vrijdag 17 augustus 2018

Hitflits: Aya Nakamura scoort met Djadja de eerste #1-hit door een Malinese zangeres

In de eerste vier weken (90-36-27-20) leek het er niet op dat Djadja’ van Aya Nakamura op de eerste plaats afstevende. Maar twee weken geleden maakt het nummer ineens de sprong van de twintigste naar de vijfde plaats en vorige week stootte het door naar de tweede plaats, om deze week de laatste hindernis te nemen.

Zeven weken had ‘Djadja’ nodig om de eerste plaats te bereiken en zoveel weken is niet meer voorgekomen sinds ‘Perfect’ van Ed Sheeran & Beyoncé in december 2017, dat er twintig weken voor nodig had.

Nederland is het tweede land waar Djadja’ van Aya Nakamura de eerste plaats bereikt. Het eerste land, al in mei, was Frankrijk. Daar stond het nummer twee weken bovenaan en heeft het inmiddels de platinastatus bereikt.

eerste Malinese zangeres met #1-hit

Niet vreemd het succes in Frankrijk, want op jonge leeftijd verhuisde de als Aya Danioko geboren zangeres met haar familie vanuit Bamako, in de Afrikaanse republiek Mali, naar Frankrijk. Aya Nakamura is dan ook de eerste muzikant uit Mali die een #1-hit bij ons scoort. Salif Keita, ook uit Mali, kwam samen met de Franse dj Martin Solveig, in 2004 niet hoger dan de 87e plaats met ‘Madan. Daarnaast is ‘Djadja’ de eerste Franstalige #1-hit sinds ‘Alors On Dance’ van Stromae, in 2010. In totaal is ‘Djadja’ de dertiende Franstalige #1-hit.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Aya Nakamura: Djadja (eerste week op #1)
2. (1)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair (op bijna 7%)
3. (3)   Drake: In My Feelings
4. (4)   Bizzey & Boef: Drama
5. (5)   Idaly feat. Ronnie Flex, Famek Louise & Bizzey: Idaly (remix)

Twee weken achtereen op de dertiende plaats en vorige week op twaalf. Langzaam kwam ´Rise´ van Jonas Blue feat. Jack & Jack in de buurt van de top 10. En deze week maakt ‘Rise’ de sprong naar de tiende plaats. Het is daarmee de vierde top 10-notering voor Jonas Blue en de eerste voor de vrienden Jack Edward Johnson en Jack Finnegan Gilinsky, die zich Jack & Jack noemen. Blue hoorde de jongens op een radiostation in Los Angeles en vroeg hen voor ‘Rise’ en mét succes.

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#41 Mula B / Bartofso / Young Felix: Waar Zijn Die Kechs
#89 Philly Moré feat. Frenna & Murda: Soon
#93 Imagine Dragons: Natural
#99 David Guetta feat. Anne-Marie: Don’t Leave Me Alone

ALBUMS

In tegenstelling tot Yes! uit 2014 dat de eerste plaats bereikte, wordt het dit keer No! voor de Amerikaanse muzikant Jason Mraz. Know., zijn zesde studioalbum, het eerste in vier jaar, komt binnen op de vijfde plaats van de Album Top 100. Mraz nam de tien nummers op met de rockfolk band Raining Jane, waarmee hij al werkt sinds 2007. Raining Jane deed de achtergrond vocalen op zijn vorige album Yes!

Geen eerste plaats dit keer dus voor Jason Mraz. En dus voert We Moeten Door 2 van  Broederliefde, ook een vierde week, de Album Top 100 aan. Broederliefde heeft nog tien weken te gaan om hun vorige #1-album, Hard Work Pays Off 2, dat in 2016 in totaal veertien op de eerste plaats stond en deze week op #44 staat, te evenaren.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: We Moeten Door 2 (vierde week op #1)
2. (3)   Drake: Scorpion (op ruim 46%)
3. (2)   Travis Scott: Astroworld
4. (4)   Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again
5. EW  Jason Mraz: Know.

In tegenstelling tot de drie nieuwe noteringen vorige week, regent het deze week eerste weeks noteringen in de Album Top 100. We lopen ze even met je door:
#8 Nicki Minaj: Queen
#11 Kosso: Beti
#14 Trippie Redd: Life’s A Trip
#15 Elvis Presley: Where No One Stands Alone (gisteren, donderdag 16 augustus, was het de 41e sterfdag van Elvis Presley)
#17 il Divo: Timeless
#19 Pietju Bell: Als ‘t Maar Lukt
#71 the Magpie Salute: High Water I
#94 the Chainsmokers: Sick Boy … Side Effects

De dood, gisteren, van de Amerikaanse zangeres Aretha Franklin, heeft een run opgeleverd op haar singles en albums in de diverse download en streamlijsten. Te kort en te weinig voor een notering deze week, wellicht volgende week.
En anders zeker aan het einde van het jaar in de Radio 2 Top 2000. Vorig jaar stonden er vijf nummers van haar in deze lijst, met een hoogste notering, #828 (!), voor ´(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’. Dat moet sowieso veel hoger!