vrijdag 15 juni 2012

Hitflits: René Froger na 23 jaar weer op #1, album John Mayer terug naar #1

Vorige week, nog voor de nederlaag tegen Denemarken was het vertrouwen in een goede afloop er nog en zelfs de hele week bleef dat vertrouwen, want ‘Samen’ van René Froger is het meest gedownload. ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling, verkocht vorige week door de fysieke cd-single net iets meer en bleef #1.

Dat is nu voorbij en dus is de weg vrij voor René Froger, die met ‘Samen’ de nieuwe #1 is in de Single Top 100. Het is voor Froger na ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ dat hij 23 jaar geleden maakte met het Goede doel, zijn tweede #1-hit. Inderdaad, in 1989, een jaar nadat Oranje het EK won ...

In het kielzog van de vele EK-hits (vorige week 11), komen er deze week nog een paar bij. Eerst even de nummers die op herhaling gaan. Dat zijn Danny Vera met ‘Orange glow’ op #93 en André Hazes met het Nederlands Elftal met ‘Wij houden van Oranje’ op #48.

Daarnaast komen er twee nieuwe EK-nummers bij: Bert van Merwijk met ‘Koekoek’ op #39 en ‘Oranje kleurt ons hart’ van René Schuurmans feat. Factor 12, hoogste eersteweeks op #11. Dat nummer werd een week geleden, in ‘Evers staat op’, uitgeroepen tot de EK-hit van 2012. Het nummer is de Oranjeversie van ‘Laat de zon in je hart’, dat al twee keer eerder een hit was: #18 in 2007 en #25 in maart van dit jaar. Nu dus voor de derde keer en daarmee is het de grootste hit voor René. Tot deze week was dat ‘Blij dat ik leef’ (#12 in 2009). Waar een EK al niet goed voor is.

Qua EK-albums valt er ook nog wat te melden. De Smurfen stijgen met ‘Wij houden van de Smurfen’ van 14 naar #6 en in de Verzamel Album Top 30 blijft ‘538 EK hits – De officiële EK 2012 CD’ de bovenste beste. Sterker het album verkoopt ruim de helft meer dan ‘Born and raised’, de #1 in de ‘gewone albumlijst’. Dit geeft wel aan dat de verkopen momenteel erg laag zijn.

De andere, tien, eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#33 Justin Bieber feat. Big Sean: As long as you love me
#43 Usher: Scream
#74 Katy Perry: Wide awake
#76 Duo Espada: Duizend keer [NL]
#77 Chris Brown: Don’t wake up
#81 Sam Sparro: Happiness
#83 Santa Rosa: Leven en laten leven [NL]
#88 Mattanja Joy Bradley: Beautiful imperfections [NL]
#89 Drukwerk: Je loog tegen mij 2012 [NL]
#95 Rita Ora feat. Tinie Tempah: R.i.p.

albums

Waar twee honden (Usher en Amy MacDonald) vechten om een been (eerste plaats), loopt de derde (John Mayer) er mee heen. Dat is hetgeen er deze week is gebeurd in de nieuwe Album Top 100.

Op maandag voerde ‘Life in a beautiful light’ van Amy MacDonald de voorlopige albumlijst aan. Dinsdag moest ze die eerste plaats afstaan aan ‘Looking 4 myself’ van Usher, die deze op woensdag weer uit handen moest geven aan een oude bekende: John Mayer. ‘Born and raised’ van John Mayer stond twee weken gelden nog bovenaan en keert daar nu terug. ‘Born and raised’ staat nu voor derde week op de eerste plaats.

En dan denk je dat of Amy of Usher op #2 staat. Mis! Beide zijn ingehaald door ‘Tits ’n ass’ van the Golden earring (op #3) en ‘Liverpool rain’ van Racoon (op #2), de #1 van vorige week. ‘Looking 4 myself’ van Usher komt binnen op #4 en blijft Amy net voor (0,18%!) en dus moet zij met ‘Life in a beautiful light’ genoegen nemen met een vijfde plaats. Haar twee voorgaande albums bereikten de eerste (‘This is the life’ in 2008) respectievelijk tweede (‘A curious thing’ in 2010) plaats. Op 24 juni staat Amy op Parkpop in Den Haag.

De andere eersteweeks noteringen:
#11 Rush: Clockwork angels
#18 DeWolff: DeWolff IV [NL]
#36 BZB: 7 [NL]
#40 Tallest man on earth: There’s no leaving, derde album van de Zweedse Krstian Matsson, alias Tallest man on earth
#50 Duvel x Nikes: DNA [NL], rapper Duvel (= Ritchie Zebeda) van formatie DuvelDuvel en producer Nikes (=Nikes Fernandes) van hiphoptrio Zo moeilijk
#51 Jeronimo: One kiss [NL]
#62 Joe Walsh: Analog man
#78 Goldfish: Goldfish
#81 Bobby Womack: The braviest man in the universe
#86 Pat Metheny: Unity band
#91 Hot chip: In our heads, vijfde album van Britse elektronische band

Ook deze week blijft ‘Sign no more’ van Mumford & sons de #1 in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Na een week zonder binnenkomers, zijn er nu 3 eersteweeks: ‘Greatest hits’ van Shania Twain (op #9), ‘Dubbel’ van André van Duin (op #25) en ‘Hits’ van Phil Collins (op #44).

We laden ons nog maar een keer op voor de wedstrijd van Oranje tegen Portugal, aanstaande zondag. Daarna komen we met een nieuwe Megaman met het laatste (?) hitelftal.

zondag 10 juni 2012

Megaman bij week 23 – 9 juni 2012

Welkom bij de Megaman, waarin het thema deze week redden of gered worden, is. Met:
- ‘Echte vrienden’ weer gered door (gouden) cd-single
- Los Angeles the voices maakt oranje hitelftal kompleet
- Gary Barlow geld inzamelt voor bewoners van het Gemenebest en
- Groninger keukenverkoper Duitse Schlager kopieert
Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Echte vrienden weer gered door (gouden) cd-single

Jan Smit & Gerard Joling: Echte vrienden (1) *** tweede week op #1 ***

Het feest duurt nog even voort voor de ‘Echte vrienden’, Jan Smit & Gerard Joling, want hun single staat ook deze week bovenaan de Single Top 100. Maar het is nipt, want het overwicht op de #2, ‘Samen’ van René Froger, is nog geen 4%! Donderdag waren ze die eerste plaats zelfs kwijt aan ‘Samen’. Maar door twee signeersessies in Hengelo en Ede, afgelopen donderdag, weten ze Froger net voor te blijven. Aangezien die sessies ten einde zijn, Jan Smit vertrekt maandag naar Boedapest, Hongarije, voor de opnames van de film ‘Het bombardement’, zal het de laatste week zijn voor ‘Echte vrienden’.

goud

Voorlopig kunnen Jan Smit & Gerard Joling nog genieten van hun #1-hit. En daar kwam afgelopen vrijdag nog wat bij: tijdens ‘Evers staat op’, waar de single drie weken geleden in première ging, kregen ze voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren van ‘Echte vrienden’, een gouden plak uitgereikt.

EK voetbalhits 2012 (6)

Hè hè, eindelijk is het EK-voetbal 2012 begonnen en de eerste wedstrijden hebben al direct verrassende resultaten opgeleverd. Wat te denken van de 4-1 overwinning van Rusland op Tsjechië en natuurlijk het verlies dat Oranje moest incasseren met de 0-1 overwinning door Denemarken. Dat betekent dus dat de komende twee wedstrijden gewonnen moeten worden, wil het Nederlands Elftal de volgende ronde halen. Tot nu toe ging het voorspoedig met de EK-hits (elf stuks), maar het verlies tegen de Denen zou wel eens van invloed kunnen zijn op de standen.

En niet alleen op de digitale verkoop, maar ook op de omzet van de supermarkten, die ons dit jaar bestoken met diverse (oranje) artikelen en spaaracties. Per wedstrijd van het Nederlands Elftal wordt er 10 miljoen EURO meer omgezet. Dus zij hopen dat Oranje er zes moet spelen, want dat brengt 60 miljoen EURO extra in het laatje!

Deze Single Top 100 werd vrijdagmorgen opgemaakt, toen iedereen nog volop in oranje-stemming was, met het gevolg een elftal van hits:
#2 (9) René Froger: Samen
#4 (5) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#8 (14) Tim Leon: Oranje kampioen
#12 (28) Edwin Evers, Johan Derksen & Wilfrd Genee: Helden
#14 (18) Gebroeders Ko: Oranje springt
#18 (11) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#24 (39) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#36 (46) Dikdakkers: Klap maar in je handen
#49 (35) Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!!
#67 (77) Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door

Als je mee hebt geteld kom je tot tien EK-hits. De elfde, ‘We brullen voor Oranje’ van Danny de Munk feat. DJ Galaga, vorige week binnen op #98, is deze week verwezen naar de reservebank: #106 in de Bubbling Under Top 100. Wellicht dat het nummer volgende week weer wordt ingezet, want we kunnen wel wat steun gebruiken! Voor deze week is het hitelftal gered door een nieuwe speler, die ook alles te maken heeft met een leeuw.

Los Angeles the voices redt oranje hitelftal

Los Angeles the voices: Hart van een leeuw (91)

Op vrijdag 1 juni, tijdens de finale van ‘Holland’s got talent’, presenteerde Los Angeles the voices hun EK-single, ‘Hart van een leeuw’.

Na twee weken komt het nummer binnen op de 91e plaats, waarmee het de twaalfde EK-hit is dit jaar. In 2006 was Gordon, één van de vijf zangers van Los Angeles the voices, te horen op een nummer voor het WK-voetbal: ‘Wir sind Holländer’ dat hij maakte met Gerard Joling en René Froger, als Toppers voor Oranje (#7).

de andere EK-hits

Afgelopen week werd ook bekend wat het nummer is, dat gebruikt wordt door Studio Sportzomer. Dit jaar koos de redactie voor een recent nummer: ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman, dat deze week stijgt van 25 naar #16. ‘Endless summer’ van de Duitse zangeres Oceana, het officiële EK-lied van de FIFA, zit ook in de wachtkamer, op #166.

Gaat Justin Bieber Rihanna achterna?

Justin Bieber feat. Ludacris: All around the world (52) *** hoogste eersteweeks ***

Konstateerden we vorige week nog dat 2012 niet meer stuk kan voor Justin Bieber, omdat hij met ‘Die in your arms’ zijn vierde hit scoort, het meeste aantal in één hitjaar. Komt Bieber deze week alweer met een nieuwe single, ‘All around the world’ feat. Ludacris, hoogste eersteweeks op #52 en dus zijn vijfde notering dit jaar. En het is nog maar juni!

Overigens moeten we het enthousiasme wel enigszins temperen, want van de vier voorgaande hits, hield, op ‘Boyfriend’ na (deze week in de elfde week gezakt van 63 naar #70), geen daarvan het langer vol dan drie weken. ‘Die in your arms’ zakt al in de tweede week van 41 naar #87 en ‘Turn to you (Mother’s day dedication)’ stond slechts een weekje op #24. Dus Bieber is nog lang geen Rihanna, die vorig jaar vijf nieuwe nummers afleverde, die gemiddeld 20 weken genoteerd stonden!

Wij denken niet dat de notering van ‘All around the world’ op #52, de verdienste is van Ludacris. Het is wel de tweede keer dat hij samenwerkt met Justin Bieber. In 2010 namen de twee ‘Baby’ op, dat weliswaar tot #23 kwam, maar wel dertien weken genoteerd stond, in weken de grootste hit voor Bieber!

Gary Barlow schrijft Brits jubileumlied

Gary Barlow & the Commonwealth band feat. Military wives: Sing (69)

Afgelopen maandag, 4 juni 2012, vond op the Mall, bij Buckingham Palace in Londen, het Diamond Jubilee-concert plaats, ter gelegenheid van het 60-jarig regeringsjubileum van de Britse Koningin Elisabeth. Tijdens het concert traden (vooral) oudgedienden als Tom Jones, Cliff Richard, Bette Midler en Paul McCartney op, maar ook artiesten van nu, zoals Robbie Williams, Jesse J en Ed Sheeran. Meest opvallende optreden was dat van Grace Jones die al hoepelend, het nummer ‘Slave to the rhythm’ zong en ook nog zuiver! Het concert was georganiseerd door Gary Barlow en de BBC.

Barlow, voormalig zanger van Take that, die zijn grootste hit scoorde met ‘Shame’, samen met Robbie Williams (#4 in 2010), schreef samen met Andrew Lloyd Webber het officiële jubileumlied, ‘Sing’. Dat nummer, waarover zo dadelijk meer, wordt door hem uitgevoerd samen met the Commonwealth band feat. Military wives. De laatste scoorden in eigen land met ‘Wherever you are’ de kersthit van 2011.

In januari van dit jaar ging Gary Barlow op bezoek bij Andrew Lloyd Webber, niet alleen voor een kopje English tea, maar ook om samen de melodie te schrijven van ‘Sing’. Dat deden ze in een middag, waarbij Barlow de basis voor het refrein en Webber dat van het couplet leverde. Samen waren ze er over eens dat het een nummer moest worden met een boodschap over the Commonwealth, het Britse Gemenebest, één van de paradepaardjes van koningin Elisabeth.

inspiratie

Vervolgens ging Barlow weer op bezoek, nu bij kroonprins Charles, om te vragen naar de muzieksmaak van zijn moeder, de koningin. Daarop pakte de kroonprins cd’s uit zijn eigen collectie, onder andere uit Kenia, Zuid Afrika en andere landen die hij ooit bezocht. Muziek die Barlow niet kende en dus adviseerde de kroonprins hem, voor het doen van inspiratie (de tekst van ‘Sing’ moest er nog komen), op reis te gaan naar de voormalige koloniën van Groot-Brittannië, waaronder Australië en Kenia.

De tekst van ‘Sing’ schreef Barlow in het Treetops hotel, in het Aberdare National Park in Kenya. In 1952 was Elisabeth, toen nog prinses, op vakantie in Kenya, toen ze hoorde dat haar vader, King George VI, was overleden. Op dat moment was zij zijn opvolger en dus startte in Treetops haar huidige regeringsperiode, wat voor Barlow ook het startpunt was voor de opnames van ‘Sing’.

koninklijk nummer

Op ‘Sing’ is, naast Barlow en the Military wives, ook nog the Commonwealth band te horen, bestaande uit 210 mensen, waaronder the African Children's Choir, aboriginal gitarist Gurrumul, drummers uit Kenya en the Royal Solomon Islands Police Force Band. In april smeedde Barlow alle opnames tot één geheel en begin mei werd ‘Sing’ gepresenteerd aan de koningin, die er zeer van onder de indruk was. Wellicht ook een beetje trots op haar kleinzoon Prins Harry, die tamboerijn speelt, opgenomen op Jamaica.
Het gelijknamige album, knalde vorige week binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst en blijft daar deze week staan. De single kwam daar binnen op de elfde plaats en steeg zondag door naar de eerste plaats, met een verkoop van meer dan 142.000 exemplaren, het hoogste aantal dit jaar voor een #1-hit. Daarmee hebben Barlow en Webber een dubbelhit te pakken, de eerste dit jaar. De opbrengsten van single en album, gaan naar The Queen Elisabeth Diamond Jubilee Trust, bestemd voor projecten in het Gemenebest.

vanVelzen zoekt het (weer) hogerop

VanVelzen: Cross your heart (79)

Op donderdag 27 april vond op het dak van Nationale Nederlanden in Rotterdam de presentatie plaats van ‘The rush of life’, het vierde album van VanVelzen. Die locatie beviel hem schijnbaar zo goed, dat daar onlangs de videoclip is opgenomen van ‘Cross your heart’, zijn veertiende notering. VanVelzen schreef het nummer in Londen, dat geproduceerd is door Holger Schwedt en Simon Geurts Gitsels, zijn toetsenist. In oktober begint de theatertournee ‘The rush of life’, naar het gelijknamig album. VanVelzen daarover: “Mijn leven zijn mijn liedjes en mijn liedjes zijn mijn leven”.

Taio Cruz had Pitbull wel thuis mogen laten

Taio Cruz feat. Pitbull: There she goes (86)

‘There she goes’ van Taio Cruz feat. Pitbull is niet hetzelfde nummer van the La’s uit 1991, dat tot #57 kwam. Het nummer van Cruz feat. Pitbull, is medegeschreven door beide en staat op ‘TY.O’, het laatste album van Taio Cruz dat eind 2011 verscheen, en bij ons een maand later op #100 stond. Wellicht als het nummer een grote hit wordt, dat Cruz zijn album daar ook nog voordeel bij heeft. Aan Cruz zal het niet liggen, want zijn bijdrage aan ‘There she goes’ is best aardig. Het wordt echter vervelend als Pitbull zich er tegenaan bemoeit. Zonder hem had het ook wel gemogen.

Groninger keukenverkoper kopieert Duitse Schlager

Henk Harders: Mary Jane (90)

Je moet niet gek opkijken als je tijdens een optreden van Henk Harders (Borger, 7 juli 1967) het ene moment een nummer van Robbie Williams hoort langskomen en het andere moment eentje van Jannes, maar het kan ook zo een Italiaans nummer zijn. Zo ruim zit Harders, keukenverkoper in het dagelijks leven, in zijn repertoire. Daarnaast zingt hij ook nog eigen geschreven nummers. Bedoelt Henk hiermee, vertalingen van anderstalige nummers? Want dat is ‘Mary Jane’, zijn eerste hitsingle.

kopie

Het origineel van ‘Mary Jane’ is van de Duitse zanger Jürgen Peter uit 2009. In 2011 werd er van het Duitse nummer een clubmix gemaakt, die Harders wellicht op het spoor heeft gebracht van het nummer. Er is echter weinig moeite gedaan om er een eigen nummer van te maken, het is nagenoeg letterlijk vertaald. Zelfs de naam, Mary Jane, is gekopieerd. Oké, hoor ik je zeggen, dat komt wel vaker voor bij Nederlandstalige hits. Klopt, maar een videoclip die bijna ook één op één is gekopieerd? Dat getuigt van weinig creativiteit.

DIO komt in juli met nieuw album

DIO: Ze houdt van me (92)

Hoewel actrice/zangeres Hadewych Minis op (bijna) alle downloadsites wordt genoemd als featured artiest op ‘Ze houdt van me’ van DIO, krijgt ze daar toch geen credit voor. Bepalend hiervoor is wat er op het hoesje staat en daarop wordt ze niet genoemd. Schrale troost voor Hadewych, want ook Dazzled kid (=Tjeerd Bomhof) is te horen op het nummer en krijgt daar ook geen credit voor.

‘Ze houdt van me’ is de negende notering voor DIO, maar zijn tweede als soloartiest. Met ‘Dansen in jou’, #57 in maart, liet Diorno Braaf, zoals hij volledig heet, horen welke kant hij op wil. Maar wat blijkt, met ‘Ze houdt van me’ gaat hij weer een heel andere kant op. Dus dat belooft nog wat voor zijn album ‘Benjamin Braaf’s festival’, dat 6 juli verschijnt en geproduceerd is door Dazzled kids en SirOj (=Joris Titawano).

Wie is de Mol?

Toch nog even terug naar de bijdrage van Hadewych Manis. Hoewel ze beide meewerkten aan ‘Wie is de Mol?’, dat door haar werd gewonnen, was dat programma niet de aanleiding voor deze single. De twee kennen elkaar al geruime tijd en voor ‘Wie is de Mol?’ was Hadewych al benaderd voor het nummer.

Ondanks dat ze geen credit krijgt voor haar bijdrage op ‘Ze houdt van me’, werkt ze wel mee aan de promotie en zal ze een paar optredens met DIO verzorgen. Hadewych Minis, van origine actrice, stortte zich vorig jaar helemaal op haar andere passie: zingen. In maart scoorde ze een hit met ‘Invite you’ (#29) en een album is in de maak. Overigens moet er wel brood op de plank komen en dus is trekt ze het komende theaterseizoen door Nederland met Mike Boddé en de voorstelling ‘Vrij’.