vrijdag 15 juni 2012

Hitflits: René Froger na 23 jaar weer op #1, album John Mayer terug naar #1

Vorige week, nog voor de nederlaag tegen Denemarken was het vertrouwen in een goede afloop er nog en zelfs de hele week bleef dat vertrouwen, want ‘Samen’ van René Froger is het meest gedownload. ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling, verkocht vorige week door de fysieke cd-single net iets meer en bleef #1.

Dat is nu voorbij en dus is de weg vrij voor René Froger, die met ‘Samen’ de nieuwe #1 is in de Single Top 100. Het is voor Froger na ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ dat hij 23 jaar geleden maakte met het Goede doel, zijn tweede #1-hit. Inderdaad, in 1989, een jaar nadat Oranje het EK won ...

In het kielzog van de vele EK-hits (vorige week 11), komen er deze week nog een paar bij. Eerst even de nummers die op herhaling gaan. Dat zijn Danny Vera met ‘Orange glow’ op #93 en André Hazes met het Nederlands Elftal met ‘Wij houden van Oranje’ op #48.

Daarnaast komen er twee nieuwe EK-nummers bij: Bert van Merwijk met ‘Koekoek’ op #39 en ‘Oranje kleurt ons hart’ van René Schuurmans feat. Factor 12, hoogste eersteweeks op #11. Dat nummer werd een week geleden, in ‘Evers staat op’, uitgeroepen tot de EK-hit van 2012. Het nummer is de Oranjeversie van ‘Laat de zon in je hart’, dat al twee keer eerder een hit was: #18 in 2007 en #25 in maart van dit jaar. Nu dus voor de derde keer en daarmee is het de grootste hit voor René. Tot deze week was dat ‘Blij dat ik leef’ (#12 in 2009). Waar een EK al niet goed voor is.

Qua EK-albums valt er ook nog wat te melden. De Smurfen stijgen met ‘Wij houden van de Smurfen’ van 14 naar #6 en in de Verzamel Album Top 30 blijft ‘538 EK hits – De officiële EK 2012 CD’ de bovenste beste. Sterker het album verkoopt ruim de helft meer dan ‘Born and raised’, de #1 in de ‘gewone albumlijst’. Dit geeft wel aan dat de verkopen momenteel erg laag zijn.

De andere, tien, eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#33 Justin Bieber feat. Big Sean: As long as you love me
#43 Usher: Scream
#74 Katy Perry: Wide awake
#76 Duo Espada: Duizend keer [NL]
#77 Chris Brown: Don’t wake up
#81 Sam Sparro: Happiness
#83 Santa Rosa: Leven en laten leven [NL]
#88 Mattanja Joy Bradley: Beautiful imperfections [NL]
#89 Drukwerk: Je loog tegen mij 2012 [NL]
#95 Rita Ora feat. Tinie Tempah: R.i.p.

albums

Waar twee honden (Usher en Amy MacDonald) vechten om een been (eerste plaats), loopt de derde (John Mayer) er mee heen. Dat is hetgeen er deze week is gebeurd in de nieuwe Album Top 100.

Op maandag voerde ‘Life in a beautiful light’ van Amy MacDonald de voorlopige albumlijst aan. Dinsdag moest ze die eerste plaats afstaan aan ‘Looking 4 myself’ van Usher, die deze op woensdag weer uit handen moest geven aan een oude bekende: John Mayer. ‘Born and raised’ van John Mayer stond twee weken gelden nog bovenaan en keert daar nu terug. ‘Born and raised’ staat nu voor derde week op de eerste plaats.

En dan denk je dat of Amy of Usher op #2 staat. Mis! Beide zijn ingehaald door ‘Tits ’n ass’ van the Golden earring (op #3) en ‘Liverpool rain’ van Racoon (op #2), de #1 van vorige week. ‘Looking 4 myself’ van Usher komt binnen op #4 en blijft Amy net voor (0,18%!) en dus moet zij met ‘Life in a beautiful light’ genoegen nemen met een vijfde plaats. Haar twee voorgaande albums bereikten de eerste (‘This is the life’ in 2008) respectievelijk tweede (‘A curious thing’ in 2010) plaats. Op 24 juni staat Amy op Parkpop in Den Haag.

De andere eersteweeks noteringen:
#11 Rush: Clockwork angels
#18 DeWolff: DeWolff IV [NL]
#36 BZB: 7 [NL]
#40 Tallest man on earth: There’s no leaving, derde album van de Zweedse Krstian Matsson, alias Tallest man on earth
#50 Duvel x Nikes: DNA [NL], rapper Duvel (= Ritchie Zebeda) van formatie DuvelDuvel en producer Nikes (=Nikes Fernandes) van hiphoptrio Zo moeilijk
#51 Jeronimo: One kiss [NL]
#62 Joe Walsh: Analog man
#78 Goldfish: Goldfish
#81 Bobby Womack: The braviest man in the universe
#86 Pat Metheny: Unity band
#91 Hot chip: In our heads, vijfde album van Britse elektronische band

Ook deze week blijft ‘Sign no more’ van Mumford & sons de #1 in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Na een week zonder binnenkomers, zijn er nu 3 eersteweeks: ‘Greatest hits’ van Shania Twain (op #9), ‘Dubbel’ van André van Duin (op #25) en ‘Hits’ van Phil Collins (op #44).

We laden ons nog maar een keer op voor de wedstrijd van Oranje tegen Portugal, aanstaande zondag. Daarna komen we met een nieuwe Megaman met het laatste (?) hitelftal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten