maandag 12 november 2007

Hazes-duettenalbum schiet naar #1

MEGA ALBUM TOP 100

In de Mega Album Top 100 komt het duettenalbum van Hazes zoals verwacht op #1 binnen. Mensen met een grote portemonnee kunnen ook de luxe box van Borsato aanschaffen. Hiphoppers gaan wellicht eerder voor Appa of Jay-Z, terwijl de navelstaarders onder ons met kerst kunnen genieten van een nieuw dubbelalbum van Sigur rós.


André Hazes: Samen met Dré (1)
Gerard Joling, Xander de Buisonjé, Marianne Weber, René Froger, Frans Bauer, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis, Peter Beense, Karin Bloemen, Wolter Kroes, Dana Winner, Guus Meeuwis en zijn kinderen Dré en Roxeanne, dat zijn de artiesten waarmee André Hazes postuum te horen is op zijn duettenalbum ‘Samen met Dré’. Dat zo’n album direct op #1 binnenkomt in de Mega Album Top 100, dat mag toch zeker geen verrassing heten. De plaat verkoopt 2½ keer zoveel als de vorige #1 en huidige #2, the Eagles (ook geen verrassing) en is inmiddels al platina (zelfs dat is geen verrassing). Van ‘Samen met Dré’ zijn al 70.000 exemplaren naar de winkels gegaan; tijdens de presentatie van de plaat werden de platina exemplaren dus al uitgereikt en kon de kurk van de champagne. Het succes is zo groot, dat er al wordt gesproken over een tweede duettenalbum…

Marco Borsato: Marco Borsato boxset (7)
Als je een mp3-speler krijgt met alle nummers van vijf Marco Borsato albums, waarom zitten die vijf albums dan ook nog in de boxset? Is dat niet een beetje teveel van het goede, of is dat gedaan omdat veel fans de albums ook op hun mp3 willen beluisteren, en deze dus niet zelf hoeven te branden? Naast de vijf albums (waaronder drie best of’s) en de speler, krijg je er ook nog een canvas-schilderij bij, en dat voor € 99,-- . De ‘Marco Borsato boxset’ is de negende albumnotering voor Marco, die zijn vijf voorgaande albums op #1 zag binnenkomen. Vier

Alain Clark: Live it out (18)
Het album is nog niet officieel gepresenteerd, maar komt nu al op #18 binnen in de Mega Album Top 100. Alain Clark doet dus goede zaken! Nou is dat album al een tijdje af natuurlijk, maar de presentatie laat nog even op zich wachten, omdat Alain er per se een speciale gast bij wilde hebben: drummer Steve Gadd. Gadd staat bekend als een van de beste drummers ter wereld; hij speelde samen met Steely Dan, Paul Simon, Al Jarreau en Paul McCartney en is momenteel live te bewonderen met Eric Clapton en James Taylor. Gadd werkte met Clark samen aan diens album én Gadd komt speciaal van Alain naar Nederland. Komende woensdag, 14 november, gaat het gebeuren, in Panama in Amsterdam. Dan kan Clark dus eindelijk zijn album ‘Live it out’ muzikaal ten doop houden.

Josh Groban: Noël (26)
Terwijl Sinterklaas nog in het land moet aankomen (aanstaande zaterdag in Kampen) en er vier Sinterklaasnummers in de Single Top 100 staan, komt het eerste kerstalbum nu al de Mega Album Top 100 binnen. Verantwoordelijk daarvoor is Joshua Winslow Groban (27 februar1 1981) en zijn album ‘Noël’. In 2001 verscheen zijn debuutalbum, maar het zou nog tot 2003 duren, eer hij zijn eerste albumnotering bij ons scoorde: ‘Josh Groban’ (#8). Daarna volgden drie albums die echter niet meer boven de #25 kwamen. Over zes weken is het kerst, dus ‘Noël’ heeft nog even de tijd om te pieken.

Appa: Straatfilosoof (40)
Wat? Nieuw werk van Abba? Wat zijn ze veranderd zeg! O nee, de Megaman leest het fout. Appa, ofwel de Amsterdamse hiphopper Rachid el Ghazoui, is van een heel ander kaliber. Eerder dit jaar stapte hij uit het rapperscollectief THC en solo breekt hij direct door. Niet alleen commercieel, maar ook artistiek: afgelopen week won hij twee Urban Awards, een als Beste nieuwkomer en een voor de Beste mixtape. De Urban awards zijn georganiseerd door BNN; het publiek kan kiezen uit een lijst genomineerden. Andere Urban awards gingen naar the Opposites (beste single en beste video), Salah Edin (beste album), Opgezwolle (beste live-act), Partysquad (beste dj) en Typhoon (beste lyrics). Appa, tenslotte, wordt wel eens met de Amerikaanse gangsta-rappers vergeleken, maar daar is hij niet van gediend: “Ik ben geen gangster! Dat heb je mij nooit horen zeggen. Ik ben een straatrat!”

Sarah Bettens: Shine (44)
De Megaman heeft ‘Scream’, het eerste soloalbum van Sarah Bettens (23 september 1972), uit 2005, er nog maar eens bijgepakt. En dat is stukken heftiger dan ‘Shine’, dat deze week binnenkomt op #44. Het album had al in september moeten verschijnen, ware het niet dat de Vlaamse krant ‘De morgen’ op het idee kwam om het album weg te geven, 120.000 keer. Eenzelfde actie van Prince in Groot-Brittannië zorgde voor 1 miljoen gratis weggeven albums.

‘Shine’, nieuw binnen op #44, is niet hetzelfde album als dat gratis werd weggeven bij onze Zuiderburen, want daar stonden zes extra live-tracks op. Vanaf 26 november doet Sarah een Europese live-tour die start in de ‘Spirit of ‘66’ in Verviers. Daarna zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg aan de beurt. Tijdens het optreden in Luxemburg op 28 november, in een kerk, zal Sarah samen optreden met broer Gert!

Westlife: Back home (48)
‘Back home’ is het negende album al weer voor het kwartet Ieren. In eigen land en in Groot-Brittannië doen ze het uitstekend, want daar komt de plaat vanuit het niets binnen op #1. ‘Back home’ bevat een mix van nieuwe nummers en bestaande classics. Zo is de debuutsingle het nummer ‘Home’, waarmee Michael Bublé al een grot hit mee heeft gescoord. Daarnaast staan er ook nog covers op van nummers van Brandy (‘Have you ever’, geschreven door Dianne Warren) en Lonestar (‘I’m already there’). Bij ons scoorden de mannen van Westlife vijf jaar terug hun grootste albumhit met de verzamelaar ‘Unbreakable’ (#3).

André Rieu: In wonderland (52)
André Léon Marie Nicolas Rieu (Maastricht, 1 oktober 1949), kortweg André Rieu, gelooft in sprookjes. En dus werd het dubbelalbum ‘In wonderland’ opgenomen in de Efteling. Op het album worden nummers uit de diverse sprookjes gespeeld, zoals ‘Assepoester’ en ’De Tovenaar Van Oz’. Volgende week verschijnt de dvd-versie van ‘In wonderland’, dat zijn 23ste albumnotering is. En als je denkt dat André druk bezig is met de promotie van het album, dan heb je het mis. Op 14 december start namelijk in Toronto de World Stadium Tour, compleet met het nagebouwde paleis Schönbrunn uit Wenen. Alle attributen zijn momenteel onderweg naar Canada in honderd containers, met een gewicht van 600 ton. En daarmee verbreekt André het record van de Rolling stones die met ‘slechts’ 400 ton onderweg waren. Volgend jaar juni staat hij drie dagen met zijn Johann Strauss orkest op in de Amsterdam ArenA.

Jay-Z: American gangster (64)
‘American gangster’? Zou best kunnen! Nee, Jay-Z heeft het hier niet over zichzelf, maar hij baseerde zijn nieuwe, tiende album op de film met de gelijknamige titel. Sterker nog, bijna alle nummers op het album zijn geïnspireerd door één scene uit de film. De speelfilm is voor Jay-Z erg herkenbaar: “Er zitten veel dingen in die mijn vader heeft meegemaakt en die mijn ooms hebben meegemaakt en die ik ook heb gezien toen ik opgroeide. Het is zo’n film waarbij je sympathie krijgt voor de slechterik, omdat hij toch als een goeie kerel wordt afgeschilderd; ik hou wel van die complexiteit van de karakters.”

Jay-Z heeft de albumtracks laten verwijderen van de Amerikaanse iTunes downloadsite: “Het is een conceptalbum; je moet het dus in z’n geheel horen en niet in afzonderlijke tracks. Een speelfilm wordt ook niet scene voor scene verkocht.”

Stevie Wonder: Number ones (88)
Het aantal #1-hits dat Steveland Hardaway Judkins (Saginaw, Michigan, 13 mei 1950) in Nederland heeft gehad, is op één hand te tellen, sterker nog, op één vinger! In 1984 scoorde Stevie Wonder zoals hij sinds 1963 heet, zijn enige #1-hit: ‘I just called to say I love you’, niet eens een van zijn beste nummers. Wel zat hij er drie keer heel dicht bij, maar dat telt niet voor een verzamelaar met alleen maar #1-hits. En dus werden ook de buitenlandse #1-hits meegenomen: negen in de Verenigde Staten en eentje in Groot-Brittannië, waaronder in beide landen ‘I just called to say I love you’. Per saldo scoorde Stevie dus ‘slechts’ negen #1-hits! Om toch een album met twintig nummers te krijgen, werden een aantal andere (grote) hits toegevoegd. Op de ‘Dutch edititon’ staan naast de achttien nummers die op alle uitgaven staan, de albumversies van ‘As’ en ‘Isn’t she lovely’ Op de ‘standaardversie’ zijn daarvoor de nummers ‘Overjoyed’ en ‘So what the fuss’ terecht gekomen.

Klik hier voor een tryout van de promoclip voor het album.

Sigur rós: Hvarf/ Heim (92)
Heerlijk toch, die Nederlandse albumlijst?! Waar ter wereld vind je een hitparade waarin een volkszanger (André Hazes), een countryzanger (Josh Groban), een klassiek violist (André Rieu), een rapper (Appa, Jay-Z), een soulzanger (Stevie Wonder) en een stelletje navelstaarders (Sigur rós) gebroederlijk naast elkaar binnenkomen? De Megaman houdt wel van die afwisseling.

De vier IJslanders van Sigur rós zijn toe aan hun derde albumhit in Nederland, na het onuitsprekelijke ‘( )’ (#59 in 200) en hun vorige, ‘Takk’ (#44 in 2005). ‘Hvarf/ Heim’ is geen écht nieuw album, maar bevat oud en bekend materiaal. De dubbelaar is gevuld met niet eerder uitgebrachte nummers (op ‘Hvarf’, wat ‘rustpunt’ betekent) en akoestische versies van bekende nummers (op ‘Heim’, ofwel ‘thuis’). Atmosferisch, ruimtelijk, rustgevend, dromerig; dat zijn zo’n beetje de termen die van toepassing zijn op Sigur rós. Wil je de teksten proberen te begrijpen, dan stuit je op problemen, want zanger Jónsi Birgisson zingt geregeld in een zelfbedacht taaltje, Vonlenska, ook wel Hopelandic genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten