maandag 12 november 2007

Jan Smit kan niet zingen

Jan Smit: Dan volg je haar benen / John Denver & Jan Smit: Calypso (1)

Een geluk bij een ongeluk voor Jan Smit: hij blijft op #1 staan in de Single Top 100 met zijn dubbelsingle ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Calypso’. Het ongeluk sloeg eind vorige week toe: De stembanden van Jan Smit moeten onder het mes. Aanvankelijk had Jan nog de hoop dat hij met wat rust van de knobbeltjes op zijn stembanden af zou komen, maar helaas… zijn KNO-artsen kwamen er afgelopen woensdag na een controle in Rotterdam achter dat er toch wat meer aan de hand was. Deze week al gaat Jan onder het mes. Dat zet wel een stevige streep door zijn plannen voor het komende half jaar. Zo is zijn live-tournee afgelast, de ‘Jan Smit komt naar je toe tour’. Ook zijn nieuwe album, ‘Stilte in de storm’, wordt uitgesteld; het stond op de rol voor januari. Tenslotte kan Jan ook zijn werk als TROS-presentator voorlopig wel vergeten.

De KNO-specialisten die Jan gaan opereren, zijn dezelfde die ook in de stembanden van Guus Meeuwis en Frans Bauer hebben zitten snijden. Een hele verantwoordelijkheid, want bij elkaar hebben we het dan over dertien #1-hits, die samen al ruim een jaar op 1 hebben gestaan.

Over Nederlandstalige #1-hits gesproken: ‘Dan volg je haar benen’ is al de twaalfde Nederlandstalige #1-hit dit jaar. Een absoluut record; nog nooit hebben binnen één kalenderjaar zoveel verschillende Nederlandstalige platen bovenaan gestaan. Tot nu toe was negen het recordaantal, in 2005. Die twaalf platen hebben dit jaar in totaal dertig weken op #1 gestaan dit jaar. Dát is nog geen record: vorig jaar hadden we 34 weken lang een Nederlandstalige plaat op #1. Dat record kan dus nog gebroken gaan worden; 2007 is nog zeven weken lang.

In bijgaande tabel zie je de Nederlandstalige hits verspreid over de kalenderjaren. In de beginjaren van de weeklijst was het nog erg kwakkelen met de #1-hits in eigen taal. Vanaf de jaren 80 zien we echter drie pieken: rond 1983 was dat de Nederlandstalige ‘Welle’, halverwege de jaren 90 het Marco Borsato-effect en nu de amusements-piek. Je ziet het zelf: het is nog nooit zo goed gegaan als nu met Nederlandstalige platen!

5 opmerkingen:

 1. Vreemde titel Jan Smit kan niet zingen het is wel zo maar dat zeg je toch niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mens maak je niet druk, die titel is juist humor !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mister Thom begrijpt juist de humor niet het betekent juist ook dat hij geen geweldige zanger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mister Thom begrijpt hem juist wel vandaar hij hem ook humor noemt !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ok mister Thom dat zijn wij het volledig eens sorry.

  BeantwoordenVerwijderen