zondag 26 november 2017

Albumflitsen bij week 47 - 25 november 2017

Voor het eerst, sinds Slaaptekort van Boef op 25 maart, worden er weer dubbele cijfers geschreven. Dubbele cijfers zijn meer dan 10.000 verkochte albums in één week. Dat is deze week het geval met Thuis van Marco Borsato (zie de Hitflits).

De eerste keer dat er dit jaar meer dan 10.000 albums werden verkocht in één week, was op 11 maart: ÷ (divide) van Ed Sheeran. De verkopen zwellen dus weer aan en het aantal nieuwe noteringen ook. Dus gaan we snel over naar de andere nieuwe noteringen van deze week in een nieuwe editie van de albumflitsen.

#3 Frenna & Diquenza: We Don’t Stop
Voor de vierde week voeren Frenna & Diquenza de Single Top 100 aan met ‘Vervloekt’. Het nummer is één van de negen tracks op hun album We Don’t Stop, waaraan Jonna Fraser, SFB, Sevn Alias, KM, Priceless, Quincy Promes, Emms en Latifah bijdragen leverden.

#4 K3: Love Cruise
In tegenstelling tot K3 1.0 (zeven #1-noteringen) en K3 2.0 (drie #1-noteringen), lukt het K3 3.0 maar niet om in ons land een #1-album te scoren. Twee jaar geleden werd 10.000 Luchtballonnen tegengehouden door 25 van Adele. Ushuaia kwam vorig jaar niet verder dan de derde plaats en Love Cruise komt dit jaar (nog) niet verder dan de vierde plaats.
In de Belgische albumlijst komt Love Cruise van K3 net als de vorige twee albums binnen op de eerste plaats (hun elfde #1 daar) en staat Thuis van Marco Borsato op een tweede plaats. Bij ons is het een beetje andersom, Thuis (onze #1) staat boven Love Cruise (op #4). In de volledige Benelux zijn meer dan 100.000 albums van Love Control besteld, maar moeten nog wel eerst verkocht worden.

Zeven van de twaalf nummer op Love Cruise komen ook langs in de gelijknamige bioscoopfilm die op 11 december in première gaat. Net als voorheen zijn de nummers op Love Cruise, het derde album van Hanne Verbruggen, Klaasje Meijer en Marthe de Pillecyn,  geschreven door Alain Vande Putte, Peter Gillis en Miguel Wiels.

Voor het eerst speelt een K3-lid een instrument. Op ‘Verlegen Vlindertje’ speelt Klaasje dwarsfluit. Klaasje studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam, vormde met haar moeder en zussen het Meijer Quintet en gaf muziekles aan kinderen.

Vanaf 17 maart 2018 gaan de meiden op tournee door België en Nederland. de week daarvoor, op 10 maart, is K3 te gast tijdens het concert van Jan Smit in het Sportpaleis van Antwerpen. Tegen die tijd komt er ook een single uit van K3 met Jan Smit.

#9 Ellen ten Damme & the Magpie Orchestra: Paris
Na het Duitstalige Berlin (#7 in 2014) stond zangeres/actrice Ellen ten Damme op 22 mei van dit jaar opnieuw in Het Concertgebouw Amsterdam. Dit keer zong ze Franse chansons uit de vorige eeuw van onder andere Jacques Brel, Edit Piaff, maar ook nummers van nu, van onder andere Stromae. Ze werd daarbij begeleid door het Magpie Orchestra, bestaande uit musici van haar eigen Magpie band met Thijs Cuppen op piano, blazers van de Konrad Koselleck Big Band en een strijkersensemble. Speciale gast was harpiste Lavinia Meijer.

Sinds 28 september tourt Ellen ten Damme met haar Magpie Band langs de theaters met de voorstelling ‘Paris-Berlin’, waarin dus zowel Franstalige als Duitstalige nummers langskomen.

#17 Jeff Lynne’s ELO: Wembley Or Bust
Vorige week ging de verkoop van start van het concert dat Jeff Lynne en zijn Electric Light Orchestra (ELO) op 27 september 2018 geeft in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaarten gaan snel, dus als je daarbij wilt zijn, wacht niet te lang! In mei stond Lynne ook al in de Ziggo Dome en dat was een groot succes.
Op 24 juni deed Jeff Lynne met zijn ELO de Wembley Arena in Londen aan. Dat optreden, waarbij zo’n 60.000 fans aanwezig waren, is nu uit op de dubbel-cd + DVD Wembley Or Bust. In 2015 stond hij daar ook en verscheen daarvan de DVD Out of the Blue – Live At Wembley, dat een weekje op de 29e plaats stond.

En voor de vinylfanaten: afgelopen vrijdag verscheen de 40th anniversary picture disc van Out Of The Blue, het zevende studioalbum van ELO uit 1977 op vinyl.

#23 Iron Maiden: The Book of Souls: Live Chapter
Na drie top 2-noteringen, was het in 2015 bingo voor de Britse heavy metal groep Iron Maiden, want hun album The Book of Souls bereikte de eerste plaats in ons land. De gelijknamige wereldtournee, die liep van 24 februari 2016 tot 22 juli 2017 en de groep op 8 juni naar het Gelredome in Arnhem bracht, omvatte 117 optredens. De cd/DVD  The Book of Souls: Live Chapter bevat optredens van alle continenten.

#32 Sia: Everyday Is Christmas
In tegenstelling tot veel kerstalbums waarop vooral bewerkingen van kerstklassiekers staan, staat er op Everyday Is Christmas van de Australische zangeres Sia geen enkel oud kerstnummer. Alle tien nummers schreef ze zelf met Greg Kurstin (Adele, P!nk), die haar achtste studioalbum ook produceerde. Beide hebben heel wat afgelachen na de opnames die al in mei plaatsvonden.

vroege kerst?

Hoewel Sinterklaas nog maar een week in het land is, liggen de kerstalbums alweer in de (digitale) schappen. Kerst is vroeg dit jaar, of toch niet? In vergelijking met vorig jaar is kerst zelfs laat. In 2016 kreeg A Pentatonix Christmas van Pentatonix al op 29 oktober een notering!. Het kan echter nog vroeger. In 2013 waren het onze eigen Nick & Simon, die een tweede plaats scoorden met Christmas With … Merry X-Mas Everyone, op 19 oktober!

#40 Morrissey: Low In High School
Low In High School, het elfde studioalbum van de Britse muzikant Morrissey, werd opgenomen in de La Fabrique Studios in het Franse Saint-Rémy de Provence en in de Ennio Morricone's Forum Studios in Rome, Italië. De Franse studio was ook het decor voor World Peace Is None of Your Business (#28 in 2014), het vorige album van Morrissey, dat ook werd geproduceerd door de Amerikaan Joe Chiccarelli.

#43 Sharon Jones and the Dap-Kings: Soul of a Woman
Deze week is het een jaar geleden dat Sharon Lafaye Jones op 60-jarige leeftijd
overleed aan kanker. Na een behandeling in 2013, kwam de kanker in 2015 weer terug. Toch lukte het haar tussen twee ziekteperiodes de opnames te voltooien van Soul Of A Woman, het vierde album dat bij ons een notering krijgt.
Sharon Jones was een laatbloeier. Hoewel ze de soul van de jaren ’60 en de funk van de jaren ’70 heeft meegemaakt, maakte ze pas eind jaren ’90 furore op Desco en Daptone, de befaamde retrosoul-labels. Haar doorbraak kwam in 2008, op 40-jarige leeftijd, met het album 100 Days, 100 Nights (#53), samen met haar Dap-Kings.

#56 Dana Winner: Eerste Liefde
In de Belgische albumlijst komt Eerste Liefde van Dana Winner binnen op de tiende plaats en is daarmee haar twaalfde top 10-album. In ons land kwam de Vlaamse zangeres nooit hoger dan de zestiende plaats, met Geef Me Je Droom in 1997. Dana Winner (52) heeft ook fans in onder andere Zuid-Afrika, Denemarken en Zweden. Veel haar albums zijn ook in andere talen uitgebracht, waarmee Eerste Liefde in totaal haar 45e album is!

Op Eerste Liefde zingt Dana Winner Nederlandstalige bewerkingen van onder andere CCR (‘Who’ll Stop The Rain’ werd ‘Eerste Liefde, Mooiste Liefde’) en Twarres (‘Wër Bisto’ werd ‘Waar Ben Jij’). De Nederlandse teksten zijn onder meer van Frank Vander Linden, zanger van De Mens. Over haar eerste liefde zegt Dana: "Mijn eerste liefde was muziek en die liefde is door de jaren heen alleen maar gegroeid."

#58 Lil Peep: Come Over When You’re Sober Pt. 1
Nog maar een maand geleden, op 15 november 2017, vond de manager van rapper Lil Peep,  zijn artiest dood in de tour bus.  Peep, alter ego van Gustav Åhr, zou die avond een optreden verzorgen in een club in Tucson, Arizona. Kort daarvoor is hij, slechts 21 jaar jong, overleden aan een overdosis. Come Over When You’re Sober Pt. 1, dat nu pas een notering in ons land krijgt.
Lil Peep wordt gezien als één van de verantwoordelijke rappers voor een opleving van de zogenaamde emo-hiphop.  Twee maanden voor zijn dood verscheen zijn debuutalbum

#63 Jaden Smith: Syre
Syre is één van de drie namen van zanger-acteur Jade Christopher Syre Smith, zoon van Jada & Will Smith. In 2010 scoorde Jaden Smith, toen nog elf jaar jong, zijn enige hit in ons land: ‘Never Say Never’ (#70), thema van ‘Karate Kid’, samen met Justin Bieber. De zeventien nummers op Syre schreef Jaden Smith zelf, dan wel met anderen. Op ‘B’ zingen zijn broer Willow en het Amerikaanse model/zangeres Pia Mia.

#77 Green Day: Greatest Hits: God’s Favorite Band
22 nummers staan er op Greatest Hits: God’s Favorite Band van de Amerikaanse rockband Green Day. Acht van de elf hits die de band van Billie Joe Armstrong ins ons land scoorde, staan op het album. Daaronder echter niet ‘The Saints Are Coming’, een nummer met U2 (#1 in 2006). Wel krijg je op Greatest Hits: God’s Favorite Band een nieuwe versie van ‘Ordinary World’’ , waarop zanger Armstrong in duet gaat met countryzangeres Miranda Lambert. Echt nieuw is het nummer ‘Back In The USA’

#79 Black Sabbath: The End - Birmingham
Op 4 februari 2017 vond in the Genting Arena in hun woonplaats Birmingham het allerlaatste concert plaats van de Britse hardrockgroep Black Sabbath. Het optreden vormde het slotconcert van de afscheidstournee ‘The End’, die begon op 20 januari 2016 in Omaha, Nebraska.

Na bijna 25 jaar (1968-2006, 2011-2017), gooiden Ozzy Osbourne (zang), Geezer Butler (bas) en Tony Iommi (gitaar), drie mannen van het eerste uur, de handdoek in de ring. Bill Ward (drums), die er in 1968 ook bij was, ontbrak. Hij stapte in 2012 uit de groep. Grootste hit van Black Sabbath was ‘Paranoid’ (#2 in 1970).

#86 Tove Lo: Blue Lips (Lady Wood Phase II)
Na Lady Wood (#28 in 2016) komt Ebba Tove Elsa Nilsson, beter bekend als de Zweedse zangeres Tove Lo, alweer met een nieuw album, Blue Lips (Lady Wood Phase II). De meeste nummers nam ze al op tijdens de sessies voor Lady Wood. Niet zonder reden, want beide albums maken deel uit van een concept, dat gaat over het sexy en duistere leven van Lady Wood.

#98 Marcus & Martinus: Moments
Marcus & Martinus Gunnarsen zijn twee broers, geboren op 21 februari 2002 in het Noorse Elverum, De eeneiige tweeling won in 2012 het elfde seizoen van Melodi Grand Prix, een talentenjacht op de Noorse tv, waarbij de kandidaten, kinderen onder de zestien, liedjes in het Noors of een Noors dialect zingen. Daarna is het snel gegaan voor de broers. Moments is hun derde album en het eerste dat bij ons een notering krijgt.

1 opmerking: