vrijdag 24 november 2017

Hitflits: elfde #1-album voor Marco Borsato en kersthit Mariah Carey voor de 52e week genoteerd

Evenwicht, het vorige studioalbum van Marco Borsato, was in 2015 het eerste gewone Borsato album in tien jaar dat niet de eerste plaats haalde. Het was Adele met 25 dat hem de weg versperde, waarmee ze zijn stroom van onafgebroken #1-albums doorbrak.

Dit keer is er geen nieuw album van Adele of een andere grote artiest als Ed Sheeran dat in de weg staat. Maar ook geen Nederlandstalig rapalbum à la Lil’ Kleine of Boef (vlak die aantallen niet uit) en dus knalt Thuis binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

tien keer vanuit het niets

Thuis is Borsato’s elfde #1-notering en het tiende album dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats. Dat is evenveel als Frans Bauer, waarvan hij er twee albums met Marianne Weber scoorde. Het hoogste aantal staat op naam van een vrouw, Anouk. Twaalf van haar dertien #1-albums kwamen vanuit het niets binnen op de eerste plaats.
Thuis is Borsato’s elfde #1-notering en het tiende album dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats. Vorige week donderdag, tijdens een intiem concert met fans in Paradiso, kreeg Marco Borsato uit handen van Youp van ’t Hek, een platina exemplaar uitgereikt voor de uitlevering van meer dan 40.000 albums.

ALBUM TOP 5

1. EW  Marco Borsato: Thuis
2. (2)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng – 38 (op ruim 47%)
3. EW  Frenna & Diquenza: We Don’t Stop
4. EW  K3: Love Cruise
5. (3)   Lil’ Kleine: Alleen

Reputation van Taylor Swift, de #1 van vorige week, gaat in de tweede week flink onderuit, want het album zakt naar de elfde plaats, net zo hard als Little Fictions van Elbow op 18 februari. De week daarop viel Tribute To Whitney van Romy Monteiro nog zes plaatsen lager. Maar de grootste val dit jaar vanaf de eerste plaats, werd in mei gemaakt door The Source van Ayreon, dat naar de 39e plaats zakte.

(nog) geen #1 voor Gruwelijk Eng – 38 (2)

Voor de tweede week staat Gruwelijk Eng – 38 van Kinderen voor Kinderen op de tweede plaats. normaal gesproken zonder Taylor Swift (vorige week op #1) en Marco Borsato (deze week), zou Gruwelijk Eng – 38 dus al twee weken de bovenste zijn in de Album Top 100. Dat Gruwelijk Eng – 38 op de albums van Frenna & Diquenza (op #3) en k3 (#4), relatief gezien, ver voorblijft, is te danken aan de jaarlijkse Live Show, die vorige week vrijdag was te zien op ZAPP3. Gruwelijk Eng – 38 verkoopt bijna de helft van Thuis van Borsato, dus veel!

Met de Sinterklaasverkopen dit weekend en de komende week zou er voor Gruwelijk Eng – 38 een #1-notering in moeten kunnen zitten. Dan moet het album het ook nog beter doen dan We Moeten Door, het nieuwe album van Broederliefde dat vandaag is uitgekomen. En of de Kinderen dat lukt? Over een week weten we het!

Lopen we nog even langs de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#9 Ellen ten Damme & the Magpie Orchestra: Paris
#17 Jeff Lynne’s ELO: Wembley Or Bust
#23 Iron Maiden: The Book of Souls: Live Chapter
#32 Sia: Everyday Is Christmas
#40 Morrissey: Low In High School
#43 Sharon Jones and the Dap-Kings: Soul of a Woman
#56 Dana Winner: Eerste Liefde
#58 Lil Peep: Come Over When You’re Sober Pt. 1
#63 Jaden Smith: Syre
#77 Green Day: Greatest Hits: God’s Favorite Band
#79 Black Sabbath: The End - Birmingham
#86 Tove Lo: Blue Lips (Lady Wood Phase II)
#98 Marcus & Martinus: Moments

Kensington is in Conrol

Sinds woensdag (en nog tot en met zondag) is de Ziggo Dome in Amsterdam het domein van de Utrechtse band Kensington. In de aanloop naar de concerten boeken hun albums winst. Control gaat van 12 naar #8, Rivals stijgt in de 172e week van 81 naar #53. De winst van Control is vooral te danken aan de vinylversie. In de Vinyl 33 komt de elpee opnieuw binnen, op de eerste plaats! 

SINGLES

In de achttiende week stijgt ‘Perfect’ van Ed Sheeran van de negende naar de achtste plaats. Acht maanden geleden, op 11 maart, stond het nummer daar ook al. Dat was in de week dat zijn album ÷ (divide) binnenkwam op de eerste plaats van de Album Top 100. Toen was ‘Perfect’ nog een albumtrack, sinds eind september een single, in eerste instantie begeleid door een lyric videoclip. Sinds 9 november is er ook een gewone videoclip van, die inmiddels meer dan 110 miljoen keer is aangeklikt.

nieuw album

÷ (divide) kwam in maart uit en zal over een maand hoge ogen gooien in de jaarlijst. Aan de opvolger wordt hard gewerkt, want Sheeran heeft al zo’n veertien nummers klaar liggen, waarvan hij er negen zeer goed vind. Vorige week is hij begonnen aan zijn tournee door Azië, die eerst was uitgesteld vanwege twee gebroken armen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Diquenza: Vervloekt (vierde week op #1)
2. (2)   Broederliefde: Officieel (op bijna 3%)
3. EW  Famke Louise: Op Me Monnie
4. (4)   Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag
5. (5)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar

Zoals we gezien hebben zijn Frenna & Dj Diquenza er niet in geslaagd om met hun album We Can’t Stop binnen te komen op de eerste plaats van de Album Top 100. Wel blijft het duo met ‘Vervloekt’ de Single Top 100 aanvoeren, nu voor de vierde week. Daarnaast krijgen de andere acht tracks van We Can’t Stop een notering, waarmee dus het hele album in de lijst staat. Hoe lang nog GfK??
#7 16 Million feat. Emms
#29 Wanna Be Mine feat. Latifah
#34 Better Days feat. Sevn Alias
#40 Karaat feat. Sevn Alias & KM
#41 Walk Away feat. SFB
#48 Bon Jovi feat. Jonna Fraser
#52 Ball feat. Priceless & Quincy Promes
#65 Sieben Intro

Daarnaast scoort Diquenza nog met ‘Pull Up Game Strong’, samen met SBMG, op #76 van #61. En Frenna en Diquenza doen het op ‘Blow It All’ samen met Bizzey feat. Ramiks & Dovgh, op #76 van #59. Frenna tenslotte doet nog mee op hits van Jonna Fraser & Sevn Alias (‘Architect’, op #18 van #14) en van Equalz (‘Love Song’, op #25 van #11).

Alle tien tracks van Thuis van Marco Borsato zijn meer dan 2,5 miljoen keer gestreamd. Het titelnummer is, met zo’n 1,5 miljoen, het populairste nummer. na een schamele #66 begin oktober, gaat ‘Thuis’ deze week even op herhaling op #71.

Gaan we snel over naar de andere eerste weeks:
#60 Equalz: Alles Delen
#66 David Guetta & Afrojack feat. Charli XCX & French Montana: Dirty Sexy Money
#67 Luis Fonsi & Demi Lovato: Échame la Culpa
#72 Hef: Hoop
#74 Wulf: Mind Made Up
#75 Jermaine Niffer, Dopebwoy & Jozo: Alles Contant
#95 Anu-D: Stay Strong Appie
#98 Tabitha: Jou & Mij
#99 Rita Ora: Anywhere

52 keer All I Want For Christmas

Sinterklaas is weer in het land, diverse stations draaien al weer kerstplaten, dus je kon er op wachten. Voor de twaalfde keer gaat ‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey op herhaling. Vorig jaar, op oudejaarsdag,  bereikte het nummer zelfs de eerste plaats. Kijken hoe ver het nummer dit jaar komt. Deze week binnen op #82, in de 52e week (incl. kerstweek) en daarmee dus een jaar genoteerd. Voor het eerst zijn het niet de downloads die zorgen voor de notering, maar de streams.

Dit weekend moeten we Sinterklaas helpen met inpakken, surprises maken en gedichten schrijven, dus het kan wel wat later worden met de nieuwe Megaman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten