vrijdag 16 november 2007

Hitflits: Jan Smit en André Hazes onbedreigd; recordaantal nieuwkomers

Zo slecht als het is gesteld met de stembanden van Jan Smit, zo goed gaat het met zijn singleverkopen. 'Dan volg je haar benen' (gekoppeld aan het 'Calypso'-duet met John Denver) staat al voor de derde week bovenaan in de Single Top 100 en weet de aanval van wanna-be-popstar Maaike succesvol af te slaan. Met 38% voorsprong blijft Smit aan de leiding. Maaike volgt op #2 en Anouk klimt een plaatsje naar #3; een nummer één-hit zal voor haar wel altijd een illusie blijven... Anouk zit qua verkopen slechts op de helft van de aantallen van Jan Smit.

In een rustige top 10 klimmen Bløf, Samim en Mika, drie platen die eigenlijk al richting uitgang gingen, weer even terug. Nog bonter maken René Froger en Enrique Iglesias het; die waren al buiten de bovenste tien gevallen, maar maken daarin nu hun rentree.

De lijst lijkt heel rustig, maar toch hebben we een record te melden: maar liefst drieëntwintig platen maken hun debuut in de Single Top 100 deze week. Dat is het hoogste aantal ooit! Nooit waren er meer binnenkomers in de singleshitparade dn deze week. Het aantal van exact 23 is overigens al wel twee keer eerder gehaald: begin dit jaar, op 27 januari, was het ook al 23 keer raak, en op 8 mei 2004 werd de Megaman ook flink aan het werk gezet...

Deze week zien we pas buiten de top 10 de eerste vier platen hoog binnenkomen. Rihanna is de hoogste nieuwe; met 'Don't stop the music' komt ze net een procentje tekort om in de top 10 te debuteren. 'All I need' van Within temptation komt vlak daar weer achter binnen op #13, op de voet gevolgd door een danceversie van Alanis Morissettes 'Uninvited' door de Freemasons met zang van Bailey Tzuke. Ook Acda & De Munnik debuteren binnen de bovenste twintig: 'Dan leef ik toch nog een keer' is nieuw op #17.

Twee Sinterklaasliedjes doen een serieuze aanval naar de top: Coole Piet klimt naar #12 met 'De speelgoeddief' en de Gebroeders Ko gaan naar #18 met 'Zwaai maar dag Sinterklaasje'. Zaterdag komt de Goedheiligman aan in Nederland; wellicht heeft hij een flink aantal exemplaren van beide liedjes meegenomen als schoenkado; we zien het volgende week.

Twee top 10-noteringen van vorige week vallen nu als grote verliezers buiten de top 20: zowel XYP als Ali B had vorige week een actie lopen. Nu die verkoopstunt voorbij is, zakt 'I wanna be like you' (XYP) van #8 naar #26, terwijl 'Groupie love' (Ali B) zelfs van #3 naar #27 keldert; zo gewonnen, zo geronnen...

Nog een paar opvallende nieuwkomers iets verderop in de lijst: Kylie Minogue maakt haar come back op #29 met '2 hearts'; de Spice girls doen dat eveneens, maar dan minder succesvol, op #52, met 'Headlines' en Brainpower en Intwine slaan de handen ineen op 'The chosen' (#57). Grote hitmakers als Guus Meeuwis, Kus en Djumbo debuteren met hun nieuwe singles zeer bescheiden op respectievelijk #58, #61 en #70. Wellicht is het ook hier de Sint die ervoor moet zorgen dat daar verbetering in komt...

In de Album Top 100 weet het duettenalbum van André Hazes, 'Samen met Dré', zich moeiteloos aan de top te handhaven. De binnenkomers op #2 en #4 zijn voorlopig nog geen serieuze bedreiging: Hazes loopt 43% voor op Alicia Keys, die met 'As I am' op #2 binnenkomt, en 57% op Céline Dion, die nieuw is op #4 met 'Taking chances'. Daartussenin staan nog the Eagels met 'Long road out of Eden'. Paul Potts, de Maaike van Engeland, stoomt met 'One chance' door naar #5.

Ook de Album Top 100 kent een grote verliezer: Marco Borsato, vorige week nog met zijn verzamelbox op #7 binnen, keldert al naar #35. De fans hebben hun presentje aangeschaft, voor de rest van Nederland is het te duur of te obscuur, of wellicht zijn de boxen (in beperkte oplage uitgebracht) al uitverkocht in de lokale platenzaken.

Een paar tips voor de top: op #16 komt zowaar Led zeppelin binnen met de dubbel-cd+dvd 'Mothership'. Op #19 debuteert de soundtrack van de musicalversie van 'Ciske de Rat'. En op #25 staat 'Nederlanders' van Herman van Veen. Opvallende stijger is 'De gamer' van de Kinderen voor kinderen; blijkbaar een schoenkadootje in de hele dure schoenen...

Lees maandag het uitgebreide nieuws rond de toppers en alle nieuwkomers bij de Megaman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten