaar Jamai. Van Jamai is bekend dat hij daarna nog een hitje scoorde met ‘Wango tango’ (#30 in 2004), daarna even niets van zich liet horen en uiteindelijk zijn roeping vond in musicals. Dewi is altijd bezig gebleven met muziek, scoorde nog wat hits, en wist vorig jaar met ‘Sour’ haar eerste hit te evenaren, want dat nummer bereikte ook de zevende plaats.
Na haar eerste album ‘Know me’ (#10 in 2003), komt Dewi na het geflopte album ‘True to my soul’ uit 2008, nu met de echte opvolger ‘Power of now’, waarvan ‘My neighourhood’ de tweede hitsingle is. Dat album is opgenomen in vier verschillende studio’s, waarbij ze werkte met producer Pete Boxsta Martin. De titel ‘Power of now’ verwijst naar haar levensfilosofie: leven in het hier en nu. Het staat zelfs op haar pols getatoeëerd.

Vorig jaar deed Dewi een bloot rapportage voor de Playboy. Onlangs ging ze weer uit de kleren, nu – niet geheel – voor Sapph Lingerie, waarvoor ze per jaar een paar fotorapportages maakt. Maar als ze moet kiezen, is het wel voor de muziek.

Rinus Werrens zong met René Froger

Rinus Werrens: Kun je me zeggen (92)

Van de acht eersteweeks noteringen in deze Single Top 100 zijn er maar liefst vijf debutanten. En muzikaal gaat het alle kanten op. Na ‘Wonder why’, de popplaat van Julian Perretta (op #97), debuteert op #92 de 17-jarige Bredase volkszanger Rinus Werrens.

Rinus Werrens zingt zijn hele jonge leven al en trad op in cafeetjes. Een bijzonder moment vond plaats toen hij tijdens het doen van zijn communie samen met René Froger mocht zingen. Net als veel van zijn jonge collega’s, deed ook Rinus mee aan diverse talentenjachten. Na verloop van tijd is hij zanglessen gaan volgen bij Mieke Werger, die ook Frans Bauer bij stem houdt. Vervolgens kwam Rinus in contact met producer Manfred Jongenelis, ook afkomstig uit Breda, die als accordeonist diverse artiesten begeleid, waaronder Marianne Weber, Henk Wijngaard en Vader Abraham. Manfred schreef voor Rinus het nummer ‘Kun je me zeggen’.

Julian Perretta ontmoette de juiste mensen op het juiste tijdstip

Julian Perretta: Wonder why (97)

Eind november bereikte ‘Wonder why’ van Julian Perretta al de achtste plaats van de Franse hitparade. Daar zijn ze al weer toe aan de opvolger ‘Stitch me up’, tevens de titel van zijn debuutalbum. Voorlopig moet hij het nog maar zien te maken in onze Single Top 100, want ‘Wonder why’ komt nog maar voorzichtig kijken op #97. Wellicht heb je hem op 9 maart al gezien in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
De naam Julian Perretta klinkt Zuid-Europees, en dat komt vanwege zijn Italiaanse vader. Toch is Julian Remo Perretta, zoals hij volledig heet, op 13 januari 1989 geboren in Londen. Hij heeft niet alleen wat Italiaans meegekregen van zijn vader, maar ook wat Iers, want daar komt zijn moeder vandaan. Op zijn zestiende won hij een beurs om te gaan studeren aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen, die hij al weer na een jaar verliet om liedjes te gaan schrijven. Daarbij liep hij niet de minsten tegen het lijf.

Allereerst bandleden van Jamiroquai, waarmee Julian demo’s opnam. Vervolgens producer Mark Ronson met wie hij op tournee ging en tenslotte Beyoncé die hem uitnodigde voor haar Britse ‘I am’ tournee. Het enige wat nog ontbrak was een platencontract, maar ook dat werd vorig jaar een feit. Van zo’n start van een carrière droomt iedere artiest. En toch vraagt Julian zich af ‘Wonder why’. Nou gewoon omdat je leuke liedjes maakt!