zondag 19 november 2017

Albumflitsen bij week 46 - 18 november 2017

Naast de nieuwe #1 van Taylor Swift (zie de HItflits van vrijdag), kwamen er nog tien andere albums binnen in de Album Top 100. In deze albumflitsen gaan we daar verder op in.

#8 Bartofso: Goede Tijden Akkabouz
Elf nummers herbergt Goede Tijden Akkabouz, het debuutalbum van rapper Bartofso Akkabouz, afkomstig uit Kinshasa, Congo. Aan het album werkten onder andere Kingsize, 3robi en Jozo mee. Bartofso stond al eerder in de Album Top 100, want hij werkte mee aan het nummer ‘Meer’ met Kingsize en Mula B op de mixtape W.W.Nation van Wilde Westen (#2 in maart).

#23 Evanescence: Synthesis
Op Synthesis, het vierde studioalbum van de Amerikaanse rockband Evanescence, staan veertien bewerkingen van oude nummers en twee nieuwe nummers. De band scoorde onder andere de hits ‘Bring Me To Life’ (#10 in 2003) en ‘My Immortal’ (#7 in 2004). Toen maakte Ben Moody nog deel uit van de band van zangeres Amy Lee. Moody, medeoprichter van Evanescence verliet de band eind 2003, net voordat het grote succes kwam dus.

#31 the Corrs: Jupiter Calling
Na U2 is de Ierse groep the Corrs de bestverkopende act uit Ierland. Jupiter Calling is het zevende studioalbum van the Corrs dat sinds de start in 1995 traditionele Ierse muziek combineert met popinvloeden. The Corrs wordt gevormd door de zussen Andrea, Sharon, Caroline en broer Jim.

#33 Freek de Jonge: Koffers
De grootste hit die cabaretier Freek de Jonge scoorde was ‘Leven Na De Dood’ met Stips (#2 in 1997). Dat nummer is een Nederlandse bewerking van ‘Death Is Not The End’ van Bob Dylan uit 1988.

‘Leven Na De Dood’ staat niet op het album Koffers van Freek de Jonge, maar wel dertien andere koffers, van onder andere Chuck Berry (‘Come On’ werd ‘Kom Op’) en Tammy Wynette (‘Stand By Your Man’ werd ‘Blijf Bij Je Wijf’). De Jonge nam het album in zijn eigen thuisstudio op, samen met bassist Reyer Zwart, drummer Rowin Tettero, gitaristen Jan van Bijnen en Maurits Fondse en producer Frans Hagenaars.

#45 Metallica: Master of Puppets - Remastered
In 1986 brak de Amerikaanse heavy metal groep Metallica door met hun derde elpee Master of Puppets, dat bij ons de zeventiende plaats bereikte. Drie jaar daarna kwam het album uit op cd, maar wist niet opnieuw te scoren. Anno 2017 is het oorspronkelijke album uit 1986 geremastered, voorzien van live opnames, interviews, mixen, demos en DVD’s. Te koop in enkele configuraties, maar ook in een box. Kortom alles voor de liefhebbers.

#54 Aretha Franklin with the Royal Philharmonic Orchestra: A Brand New Me
Na zes jaar onder contract bij Columbia Records, dat haar kwaliteiten niet echt wist om te zetten in succes, sloot de 24-jarige Aretha Louise Franklin in oktober 1966 een contract met Atlantic Records. Daar scoorde ze vanaf 1967 in de Amerikaanse hitlijsten de ene na de andere hit, waaronder ‘Respect’ (#1) en ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ (#8).

Het grote succes voor Aretha Franklin is dus 50 jaar geleden begonnen en dat wordt gevierd met het album A Brand New Me, waarop veertien van haar grote successen staan. De oude opnames zijn van een nieuw arrangement voorzien en worden uitgevoerd door the Royal Philharmonic Orchestra. Het album is geproduceerd door Nick Patrick en Don Reeman, dezelfde mensen die dat deden met het album If I Can Dream van Elvis Presley uit 2015.

#69 Cecilia Bartoli & Sol Gabetta: Dolce Duello
Na tien albums bundelt de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli (links op de foto)haar krachten met de Argentijnse celliste Sol Gabetta. Op het album Dolce Duello brengen ze barokmeesterwerken van Antonio Vivaldi, George Frideric Handel, Domenico Gabrielli en Tomaso Albinoni.
Volgende week maandag, 27 november, geven de dames een optreden in het concertgebouw in Amsterdam, samen met het barockensemble Cappella Gabetta van Sol Gabetta en haar broer Andrés Gabetta.

#88 Seal: Standards
In augustus verklaarde de Britse zanger Seal, bekend van de hits ‘Crazy’ (#1 in 1991) en ‘Kiss From A Rose’ (#3 in 1995), nog dat hij geen plannen had om binnenkort een album uit te brengen. En nu is er dan toch Standards. Maar wat hij bedoelde was het opnemen van een gewoon album, want dat vind hij niet meer van deze tijd: een tijdlang in de studio zitten en dan met een album komen.

Standards, de titel zegt het al, is geen gewoon album. Op zijn tiende studioalbum, zingt Seal nummers uit de jaren ’50 en ’60, beroemd geworden in de uitvoering van onder andere Frank Sinatra (‘It Was A Good Year’) en Nat King Cole (‘Smile’).

Over het album zegt Seal: “This is the album I have always wanted to make. I grew up listening to music from the Rat Pack era, so recording these timeless tunes was a lifelong dream. It was a true honour to collaborate with the same musicians who performed with Frank Sinatra and so many of my favourite artists, in the very same studios (Capitol Studios and United Recording Studios in Los Angeles) where the magic was first made – it was one of the greatest days of my recording career.”

#89 Hansi Hinterseer: Für Mich ist Glück …
Dit is de zevende notering in onze hitparade van de 63-jarige Johann Ernst ‘Hansi’  Hinterseer uit Kitzbühel, acteur, zanger en voormalig alpine skiër.

#94 R.E.M.: Automatic For The People – 25th Anniversary
Het kon natuurlijk niet uitblijven, dat ook Automatic For The People, het achtste studioalbum van de Amerikaanse rockband R.E.M. uit 1992 eens de 25-jarige leeftijd zou bereiken. Dit jaar is het eindelijk zover en wordt dat gevierd met een speciale versie, de 25th Anniversary, met Live At The 40 Watt Club 11/19/92 en Demos als extraatje.
Van Automatic For The People met de hits ‘Drive’ (#12), ‘Man On The Moon’ (#54) en ‘Everybody Hurts’ (#4), zijn wereldwijd achttien miljoen stuks verkocht. In ons land werd het album in september 1993 twee weken van de eerste plaats gehouden door Bigger, Better, Faster, More! Van 4 Non Blondes. In de jaarlijst eindigde Automatic For The People op de zeventiende plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten