vrijdag 8 april 2011

Hitflits: Glennis Grace, tweede artiest uit ‘De beste zangers van Nederland’ met een #1-hit

26 maart 2011 is een dag die Glennis Grace niet snel zal vergeten. Op die dag werd het programma ‘De beste zangers van Nederland’ uitgezonden, waarin ze het nummer ‘Afscheid’ zong van Volumia! De reacties daarop waren overweldigend, waarop het nummer de week daarop beschikbaar kwam als download. Binnen twee dagen stond het #1 in de iTunes lijst en die verkopen zijn voor een groot deel bepalend voor deze Single Top 100. En dus komt ‘Afscheid’ binnen op de eerste plaats, met een voorsprong van ruim 50% op de #2, ‘Happiness’ van Alexis Jordan, dat (voorlopig) maar één week bovenaan stond.

Glennis is na Thomas Berge met ‘Kon ik maar even bij je zijn’, de tweede artiest uit ‘De beste zangers van Nederland’ die een #1-hit scoort. Thomas deed in 2009 mee met de eerste editie en bereikte de eerste plaats in de tweede week. Dankzij alle aandacht rond Glennis gaat haar hit ‘Als je mij weer aankijkt’ (#22 in 2010), op herhaling op #92.

In datzelfde programma zong Anita Meyer vorige week samen met Lange Frans een nieuwe versie van ‘Why tell me why’. Dat nummer zal echter (voorlopig) geen notering krijgen, want beide artiesten hebben het nummer beschikbaar gesteld ten bate van het Japanse Rode Kruis.

Maar dat betekent niet dat Anita Meyer niet in de hitparade staat. Sterker nog, dankzij dat programma, gaan twee hits van haar op herhaling: op #41 Why tell me why’ (#1) en op #86 ‘They don’t play our lovesong anymore’ (#5), beide uit 1981. Het had niet veel gescheeld of ‘Idaho’ (#6 in 1982) was ook op herhaling gegaan. Overigens stijgt de remix van DJ Guilliano vs Anita Meyer van ‘Why tell me why’ door van 11 naar #8 en zakt ‘Discotex! (yah)’, de versie van DJ F.R.A.N.K. van 67 naar #75.

En ook Lange Frans staat in de Single Top 100, want ‘Kom maar op (vrij)’, zijn duet met Marco Borsato, komt binnen op de zesde plaats.

En dan de overige eersteweeks noteringen:
#43 Jonathan Jeremiah: Happiness
#50 Nicole Scherzinger: Don’t hold your breath
#56 Jamie Woon: Lady luck
#58 Marianne Weber: Als de rozen weer bloeien
#63 Sieneke: Vita bella
#71 Frans Bauer: Wat moet ik toch zonder jou
#80 Pretty boys from Saint Tropez: Aliens
#82 INB: Haar dagboek
#99 Paula Paloma: Hé tot snel

In tegenstelling tot de Single Top 100, dat voor de zesde week achtereen een andere #1 kent, blijft de #1 in de Album Top 100 al zes weken dezelfde: ‘21’ van Adele. Hoewel ‘The unforgiving’ van Within temptation #2 is gebleven, is dat album geen enkele bedreiging geweest voor ‘21’.Sterker, het verschil in vergelijking met vorige week is alleen maar toegenomen, van bijna 40% tot ruim 70%! Vanavond geeft Adele een eenmalig concert in Paradiso in Amsterdam. Het moet wel gek lopen, wil ze daar niet (wellicht van Filemon Wesselink via een verbinding met de Ma-di-wo-do-vrijdag show) een viervoudige platinaonderscheiding ontvangen, want er zijn al meer dan 200.000 stuks van '21' verkocht in Nederland!
Bij ons staat ‘21’ in totaal voor de elfde week bovenaan en ook dat aantal (maar dan onafgebroken) gaat het album aanstaande zondag halen in de Britse albumlijst. In de eerste twee dagen (zondag en maandag) werden er al 37.654 stuks van verkocht. Dus als die trend zich voortzet, dan gaat ze weer ver over de 100.000 stuks heen. Vorige week stond de teller op 257.731 stuks, het hoogste in tien weken tijd. Waarbij het album in al die weken niet onder de 100.000 stuks is gekomen, een absoluut record! Het totaal aantal verkochte exemplaren van ‘21’ stond afgelopen zaterdag 8 april op 1,754.319 stuks, behaald in 69 dagen!

Sinds afgelopen weekend is haar vorige album, ‘19’, met 465.289 stuks (totaal: 1.196.100 stuks sinds 2008), het op één na bestverkochte album van 2011. Met andere woorden: Adele bezet nu dus de eerste twee plaatsen van de Britse jaarlijst albums! ‘Loud’ van Rihanna volgt op #3 met 441.326 stuks.

Die elfde week aanstaande zondag van ’21’ zorgt er voor dat ze als zangeres gelijk komt met zowel Shania Twain met ‘Come on over’ (uit 1999) als ‘Jagged little pill’ van Alanis Morrisette (uit 1996), die beide ook elf weken bovenaan stonden. Nu op naar ‘Legend’ van Bob Marley & the Wailers, dat in 1984 twaalf weken onafgebroken op #1 stond.

Drie hoge eersteweeks noteringen kent onze top 10 en dat zijn:
#3: Milow: North and south (op bijna 15% van ‘The unforgiving’ van Within temptation), Milow is morgenmiddag te gast in ‘TROS Muziekcafé’
#4: Veldhuis & Kemper: Dan maar niet gelukkig
#7: Jonathan Jeremiah: A solitary man

De debutanten (acts die nog nooit met een album genoteerd hebben gestaan en ook geen hitsingle hebben gehad) zijn deze week de albums van the Kills en Israel Nash Gripka.

The Kills bestaat uit de Amerikaanse zangeres Alison Mosshart en de Britse gitarist Jamie Hince. Beide zaten voor the Kills in diverse bandjes, Alison ondermeer in ‘Dead weather’, de band van Jack White (inmiddels ex-White stripes). Alison en Jamie, ontmoetten elkaar in een hotel, waar zij Jamie een verdieping hoger hoorde spelen. Vier maanden lang mailden ze opnames over en weer.

Vervolgens verhuisde Mosshart van Florida naar Londen. Ze noemden zich eerst nog VV (=Mosshart) en Hotel (=Hince) en namen in 2001 een demo op. In 2003, inmiddels als the Kills, volgde het eerste album ‘Keep on your mean side’. ‘Blood pressures’ is hun vierde studioalbum, dat binnenkomt op #38.

De tweede debutant is ‘Barn doors and concrete floors’ van Israel Nash Gripka op #83. In 2009 trad hij op in Paradiso in Amsterdam en bracht hij het album ‘New York’ uit. Met ‘Barn doors and concrete floors’ levert de Amerikaanse singer-songwriter zijn tweede album af, opgenomen in een hooischuur in de Catskill Mountains, een natuurgebied boven New York City, met technicus Ted Young. Ook dit jaar komt hij weer naar Nederland; hij geeft maar liefst negen optredens, waaronder aanstaande donderdag, 14 april, in ‘Paard van Troje’ in Den Haag.

En dan nog het restant eersteweeks noteringen:
#16 Marike Jager: Here comes the night
#23 Duran duran: All you need is now
#49 Wiz Khalifa: Rolling papers
#72 Aha: Ending on a high note
#74 Alela Diane: Alela Diane & his wild divine
#99 Johnny Cash: The legend

Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten