zondag 7 februari 2016

zesde editie Voice of Holland levert slechts twee hits op

Leverde de vorige editie van the Voice of Holland nog vier hits op, eentje voor alle finalisten. Deze editie moet het doen met twee, de helft minder. Eentje voor de winnaar en eentje voor de derde plaats. De oorzaak zit niet alleen meer in het ontbreken van streams, maar ook het aantal downloads dat in tegenstelling tot andere jaren veel minder was.

kleinste Voice-hit van een winnaar

#25 Maan: Perfect World

‘Perfect World’ van Maan komt slecht binnen op de 25e plaats van de Single Top 100. Het is daarmee de kleinste hit voor een winnaar van the Voice of Holland. Hier volgen de vijf voorgaande winnaars met hun hitnotering:
2011: Ben Saunders: Kill For A Broken Heart (#1)
2012: Iris Kroes: I Can’t Make You Love Me (#3)
2013: Leona Philippo: Could You Be Loved (#1)
2014: Julia van der Toorn: Age (#11)
2015: O’G3NE: Magic (#3)

Vlak nadat Maan de finale had gewonnen, maakte een dj van Radio 538 bekend dat haar nummer ‘Perfect World’ de komende week de Alarmschijf zou worden. Niet vreemd, want Radio 538 verslaat al een aantal jaren het hele gebeuren rond the Voice of Holland. Maar stel nou dat Dave Vermeulen had gewonnen, zou zijn ‘Found Myself A Home’ dan ook Alarmschijf zijn geworden?

Maan Steenwinkel (Bergen, 1997) begon al jong met muziek. Naast zingen, speelt ze ook piano. Op haar twaalfde deed ze met drie vriendinnen mee aan de voorronden van het Junior Songfestival, maar haalde het niet. In 2013 vormde ze het bandje ForTuned, dat winnaar werd tijdens een talentenjacht van 538 for Warchild. Met Bart Voncken (K-otic) en Ton Dijkman (drummer van Marco Borsato) werkt ze aan eigen nummers.

geen favoriet

Maan was niet direct één van de favorieten voor de eindzege. Tijdens de blind auditions op 25 september 2015 zong ze ‘The Power Of Love’ van Frankie goes to Hollywood. Marco Borsato was de eerste die zijn stoel draaide en werd haar coach. De dag daarna haalde ze haar rijbewijs. Handig, want naast een platencontract won ze ook nog een auto!
Pas tijdens de live shows werd duidelijk dat ze wel eens de finale zou kunnen gaan halen. In die finale moest ze het opnemen tegen Jennie Lena, Brace en Dave Vermeulen. Jennie viel als eerste af, waarna ook Brace zich gewonnen moest geven. Vervolgens ging Maan de strijd aan met Dave, die vocaal niet overtuigde met zijn zelfgeschreven nummer ‘Found Myself A Home’. Maan won, maar met welk overwicht is niet bekend gemaakt en dat is voor het eerst.

niet wegvallen

Maan in Metro over het vervolgtraject: “We gaan nu eerst eens kijken wat de single, ‘Perfect World’ geproduceerd door Hardwell, doet. Daarna gaan we waarschijnlijk een tweede single uitbrengen. Voor de finale hadden we een aantal liedjes klaarliggen, en die zijn allemaal ook zo goed dat we ze zeker uit willen gaan brengen. Voor een heel album zijn voorlopig nog geen plannen. Ik denk dat het nu vooral een kwestie is van niet wegvallen en dat mensen van me blijven horen. En ik ga vooral doen wat ik zelf leuk vind.”

talentenjacht niet altijd het gewenste opstapje naar (meer) roem

Sinds een aantal jaren is het gebruikelijk dat redelijk bekende artiesten via talentenjachten alsnog proberen door te breken bij het grote publiek. Sommige namen voor the Voice deel aan andere talentenjachten, die ook wel eens werden gewonnen. Hier volgen enkele voorbeelden, met achtereenvolgens, de artiest, de recente talentenjacht (het resultaat) en eventueel een eerdere talentenjacht:

Raffaëla Paton: Voice-1 (live show), won Idols-3
Floortje Smit: Voice-3 (derde), werd tweede in Idols-3
Sharon Doorson: Voice-2 (halve finale), winnares Popstars – the rivals, met Raffish

Daarnaast zijn er artiesten die al jaren op de achtergrond van de groten meedraaien en via een talentenjacht hopen op erkenning. Ook daarvan geven we enkele voorbeelden:

Shirma Rouse: Voice-4 (halve finale), achtergrondzangeres onder andere bij Anouk
Ivan Peroti: Voice-6 (live show), zanger Sat-R-Day, Sven Hammond
Jennie Lena: Voice-6 (finale), achtergrondzangeres onder andere bij Anouk
Brace: Voice-6 (halve finale), elf hits tussen 2004-2011, waaronder vijf top 10-hits

Brace pakt na twee jaar de draad weer op

#70 Brace: Alleen

In 2013 maakte rapper Brace bekend te stoppen. De reden was dat hij het touren  met Ali B niet meer trok, het werd hem te zwaar. De motivatie om een album op te nemen, was zoek. Brace was destijds bezig met een EP met nummers van Marco Borsato en Frans Duijts, maar dan in de Brace-stijl. Het voelde echter niet meer goed. Brace destijds: “Ik denk dat ik even gas moet terugnemen. Ik wil nu de tijd nemen voor andere dingen. En ik wil genieten.” Brace verlangde weer terug naar de echte soul & R&B muziek.

Anno 2016 is Brace (= Eddy Brace Rashid MacDonald, Soerabaja, Indonesië, 23 augustus 1986) weer terug. Op 2 oktober 2015 debuteerde hij tijdens de blind auditions met ‘Flink Zijn’ van Robert Long, waarna alle coaches hun stoel draaiden. Ali B was de derde en zeer verrast Brace te zien, die uiteindelijk voor Ali als coach koos. ‘Alleen’ was zijn finalesingle, geschreven door Han Koreneef. Brace eindigde derde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten