vrijdag 12 februari 2016

Hitflits: Adele zet zegetocht voort, 25 na vier weken terug op #1

Dat 25 van Adele terug op #1 zou komen, dat stond wel vast. De vraag was alleen wanneer. Vier weken lang was Blackstar van David Bowie te sterk, maar deze week laat ze dat album ver achter zich en staat 25 weer bovenaan de Album Top 100, voor de achtste week inmiddels.

Niet alleen in ons land pakt Adele de eerste plaats terug. Vorige week deed ze dat ook al in de Spaanse en Amerikaanse albumlijst. Wereldwijd zijn er van 25 al meer dan 20 miljoen verkocht, en dat in ruim 2 maanden!
Overigens is Adele de eerste plaats in de Amerikaanse lijst al weer kwijt, want daar pakt  Rihanna die deze week met ANTi. Haar album komt vanaf de 27e plaats en is daar haar tweede #1-album. In ons land stijgt het album, dat sinds vorige week ook fysiek verkrijgbaar is, naar de derde plaats. En daarmee is de zangeres eindelijk verlost van de zesde plek, waarop haar drie vorige albums strandden.

En wat 25 van Adele bij ons betreft, ook dat is voor één week. Volgende week is het de beurt aan een hiphopper van Nederlandse (Lil Kleine) of Amerikaanse (Kanye West) origine.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Adele: 25 (terug op #1, achtste week bovenaan)
2. (3)   Justin Bieber: Purpose
3. (7)   Rihanna: ANTi
4. (1)   David Bowie: (Blackstar)
5. (6)   Coldplay: A Head Full Of Dreams

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#6 Simon Keizer: Ik & Simon
#7 DeWolff: Roux-Ga-Roux
#10 Causes: Under Bridges That You Built For Me
#24 Lucky Fonz III: In Je Nakie
#36 the Cult: Hidden City
#41 Bombay: Show Your Teeth
#43 Elton John: Wonderful Crazy Night
#75 Kosso: Deze Tijd
#73 Wiz Khalifa: Khalifa
#77 Textures: Phenotype
#92 Diiv: Is The Is Are

SINGLE TOP 5

1. (1)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix) (tweede week)
2. (2)   Justin Bieber: Love Yourself
3. (3)   Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix)
4. (6)   Alan Walker: Faded
5. (7)   Matt Simons: Catch & Release (Deepend Remix)

In navolging van de Britse hitparade vorige week, komt ‘Pillowtalk’ van Zayn deze week ook binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Dat zal zeker een opsteker voor dit voormalige One Direction lid.
Met zijn eigen groep kwam hij namelijk nooit hoger dan de tweede plaats in het land van Uncle Sam. Dat was in 2013 met ‘Best Song Ever’. Of ‘Pillowtalk’ dat volgende week ook nog is, zullen we dan zien. In eigen land in ieder geval niet, want daar moet Zayn zijn eerste plaats afstaan aan ‘7 Years’ van Lukas Graham.

Terug naar onze hitparade. Daarin maakt ‘Work’ van Rihanna feat. Drake een gigantische sprong van 99 naar #13 en mag zich met recht de topsprinter noemen. ‘Perfect World’ van Maan gaat juist de andere kant op. In de tweede week zakt het nummer van de 25e naar de 63e plaats, daar helpt geen Alarmschijf aan. Afgelopen woensdag, op haar 19e verjaardag, zat Maan in een speciale uitzending van De Wereld Draait Door die in het teken stond van muziekles op scholen.

En dan resten nog de vijf eerste weeks noteringen:
#42 Anouk: Run Away Together
#73 Ellie Goulding: Something In The Way You Move
#84 Drake: Summer Sixteen
#86 Sia: Cheap Thrills
#97 AlunaGeorge feat. Popcaan: I’m In Control

Voor het weekend om is, ben je weer op de hoogte van de nieuwste hits. Te beginnen bij de achtergronden bij de albums, in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM en gevolgd door een nieuwe Megaman.

zondag 7 februari 2016

Megaman bij week 6 – 6 februari 2016

Noren helpen Mike Posner aan #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Voor Zayn is er leven na One Direction
-          Zesde editie Voice of Holland levert slechts twee hits op
-          Nederland koos voor eigen themanummer voor film ‘Black’
-          Nu al platina voor Daya
-          Selena Gomez zong in het toilet van Charlie Puth
-          Rihanna weer aan het werk
-          Ook succes voor remix Follow The Sun

Over het postuum record voor David Bowie lees je alles in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Noren helpen Mike Posner aan #1-hit

#1 Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)                                    *** eerste week op #1 ***

Waar twee nummers vechten om de eerste plaats, gaat een derde er mee heen. Die twee waren ‘7 Years’ van Lukas Graham en ‘Light It Up (remix)’ van Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG. De winst gaat naar ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner, dat na een  weekje stilstand op de vijfde plaats, deze week doorstoot naar de eerste plaats. ‘Love Yourself’ van Justin Bieber zakt na negen weken bovenaan naar de tweede plek.

Voice of Holland

Die winst dankt Mike Posner aan zijn optreden vorige week tijdens de finale van the Voice of Holland. Na het weekend schoot zijn nummer, waarvan hij een akoestische versie deed, direct door naar de eerste plaats. Posner schreef het nummer in 2015 samen met Martin Terefe en nam in april een akoestische versie op. De versie belandde op zijn EP The Truth en dat was het dan? Niet helemaal, maar daarvoor moeten we eerst naar Noorwegen.

dan maar zelf aan de gang

Sinds 1999 hebben de Noren Espen Berg en Simen Matre Eriksrud (met bril) een eigen studio, de  LivingRoom Studios, in Oslo. De twee mogen Lady Gaga en Loreen tot hun cliënten rekenen. Ze reizen dan ook de wereld rond om nieuwe contacten te leggen. Halverwege 2015 kwamen ze terug van zo’n rondreis, moe, maar niet voldaan, want het had niets opgeleverd. Daarop begonnen de twee met het maken van remixen en plaatsten ze op SoundCloud. Daaronder zat een remix van ‘Cut Me Loose’ van de Canadese zangeres Kiesza, bekend van haar #1-hit ‘Hideaway’ uit 2014. In no-time bleek de remix zeer populair te zijn.
Het succes gaf de twee een adrealine stoot om op de ingeslagen weg door te gaan, waarop ze de remix maakten van ‘I Took A Pill In Ibiza’ van Mike Posner. Eind juni 2015 werd de remix gelanceerd en in oktober stond het drie weken bovenaan de Noorse hitparade. Nederland is dan ook pas het tweede land waar de remix ook de eerste plaats haalt en daar zal het vast niet bijblijven.

Noorse drie

Dankzij Espen en Eriksrud, die zich Seeb noemen, staat er sinds zeven jaar weer een nummer bovenaan de Single Top 100, waaraan een Noorse act deelneemt. Het is pas de derde Noorse #1-hit. Hier volgen ze alle drie:
1985: A-ha: Take On Me
2009: Madcon: Beggin’
2016: Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (Seeb remix)

Dankzij deze remix is Mike Posner weer helemaal terug. In 2010 scoorde hij zijn eerste hit in ons land met ‘Cooler Than Me’, dat tot #29 kwam. De Amerikaan heeft echter als (mede) componist al meer hits op zijn naam staan, waarvan drie in 2012:
-          Labrinth feat. Emile Sandé: Beneath Your Beautiful (#15)
-          Maroon 5: Sugar (#10)
-          Justin Bieber: Boyfriend (#8)

Voor Zayn is er leven na One Direction

#9 Zayn: Pillowtalk  *** hoogste eerste weeks ***

In de Britse hitparade is ‘Pillowtalk’ van Zayn met 112.497 exemplaren, waarvan 47.419 streams, de snelst verkopende #1-hit … van 2016. We zijn nog maar zes weken onderweg, dus dat record zal dit jaar nog wel een paar keer aan diggelen gaan. De kans is groot dat het door één van zijn oude maatjes van One Direction gebeurd. De groep heeft een (tijdelijke) stop ingelast omdat de vier resterende leden zich willen richten op soloprojecten. Het is dus een kwestie van wachten op de solohits. Zayn Malik was tot maart 2015 lid van One Direction.

zesde editie Voice of Holland levert slechts twee hits op

Leverde de vorige editie van the Voice of Holland nog vier hits op, eentje voor alle finalisten. Deze editie moet het doen met twee, de helft minder. Eentje voor de winnaar en eentje voor de derde plaats. De oorzaak zit niet alleen meer in het ontbreken van streams, maar ook het aantal downloads dat in tegenstelling tot andere jaren veel minder was.

kleinste Voice-hit van een winnaar

#25 Maan: Perfect World

‘Perfect World’ van Maan komt slecht binnen op de 25e plaats van de Single Top 100. Het is daarmee de kleinste hit voor een winnaar van the Voice of Holland. Hier volgen de vijf voorgaande winnaars met hun hitnotering:
2011: Ben Saunders: Kill For A Broken Heart (#1)
2012: Iris Kroes: I Can’t Make You Love Me (#3)
2013: Leona Philippo: Could You Be Loved (#1)
2014: Julia van der Toorn: Age (#11)
2015: O’G3NE: Magic (#3)

Vlak nadat Maan de finale had gewonnen, maakte een dj van Radio 538 bekend dat haar nummer ‘Perfect World’ de komende week de Alarmschijf zou worden. Niet vreemd, want Radio 538 verslaat al een aantal jaren het hele gebeuren rond the Voice of Holland. Maar stel nou dat Dave Vermeulen had gewonnen, zou zijn ‘Found Myself A Home’ dan ook Alarmschijf zijn geworden?

Maan Steenwinkel (Bergen, 1997) begon al jong met muziek. Naast zingen, speelt ze ook piano. Op haar twaalfde deed ze met drie vriendinnen mee aan de voorronden van het Junior Songfestival, maar haalde het niet. In 2013 vormde ze het bandje ForTuned, dat winnaar werd tijdens een talentenjacht van 538 for Warchild. Met Bart Voncken (K-otic) en Ton Dijkman (drummer van Marco Borsato) werkt ze aan eigen nummers.

geen favoriet

Maan was niet direct één van de favorieten voor de eindzege. Tijdens de blind auditions op 25 september 2015 zong ze ‘The Power Of Love’ van Frankie goes to Hollywood. Marco Borsato was de eerste die zijn stoel draaide en werd haar coach. De dag daarna haalde ze haar rijbewijs. Handig, want naast een platencontract won ze ook nog een auto!
Pas tijdens de live shows werd duidelijk dat ze wel eens de finale zou kunnen gaan halen. In die finale moest ze het opnemen tegen Jennie Lena, Brace en Dave Vermeulen. Jennie viel als eerste af, waarna ook Brace zich gewonnen moest geven. Vervolgens ging Maan de strijd aan met Dave, die vocaal niet overtuigde met zijn zelfgeschreven nummer ‘Found Myself A Home’. Maan won, maar met welk overwicht is niet bekend gemaakt en dat is voor het eerst.

niet wegvallen

Maan in Metro over het vervolgtraject: “We gaan nu eerst eens kijken wat de single, ‘Perfect World’ geproduceerd door Hardwell, doet. Daarna gaan we waarschijnlijk een tweede single uitbrengen. Voor de finale hadden we een aantal liedjes klaarliggen, en die zijn allemaal ook zo goed dat we ze zeker uit willen gaan brengen. Voor een heel album zijn voorlopig nog geen plannen. Ik denk dat het nu vooral een kwestie is van niet wegvallen en dat mensen van me blijven horen. En ik ga vooral doen wat ik zelf leuk vind.”

talentenjacht niet altijd het gewenste opstapje naar (meer) roem

Sinds een aantal jaren is het gebruikelijk dat redelijk bekende artiesten via talentenjachten alsnog proberen door te breken bij het grote publiek. Sommige namen voor the Voice deel aan andere talentenjachten, die ook wel eens werden gewonnen. Hier volgen enkele voorbeelden, met achtereenvolgens, de artiest, de recente talentenjacht (het resultaat) en eventueel een eerdere talentenjacht:

Raffaëla Paton: Voice-1 (live show), won Idols-3
Floortje Smit: Voice-3 (derde), werd tweede in Idols-3
Sharon Doorson: Voice-2 (halve finale), winnares Popstars – the rivals, met Raffish

Daarnaast zijn er artiesten die al jaren op de achtergrond van de groten meedraaien en via een talentenjacht hopen op erkenning. Ook daarvan geven we enkele voorbeelden:

Shirma Rouse: Voice-4 (halve finale), achtergrondzangeres onder andere bij Anouk
Ivan Peroti: Voice-6 (live show), zanger Sat-R-Day, Sven Hammond
Jennie Lena: Voice-6 (finale), achtergrondzangeres onder andere bij Anouk
Brace: Voice-6 (halve finale), elf hits tussen 2004-2011, waaronder vijf top 10-hits

Brace pakt na twee jaar de draad weer op

#70 Brace: Alleen

In 2013 maakte rapper Brace bekend te stoppen. De reden was dat hij het touren  met Ali B niet meer trok, het werd hem te zwaar. De motivatie om een album op te nemen, was zoek. Brace was destijds bezig met een EP met nummers van Marco Borsato en Frans Duijts, maar dan in de Brace-stijl. Het voelde echter niet meer goed. Brace destijds: “Ik denk dat ik even gas moet terugnemen. Ik wil nu de tijd nemen voor andere dingen. En ik wil genieten.” Brace verlangde weer terug naar de echte soul & R&B muziek.

Anno 2016 is Brace (= Eddy Brace Rashid MacDonald, Soerabaja, Indonesië, 23 augustus 1986) weer terug. Op 2 oktober 2015 debuteerde hij tijdens de blind auditions met ‘Flink Zijn’ van Robert Long, waarna alle coaches hun stoel draaiden. Ali B was de derde en zeer verrast Brace te zien, die uiteindelijk voor Ali als coach koos. ‘Alleen’ was zijn finalesingle, geschreven door Han Koreneef. Brace eindigde derde.

Nederland koos voor eigen themanummer voor film ‘Black’

#58 Ali B feat. Boef & Sevn Alias: Een Klein Beetje Geluk

Sinds 14 januari draait de film ‘Black’ van de Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah in de bioscopen. De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Mavela, lid van de Brusselse bende Black Bronx. Wanneer ze verliefd wordt op Marwan, een Marokkaanse jongen van een rivaliserende bende in Brussel, worden de twee gedwongen te kiezen tussen hun liefde voor elkaar, of hun loyaliteit voor hun bende. Het verhaal is gebaseerd op de boeken ‘Black’ (uit 2006) en ‘Back’ (uit 2008) van de Vlaamse jeugdschrijver Dirk Bracke.

In België wordt het themanummer van de film gezongen door Oscar & the Wolf feat. Tsar B, getiteld ‘Back To Black’, een cover van Amy Winehouse. In ons land werd gekozen voor een eigen nummer, ‘Een KleinBeetje Geluk’, gezongen en gerapt door Ali B samen met Boef en Sevn Alias op de beats van Jack $hirak.
Ali B en Sevn Alias kennen we, voor Boef (links op de foto) is het zijn debuut in de Single Top 100. Wel stond de 30-jarige Tom Maas, zoals hij in het echt heet, al met de Gelogeerde Aap (= rapper Thomas Waterreus) genoteerd en hun albums Wij Zijn (#42 in 2011) en Niet Hier (#25 in 2013).

nu al platina voor Daya

#95 Daya: Hide Away

Afgelopen donderdag, 4 februari 2016, ontving zangeres Daya een platinaonderscheiding voor haar single ‘Hide Away’. Sinds april 2015 zijn er in de Verenigde Staten van Amerika meer dan 1 miljoen van verkocht en gestreamd.

Daya, echte naam Grace Tandon (Pittsburgh, Pennsylvania, 24 oktober 1998), begon op haar derde met pianospelen. Later kwamen daar gitaar, ukelele, saxofoon en fluit bij. Op haar elfde begon ze een studie aan het conservatorium, waar ze zanger en producer Gino Barletta ontmoette, die geïnteresseerd raakte in haar zang. Hij nodigde haar in februari 2015 uit om in Los Angeles te werken aan nummers.

Tijdens één van deze sessies nam ze het nummer ‘Hide Away’ op. Begin september verscheen haar EP Daya uitgebracht, met nog vijf andere nummers. Daya laat er geen gras overgroeien, want naast de opvolger van ‘Hide Away’, ‘Sit Still, Look Pretty’, heeft ze ook een nummer opgenomen met the Chainsmokers: ‘Don’t Let Me Down’.

Selena Gomez zong haar couplet in het toilet van Charlie Puth

#96 Charlie Puth feat. Selena Gomez: We Don’t Talk Anymore

‘We Don’t Talk Anymore’ nam de Amerikaanse zanger Charlie Puth op met zijn landgenote Selena Gomez. De twee kwamen elkaar voor het eerst tegen in augustus 2015 in Los Angeles op de afterparty van de MTV Video Music Awards. In zijn hoofd speelde toen al de gedachte
om samen met haar een nummer op te nemen.

toilet

De basis van ‘We Don’t Talk Anymore’ schreef Charlie Puth tijdens een trip naar Japan. De beat nam hij op in de Filippijnen, de zang in Los Angeles. Vervolgens belde hij Selena Gomez en vroeg haar voor het tweede couplet, omdat hij vond dat haar stem er precies bij zou passen. Zij kwam naar zijn appartement en in zijn toiletruimte namen ze haar deel op.

Rihanna weer aan het werk

#99 Rihanna feat. Drake: Work

Na ruim een half jaar (in eerste instantie zou het al in de zomer van 2015 verschijnen), stond het album ANTi van Rihanna dan eindelijk vorige week in de digitale schappen. Hoe het precies zit, kun je nalezen in de albumsnippers.

Als voorloper van het album waren al drie singles verschenen: ‘FourFiveSconds’ met Kanye West en Paul Mccartney (#2 in maart), ‘Bitch Better Have My Money’ (#37 in april) en ‘American Oxygen’ (#43 in mei). Het was dan ook een verrassing dat geen van deze drie nummers op het album staat. Maar het is ook een compliment aan Rihanna, want anders was het album qua singles dan al redelijk uitgemolken.
De eerste single van het album is dan ook ‘Work’ feat. Drake, dat voor Rihanna haar 39e notering is en voor Drake zijn tiende. Het nummer verscheen één dag voordat het album ANTi uitlekte via streamingdienst Tidal.

ook succes voor remix Follow The Sun

#100 Time Square feat Xavier Rudd: Follow The Sun

In het kielzog van ‘Follow The Sun’ door de Australische muzikant Xavier Rudd (deze week op #24), krijgt nu ook de remix van Time Square een notering. Rudd schreef het nummer in 2012 voor zijn album Spirit Bird, dat in eigen land de tweede plaats haalde.
Time Square is een project afkomstig van the Time Records crew. Hun doel is, om met  remixen en producties goede muziek af te leveren. Tja, wie wil dat niet? Verantwoordelijk voor ‘die goede muziek’ is een clubje dj’s en producers, dat zich Western Disco noemt, en in 2014 al de remix maakte van ‘Follow The Sun’.