vrijdag 20 december 2019

Hitflits: tweede #1-album voor Harry Styles; een dozijn hits voor Maan en alle kerstnoteringen.

Vandaag, vrijdag 20 december 2019, zijn de laatste lijsten voor de kerst bekend gemaakt. En dus maken wij de balans op van de kersthit van 2019 en het kerstalbum dat dit jaar onder de boom ligt.

Om met dat laatste te beginnen, die eer gaat naar Harry Styles met zijn album Fine Line, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Na Harry Styles (#1 in 2017) is Fine Line zijn tweede soloalbum en tevens tweede #1-album.
De twaalf nummers op Fine Line schreef Harry Styles zelf met anderen, waaronder Jeff Bhasker (Kanye West, Drake, Bruno Mars) en Greg Kurstin (Adele, P!nk, Sia).

ALBUM TOP 7

1. EW  Harry Styles: Fine Line (ook #1 in de Vinyl 33)
2. (3)   Coldplay: Everyday Life (inmiddels goud, op ruim 47%)
3. (2)   Snelle: Vierentwintig
4. (1)   Kensington: Time
5. (5)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
6. (4)   Ed Sheeran & Co: No. 6 Collaborations Project (inmiddels platina)
7. (16) Broederliefde: Broeders

Vorige week bereikte het album Pressure Makes Diamonds 1 & 2 van Danny Vera een nieuwe hoogte, de 13e plaats. Dat was mede te danken aan het succes van de single ‘Roller Coaster’, dat ook een nieuwe hoogte bereikte: #19. Deze week stijgt het album door naar de elfde plaats.

Maar daar blijft het niet bij, want deze week scoort Danny Vera er nog eentje bij! Pressure Makes Diamonds – Live komt binnen op de veertiende plaats van de Album Top 100. Het betreft een live album met achttien nummers, opgenomen in de Stadsschouwburg in Haarlem (op 4 oktober) en Theater De Lievekamp in Oss (5 oktober) tijdens zijn theatershow. De vinylversie bevat twee nummers extra en je krijgt er ook nog de cd bij!

Kijken we naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#10 Stormzy: Heavy Is The Dead
#34 Kaytranada: Bubba
#68 Sepa: 4

SINGLES

Met 51,5 miljoen streams, is ‘Hij Is Van Mij’ Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey, het meest gestreamde nummer van 2019 en scoort daarmee de hit van het jaar. Over twee weken, op vrijdag 3 januari 2020, komen we daar in de Jaarflits met de jaarlijsten, op terug. Het nummer,  gezakt naar de 65e plaats, staat deze week precies een jaar genoteerd.

dozijn hits

Met recht kunnen we zeggen dat 2019 een heel goed jaar was voor Maan de Steenwinkel. Daarnaast scoorde ze nog twee eigen hits en deze week sluit ze het jaar af met haar nieuwste nummer.
‘Ze Huilt Maar Ze Lacht’ komt binnen op de zestiende plaats. Dat is dezelfde plek waar ‘Hij Is Van Mij’ precies een jaar geleden begon. ‘Ze Huilt Maar Ze Lacht’, mede door haar zelf geschreven, is Maan haar twaalfde notering.

SINGLE TOP 7

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (dertiende week op #1)
2. (2)   Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (op ruim 11%)
3. (3)   Arizona Zervas: Roxanne
4. (4)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
5. EW  JoeYAK & Lijpe: In Die Life
6. (5)   Maroon 5: Memories
7. EW  Boef & Chivv: Kofferbak

In de Amerikaanse hitlijst van Billboard boekt Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’ haar negentiende #1-notering, eentje minder dan het record van twintig, dat op naam staat van the Beatles. En dus scoort Mariah Carey, 25 jaar na release, de kersthit van 2019. Meer daarover, onder kersthits.

In ons land komt de kerstklassieker van Mariah Carey voorlopig niet verder dan de vierde plek. Onze Kerstlijst van 2019 wordt aangevoerd door Tones And I met ‘Dance Monkey’. Het nummer staat al dertien weken onafgebroken op de eerste plaats van de Single Top 100 en evenaart daarmee ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato uit 1994.

Exact 25 jaar geleden stond het nummer van Borsato voor de dertiende en laatste keer op de eerste plaats van de toenmalige Mega Top 50. In dat jaar zijn er zo’n 240.000 singles van verkocht en was het de hit van het jaar. Zover is ‘Dance Monkey’ van Tones And I nog lang niet, maar met nog één hitweek te gaan, moet een top 10-positie er zeker inzitten.

Of Tones And I met ‘Dance Monkey’ ook het jaar afsluit, en dus met veertien weken een andere #1-hit evenaart, hangt af van wat de kerstnummers de komende week doen. Het zou wel eens een heel spannende strijd worden. Volgende week vrijdag, 27 december, weten we het.

Australië

Intussen is ‘Dance Monkey’ van Tones And I ook in eigen land niet van de eerste plaats te slaan. Twintig weken staat het nummer bovenaan de Australische hitparade. Morgen een update of er nog een week bijkomt. In de Britse hitparade zakt ‘Dance Monkey’ na elf weken op de eerste plaats te hebben gestaan naar de tiende plaats.

update 21-12-2019:
‘Dance Monkey’ van Tones And I blijft onverminderd populair. Wereldwijd is het nummer, met ruim 46 miljoen streams, het meest gestreamde liedje van de week. Nu voor de negende week. Maar dat aantal weken valt in het niet bij die van Australië waar het nu voor de 21e week (!) op de eerste plaats staat. Het is niet de verwachting dat een kerstnummer volgende week de eerste plaats haalt daar, dus een 22e week zit er ook wel in.

Terug naar onze singlelijst van deze week.
Drie nummers komen de top 10 in, waarvan twee volledig nieuw en die ken je al. De derde nieuwe bij de bovenste tien, is ‘Blinding Lights’ van the Weeknd, dat in de derde week van de 14e naar de 8e plaats stijgt. Voor deze Canadese zanger is het de eerste top 10-notering sinds ‘I Feel It Coming’ feat. Daft Punk (#4 in 2016). ‘Blinding Lights’ is zijn vijfde top 10-notering.

Voordat we je het klassement van de kersthits en albums doorgeven, volgen eerst nog de andere eerste weeks nummers.
#18 Frenna: Mami So Bad
#23 Josylvio & Do: Stil In Mij (Verspijkerd), cover van 'Stil In Mij' van Van Dik Hout (#19 in 1994)
#49 3Robi feat. Ashafar: Dinero
#64 Inez: My Love. (Nederlands-Arabische zangeres)
#73 Broederliefde: Sterling
#81 Ronnie Flex: Givenchy Bag
#90 Camila Cabello feat. DaBaby: My Oh My

Kersthits (6) - finale

Zoals gezegd maken we deze week de balans op van alle kerstnoteringen in single en albumlijst. Dat doen we niet alleen voor onze lijsten, maar ook voor de Britse en Amerikaanse kerstlijsten. Nu eerst Nederland.

Naast de zestien van vorige week, komen er deze week nog drie kerstklassiekers bij, waarmee het totaal aantal komt op negentien (en niet zeventien zoals we eerst meldden). Dat is bij lange na geen record, want vorig jaar waren dat er drieëntwintig.

Hier volgen eerst de zestien kerstklassiekers:
#4 (4) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
#9 (8) Wham!: Last Christmas (#1 in de Airplay Top 50!)
#15 (15) Ariana Grande: Santa Tell Me
#21 (20) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
#24 (25) Chris Rea: Driving Home For Christmas
#28 (27) Andy Williams: It’s The Most Wonderful Time Of The Year
#42 (47) Band Aid: Do They Know It’s Christmas?
#43 (43) Justin Bieber: Mistletoe

#46 (48) Kelly Clarkson: Underneath The Tree
#54 (65) José Feliciano: Feliz Navidad
#55 (68) Michael Bublé: Holly Jolly Christmas
#56 (63) Paul McCartney: Wonderful Christmastime
#57 (70) John & Yoko and the Plastic Ono Band with Harlem Community Choir
Happy Xmas (War Is Over)
#59 (58) Bobby Helms: Jingle Bell Rock
#79 (86) Frank Sinatra: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!
#86 (100) the Ronettes: Sleigh Ride

En hier zijn de drie 'nieuwe' van deze week:
#91 HH Coldplay: Christmas Lights (10e hitrun, 25e week, #2 in 2010)
#96 Train: Shake Up Christmas (11e hitrun, 17e week, #7 in 2010)
#99 Queen: Thank God It's Christmas (6e hitrun, 12e week, #26 in 2018, nummer uit 1984)

In de Album Top 100 komen nog twee kerstalbums binnen, waaronder een nieuw album: Clean Pete met Gloria. Clean Pete zijn de tweelingzusjes Loes en Renée Wijnhoven, die elk jaar een kerstnummer uitbrengen en sinds vorig jaar ook kerstshows doen. Dit jaar doen ze er twee, eentje in Nijmegen (op 21 december) en eentje in Utrecht (22 december).
Op Gloria van Clean Pete, binnen op #81, staan veertien Nederlandstalige kerstnummers. Naast eigen kerstliedjes, staan er ook enkele bewerkingen van traditionele kerstliedjes op.  'Stille Nacht' werd 'Donkere Nacht' en 'Santa Baby' heet nu 'Lieve Kerstman'. Aan het album werkten onder andere Rubert Hein, Tijs Boontjes en Lucky Fonz III mee.

met 30 graden kerstliedjes luisteren

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de warme zomer van 2019, luisterden de zusjes naar kerstnummers van Weezer, Sufjan Stevens, maar ook van Frank Sinatra en het King's College Cambridge jongenskoor. Dat deden ze als ze onderweg waren naar of van een optreden, maar ook thuis, soms tot ergernis van het thuisfront. Volgens de zusjes zijn de bellen hét geheim van een goed kerstliedje. Daarnaast moet het woord kerst er in voorkomen, anders is het decembermuziek.

De oude bekende is:
#87 HH DD Company: Vrolijk Kerstfeest (2e hitrun, 2e week, #81 in 2018)

Daarnaast staan nog de volgende kerstalbums genoteerd:
#12 (10) Robbie Williams: The Christmas Present
#46 (51) Belle en de Kinderliedjes Band & Kerstliedjes Band: Kerstliedjes
#51 (63) Brett Elredge: Glow (nieuwe hoogte, na #56 in 2018)
#84 (100) Sia: Everyday Is Christmas

In de Verzamel Album Top 30 staan de volgende acht kerstverzamelalbums genoteerd
#1 (1) Christmas Hits [2018]
#5 (7) Christmas #1 Hits – The Ultimate Collection
#9 (10) Sky Radio Christmas 2018
#10 (8) Top 40 Kerst Hits
#11 (11) 100x Kerst
#12 (12) Caroling At Christmas
#15 (24) The Greatest Xmas Songs
#29 A Very Cool Christmas (een dubbelalbum uit 2019 met nu eens niet de bekende kerstnummers, maar nummers van artiesten als Bob Dylan, the Dandy Warhols en Tangerine).

In de vinyl 33 blijven het er twee:
#8 (7) Various Artists: Christmas #1 Hits – The Ultimate Collection
#14 (6) Michael Bublé: Christmas

Verenigde Staten van Amerika

In 1994 was All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey alleen nog een track van het mini-album Merry Christmas en kon daarom geen notering krijgen in de Billboard Hot 100. Het nummer werd wel veel gedraaid en dat leverde een twaalfde plaats op in de landelijke playlist. In 1999 veranderden de regels en bereikte het nummer, nog altijd als albumtrack, de 83e plaats. Sinds 2012 tellen streams mee voor de Billboardlijst, waardoor het nummer jaarlijks een notering krijgt.

verlaat kerstcadeau voor Mariah Carey

Tot dit jaar bleef All I Want For Christmas Is You’ steken op de 3e plaats, maar dit jaar pakt het nummer, 25 jaar na release, in navolging van onder andere Nederland (in 2016 en 2018), de eerste plaats. Dat is te danken aan 45,6 miljoen streams, 27.000 downloads en een luisterbereik van 34,4 miljoen luisteraars. Na 25 jaar krijgt Mariah Carey dus wat ze zich altijd wenste: een eerste plaats voor All I Want For Christmas Is You’!
Waarom lukt het dit jaar wel? Daar zijn een aantal redenen voor aan te geven:
  1. Het nummer is 25 jaar oud en krijgt daarom alleen al veel aandacht
  2. Er is een speciale vinyl + cassette single (in groen) verschenen
  3. Mariah Carey heeft veel promotie gedaan voor het nummer
Het nummer heeft Mariah Carey (tekst) en Water Afanasieff (muziek), al meer dan $60 miljoen opgeleverd. Samen produceerden ze het nummer, dat naar het schijnt in een kwartier is geschreven.

Vandaag ging een nieuwe versie van de clip uit 1994 in première. In de nieuwe versie komen de 8-jarige tweeling Moroccan Scott en Monroe van de zangeres voor, evenals de 7-jarige actrice Mykal-Michelle Harris en Carey zelf ook. In korte tijd is de clip al meer dan 1 miljoen keer aangeklikt.

Groot-Brittannië

Straks om 7 uur onze tijd, wordt tijdens de uitzending van de Christmas Chart op BBC-Radio-1, de laatste hitparade voor de kerst, wat de Christmas #1 wordt. Jaarlijks woed er een strijd om de eerste plaats in de kerstlijst. Diverse acts mengen zich in die strijd, waarop diverse weddenschappen worden afgesloten.

Naast gerenommeerde acts als Ed Sheeran, Sugababes en Stormzy, doet Ladbaby een gooi naar de Christmas #1 met ‘I Love Sausage Rolls’ van LadBaby. Het nummer is een bewerking van ‘I Love Rock ’n Roll’ van Joan Jett & the Blackhearts uit 1981.
Vorig jaar nam LadBaby, waarachter flogger Mark Hoyle, samen met zijn vrouw Roxanne en hun twee zonen zit, het nummer ‘We Built This City’ van Starship op en scoorden daarmee de Christmas #1. De opbrengsten van hun nummers gaat naar The Trussell Trust, een stichting die zich inzet voor de 14 miljoen Britten, waarvan ruim 3 miljoen kinderen, die onder de armoedegrens leven.

update 19.00 uur:
Opnieuw scoort Ladbaby de Christmas #1 in de Britse hitparade. Niet minder dan 93.000 exemplaren, waarvan 85.000 downloads (!) zijn er de afgelopen week van verkocht.  Daarmee is Ladbaby pas de derde act die twee keer achter elkaar de kerst #1-hit scoort. De andere twee zijn the Beatles (1963-1965) en Spice Girls (1996-1998), die dat drie keer achter elkaar lukten.
Dus volgend jaar moeten ze weer aan de bak. Wel is Ladbaby is de eerste act die er in slaagt om twee keer achter elkaar met een speciaal liedje de eerste plaats van de Britse kersthitparade te bereiken. Beiden bewerkingen van andere nummers.

'Last Christmas' van Wham! is op een vijfde plaats (gestegen vanaf #7), de populairst kersthit van 2019. All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey komt niet verder dan de hoogste plaats (gezakt vanaf #2).
Het verzamelalbum You're In My Heart van Rod Stewart is met meer dan 71.000 stuks, waarvan 68.000 cd's (!), het bestverkochte album. Op het album staan zijn klassieke nummers die opnieuw gearrangeerd zijn en uitgevoerd worden door the Roayl Philharmonic Orchestra.

Tot zover deze Kerstflits. We wensen je een mooie kerst en melden ons daarna weer met de laatste lijsten van 2019. Luister/kijk intussen naar 3FM Serious Request Lifeline.