vrijdag 16 november 2007

Hitflits: Jan Smit en André Hazes onbedreigd; recordaantal nieuwkomers

Zo slecht als het is gesteld met de stembanden van Jan Smit, zo goed gaat het met zijn singleverkopen. 'Dan volg je haar benen' (gekoppeld aan het 'Calypso'-duet met John Denver) staat al voor de derde week bovenaan in de Single Top 100 en weet de aanval van wanna-be-popstar Maaike succesvol af te slaan. Met 38% voorsprong blijft Smit aan de leiding. Maaike volgt op #2 en Anouk klimt een plaatsje naar #3; een nummer één-hit zal voor haar wel altijd een illusie blijven... Anouk zit qua verkopen slechts op de helft van de aantallen van Jan Smit.

In een rustige top 10 klimmen Bløf, Samim en Mika, drie platen die eigenlijk al richting uitgang gingen, weer even terug. Nog bonter maken René Froger en Enrique Iglesias het; die waren al buiten de bovenste tien gevallen, maar maken daarin nu hun rentree.

De lijst lijkt heel rustig, maar toch hebben we een record te melden: maar liefst drieëntwintig platen maken hun debuut in de Single Top 100 deze week. Dat is het hoogste aantal ooit! Nooit waren er meer binnenkomers in de singleshitparade dn deze week. Het aantal van exact 23 is overigens al wel twee keer eerder gehaald: begin dit jaar, op 27 januari, was het ook al 23 keer raak, en op 8 mei 2004 werd de Megaman ook flink aan het werk gezet...

Deze week zien we pas buiten de top 10 de eerste vier platen hoog binnenkomen. Rihanna is de hoogste nieuwe; met 'Don't stop the music' komt ze net een procentje tekort om in de top 10 te debuteren. 'All I need' van Within temptation komt vlak daar weer achter binnen op #13, op de voet gevolgd door een danceversie van Alanis Morissettes 'Uninvited' door de Freemasons met zang van Bailey Tzuke. Ook Acda & De Munnik debuteren binnen de bovenste twintig: 'Dan leef ik toch nog een keer' is nieuw op #17.

Twee Sinterklaasliedjes doen een serieuze aanval naar de top: Coole Piet klimt naar #12 met 'De speelgoeddief' en de Gebroeders Ko gaan naar #18 met 'Zwaai maar dag Sinterklaasje'. Zaterdag komt de Goedheiligman aan in Nederland; wellicht heeft hij een flink aantal exemplaren van beide liedjes meegenomen als schoenkado; we zien het volgende week.

Twee top 10-noteringen van vorige week vallen nu als grote verliezers buiten de top 20: zowel XYP als Ali B had vorige week een actie lopen. Nu die verkoopstunt voorbij is, zakt 'I wanna be like you' (XYP) van #8 naar #26, terwijl 'Groupie love' (Ali B) zelfs van #3 naar #27 keldert; zo gewonnen, zo geronnen...

Nog een paar opvallende nieuwkomers iets verderop in de lijst: Kylie Minogue maakt haar come back op #29 met '2 hearts'; de Spice girls doen dat eveneens, maar dan minder succesvol, op #52, met 'Headlines' en Brainpower en Intwine slaan de handen ineen op 'The chosen' (#57). Grote hitmakers als Guus Meeuwis, Kus en Djumbo debuteren met hun nieuwe singles zeer bescheiden op respectievelijk #58, #61 en #70. Wellicht is het ook hier de Sint die ervoor moet zorgen dat daar verbetering in komt...

In de Album Top 100 weet het duettenalbum van André Hazes, 'Samen met Dré', zich moeiteloos aan de top te handhaven. De binnenkomers op #2 en #4 zijn voorlopig nog geen serieuze bedreiging: Hazes loopt 43% voor op Alicia Keys, die met 'As I am' op #2 binnenkomt, en 57% op Céline Dion, die nieuw is op #4 met 'Taking chances'. Daartussenin staan nog the Eagels met 'Long road out of Eden'. Paul Potts, de Maaike van Engeland, stoomt met 'One chance' door naar #5.

Ook de Album Top 100 kent een grote verliezer: Marco Borsato, vorige week nog met zijn verzamelbox op #7 binnen, keldert al naar #35. De fans hebben hun presentje aangeschaft, voor de rest van Nederland is het te duur of te obscuur, of wellicht zijn de boxen (in beperkte oplage uitgebracht) al uitverkocht in de lokale platenzaken.

Een paar tips voor de top: op #16 komt zowaar Led zeppelin binnen met de dubbel-cd+dvd 'Mothership'. Op #19 debuteert de soundtrack van de musicalversie van 'Ciske de Rat'. En op #25 staat 'Nederlanders' van Herman van Veen. Opvallende stijger is 'De gamer' van de Kinderen voor kinderen; blijkbaar een schoenkadootje in de hele dure schoenen...

Lees maandag het uitgebreide nieuws rond de toppers en alle nieuwkomers bij de Megaman!

woensdag 14 november 2007

Midweek: Within temptation, Alicia Keys en Celine Dion komen eraan!

Geen verandering aan de top de komende week. Zowel de Single Top 100 als de Album Top 100 kent aanstaande vrijdag dezelfde leider als de afgelopen week. In de Single Top 100 gaat Jan Smit zijn derde week in als lijstaanvoerder. 'Dan volg je haar benen' is de eerste in een hele reeks van Nederlandse producties; met een beetje mazzel komen er vrijdag acht van de tien uit eigen land!

Hoogste nieuwe wordt Within temptation; 'All I need' wordt hun zesde top 10-hit. Coole Piet is op weg naar de top 10 en Mika kan ook nog wel eens wat winst gaan boeken. Met 'Groupie love' gaat het juist bergaf: na hun fraaie top 3-notering vorige week als gevolg van een serie instore-optredens kelderen Ali B, Yes-R, Gio en Darryl komende vrijdag de top 10 al weer uit.

Er zit een hele serie fraaie nieuwkomers in de pijplijn voor komende vrijdag: Rihanna ('Don't stop the music'), Acda en de Munnik ('Dan leef ik toch nog een keer'), Freemasons ('Uninvited') en Kylie Minogue ('2 hearts') mogen hopen op een top 20-notering. Didier Sinclair ('Feel the wave'), the Spice girls ('Headlines') en Alex Gaudino ('Que pasa contigo') zitten daar weer vlak achter. En ook Djumbo ('Dit is real'), Craig David ('Hot stuff'), Nickelback ('Rockstar'), Moke ('This plan') en natuurlijk good old Elvis Presley ('You don't have to say you love me') hebben een nieuwe hitnotering in het vizier.

In de Album Top 100 gaan twee dames een flinke klapper maken. Nee, aan de positie van André Hazes valt nog niet te morrelen, maar onder dat duettenalbum komen Alicia Keys ('As I am') en Celine Dion ('Taking chances') in de top 5 binnen; misschien wel allebei in de top 3. Vlak daarachter gaan we Paul Potts als snelle stijger zien.

Buiten de top 10 valt vooral de binnenkomst van Dekoor op. Dit Utrechtse studentenkoor was onlangs de winnaar van de tv-talentenjacht voor zangkoren 'Korenslag', gepresenteerd door Henny Huisman. Met 'Beter dan ooit' debuteert Dekoor aanstaande vrijdag wellicht in de top 30.

Daarnaast mogen we ook nieuwe albums van gevestigde namen verwelkomen. Led zeppelin gaat binnenkomen met 'Mothership', Craig David met 'Trust me', Herman van Veen met 'Nederlanders' en Seal met 'System'. De come back van the Spice girls valt vooralsnog tegen. Naast een bescheiden singlehit scoren de dames komende week pas in de lagere regionen met hun verzamelalbum.

Check de definitieve lijsten komende vrijdag bij de Megaman!

maandag 12 november 2007

Megaman week 45

Welkom bij de Megaman van week 45, waarin Jan Smit voorlopig z’n mond houdt, Anouk voor een soepele ontslagregeling kiest, Xyp aan alle kanten uit elkaar valt, Elvis onvindbaar blijkt en Hazes muzikaal nog springlevend is. Dit en nog veel meer nieuws uit de Single Top 100 en Mega Album Top 100 lees je in de nieuwe Megaman!

Jan Smit kan niet zingen

Jan Smit: Dan volg je haar benen / John Denver & Jan Smit: Calypso (1)

Een geluk bij een ongeluk voor Jan Smit: hij blijft op #1 staan in de Single Top 100 met zijn dubbelsingle ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Calypso’. Het ongeluk sloeg eind vorige week toe: De stembanden van Jan Smit moeten onder het mes. Aanvankelijk had Jan nog de hoop dat hij met wat rust van de knobbeltjes op zijn stembanden af zou komen, maar helaas… zijn KNO-artsen kwamen er afgelopen woensdag na een controle in Rotterdam achter dat er toch wat meer aan de hand was. Deze week al gaat Jan onder het mes. Dat zet wel een stevige streep door zijn plannen voor het komende half jaar. Zo is zijn live-tournee afgelast, de ‘Jan Smit komt naar je toe tour’. Ook zijn nieuwe album, ‘Stilte in de storm’, wordt uitgesteld; het stond op de rol voor januari. Tenslotte kan Jan ook zijn werk als TROS-presentator voorlopig wel vergeten.

De KNO-specialisten die Jan gaan opereren, zijn dezelfde die ook in de stembanden van Guus Meeuwis en Frans Bauer hebben zitten snijden. Een hele verantwoordelijkheid, want bij elkaar hebben we het dan over dertien #1-hits, die samen al ruim een jaar op 1 hebben gestaan.

Over Nederlandstalige #1-hits gesproken: ‘Dan volg je haar benen’ is al de twaalfde Nederlandstalige #1-hit dit jaar. Een absoluut record; nog nooit hebben binnen één kalenderjaar zoveel verschillende Nederlandstalige platen bovenaan gestaan. Tot nu toe was negen het recordaantal, in 2005. Die twaalf platen hebben dit jaar in totaal dertig weken op #1 gestaan dit jaar. Dát is nog geen record: vorig jaar hadden we 34 weken lang een Nederlandstalige plaat op #1. Dat record kan dus nog gebroken gaan worden; 2007 is nog zeven weken lang.

In bijgaande tabel zie je de Nederlandstalige hits verspreid over de kalenderjaren. In de beginjaren van de weeklijst was het nog erg kwakkelen met de #1-hits in eigen taal. Vanaf de jaren 80 zien we echter drie pieken: rond 1983 was dat de Nederlandstalige ‘Welle’, halverwege de jaren 90 het Marco Borsato-effect en nu de amusements-piek. Je ziet het zelf: het is nog nooit zo goed gegaan als nu met Nederlandstalige platen!

Maaike kan #1-hit op haar buik schrijven

Maaike: Don’t look for me (2)

Een tegenvaller voor Maaike Jansen: ‘Don’t look for me’ blijft staan op #2, daar waar een #1-hit in de verwachting lag. Haar overwicht in de Download Top 50 is blijkbaar niet genoeg om haar achterblijvende singleverkopen te compenseren. Haar download-piek lag vooral op de zaterdag van haar overwinning, maar in de daaropvolgende week liepen de gedownloade aantallen al sterk terug. Vorige week stond ze in de downloadlijst nog 70% voor de #2 (dat was toen Bløf) en zelfs 85% voor op Jan Smit. Deze week is haar download-voorsprong op de #2 (Anouk) nog maar 11% en haar voorsprong op Jan Smit nog ‘maar’ 42%. De verkochte singles van Smit geven dus de doorslag en in de Single Top 100 heeft Maaike een achterstand van 12%.

‘So you wanna be a popstar’ blijft dus voorlopig de enige tv-talentenjacht van de 21e eeuw die het zonder #1-hit moet stellen. Na elke ‘Idols’-serie is het voor elke winnaar raak geweest (Jamai, Boris en Raffaëla) en ook voor runner up Jim. ‘Popstars – the rivals’ kende zowel de winnaars, Men2B, als de verliezers, Raffish, als #1-notering. En ook ‘X-factor’ leverde vorig jaar, in de persoon van Sharon Kips, een #1-hit op. Het ziet er naar uit dat Maaike gaat breken met die traditie.

Ali B denkt al aan eerste plaats

Ali B feat Yes-R, Gio & Darryl: Groupie love (3)

Ze gaan als een komeet, de vier rappende vrienden. Twee weken terug kwamen Ali B, Yes-R, Gio en Darryl heel bescheiden binnen op #99, maar inmiddels staan ze al in de top 3! ‘Groupie love’ is de bestverkochte single in de platenzaken, maar de downloads doen het wat minder; in de Download Top 50 staat het plaatje helemaal onderaan; het wordt tien keer zo weinig gedownload als koploopster Maaike. De Megaman is benieuwd wat de komende weken gaan brengen, nu alle Jan Smit-fans het singletje al in huis hebben en de Maaike-hype overgewaaid is…

Het lijkt al heel gewoon geworden, maar Ali B en consorten maken deze week een geheel Nederlandstalige top 3 vol. De complete top 6 komt uit Nederland, met vijf Nederlandstalige en één Engelstalige single. En verderop in de top 10 komen we nóg twee platen uit Nederland tegen. En dat zijn net zoveel Nederlandse producties bij de bovenste tien als vorige week.

Anouk schopt bandleden de straat op

Anouk: Good God (4) *** hoogste eersteweeks ***

Een nieuwe single, een nieuw album en dus ook een nieuwe rel rond Anouk! Want nog voordat we maar één noot hadden gehoord van ‘Good God’, had ze de band waarmee ze op tournee zou gaan aan de kant gezet. Naar eigen zeggen omdat de heren zich niet echt lovend over haar nieuwe album, ‘Who’s your momma’, hadden uitgelaten. Dat album heeft ze in Amerika opgenomen onder leiding van Glenn Ballard, bekend van zijn producties voor onder andere Alanis Morissette. De plaat komt volgende week vrijdag, 23 november, uit en de dag daarvoor zit ze in ‘De wereld draait door’.

Hoe het ook zij met die begeleidingsband, MammAnouk doet wat ze wil! Het zal de fans een zorg zijn, want die komen toch wel naar haar optredens. En die komen er volgend jaar, in ieder geval twee dagen (28 en 29 maart) in het Gelredome in Arnhem, en een derde zal er wellicht ook nog wel komen. Afgelopen week ging de videoclip van ‘Good God’ in première. Niet op een clipstation, maar op internet! De site www.nu.nl had de primeur, en daarna mocht de clip ook vertoond worden op de reguliere clipstations. De clip is gemaakt door de Zweedse regisseur Jonas Akkerlund, onder andere bekend van de clips bij ‘Beautiful day’ van U2 en Smack my bitch up’ van the Prodigy. ‘Good God’ is de achttiende notering voor Anouk Teeuwe.

De #4-plek is de hoogste positie waarop ze ooit binnenkwam. Dat deed ze trouwens al twee keer eerder, want ook haar hits ‘Girl’ in 2004 en ‘Lost’ in 2005 debuteerden op die plek. Beide singles behaalden vervolgens een tweede positie als hoogste notering. Anouk wacht al tien jaar op haar eerste #1-hit, want verder dan drie keer #2 (ook met ‘Nobody’s wife’) en twee keer #3 kwam ze nog nooit.

Kijk hier naar de clip van ‘Good God’ van Anouk.

Xyp valt uit elkaar

Xyp: I wanna be like you (8)

Het zal wel toeval zijn, maar sinds ‘I wanna be like you’ van Xyp weer in de lift zit, zijn er twee leden uitgestapt. Vorige maand verliet Christon Kloosterboer de popgroep, omdat hij zich moeilijk kon verenigen met de muzikale koers van Xyp. En nu is het beurt aan de Britse zangeres Emma Winterbourne om te vertrekken, omdat ze terug wil naar haar geboorteland. Op haar blog schrijft ze daarover: “Ik heb deze beslissing genomen omdat ik denk dat het de goede tijd is om verder te gaan en iets anders te doen. Toch doet afscheid nemen pijn. Ik weet zeker dat ik Nederland en mijn leven hier ontzettend ga missen. Ik heb de beste anderhalf jaar van mijn leven gehad en ik neem alle ervaringen met me mee.” Xyp bestaat nu nog uit de vier bandleden Bart Voncken, Craig Cavanagh, Iris van Kempen en Tesni Stone. Met ‘I wanna be like you’ scoort Xyp de derde top 10-hit.

Glennis Grace op Nederlandstalige tour

Glennis: Hoe (33)

Als je geboren bent als Glenda Batta (Amsterdam, 19 juni 1978), dan kunnen we ons voorstellen dat je een andere naam kiest voor je zangcarrière, Glennis Grace bijvoorbeeld. Onder die naam scoorde ze acht hits, waarvan de eerste, ‘I’m gonna be strong’ (#13 in 1994), nog steeds de grootste is. In dat jaar won ze de finale van de Nederlandse én Europese Soundmixshow met haar vertolking van ‘One moment in time’ van Whitney Houston. Twee jaar geleden werd Glennis gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kiev. Met ‘My impossible dream’ kwam ze echter niet door de voorrondes. In het kielzog van het festival scoorde ze nog een hitje met ‘Shake up the party’. Vorig jaar was muzikaal gezien een betrekkelijk rustig jaar, maar privé juist heel spannend: op 19 mei 2006 beviel ze van zoon Anthony Shane Majri. Daarna speelde ze afwisselend met Mathilde Santing, de rol van de goede fee Glinda in de musical ‘The wiz’.

Maar ze is terug! Met een nieuwe naam (gewoon Glennis, zonder Grace dus), op het ijs in de derde reeks van ‘’Sterren dansen op het ijs’ en met een nieuwe single, ‘Hoe’. Een nummer dat gaat over mensen die ze zat is, en dat ze schreef met Evert Abbing. Evert speelde toetsen in Lois Lane, en schreef en produceerde nummers voor onder andere Marco Borsato en Bastiaan Ragas, niet de minsten dus! ‘Hoe’ is de voorloper van een geheel Nederlandstalig album van Glennis. Het is niet de eerste keer dat ze Nederlandstalig zingt. In 2004 nam ze met Gordon & friends (= Re-play, Romeo, Marlayne, Edsilia Rombley, Sarina, Sat-R-day, Lloyd, Mark Dakriet, Trijntje Oosterhuis en Glennis zelf) het nummer ‘Het einde van de weg’ op, dat tot #60 kwam.

Gebroeders Ko zwaaien de Sint al weer uit

Gebroeders Ko: Zwaai maar dag Sinterklaasje (44)

Vorig jaar scoorden de Gebroeders Ko hun grootste hit met ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’, dat tot #2 kwam. Dat smaakt naar meer, en dus komen de broers Ton (15 september 1964) en Gerard Koopmans (16 januari 1970), afkomstig uit Raamsdonksveer, wederom met een Sinterklaasnummer. Alleen kozen ze dit keer niet voor een bewerking van een bestaand nummer (‘Boten Anna’, dat weer een cover was van het Zweedse ‘Boten Anna’ van Basshunter), maar voor een nieuwe compositie, ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’, waarmee de broers hun veertiende notering binnenhalen. Voor de zekerheid hebben ze ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’, hun vorige Sinterklaashit, ook maar even op de cd-single gezet. Daarnaast krijg je het nummer ‘Waar is de Wegwijspiet’ er ook nog bij. Overigens kunnen wij het in Nederland wel vergeten met Sinterklaas, als je de broers mag geloven, want volgens ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’ vindt Sinterklaas dit jaar plaats in de (Oostenrijkse) alpen!

Syke ‘n’ sugarstarr: veel succes in Miami

Syke ‘n’ Sugarstarr: Danz (49)

‘Danz’ van Syke ’n’ Sugarstarr was al begin dit jaar een van de populairste platen tijdens de Miami Winter Music Conference, waar jaarlijks de nieuwste danceplaten worden gepresenteerd. De meeste van deze nummers worden dan door de verschillende dj’s tijdens de zomerfestivals zoals op Ibiza uitgeprobeerd. En de nummers die dan overblijven strijden om een hitparadepositie. ‘Danz’ van Syke’n’ sugarstarr is een van de gelukkigen dit jaar. De single wordt gezongen door Nathalie Dora.

Achter Syke ’n’ Sugarstarr zitten de Duitse producers Serhat Sakin en Matthias Weber, afkomstig uit Hamburg. Het tweetal werkt al samen sinds eind jaren 90. Als producers en remixers gingen ze al aan de slag voor bijvoorbeeld Mousse T, Incognito en Armand van Helden. Serhat is ook een de mannen achter ‘So many times’ van Gadjo. In 2005 hadden ze het beredruk met hun tweede best of-mixalbum. Vorig jaar kwamen ze met de single ‘Are you watching me, watching you?’, gezongen door dezelfde Alexandra Prince die ook bij Gadjo zingt. En tenslotte hebben Sakin en Weber ook nog een eigen platenlabel, ‘Do the hip!’; het draagt dezelfde naam als de club nights waarbij het tweetal draait.

Zingende zussen naar Junior Eurovisie

Lisa, Amy & Shelley: Adem in, adem uit (55)

Drie jonge meiden op weg naar Eurovisie-succes; De zusjes Lisa (21 juni 1994) en tweeling Amy en Shelly Vol (18 oktober 1995) uit het Brabantse Fijnaart zijn de drie zangeressen die Nederland zullen vertegenwoordigen tijdens het Junior Eurovisie Songfestival 2007. Met ‘Adem in, adem uit’ behaalden ze tijdens de Nederlandse voorronde de maximale 36 punten; ze kregen van zowel de vakjury als de kinderjury en de kijkers de voorkeur. “Dat wordt knallen in Ahoy”, lachten de meiden na afloop. De zussen wonnen van Zanna, Nigel & Ronaldo, Serge & Dion en Famke. Ze mogen Nederland nu op 8 december vertegenwoordigen bij het Junior Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

In de vakjury zaten Gordon, rapper Yes-R en presentatrice Nikkie Plessen. De helft van alle bel- en sms-inkomsten gaat naar Unicef, voor naschoolse opvang voor kinderen uit Braziliaanse sloppenwijken. De winnaars van zaterdag mogen daar een kijkje gaan nemen en de AVRO zendt dat bezoek dit najaar uit.

Drie zussen die samen zingen, dat is veel, maar geen record. Vier samen zingende zussen zagen we al in:
- Cherish (Farrah, Neosha, Felisha en Fallon King, ook met een tweeling aan boord)
- Mulberry lane (Heather, Rachel, Jaymie en Allie)
- the Pointer sisters (June, Ruth, Anita en Bonnie; de laatste gaat in 1978 solo)
- Sister Sledge (Katie, Debbie, Joni en Kim)
- the Jets (Haini, Kathi, Elisabeth en Moana, aangevuld met broers Leroy, Eddie, Eugene en Rudy)

De recordhouders zijn echter de groepen met vijf zussen:
- the Braxtons (Tamar, Trina, Towanda, Traci en Toni Braxton)
- the Jackson sisters (Jackie, Pat, Lyn, Rae en Gennie)
- the Nolan sisters (Anne, Linda, Coleen, Bernadette en Maureen)

Take that alleen te horen tijdens aftiteling

Take that: Rule the world (57)

De mannen van Take that weten hun come back nog even te rekken. ‘Rule the world’ is al weer hun derde hit in een jaar tijd, na de echte come back ‘Patience’ eind vorig jaar (#12) en ‘Shine’ in dit voorjaar (#20). Aan hun zes top 10-hits in hun eerste leven (van 1993 tot 1996) heeft het viertal echter nog geen passend vervolg kunnen geven.

‘Rule the world’ is (nog) niet terug te vinden op het album ‘Beautiful world’, maar is een nummer uit de film ‘Stardust’. Het nummer, gezongen door Gary Barlow, is te horen tijdens de aftiteling. ‘Rule the world’ is óók niet terug te vinden op de soundtrack van ‘Stardust’; wel komt het te staan op de ‘deluxe-editie’ van het Take that-album ‘Beautiful world’, dat 19 november op de markt verschijnt.

Bouke brengt concert-dvd uit

Bouke: Geef me de kracht (60)

Twee jaar geleden debuteerde Bouke met ‘Merry Christmas everyone’ (#29 in 2005). Daarna volgden nog de hits ‘Ik wil je’ (#53) en ‘Kom maar, kom maar’ (#54), beide in 2006. ‘Geef me de kracht’ is dus de vierde notering voor Bouke Scholten (Emmen, 25 september 1981), die al zijn hele leven met muziek bezig is. Hij werd ontdekt in de kleedkamer van voetbalvereniging ‘W.K.E’, toen hij daar na afloop van een wedstrijd een liedje zong. Het leidde tot optredens in cafés, feesttenten en zalen. Binnenkort verschijnt de dvd van zijn concert eerder dit jaar. En in maart komt het nieuwe album uit, geproduceerd door Edwin van Hoevelaak. Een maandje later, op 26 april, geeft Bouke een groot concert in ‘De giraf’ in Emmen.

Vrouw van Seal scoort beter dan hijzelf

Seal: Amazing (74)

Da’s al weer bijna vier jaar geleden, dat we nog eens iets gehoord hebben in de hitparade van Sealhenry Samuel, kortweg Seal. In 1990 brak hij door als zanger van de hit ‘Killer’ van Adamski. Onder eigen naam scoorde hij het jaar daarop een #1-hit met ‘Crazy’. Na nog een paar hitjes hield het succes weer snel op, tot hij in 1995 come back maakte met de #3-hit ‘Kiss from a rose’. Dat bleek echter eenmalig. Pas in 2001 keerde hij weer en sindsdien komt Seal om de paar jaar nog eens langs met een hitje dat niet al teveel opschudding veroorzaakt in de wereld van de hits. Zijn voorlaatste single bijvoorbeeld, ‘Love’s divine’, bleef in februari 2004 steken op plaats #68.

Gelukkig heeft Seal meer geluk in de liefde! Hij trouwde in 2005 met het Duitse supermodel Heidi Klum. Het tweetal heeft inmiddels al twee zoons. De Megaman zou er bijna jaloers van worden… Frau Heidi is naast fotomodel (haar hoogtijdagen waren eind jaren 90) ook actrice, presentatrice (van de Duitse tv-verkiezing ‘Germany’s next top model’), onderneemster (ze heeft haar naam gegeven aan een hele serie producten, van snoepgoed tot sieraden en parfum) en zangeres: eind vorig jaar kwam ze tot #13 in Duitsland met haar debuutsingle ‘Wonderland’, die was gekoppeld aan een serie advertenties van parfumerieketen Douglas.

Hopelijk beledigen wij Seal niet teveel wanneer wij zijn huwelijk met het fotomodel een ‘beauty and the beast’-verhaal noemen. Sealhenry Samuel lijdt aan de auto-immuunziekte lupus erythematosus, waardoor zijn gezicht verminkt is geraakt. Heidi Klum daarentegen is… laten we zeggen: on-Duits mooi. Seal zou zeggen: ‘Amazing’!

Mag Sascha Visser weer gaan acteren?

Sascha Visser: Ik leef voor jou (76)

Tsja, wat moet je daar nou van zeggen? Sascha Visser werd dit voorjaar tweede bij de BN-ers-versie van ‘So you wanna be a popstar’, maar eerlijk gezegd kan hij gewoon niet zo heel erg goed zingen…

Tóch kreeg Sascha een platencontract aangeboden, nadat hij de finale van de tv-talentenjacht verloor van Erik Hulzebosch. ‘Ik leef voor jou’ is zijn tweede single, nadat ‘Ik wil met je mee’ in juni een weekje op #2 stond. Zijn zangcarrière lijkt echter al snel op een dood spoor te gaan belanden, gezien een heel bescheiden 76e plek voor zijn nieuwe single. Kan hij tenminste weer lekker gaan acteren…

Us: Uit Stadskanaal

Us: Schijt aan de buren (81)

Hebben we hier te maken met het tweede leven van Us, de groep pluggers die in 1974 een top 5-hit scoorden met ‘Music in the air’? Vergeet het maar; Us anno 2007 is een hiphopgroep uit Stadskanaal en staat voor ‘Uit Stadskanaal’. De leden zijn Maddy Madpac (= Iwan Esajas, 27 jaar) en SpikeySpike (= Jeroen Russchen, 24). Us is ontstaan uit de resten van de groep In balans. Omdat de vierkoppige groep niet aan de verwachtingen voldeed, besloten de twee hiphoppers samen wat te gaan doen ondernemen en dat werd Us.

Us werd ontdekt tijdens een optreden in uitgaanscentrum ‘Stap-o-theek Fox’ door het platenlabel Digidance. De eerste single ‘Spring op’, de Nederlandse versie van ‘Jump around’ van House of pain, was al snel een feit en is veel op de clipkanalen te zien geweest. Vorig jaar was Us wekelijks met TMF on tour, het programma van Jeroen Post. Diezelfde Jeroen schreef ‘Schijt aan de buren’ samen met Iwan, Jeroen en J.M. Nap.

Peter, Björn en John door Jan en alleman gebruikt

Peter, Bjorn and John featuring Victoria Bergsman: Young folks (84)

‘Young folks’ is een nummer dat voor het eerst werd uitgebracht in augustus 2006. Het nummer ging de hele wereld over, werd in diverse commercials en tv-shows gebruikt, en iedereen vond het prachtig, maar verkopen ho maar. Pas toen het nummer op websites als MySpace en YouTube terecht kwam, werd het opgepikt door (Amerikaanse) radiostations. Sinds september 2007 is het nummer opnieuw uitgebracht en dit keer lijkt het wel te gaan lukken, want ‘Young folks’ komt deze week binnen op #84.

De uitvoerenden zijn gitarist en harmonicaspeler Peter Morén (afkomstig uit Dalarna, 31 jaar), bassist en keyboardspeler Björn Yttling (Västerbotten, 33) en drummer en percussionist John Eriksson (Norrbotten , 33), allen afkomstig uit Noord-Zweden. De zang op ‘Youg folks’ is echter van de Zweedse Victoria Bergsman (4 mei 1977). Zij was van 1995 tot 2006 de zangeres van de band the Creatures en daarna startte ze de groep Taken by trees.

Acht jaar geleden begonnen de drie heren samen muziek te maken en het jaar daarop noemden ze zich Peter, Björn and John. Niet omdat ze geen naam konden bedenken, maar omdat het gewoon goed klonk. In 2002 verscheen het gelijknamige debuutalbum, in 2004 gevolgd door ‘Falling out’. En vorig jaar kwam ‘Writers block’, het derde album uit, opgenomen in Hornstull, Stockholm, in de studio van Björn.

‘Young folks’ is een nummer dat graag opgepikt wordt door meerdere artiesten en andere creatieve mensen, van Nena tot Kanye West. We hebben een aantal versies van het nummer voor je verzameld.

- Kijk hier naar de officiële clip door Peter, Björn & John
- Klik hier voor een bluesgrass versie van ‘Young folks’
- Klik hier voor ‘Ich klann nix dafür’, de Duitstalige versie door Nena, Oliver Pocher en Stephan Remmler uit de film ‘Vollidiot’
- Kanye West gebruikt het nummer voor zijn rap ‘Can’t tell me nothing’. Klik hier voor een optreden van Kanye West waarbij Peter, Björn and John een gastoptreden verzorgen
- En dan tenslotte hier nog de versie met Mickey Mouse in de hoofdrol

Dirk Meeldijk: André was ook mijn vriend!

Dirk Meeldijk: Ik hou van het leven (85)

Dirk Meeldijk (Heemstede, 3 oktober 1958) is afkomstig uit een gezin van negen kinderen. Van kleinsaf aan zong hij al mee met de hits van Heintje of gezellige Amsterdamse meezingers. Zijn grote idool is André Hazes, en hij is er dan ook trots op de Amsterdamse zanger verscheidene keren te hebben ontmoet: Dirk volgde Hazes echt overal. alle concerten ging hij af, en ook als Hazes ergens in de buurt op een feest zong was Dirk van de partij. Dirk was na een optreden van zijn idool meestal in de kleedkamer te vinden. André wist dat Dirk zijn liedjes zong en zei dat hij moest volhouden en zichzelf moest blijven. Dirk deed aan verschillende talentenjachten mee, waarna hij de smaak kreeg te pakken.

‘Ik hou van het leven’ is vorig jaar al in eigen beheer uitgebracht door niemand minder dan Gijs en Marja de Rooy van Café Gijs de Rooy aan de Javastraat in Amsterdam Oost. Jazeker! Volgens Dirk heeft het nummer al in diverse hitlijsten in Nederland en België gestaan, maar laten dat nou nét die hitlijsten zijn die de Megaman níet ziet! Erg jammer is dat. Toch heeft Dirk al ruim duizend exemplaren van het plaatje weten te slijten. Dat viel ook platenmaatschappij Berk (gespecialiseerd in het Nederlandstalige feestwerk)op en zij boden Dirk een platencontract aan. Dat heeft meteen resultaat: anderhalf jaar na de release maakt Meeldijk zowaar zijn debuut in de Single Top 100, slechts tachtig plaatsen verwijderd van zijn grote idool. De single is geen eigen nummer. Het is een vertaling; het origineel is van Vicky Leandros en heet 'Ich liebe das Leben'; het is gecomponeerd haar vader, Leo Leandros (in de jaren vijftig zelf als zanger populair in Griekenland en Duitsland), samen met zijn partner Klaus Munro.

De Megaman zegt: dit is nog maar het begin! Binnenkort verschijnen namelijk een heel album én een dvd van Dirk Meeldijk, waarna zijn naam voorgoed gevestigd zal zijn.

Radio 2 brengt Stevie Ann terug in the picture

Stevie Ann: Get away (97) *** hit op herhaling ***

‘Get away’ van Stevie Ann gaat voor de tweede keer op herhaling. Het nummer staat nu voor de derde week genoteerd, en stond in de afgelopen drie maanden elke keer gedurende één week in de Single Top 100. #94 op 15 september, #100 op 6 oktober en deze week op #97. De hernieuwde belangstelling voor ‘Get away’ dankt de Limburgse zangeres aan Radio 2, waar het nummer veelvuldig wordt gedraaid. De afgelopen week was het nummer daar de Paradeplaat. En horen doet kopen, en dus werd het nummer de afgelopen week meerdere keren gedownload, genoeg om deze week op herhaling te gaan. Ook haar album profiteert van de toegenomen airplay, want ‘Closer to the heart’ stijgt van 18 naar #13.

Elvis mist hitnotering

Elvis Presley: Viva las Vegas (100)

Al dertien weken lang komt er wekelijks een oudere Elvis Presley plaat de Single Top 100 binnen. Deze week was ‘In the ghetto’ aan de beurt, maar die is vooralsnog niet gesignaleerd. Navraag bij GfK Mega Charts, de samensteller van de Single Top 100, leerde ons dat er nog geen verkopen zijn geregistreerd. En dus kan er maar één oorzaak zijn: leveringsproblemen met de cd-single. In Groot-Brittannië ging het wel goed, en kwam het nummer binnen op #15. Wellicht dat ‘In the ghetto’ deze week alsnog in de Nederlandse winkels belandt en genoeg verkoopt voor een notering. Dan kan het gelijk in de hitparade komen te staan met ‘You don’t have to say I love you’, dat volgende week aan de beurt is. ‘Viva las Vegas’, de single van vorige week, heeft het deze week nog net gered; het nummer zakt in de tweede week naar #100 en is de hekkensluiter deze week.

Hazes-duettenalbum schiet naar #1

MEGA ALBUM TOP 100

In de Mega Album Top 100 komt het duettenalbum van Hazes zoals verwacht op #1 binnen. Mensen met een grote portemonnee kunnen ook de luxe box van Borsato aanschaffen. Hiphoppers gaan wellicht eerder voor Appa of Jay-Z, terwijl de navelstaarders onder ons met kerst kunnen genieten van een nieuw dubbelalbum van Sigur rós.


André Hazes: Samen met Dré (1)
Gerard Joling, Xander de Buisonjé, Marianne Weber, René Froger, Frans Bauer, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis, Peter Beense, Karin Bloemen, Wolter Kroes, Dana Winner, Guus Meeuwis en zijn kinderen Dré en Roxeanne, dat zijn de artiesten waarmee André Hazes postuum te horen is op zijn duettenalbum ‘Samen met Dré’. Dat zo’n album direct op #1 binnenkomt in de Mega Album Top 100, dat mag toch zeker geen verrassing heten. De plaat verkoopt 2½ keer zoveel als de vorige #1 en huidige #2, the Eagles (ook geen verrassing) en is inmiddels al platina (zelfs dat is geen verrassing). Van ‘Samen met Dré’ zijn al 70.000 exemplaren naar de winkels gegaan; tijdens de presentatie van de plaat werden de platina exemplaren dus al uitgereikt en kon de kurk van de champagne. Het succes is zo groot, dat er al wordt gesproken over een tweede duettenalbum…

Marco Borsato: Marco Borsato boxset (7)
Als je een mp3-speler krijgt met alle nummers van vijf Marco Borsato albums, waarom zitten die vijf albums dan ook nog in de boxset? Is dat niet een beetje teveel van het goede, of is dat gedaan omdat veel fans de albums ook op hun mp3 willen beluisteren, en deze dus niet zelf hoeven te branden? Naast de vijf albums (waaronder drie best of’s) en de speler, krijg je er ook nog een canvas-schilderij bij, en dat voor € 99,-- . De ‘Marco Borsato boxset’ is de negende albumnotering voor Marco, die zijn vijf voorgaande albums op #1 zag binnenkomen. Vier

Alain Clark: Live it out (18)
Het album is nog niet officieel gepresenteerd, maar komt nu al op #18 binnen in de Mega Album Top 100. Alain Clark doet dus goede zaken! Nou is dat album al een tijdje af natuurlijk, maar de presentatie laat nog even op zich wachten, omdat Alain er per se een speciale gast bij wilde hebben: drummer Steve Gadd. Gadd staat bekend als een van de beste drummers ter wereld; hij speelde samen met Steely Dan, Paul Simon, Al Jarreau en Paul McCartney en is momenteel live te bewonderen met Eric Clapton en James Taylor. Gadd werkte met Clark samen aan diens album én Gadd komt speciaal van Alain naar Nederland. Komende woensdag, 14 november, gaat het gebeuren, in Panama in Amsterdam. Dan kan Clark dus eindelijk zijn album ‘Live it out’ muzikaal ten doop houden.

Josh Groban: Noël (26)
Terwijl Sinterklaas nog in het land moet aankomen (aanstaande zaterdag in Kampen) en er vier Sinterklaasnummers in de Single Top 100 staan, komt het eerste kerstalbum nu al de Mega Album Top 100 binnen. Verantwoordelijk daarvoor is Joshua Winslow Groban (27 februar1 1981) en zijn album ‘Noël’. In 2001 verscheen zijn debuutalbum, maar het zou nog tot 2003 duren, eer hij zijn eerste albumnotering bij ons scoorde: ‘Josh Groban’ (#8). Daarna volgden drie albums die echter niet meer boven de #25 kwamen. Over zes weken is het kerst, dus ‘Noël’ heeft nog even de tijd om te pieken.

Appa: Straatfilosoof (40)
Wat? Nieuw werk van Abba? Wat zijn ze veranderd zeg! O nee, de Megaman leest het fout. Appa, ofwel de Amsterdamse hiphopper Rachid el Ghazoui, is van een heel ander kaliber. Eerder dit jaar stapte hij uit het rapperscollectief THC en solo breekt hij direct door. Niet alleen commercieel, maar ook artistiek: afgelopen week won hij twee Urban Awards, een als Beste nieuwkomer en een voor de Beste mixtape. De Urban awards zijn georganiseerd door BNN; het publiek kan kiezen uit een lijst genomineerden. Andere Urban awards gingen naar the Opposites (beste single en beste video), Salah Edin (beste album), Opgezwolle (beste live-act), Partysquad (beste dj) en Typhoon (beste lyrics). Appa, tenslotte, wordt wel eens met de Amerikaanse gangsta-rappers vergeleken, maar daar is hij niet van gediend: “Ik ben geen gangster! Dat heb je mij nooit horen zeggen. Ik ben een straatrat!”

Sarah Bettens: Shine (44)
De Megaman heeft ‘Scream’, het eerste soloalbum van Sarah Bettens (23 september 1972), uit 2005, er nog maar eens bijgepakt. En dat is stukken heftiger dan ‘Shine’, dat deze week binnenkomt op #44. Het album had al in september moeten verschijnen, ware het niet dat de Vlaamse krant ‘De morgen’ op het idee kwam om het album weg te geven, 120.000 keer. Eenzelfde actie van Prince in Groot-Brittannië zorgde voor 1 miljoen gratis weggeven albums.

‘Shine’, nieuw binnen op #44, is niet hetzelfde album als dat gratis werd weggeven bij onze Zuiderburen, want daar stonden zes extra live-tracks op. Vanaf 26 november doet Sarah een Europese live-tour die start in de ‘Spirit of ‘66’ in Verviers. Daarna zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg aan de beurt. Tijdens het optreden in Luxemburg op 28 november, in een kerk, zal Sarah samen optreden met broer Gert!

Westlife: Back home (48)
‘Back home’ is het negende album al weer voor het kwartet Ieren. In eigen land en in Groot-Brittannië doen ze het uitstekend, want daar komt de plaat vanuit het niets binnen op #1. ‘Back home’ bevat een mix van nieuwe nummers en bestaande classics. Zo is de debuutsingle het nummer ‘Home’, waarmee Michael Bublé al een grot hit mee heeft gescoord. Daarnaast staan er ook nog covers op van nummers van Brandy (‘Have you ever’, geschreven door Dianne Warren) en Lonestar (‘I’m already there’). Bij ons scoorden de mannen van Westlife vijf jaar terug hun grootste albumhit met de verzamelaar ‘Unbreakable’ (#3).

André Rieu: In wonderland (52)
André Léon Marie Nicolas Rieu (Maastricht, 1 oktober 1949), kortweg André Rieu, gelooft in sprookjes. En dus werd het dubbelalbum ‘In wonderland’ opgenomen in de Efteling. Op het album worden nummers uit de diverse sprookjes gespeeld, zoals ‘Assepoester’ en ’De Tovenaar Van Oz’. Volgende week verschijnt de dvd-versie van ‘In wonderland’, dat zijn 23ste albumnotering is. En als je denkt dat André druk bezig is met de promotie van het album, dan heb je het mis. Op 14 december start namelijk in Toronto de World Stadium Tour, compleet met het nagebouwde paleis Schönbrunn uit Wenen. Alle attributen zijn momenteel onderweg naar Canada in honderd containers, met een gewicht van 600 ton. En daarmee verbreekt André het record van de Rolling stones die met ‘slechts’ 400 ton onderweg waren. Volgend jaar juni staat hij drie dagen met zijn Johann Strauss orkest op in de Amsterdam ArenA.

Jay-Z: American gangster (64)
‘American gangster’? Zou best kunnen! Nee, Jay-Z heeft het hier niet over zichzelf, maar hij baseerde zijn nieuwe, tiende album op de film met de gelijknamige titel. Sterker nog, bijna alle nummers op het album zijn geïnspireerd door één scene uit de film. De speelfilm is voor Jay-Z erg herkenbaar: “Er zitten veel dingen in die mijn vader heeft meegemaakt en die mijn ooms hebben meegemaakt en die ik ook heb gezien toen ik opgroeide. Het is zo’n film waarbij je sympathie krijgt voor de slechterik, omdat hij toch als een goeie kerel wordt afgeschilderd; ik hou wel van die complexiteit van de karakters.”

Jay-Z heeft de albumtracks laten verwijderen van de Amerikaanse iTunes downloadsite: “Het is een conceptalbum; je moet het dus in z’n geheel horen en niet in afzonderlijke tracks. Een speelfilm wordt ook niet scene voor scene verkocht.”

Stevie Wonder: Number ones (88)
Het aantal #1-hits dat Steveland Hardaway Judkins (Saginaw, Michigan, 13 mei 1950) in Nederland heeft gehad, is op één hand te tellen, sterker nog, op één vinger! In 1984 scoorde Stevie Wonder zoals hij sinds 1963 heet, zijn enige #1-hit: ‘I just called to say I love you’, niet eens een van zijn beste nummers. Wel zat hij er drie keer heel dicht bij, maar dat telt niet voor een verzamelaar met alleen maar #1-hits. En dus werden ook de buitenlandse #1-hits meegenomen: negen in de Verenigde Staten en eentje in Groot-Brittannië, waaronder in beide landen ‘I just called to say I love you’. Per saldo scoorde Stevie dus ‘slechts’ negen #1-hits! Om toch een album met twintig nummers te krijgen, werden een aantal andere (grote) hits toegevoegd. Op de ‘Dutch edititon’ staan naast de achttien nummers die op alle uitgaven staan, de albumversies van ‘As’ en ‘Isn’t she lovely’ Op de ‘standaardversie’ zijn daarvoor de nummers ‘Overjoyed’ en ‘So what the fuss’ terecht gekomen.

Klik hier voor een tryout van de promoclip voor het album.

Sigur rós: Hvarf/ Heim (92)
Heerlijk toch, die Nederlandse albumlijst?! Waar ter wereld vind je een hitparade waarin een volkszanger (André Hazes), een countryzanger (Josh Groban), een klassiek violist (André Rieu), een rapper (Appa, Jay-Z), een soulzanger (Stevie Wonder) en een stelletje navelstaarders (Sigur rós) gebroederlijk naast elkaar binnenkomen? De Megaman houdt wel van die afwisseling.

De vier IJslanders van Sigur rós zijn toe aan hun derde albumhit in Nederland, na het onuitsprekelijke ‘( )’ (#59 in 200) en hun vorige, ‘Takk’ (#44 in 2005). ‘Hvarf/ Heim’ is geen écht nieuw album, maar bevat oud en bekend materiaal. De dubbelaar is gevuld met niet eerder uitgebrachte nummers (op ‘Hvarf’, wat ‘rustpunt’ betekent) en akoestische versies van bekende nummers (op ‘Heim’, ofwel ‘thuis’). Atmosferisch, ruimtelijk, rustgevend, dromerig; dat zijn zo’n beetje de termen die van toepassing zijn op Sigur rós. Wil je de teksten proberen te begrijpen, dan stuit je op problemen, want zanger Jónsi Birgisson zingt geregeld in een zelfbedacht taaltje, Vonlenska, ook wel Hopelandic genoemd.