vrijdag 1 december 2017

Hitflits: eerste #1-hit voor Broederliefde; Sinterklaas helpt Kinderen voor Kinderen aan zestiende #1-album.

We hadden er een hard hoofd in. Met megareleases van Taylor Swift, Marco Borsato, deze week Broederliefde en volgende week U2, zou het voor Gruwelijk Eng van Kinderen voor Kinderen, het 38e album in de reeks, erg moeilijk worden om dit jaar nog #1 te komen. Zowel Taylor Swift met Reputation als Marco Borsato met Thuis hielden de kids de afgelopen weken van de eerste plaats.

Broederliefde wilde door, maar kon niet door

Deze week stonden alle seinen op groen voor Broederliefde om met We Moeten Door, de kinderen voor te blijven. Aanvankelijk leek dat er ook op; op maandag stond het album fier bovenaan de voorlopige Album Top 100, op de hielen gezeten door de kinderen.
Maar woensdag waren de rollen omgedraaid: Kinderen voor Kinderen op #1 gevolgd op ruime afstand (zo’n 17%) door Broederliefde. En toen wisten we al dat de hiphoppers het niet meer zouden redden.

Fysiek versus digitaal

Met de Sinterklaasverkopen zou het verschil alleen nog maar groter worden. En daar is maar één reden voor: het album van Broederliefde past niet in een schoen, want er is geen fysiek exemplaar van! We Moeten Door is alleen beschikbaar als download en stream, en  hoe leg je dat Sinterklaas uit?

Dus als Broederliefde met Sinterklaas weer een album uitbrengt, denk er dan ook even aan dat het in een schoen moet passen. Want ook volgend jaar komt Kinderen voor Kinderen met een album, dan rond Vriendschap, het thema van de 64e Kinderboekenweek.

weer tien weken

Hadden de eerste acht #1-albums van Kinderen voor Kinderen maar maximaal vijf weken nodig om #1 te komen, voor Deel 14 in 1983 was dat het dubbele, tien weken. Dat gold ook voor Voor Altijd Jong! – 37, dat precies een precies een jaar geleden, op 3 december 2016, in de tiende week de eerste plaats bereikte. Dat album staat nog steeds genoteerd, deze week op de 15e plaats in de 62e week. Ook dit jaar was er zware concurrentie, waardoor Gruwelijk Eng – 38 er weer tien weken overdeed om de eerste plaats te bereiken.

nog drie te gaan

Gruwelijk Eng – 38 is het zestiende Kinderen voor Kinderen album dat de eerste plaats haalt. Naast vijftien gewone delen (sinds 1981 verschijnt er elk jaar een Kinderen voor Kinderen album), haalde in 2014 het verzamelalbum De Allergrootste Hits Van Kinderen Voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd, ook de eerste plaats. Met zestien #1-noteringen is het koor nog drie #1-noteringen verwijderd van het record van BZN, dat er negentien scoorde.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng – 38
2. EW  Broederliefde: We Moeten Door (op bijna 22%)
3. (1)   Marco Borsato: Thuis
4. EW  Jannes: Live In Gelredome 15 Jaar
5. (8)   Kensington: Control (dankzij de vijf Ziggo concerten)

Welke albums nog meer in een schoen vallen, volgen nu:
#9 Vreemde Kostgangers: Nachtwerk
#21 Noel Gallagher’s High Flying Birds: Who Built The Moon? (nieuwe #1 in Britse albumlijst)
#29 Björk: Utopia
#53 Sam J’Taime: Niet Van Paris
#56 Jayboogz: Disappear
#72 Andrë Rieu and his Johann Strauss Orchestra: Amore (top 10 in Britse albumlijst)
#77 Alain Clark: Bad Therapy

SINGLES

Lopen ze in de Album Top 100 met We Moeten Door voorlopig de eerste plaats mis, toch kan de vlag bij Broederliefde uit. 
Na een vierde plaats voor ‘Jungle’ (in 2016), een derde plaats voor ‘#JM’ (twee weken geleden) en een tweede plek op Oudejaarsdag 2016 voor ‘Het Is Een Feit’, samen met Emms, scoort het gezelschap deze week met Officieel hun eerste #1-hit in de Single Top 100. En dat is officieel!

SINGLE TOP 5

1. (2)   Broederliefde: Officieel (eerste week op #1)
2. (1)   Frenna & Diquenza: Vervloekt (op bijna 31%)
3. (3)   Famke Louise: Op Me Monnie (er is ook nu ook een remix van, door Frenna & Boef, maar zonder Famke)
4. (5)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar
5. (8)   Ed Sheeran: Perfect (Sheeran heeft het nummer nu ook opgenomen met Beyoncé)

Naast ‘#JM’ (op #6) en ‘Officieel’ (op #1), krijgen ook de andere tien tracks op We Moeten Door van Broederliefde een notering:
#9 Keskiednis
#11 Mi No Dansi
#15 Alles In feat. Broertje
#19 Sugardaddy
#25 Next Move feat. Jonna Fraser
#29 Steen
#31 Ontsnappen
#32 Life
#34 Nos Tei
#38 Jetlag

Met ‘Silence’ feat. Khalid bleef Marsmello in oktober net buiten de top 10. Maar met ‘Wolfes’ samen met Selina Gomez lukt het hem dit keer wel. ‘Wolfes’ stijgt in de vijfde week van de elfde naar de tiende plaats en levert Gomez na ‘It Ain’t Me’ met Kygo (#3 in maart en april), haar tweede top 10-notering op.

Resteert ons nog de andere eerste weeks:
#58 Ali B & Mula B feat. Dopebwoy: Obesitas
#90 Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande
#91 Bebe Rexha & Florida Georgia: Meant To Be
#99 Marco Borsato: Als Je Vliegt

kersthits (2)

Hoewel Sinterklaas zijn verjaardag nog moet vieren (aanstaande dinsdag 5 december), gaan de kerstklassiekers al weer op herhaling. Zoals elk jaar is Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’ die het spits afbijt. Vorige week ging haar kerstklassieker op herhaling op de 82e plaats en stijgt deze week door naar de 56e plaats.

Mariah Carey is niet de enige meer, want deze week voegt een oude bekende zich bij haar.  Wham! met ‘Last Christmas’, #2 in 1984, komt binnen op de 88e plaats. Sinds 2003 is het nummer elk jaar van de partij, dit jaar al voor de 19e keer en (incl. kerstweken) voor de 88e week!

Mocht je dit weekend, net als wij, Sinterklaas vieren, dan een leuke pakjesavond gewenst, met surprises en gedichten. En anders een goed weekend. Aan het einde daarvan melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten