vrijdag 24 november 2017

Hitflits: elfde #1-album voor Marco Borsato en kersthit Mariah Carey voor de 52e week genoteerd

Evenwicht, het vorige studioalbum van Marco Borsato, was in 2015 het eerste gewone Borsato album in tien jaar dat niet de eerste plaats haalde. Het was Adele met 25 dat hem de weg versperde, waarmee ze zijn stroom van onafgebroken #1-albums doorbrak.

Dit keer is er geen nieuw album van Adele of een andere grote artiest als Ed Sheeran dat in de weg staat. Maar ook geen Nederlandstalig rapalbum à la Lil’ Kleine of Boef (vlak die aantallen niet uit) en dus knalt Thuis binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

tien keer vanuit het niets

Thuis is Borsato’s elfde #1-notering en het tiende album dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats. Dat is evenveel als Frans Bauer, waarvan hij er twee albums met Marianne Weber scoorde. Het hoogste aantal staat op naam van een vrouw, Anouk. Twaalf van haar dertien #1-albums kwamen vanuit het niets binnen op de eerste plaats.
Thuis is Borsato’s elfde #1-notering en het tiende album dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats. Vorige week donderdag, tijdens een intiem concert met fans in Paradiso, kreeg Marco Borsato uit handen van Youp van ’t Hek, een platina exemplaar uitgereikt voor de uitlevering van meer dan 40.000 albums.

ALBUM TOP 5

1. EW  Marco Borsato: Thuis
2. (2)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng – 38 (op ruim 47%)
3. EW  Frenna & Diquenza: We Don’t Stop
4. EW  K3: Love Cruise
5. (3)   Lil’ Kleine: Alleen

Reputation van Taylor Swift, de #1 van vorige week, gaat in de tweede week flink onderuit, want het album zakt naar de elfde plaats, net zo hard als Little Fictions van Elbow op 18 februari. De week daarop viel Tribute To Whitney van Romy Monteiro nog zes plaatsen lager. Maar de grootste val dit jaar vanaf de eerste plaats, werd in mei gemaakt door The Source van Ayreon, dat naar de 39e plaats zakte.

(nog) geen #1 voor Gruwelijk Eng – 38 (2)

Voor de tweede week staat Gruwelijk Eng – 38 van Kinderen voor Kinderen op de tweede plaats. normaal gesproken zonder Taylor Swift (vorige week op #1) en Marco Borsato (deze week), zou Gruwelijk Eng – 38 dus al twee weken de bovenste zijn in de Album Top 100. Dat Gruwelijk Eng – 38 op de albums van Frenna & Diquenza (op #3) en k3 (#4), relatief gezien, ver voorblijft, is te danken aan de jaarlijkse Live Show, die vorige week vrijdag was te zien op ZAPP3. Gruwelijk Eng – 38 verkoopt bijna de helft van Thuis van Borsato, dus veel!

Met de Sinterklaasverkopen dit weekend en de komende week zou er voor Gruwelijk Eng – 38 een #1-notering in moeten kunnen zitten. Dan moet het album het ook nog beter doen dan We Moeten Door, het nieuwe album van Broederliefde dat vandaag is uitgekomen. En of de Kinderen dat lukt? Over een week weten we het!

Lopen we nog even langs de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#9 Ellen ten Damme & the Magpie Orchestra: Paris
#17 Jeff Lynne’s ELO: Wembley Or Bust
#23 Iron Maiden: The Book of Souls: Live Chapter
#32 Sia: Everyday Is Christmas
#40 Morrissey: Low In High School
#43 Sharon Jones and the Dap-Kings: Soul of a Woman
#56 Dana Winner: Eerste Liefde
#58 Lil Peep: Come Over When You’re Sober Pt. 1
#63 Jaden Smith: Syre
#77 Green Day: Greatest Hits: God’s Favorite Band
#79 Black Sabbath: The End - Birmingham
#86 Tove Lo: Blue Lips (Lady Wood Phase II)
#98 Marcus & Martinus: Moments

Kensington is in Conrol

Sinds woensdag (en nog tot en met zondag) is de Ziggo Dome in Amsterdam het domein van de Utrechtse band Kensington. In de aanloop naar de concerten boeken hun albums winst. Control gaat van 12 naar #8, Rivals stijgt in de 172e week van 81 naar #53. De winst van Control is vooral te danken aan de vinylversie. In de Vinyl 33 komt de elpee opnieuw binnen, op de eerste plaats! 

SINGLES

In de achttiende week stijgt ‘Perfect’ van Ed Sheeran van de negende naar de achtste plaats. Acht maanden geleden, op 11 maart, stond het nummer daar ook al. Dat was in de week dat zijn album ÷ (divide) binnenkwam op de eerste plaats van de Album Top 100. Toen was ‘Perfect’ nog een albumtrack, sinds eind september een single, in eerste instantie begeleid door een lyric videoclip. Sinds 9 november is er ook een gewone videoclip van, die inmiddels meer dan 110 miljoen keer is aangeklikt.

nieuw album

÷ (divide) kwam in maart uit en zal over een maand hoge ogen gooien in de jaarlijst. Aan de opvolger wordt hard gewerkt, want Sheeran heeft al zo’n veertien nummers klaar liggen, waarvan hij er negen zeer goed vind. Vorige week is hij begonnen aan zijn tournee door Azië, die eerst was uitgesteld vanwege twee gebroken armen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Diquenza: Vervloekt (vierde week op #1)
2. (2)   Broederliefde: Officieel (op bijna 3%)
3. EW  Famke Louise: Op Me Monnie
4. (4)   Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag
5. (5)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar

Zoals we gezien hebben zijn Frenna & Dj Diquenza er niet in geslaagd om met hun album We Can’t Stop binnen te komen op de eerste plaats van de Album Top 100. Wel blijft het duo met ‘Vervloekt’ de Single Top 100 aanvoeren, nu voor de vierde week. Daarnaast krijgen de andere acht tracks van We Can’t Stop een notering, waarmee dus het hele album in de lijst staat. Hoe lang nog GfK??
#7 16 Million feat. Emms
#29 Wanna Be Mine feat. Latifah
#34 Better Days feat. Sevn Alias
#40 Karaat feat. Sevn Alias & KM
#41 Walk Away feat. SFB
#48 Bon Jovi feat. Jonna Fraser
#52 Ball feat. Priceless & Quincy Promes
#65 Sieben Intro

Daarnaast scoort Diquenza nog met ‘Pull Up Game Strong’, samen met SBMG, op #76 van #61. En Frenna en Diquenza doen het op ‘Blow It All’ samen met Bizzey feat. Ramiks & Dovgh, op #76 van #59. Frenna tenslotte doet nog mee op hits van Jonna Fraser & Sevn Alias (‘Architect’, op #18 van #14) en van Equalz (‘Love Song’, op #25 van #11).

Alle tien tracks van Thuis van Marco Borsato zijn meer dan 2,5 miljoen keer gestreamd. Het titelnummer is, met zo’n 1,5 miljoen, het populairste nummer. na een schamele #66 begin oktober, gaat ‘Thuis’ deze week even op herhaling op #71.

Gaan we snel over naar de andere eerste weeks:
#60 Equalz: Alles Delen
#66 David Guetta & Afrojack feat. Charli XCX & French Montana: Dirty Sexy Money
#67 Luis Fonsi & Demi Lovato: Échame la Culpa
#72 Hef: Hoop
#74 Wulf: Mind Made Up
#75 Jermaine Niffer, Dopebwoy & Jozo: Alles Contant
#95 Anu-D: Stay Strong Appie
#98 Tabitha: Jou & Mij
#99 Rita Ora: Anywhere

52 keer All I Want For Christmas

Sinterklaas is weer in het land, diverse stations draaien al weer kerstplaten, dus je kon er op wachten. Voor de twaalfde keer gaat ‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey op herhaling. Vorig jaar, op oudejaarsdag,  bereikte het nummer zelfs de eerste plaats. Kijken hoe ver het nummer dit jaar komt. Deze week binnen op #82, in de 52e week (incl. kerstweek) en daarmee dus een jaar genoteerd. Voor het eerst zijn het niet de downloads die zorgen voor de notering, maar de streams.

Dit weekend moeten we Sinterklaas helpen met inpakken, surprises maken en gedichten schrijven, dus het kan wel wat later worden met de nieuwe Megaman!

zondag 19 november 2017

Megaman bij week 46 – 18 november 2017

Frenna & Diquenza zijn niet te stoppen

En verder in deze Megaman:
-          Het is officieel: Broederliefde komt met nieuw album
-          Eminem doorbreekt stilte met nieuwe single en album
-          Vrouwen hebben een streepje voor bij Nafthaly Ramona
-          2017 kan niet meer stuk voor Dopebwoy
-          Julia Michaels helpt Clean Bandit aan zesde notering
-          Goede tijden breken aan voor rapper Bartofso

In de albumflitsen lees je alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Frenna & Diquenza zijn niet te stoppen

#1 Frenna & Diquenza: Vervloekt
     *** derde week op #1 ***

Afgelopen vrijdag, 17 november 2017, ging de vlag uit in huize Edusei, want Frenna had wat te vieren. In de eerste plaats natuurlijk omdat ‘Vervloekt’ van Frenna & Diquenza nog steeds, nu voor de derde week, bovenaan de Single Top 100 staat. Daarnaast verscheen vrijdag het album We Don’t Stop, dat hij samen met Diquenza maakte. Maar de belangrijkste reden was natuurlijk zijn verjaardag; Frenna mocht vrijdag 26 kaarsjes uitblazen. Alsnog van harte.
Deze week lukt het ‘Vervloekt’ het nummer ‘Officieel’ van Broederliefde voor te blijven. Maar of dat de komende weken ook nog lukt, nu Broederliefde met meer nieuwe nummers komt in aanloop naar hun nieuwe album We Moeten Door, dat aanstaande vrijdag verschijnt, zal moeten blijken.

Zeker is dat ‘Vervloekt’ volgende week niet meer de enige notering zal zijn van Frenna en Diquenza samen, want nu al worden de overige acht tracks van hun album We Can’t Stop flink gestreamd.

Het is officieel: Broederliefde komt met nieuw album

#2 Broederliefde: Officieel
    *** hoogste eerste weeks ***

Het zat er natuurlijk dik in, dat na ‘#JM’ (vorige week op #61 en deze week gestegen naar de derde plaats), er meer nummers van Broederliefde aan zouden komen. Deze week is dat ‘Officieel’, voorloper van hun album We Moeten Door, dat vrijdag verschijnt.
Wellicht dat op dat album ook hun eerste #1-notering staat. Voorlopig moet Broederliefde het doen met een #2-notering, en dat is dezelfde plek dat  ‘Het Is Een Feit’ met Emms, op oudejaarsdag 2016 ten deel viel.

Eminem doorbreekt stilte met nieuwe single en album

#24 Eminem feat. Beyoncé: Walk On Water

Zowel op single als op albumgebied is het al vier jaar rustig rond rapper Eminem. In 2013 scoorde hij met single ‘Survival’ (#49) en met het album The Marshall Mathers LP 2 (#4).
Met ‘Walk On Water’ van Eminem feat. Beyoncé wordt de stilte doorbroken. Het nummer is de voorloper van zijn negende studioalbum Revival. Zeker is dat naast Eminem zelf, Dr. Dre, Rick Rubin en Skylar Grey zich bemoeiden met de productie. Geruchten als zouden Adele, Chance the Rapper, Kid Cudi en the Weeknd meedoen op het album, zijn nog niet bevestigend. Alleen Beyoncé is zeker, want zij is te horen op ‘Walk On Water’, dat deze week binnenkomt op de 24e plaats.

met dank aan Jay-Z

Componiste Skylar Grey, die met ‘I Need A Doctor’ (#55 in 2011) al eens een hit had met Eminem zelf, kwam met een ideetje voor een nummer. Dat belandde bij Eminem, die met producer Rick Rubin bezig was aan zijn nieuwe album. De twee werkten het verder uit, waarna Rubin het resultaat liet horen aan Jay-Z. Hij zorgde er voor dat zijn vrouw Beyoncé het te horen kreeg, waarna zij het nummer bewerkte en daarmee was ‘Walk On Water’ een feit.

beste nummer

Skylar Grey, wiens echte naam Holly Brook Hafermann luidt, tweette over haar compositie:
‘Walk On Water’: “This is the song I've been trying to write since age 6. Every time I wrote a song I hoped it would be this good. I am truly proud of everything I've created, but this is the one.”

Vrouwen hebben een streepje voor bij Nafthaly Ramona

#25 Nafthaly Ramona, Bizzey & Hef: Merry

‘Merry’ is het hitparadedebuut van DJ Nafthaly Ramona (Den Haag, 11 december 1986). Al op jonge leeftijd was ze bezig met muziek en stelde zelf cd’s samen. Na haar studie aan de Universiteit van Utrecht wilde ze alleen nog maar voor de muziek gaan, waarna ze zich het dj-en eigen maakte. Haar doorbraak kwam in de Amsterdamse cocktailbar Suzy Wong, waar ze zes maanden de huis-dj was.

alleen voor vrouwen

Vorig jaar is Nafthaly Ramona een eigen beweging voor vrouwen gestart, de facebookgroep  ‘All The Girls Love’. Daarop maakt ze aparte mixen, verzamelt ze de beste feestjes en geeft ze op haar eigen draaiavonden gastenlijstplekken weg, maar alleen aan vrouwen. Want zoals ze zelf zegt: “Ik merk dat ik superveel energie krijg als jullie dames lekker aan het dansen zijn voor mijn neus, dus ik wil jullie gewoon elke week voor me hebben! Ik geniet van jullie babes!”

Mercy werd Merry

In ‘Merry’ van Nafthaly Ramona, Bizzey & Hef, dat werd geproduceerd door Ramiks, komt de zin voor ‘Stap met mij in een Merry-Merry-Merry’. De makers van ‘Merry’ hebben zich dan ook laten inspireren door ‘Shy Guy’ van Diana King (#3 in 1995), waarin de zin ‘Oh Lord have mercy mercy mercy’ voorkomt. ‘Mercy mercy mercy werd dus Merry merry merry’ op de melodie van ‘Shy Guy’.

Het is niet de eerste keer dat ‘Shy Guy’ van Diana King, dat werd gebruikt in de film ‘Bad Boys’, in een nummer langskomt. In 2008 werd ‘Shy Guy’ gecoverd door Candice & Nicole Tyler die er de 16e plaats mee bereikten.

2017 kan niet meer stuk voor Dopebwoy

#51 Dopebwoy: Afstand

Voor 2017 waren de Nederlandse hitlijsten nog onbekend gebied voor rapper Dopebwoy. Maar dit jaar heeft de als Jordan Jacott in Amsterdam Zuid-Oost geboren rapper, flink van zich doen spreken. Dat begon in april met zijn EP Nieuw Goud (#36). Vervolgens bracht hij in juni het nummer ‘Cartier’ feat. Chivv & 3Robi uit, dat de vijfde plaats haalde en nog steeds, na 21 weken, genoteerd staat, deze week op #46. En tot slot komt Dopebwoy nog dit jaar met een nieuwe EP, waar ‘Afstand’ de voorloper van is. 2017 kan dus voor hem niet stuk.

Julia Michaels helpt Clean Bandit aan zesde notering

#52 Clean Bandit feat. Julia Michaels: I Miss You

Het einde van ‘Symphony’ door Clean Bandit feat. Zara Larsson (#4 in april) lijkt door de nieuwe single ‘I Miss You’ feat. Julia Michaels wat te zijn uitgesteld. Op 14 oktober verdween ‘Symphony’ na 29 weken uit de Single Top 100, maar ging daarna op herhaling, en staat deze week op de 97e plaats.
Met Julia Michaels (rechts op de foto) als zangeres op ‘I Miss You’ zet Clean Bandit de lijn voort van telkens een andere zangeres voor een nummer. Na Jess Glynne, Sharma Bass, Louisa Johnson, Anne-Marie (en Sean Paul) en Zara Larsson, is Julia Michaels de zesde zangeres die Clean Bandit aan een hit helpt. Michaels is geen onbekende in hitland, zij scoorde al met ‘Carry Me’ met Kygo (#81 in 2016) en met haar eigen ‘Issues’ (#20 in april). Voor Grace Chatto van Clean Bandit is ‘Issues’ haar favoriete nummer van 2017.

Goede tijden breken aan voor rapper Bartofso

#86 Bartofso feat. Jozo: Mbila

In de Album Top 100 debuteert Bartofso op een achtste plek met zijn album Goede Tijden Akkabouz. Slechts één van de elf tracks krijgt ook een notering in de Single Top 100: ‘Mbila’  feat. Jozo op #86. In juni scoorde Bartofso Abbabouz zijn eerste hit met ‘Fransman’ met LouiVos & Mula B, dat een weekje op #79 stond.

Albumflitsen bij week 46 - 18 november 2017

Naast de nieuwe #1 van Taylor Swift (zie de HItflits van vrijdag), kwamen er nog tien andere albums binnen in de Album Top 100. In deze albumflitsen gaan we daar verder op in.

#8 Bartofso: Goede Tijden Akkabouz
Elf nummers herbergt Goede Tijden Akkabouz, het debuutalbum van rapper Bartofso Akkabouz, afkomstig uit Kinshasa, Congo. Aan het album werkten onder andere Kingsize, 3robi en Jozo mee. Bartofso stond al eerder in de Album Top 100, want hij werkte mee aan het nummer ‘Meer’ met Kingsize en Mula B op de mixtape W.W.Nation van Wilde Westen (#2 in maart).

#23 Evanescence: Synthesis
Op Synthesis, het vierde studioalbum van de Amerikaanse rockband Evanescence, staan veertien bewerkingen van oude nummers en twee nieuwe nummers. De band scoorde onder andere de hits ‘Bring Me To Life’ (#10 in 2003) en ‘My Immortal’ (#7 in 2004). Toen maakte Ben Moody nog deel uit van de band van zangeres Amy Lee. Moody, medeoprichter van Evanescence verliet de band eind 2003, net voordat het grote succes kwam dus.

#31 the Corrs: Jupiter Calling
Na U2 is de Ierse groep the Corrs de bestverkopende act uit Ierland. Jupiter Calling is het zevende studioalbum van the Corrs dat sinds de start in 1995 traditionele Ierse muziek combineert met popinvloeden. The Corrs wordt gevormd door de zussen Andrea, Sharon, Caroline en broer Jim.

#33 Freek de Jonge: Koffers
De grootste hit die cabaretier Freek de Jonge scoorde was ‘Leven Na De Dood’ met Stips (#2 in 1997). Dat nummer is een Nederlandse bewerking van ‘Death Is Not The End’ van Bob Dylan uit 1988.

‘Leven Na De Dood’ staat niet op het album Koffers van Freek de Jonge, maar wel dertien andere koffers, van onder andere Chuck Berry (‘Come On’ werd ‘Kom Op’) en Tammy Wynette (‘Stand By Your Man’ werd ‘Blijf Bij Je Wijf’). De Jonge nam het album in zijn eigen thuisstudio op, samen met bassist Reyer Zwart, drummer Rowin Tettero, gitaristen Jan van Bijnen en Maurits Fondse en producer Frans Hagenaars.

#45 Metallica: Master of Puppets - Remastered
In 1986 brak de Amerikaanse heavy metal groep Metallica door met hun derde elpee Master of Puppets, dat bij ons de zeventiende plaats bereikte. Drie jaar daarna kwam het album uit op cd, maar wist niet opnieuw te scoren. Anno 2017 is het oorspronkelijke album uit 1986 geremastered, voorzien van live opnames, interviews, mixen, demos en DVD’s. Te koop in enkele configuraties, maar ook in een box. Kortom alles voor de liefhebbers.

#54 Aretha Franklin with the Royal Philharmonic Orchestra: A Brand New Me
Na zes jaar onder contract bij Columbia Records, dat haar kwaliteiten niet echt wist om te zetten in succes, sloot de 24-jarige Aretha Louise Franklin in oktober 1966 een contract met Atlantic Records. Daar scoorde ze vanaf 1967 in de Amerikaanse hitlijsten de ene na de andere hit, waaronder ‘Respect’ (#1) en ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ (#8).

Het grote succes voor Aretha Franklin is dus 50 jaar geleden begonnen en dat wordt gevierd met het album A Brand New Me, waarop veertien van haar grote successen staan. De oude opnames zijn van een nieuw arrangement voorzien en worden uitgevoerd door the Royal Philharmonic Orchestra. Het album is geproduceerd door Nick Patrick en Don Reeman, dezelfde mensen die dat deden met het album If I Can Dream van Elvis Presley uit 2015.

#69 Cecilia Bartoli & Sol Gabetta: Dolce Duello
Na tien albums bundelt de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli (links op de foto)haar krachten met de Argentijnse celliste Sol Gabetta. Op het album Dolce Duello brengen ze barokmeesterwerken van Antonio Vivaldi, George Frideric Handel, Domenico Gabrielli en Tomaso Albinoni.
Volgende week maandag, 27 november, geven de dames een optreden in het concertgebouw in Amsterdam, samen met het barockensemble Cappella Gabetta van Sol Gabetta en haar broer Andrés Gabetta.

#88 Seal: Standards
In augustus verklaarde de Britse zanger Seal, bekend van de hits ‘Crazy’ (#1 in 1991) en ‘Kiss From A Rose’ (#3 in 1995), nog dat hij geen plannen had om binnenkort een album uit te brengen. En nu is er dan toch Standards. Maar wat hij bedoelde was het opnemen van een gewoon album, want dat vind hij niet meer van deze tijd: een tijdlang in de studio zitten en dan met een album komen.

Standards, de titel zegt het al, is geen gewoon album. Op zijn tiende studioalbum, zingt Seal nummers uit de jaren ’50 en ’60, beroemd geworden in de uitvoering van onder andere Frank Sinatra (‘It Was A Good Year’) en Nat King Cole (‘Smile’).

Over het album zegt Seal: “This is the album I have always wanted to make. I grew up listening to music from the Rat Pack era, so recording these timeless tunes was a lifelong dream. It was a true honour to collaborate with the same musicians who performed with Frank Sinatra and so many of my favourite artists, in the very same studios (Capitol Studios and United Recording Studios in Los Angeles) where the magic was first made – it was one of the greatest days of my recording career.”

#89 Hansi Hinterseer: Für Mich ist Glück …
Dit is de zevende notering in onze hitparade van de 63-jarige Johann Ernst ‘Hansi’  Hinterseer uit Kitzbühel, acteur, zanger en voormalig alpine skiër.

#94 R.E.M.: Automatic For The People – 25th Anniversary
Het kon natuurlijk niet uitblijven, dat ook Automatic For The People, het achtste studioalbum van de Amerikaanse rockband R.E.M. uit 1992 eens de 25-jarige leeftijd zou bereiken. Dit jaar is het eindelijk zover en wordt dat gevierd met een speciale versie, de 25th Anniversary, met Live At The 40 Watt Club 11/19/92 en Demos als extraatje.
Van Automatic For The People met de hits ‘Drive’ (#12), ‘Man On The Moon’ (#54) en ‘Everybody Hurts’ (#4), zijn wereldwijd achttien miljoen stuks verkocht. In ons land werd het album in september 1993 twee weken van de eerste plaats gehouden door Bigger, Better, Faster, More! Van 4 Non Blondes. In de jaarlijst eindigde Automatic For The People op de zeventiende plaats.