vrijdag 15 augustus 2008

Hitflits: Australische zangeres zet de toon en Coldplay behoudt net de eerste plaats

De zomer leek al voorbij, maar voor Kid rock is het nu echt voorbij, want ‘All summer long’ zakt naar de tweede plek. En hij hoeft er ook niet op te rekenen weer terug naar #1 te stijgen, want dit weekend is ‘Hoe lang?’, de nieuwe single van Nick & Simon uitgekomen. De nieuwe #1 in de Single Top 100 is Gabrielle Cilmi met ‘Sweet about me’, die daar tien weken voor nodig had. Haar overwinning is nipt, want het scheelt slechts 4%; was haar download tot ietsje sterker dan die van Kid rock. Gabrielle is na Kylie Minogue en Olivia Newton-John de derde zangeres uit Australië die een #1-hit in Nederland scoort. En van die drie is ze met 16 jaar, ook nog de jongste.

Een Megasprong van 83 naar #5 maakt Eric Prydz met ‘Pjanoo’, dat de komende week ook nog de 3FM Megahit is. Ook binnen in de top 10 zijn Armin van Buuren & Sharon den Andel met ‘In and out of love’; zij zijn de hoogste binnenkomer op #10.

Grote stijgers zijn er van Henk Damen met ‘Zij valt op de dj’ (van 33 naar #13), Johan Gielen vs Time bandits met ‘Live it up’ (van 40 naar #17), Cisko brothers met ‘Guaglione 2008’ (van 90 naar #42) en Neil met ‘Het voelt als lente’ (van 69 naar #51). En in de tiende week maakt Frans Duijts met ‘Jij denkt maar dat je alles kan’, een reuzensprong van 61 naar #33.

Op #31 komen Rob van Daal & Richard Janse binnen met ‘Ik mis je zo’, vier plaatsen lager, op #35, gevolgd door Spoon, Harris & Obernik met ‘Baditude’. Onderin de Single Top 100, op #75, zien we dan nog ‘Disturbia’, inmiddels hit #7 van het album ‘Good girl gone bad’ van Rihanna.


In de Album Top 100 weet Coldplay de eerste plaats in handen te houden met ‘Viva la vida or death and all his friends’, nu al voor de achtste week. Maar het scheelt slechts 1% met Creedence clearwater revival met ‘Collected’, dat van 30 naar #2 stijgt. Ook ABBA stijgt door tot in de top 10: ‘Gold – greatest hits’ gaat in de derde week van 16 naar #9. De enige echte binnenkomer in de albumlijst is van de Amerikaanse singer-songwriter Conor Oberst. Na het uitbrengen van een drietal cassettes en één vinylsingle, volgt nu zijn doorbraak met het gelijknamige album op #76.

Ben je weer helemaal op de hoogte. Aanstaande maandag volgen in een nieuwe Megaman alle achtergronden, waaronder een overzicht van de jongste acts met een #1-hit.

donderdag 14 augustus 2008

Midweek: geen wijziging aan de top, Eric Prydz onderweg naar grootste hit

Ook al lijkt de zomer op zijn retour, Kid rock trekt zich daar niets van aan. ‘All summer long’ maakt dan ook de meeste kans om aanstaande vrijdag #1 te blijven in de Single Top 100. Zijn enige bedreiging is ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi, dat terugstijgt naar de eerste plaats van de Download Top 50. Haar fysieke single blijft echter ver achter bij die van Kid rock. Alleen als haar download aanzienlijk meer verkoopt dan die van Kid rock, schiet ze vrijdag alsnog naar #1.

In ieder geval zijn twee acts nu al verzekerd van een hoge notering in de top 10. Allereerst Eric Rydz met ‘Pjanoo’, dat op een vijfde plaats binnenkomt van de Download Top 50. En de hoogste binnenkomer zal zijn voor Armin van Buuren feat. Sharon van den Andel met ‘In and out of love’, dat qua download nog beter scoort dan Eric Prydz: #4.

Andere binnenkomers zijn er van Harris Spoon & Obernik met ‘Baditude’, Rob van Daal & Richard Janse met ‘Ik mis je zo’ en Axwell, Bob Sinclar feat. Ron Carroll met ‘What a wonderful world’. Daarnaast gaat Silvia Swart, die al de Nederlandse Amy MacDonald wordt genoemd, met ‘Droom van werkelijkheid’ op herhaling.

In de Album Top 100 rukt ‘Collected’ van Creedence clearwater revival op naar de tweede plek. Maar of die opmars sterk genoeg blijkt te zijn om Coldplay met ‘Viva la vida or death and all his friends’ van de eerste plaats te verstoten? Wel ziet het er naar uit dat Frans Duyts de enige echte binnenkomer zal zijn met ‘Denken dat je alles mag …’.


Het is echter nog maar woensdag, dus er kan nog van alles gebeuren. Hoewel aan de top alles al beslist lijkt te zijn. Zeker weten we het pas aanstaande vrijdag, wanneer de definitieve lijsten bekend worden gemaakt. En dan melden wij ons ook weer met een nieuwe Hitflits.

maandag 11 augustus 2008

Megaman bij week 32 – 9 augustus 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Kid rock nog net het zomergevoel weet vast te houden, een Belgische dj een Nederlandse discohit onderhanden neemt en een Nederlandse dj een Britse popplaat, Idol-Neil zijn vader achterna gaat en Moke internationaal. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

De albumsnippers vind je hier.

Kid rock houdt net stand

Kid rock: All summer long (1) *** tweede week op #1 ***

Met een minimaal verschil van 1% op ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit, blijft Kid rock met ‘All summer long’ de Single Top 100 aanvoeren. Iets wat hem in de Britse hitparade niet is gelukt, want daar nam Katy Perry (bij ons op #3), de eerste plaats over met ‘I kissed a girl’. Wellicht dat haar dat de komende week ook bij ons lukt.

De cover van de cover (2)

Vorige week gaven we bij het item dubbele coverhit een overzicht van alle coverhits en de bijbehorende cover. Althans we dachten dat we ze allemaal op een rijtje hadden. Daar dachten jullie echter anders over en terecht! Gerrie deed nog drie suggesties, waarvan we er twee overnemen. Weliswaar stonden ‘Neem een ander in de maling’ van Ome Henk (de cover) gelijktijdig genoteerd met ‘Barbie girl’ van Aqua. Alleen het nummer van Aqua was geen cover, maar het origineel. Naar aanleiding van alle reacties en aanvullingen, komen we nu tot de volgende opsomming. Let wel, we hebben alleen die combinaties op een rijtje gezet, die gelijktijdig een top 10-notering hadden. Nogmaals dank voor alle reacties en aanvullingen.

Ne-Yo helpt NKOTB met comback

Ne-Yo: Closer (10)

Van ‘Hate that I love you’, zijn duet met Rihanna, werd verwacht dat Ne-Yo eindelijk wel een top 10-hit zou scoren. Dat werd echter een grote teleurstelling, want het nummer kwam niet verder dan #22 in de Single Top 100. Die top 10-hit boekt hij echter deze week wel, en ook nog op eigen kracht, met ‘Closer’ dat naar de tiende plaats stijgt. Daarmee is eindelijk zijn debuuthit ‘So sick’ uit 2006 ingehaald, dat tot #11 kwam.

Ne-yo helpt een handje met comeback

Ken je de New kids on the block (NKOTB) nog? Tussen 1989 en 1994 scoorden ze in ons land 13 hits waaronder drie top 10-noteringen. Wereldwijd verkochten ze zo’n 70 miljoen albums. In navolging van the Backstreet boys, gaan ook de NKOTB op herhaling. Daarvoor hebben ze de hulp ingeroepen van Ne-Yo, die samen met hen het nummer ‘Single’ heeft opgenomen. Een eerste single ‘Summertime’ verschijnt nog deze maand. Het is de voorloper van het album ‘The block’ (logische titel toch?), waaraan ook the Pussycat dolls meewerken, dat in september verschijnt. De productie is in handen van Timbaland, Teddy Riley en RedOne..
Als het dan geen succes wordt …

Richard treedt niet meer op met G-Spott

Richard Durand: Weep (36) *** hoogste eersteweeks ***

Richard van Schooneveld (5 april 1976) is altijd al bezig met muziek. Hij leerde zichzelf piano spelen en op 21-jarige leeftijd introduceerde hij G-Spott, zijn eerste live act. Al dan niet samen met DJ José scoorde hij daarmee elf hits. ‘Sadness’ was daarvan in 2006 de grootste: #18. Maar Richard doet nog meer. Hij heeft zijn eigen label Terminal 4, en maakt remixen onder zijn andere alias: Richard Durand. En dat leverde hem ook hits op: ‘Lethal industry (Richard Durand remix)’ (#61 in december 2006) en ‘Flight 643 (Richard Durand remix)’ (#67 in januari 2007), beide voor Tiësto. Ook ‘Break my fall’ van Tiësto feat. BT voorzag hij van een remix, maar de radio-edit zorgde voor de hitnotering: #13 in 2007. Door deze remixen wordt hij veel gevraagd, zowel in binnen en buitenland. Dat heeft hem doen besluiten om niet meer als G-Spott op te treden. Wel zal hij betrokken blijven bij de nieuwe producties, tenminste als de tijd het toelaat.

Zelf scoorde Richard Durand de hits ‘Inside my brain’ (#70) en ‘Sweep and repeat’ (#58), beide in 2007. Voor ‘Weep’, zijn nieuwste hitfeit, gebruikte hij ‘Brazen 'weep'’ van Skunk anansie (#48 in 1997). Deborah Dyer alias Skin, de zangeres van Skunk anansie, heeft inmiddels laten weten zeer tevreden te zijn met de remix.

Johan Gielen heeft Time bandits platen grijs gedraaid

Johan Gielen vs Time bandits: Live it up 2008 (40)

Niet ‘I’m specialized in you’ of ‘Listen to the man with the golden voice’ en ook niet ‘I’m only shooting love’, alle drie top 10-noteringen voor de Time bandits in 1983, werd door Johan Gielen bewerkt. Nee, hij koos voor het minder bekende ‘Live it up’, de eerste hit voor de Time Bandits in 1981 en goed voor een vijftiende plek. Omdat Gielen warme herinneringen heeft aan dat nummer. Het was zelfs één van zijn allereerste plaatjes die hij kocht én grijs heeft gedraaid! Johan Gielen is geboren op 23 februari 1968 in het Belgische Mol en woont sinds zijn zeventiende in Nederland. Tussen 1996 en 2003 werkt hij samen met Sven Maes onder de naam Svenson & Gielen en scoort vijf hits. Samen met Peter Samson vormen de drie de groep Airscape en scoren het radiohitje ‘l’Esperanza’ (#100 in 1999). Daarnaast vormt Gielen samen met Maes en Jan Engelaar (alias DJ Jean) de groep Summer madness, waarmee twee hits worden gescoord. Naast muziek heeft Johan Gielen nog een hobby: koi-karpers kweken. In 2005 werd hij in Japan wereldkampioen in het kweken van de mooiste karper!

De Time bandits werden opgericht door Alides Hidding (Schoonoord, 30 januari 1954). Nadat hij in 1980 een hit scoort met ‘Hollywood seven’ (#25), is een jaar later de Time bandits een feit en scoren hun eerste hit met ‘Live it up’ (#15). In totaal scoort de band 12 hits waaronder drie top 10-noteringen. Naast Nederland, heeft de band ook succes in Frankrijk en Australië. Hidding legt zich meer en meer toe op het schrijven van liedjes en doet dat met Dan Hartman. In 1987 komt Alides met een nieuw Time bandits album, maar de rest van de groep ziet daar niets in. De leden worden bedankt en Alides formeert een nieuwe line-up. De vorige bezetting had het echter goed gezien, want het album wordt geen succes. Daarop zet Alides een punt achter de band en verhuist naar Los Angeles om liedjes voor anderen te schrijven.

nieuwe start

In 1994 komt hij terug naar Nederland en formeert een nieuwe Time bandits. In 2003 verschijnt het album ‘As life’ met nieuwe versies van de bekende hits, aangevuld met enkele covers. Een jaar later doet hij mee aan de 80’s Flashback theater tour, een theatershow waarbij dance classics uit de jaren ’80 worden gebracht. De show is een succes en wordt twee jaar later geprolongeerd. Intussen blijft hij liedjes schrijven voor en met anderen, onder anderen voor Roméo, Ruth Jacott, Dana Winner, Barbara Dex (voor het Eurovisie Songfestival) en Xander de Buisonjé. ‘Live it up 2008’ heeft zijn volledige instemming gekregen.

Yes-R scoort grootste hits met anderen

Fouradi feat. Yes-R: Bij je zijn (55)

‘Bij je zijn’ is de dertiende notering voor Yes-R. Drie daarvan deed hij op eigen kracht; ‘Uit elkaar’ was daarvan de grootste: #14 in maart. De grootste hits scoorde hij echter als Ali B zich er mee bemoeide: vier keer een top 10-hit, waarvan drie keer top 3! We zijn dan ook benieuwd wat ‘Bij je zijn’, zijn eerste samenwerking met de broertjes Fouradi oplevert.

En daarover gesproken, voor Mohamed & Brahim Fouradi is ‘Bij je zijn’ de vijfde notering. ‘1 ding’ even niet meegerekend (één weekje op #95 in 2007), staat de score tot nu toe op drie top 20-noteringen. ‘Bij je zijn’ zal er dus nog flink aan moeten trekken! Een nieuw, derde album van Fouradi is op komst.

Fans van Outkast moeten nog even geduld hebben

John Legend feat. André 3000: Green light (67)

André ‘3000’ Lauren Benjamin (Atlanta, Georgia, 27 mei 1975) vormt samen met Antwan ‘Big Boi’ Patton, Outkast. Zeven hits scoorden de twee al dan niet met medewerking van anderen, waaronder de #1-hit ‘Mrs. Jackson’ in 2001. Het album ‘Idlewild’ uit 2006 (#32) leverde geen hits op, zodat het laatste hitfeit al weer uit 2004 stamt: ‘Roses’ (#25). Sindsdien heeft André zich ondermeer bezig gehouden met films (acteren en regisseren) en remixen (voor onder andere Jay-Z). Outkast heeft vorig jaar al aangekondigd met een nieuw album te komen. Dat wordt dan niet eerder dan 2009, want de twee willen eerst zelf nog enkele projecten opzetten.

Één van die projecten van André 3000, is een samenwerking met John Stephens (Springfield, Ohio, 28 december 1978) oftewel John Legend. Eerder dit jaar verscheen van hem het live album ‘Live from Philadelphia’. Zijn laatste hitfeit dateert van vorig jaar (‘Stereo’: #52), maar kwam van het album ‘Once again’ uit 2006. Dus wat dat betreft, ook voor John Legend werd het tijd voor nieuw werk. ‘Green light’ is het eerste nieuwe materiaal in twee jaar tijd en het eerste nummer van het derde album ‘Evolver’, dat eind oktober in de winkels moet liggen.

zondag 10 augustus 2008

Neil: zo vader zo zoon

Neil: Het voelt als lente (69)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Pauline Zurlohe (zangeres van State) en Neil Hendriks? Antwoord: Beide deden aan Idols-2007 mee, waarbij in dezelfde liveshow Pauline moest opstappen en Neil mocht blijven. Jurylid Gordon was het daar niet mee eens, en stapte uit protest op. Eric van Tijn, destijds ook jurylid, was het eens met Gordon, maar merkte daarbij wel het volgende op: “Ik zie hem wel een carrière maken. Want hij heeft wel kwaliteiten en is een idool in de dop.” En dat heeft Eric goed gezien, want deze week maakt Neil zijn debuut met ‘Het voelt als lente’. Het zal je dan ook niet verwonderen dat het nummer is geschreven door Jochem Fluitsma en … Eric van Tijn! Eric had Neil benaderd voor het nummer, die dat geweldig nieuws vond. “De samenwerking is heel goed verlopen. Ik heb de vrijheid gekregen om mijn eigen draai aan het nummer te geven. Het is belangrijk dat een nummer bij je past. Ik ben zeker van plan een tweede single op te nemen en uiteindelijk een album. Als Eric van Tijn mij weer zou benaderen zou ik zeker ja zeggen.”

Zo vader zo zoon

Neil Hendriks is geboren op 13 maart 1990 in Haarlem. Hij heeft het zingen niet van een vreemde, want ook zijn vader, Ben Hendriks, is zanger. Ben deed mee aan de TROS talentenjacht ‘Ster in 40 dagen’ en won deze. Neil woont sinds zijn zevende in Wildervanksterdallen in de provincie Groningen. Hij deed zijn vader na en ging mee naar zijn optredens. Op zijn vijftiende gaf hij zich op voor Idols, maar kwam niet verder dan de theaterronde. Na het halen van zijn MBO-diploma probeerde hij het opnieuw. Samen met zijn broer Jim gaf hij zich weer op voor Idols, en dit keer had hij meer succes: hij werd vijfde. Nu nog alleen nog leren playbacken Neil. Want dat kan stukken beter!

Moke gaat internationaal

Moke: The long way (78)

Het is een kwestie van tijd dat het buitenland ontdekt wat voor talent Moke in zich heeft. Paul Weller weet het al, want de heren mogen het voorprogramma van zijn Europese tournee verzorgen. En dan gaat het om optredens in Duitsland, België, Oostenrijk, Italië, Spanje en Nederland. In die landen zal ook het album ‘Shorland’ worden uitgebracht, waarvan ‘The long way’ inmiddels de vijfde hit en vierde single is. ‘Heart without a home’ kwam uit de film ‘TBS’. Begin volgend jaar komen de mannen met hun tweede album.

‘The long way’ verkoopt natuurlijk niet, als je niet iets extra’s doet voor de fans die het album ‘Shorland’ al in huis hebben. En dus worden die fans meer dan verwend, want naast de Pinkpop versie, die 9 minuten duurt, staan er op de cd-single nog twee live opnames van Pinkpop.

Eric Prydz komt met eigen nummer

Eric Prydz: Pjanoo (83)

Na twee top 10-noteringen, ‘Call on me’ (#10 in 2004 gebaseerd op ‘Valerie’ van Steve Winwood) en ‘Proper eduation’ (#4 in 2007 en gebaseerd op ‘Another brick in the wall’ van Pink floyd), komt Eric Prydz nu met een eigen nummer: ‘Pjanoo’. Eric Prydz is geboren op 19 juli 1976 in het Zweedse plaatsje Täby vlakbij Stockholm, en woont tegenwoordig in Londen. Samen met Axwell, Steve Angello en Sebastian Ingrosso, vormt hij de Zweedse housemaffia, dat voor en met anderen diverse muzikale projecten opzet.

Les Empress wilde geen zangles

Saxsymbol feat Les Empress: Samba de liberdade (86)

Saxsymbol is het alter ego van Machiel van der Aar, freelance tenorsaxofonist. Hij werkt uitsluitend met dj’s, zowel live als in de studio, in binnen en buitenland. Hij speelt al vijftien jaar tenorsaxofoon en de laatste 4 jaar met dj’s als DJ Marcello en Erick E. Onlangs sloot hij een tournee af met Johnny Kelvin door Rusland. Samen met DJ Helene di Frenzi zal Saxsymbol de afterparty verzorgen bij de komende 8 concerten van Marco Borsato’s ‘Wit licht’. Beide hebben al ruime ervaring opgedaan bij de concerten van Guus Meeuwis: ‘Groots met een zachte G’. Afgelopen vrijdag, 8-8-8, heeft Saxsymbol zijn eerste album uitgebracht.

Op ‘Samba de liberdade’ hoor je zangeres Les Empress. Achter deze exotische naam gaat Alexandra Keijssers schuil, die al op haar achtste begon met het schrijven van gedichten en teksten. Ze zingt al van jongs af aan en tien jaar lang in een koor. Hoewel velen het haar aanraden, was ze te koppig om een opleiding te volgen, om nog een beter stemgeluid te krijgen. Wel nam ze lessen in klassieke muziek en later ook jazz. Met MC-en begon ze in een Belgisch café. Als danseres en MC maakte ze een tijdje deel uit van Pantera van Marcel Pantera. Maar ze zingt ook in de productie ‘Interpretationzz’, een jazz show met dansers, breakers en zang. Je zou haar al kunnen kennen van de Bacardi spot. Daarnaast zingt ze bossa nova en jazz met kleine combo’s en zingt ze af en toe een plaat in, waaronder ‘Samba de liberdade’ van Saxsymbol.

Britse dj Nederlandse dj's bundelen krachten

Dolce & Alex Muller: Glitch (87)

Ze klinken Italiaans en Duits, maar het zijn gewoon twee Nederlandse dj’s die schuil gaan achter Dolce & Alex Muller. Dolce is Kieran Hortulanus, geboren op 23 februari 1987 in Groot-Brittannië, en op zijn vierde verhuisd naar Nederland. Alex Muller heet in het echt ook zo en is geboren in Soest op 4 augustus 1986. Kieran, geïnspireerd door dj’s als Armin van Buuren en Tiësto, begon met dj-en op zijn dertiende. Alex is bezig sinds zijn negentiende, en is een tijdje cameraman geweest voor de lokale zender van Almere. De twee ontmoetten elkaar op een evenement waar Dolce draaide met Neo D. Dat was in september 2007 en sindsdien treden ze als het duo Dolce & Alex Muller op. ‘Glitch’ is niet het eerste wat de twee maakten, maar wel het eerste nummer dat een notering krijgt. En de opvolger ligt al weer klaar: ‘When the beat goes’.

Na 11 jaar alsnog succes voor Cisko brothers

Elf jaar hebben ze er op moeten wachten. Max Moroldo (Massimo Moroldo) en Francesco Marchetti alias de Cisko Brothers. In 1997 brachten ze het nummer ‘Guaglione’ uit, dat alleen succes had in Finland en Zweden. Maar anno 2008 gaat het dan toch lukken en dat danken ze aan Alex Gaudino die de remix maakte. Alex scoorde eerder dit jaar met ‘Watch out’, feat. Shena (#12 in juni).

Colbie in duet met Jason Mraz

Colbie Caillat: Realize (97)

‘Realize’ van Colbie Caillat staat al een aantal weken op de nominatie om binnen te komen in de Single Top 100. En deze week is het dan eindelijk zover, ook al is het maar op #97. Colbie scoorde vorig jaar met ‘Bubbly’ (#3) en in april van dit jaar met ‘The little things’ (#41). Maar om dat succes vast te houden, dat valt niet mee. Tja, dan realiseer je pas hoe moeilijk het is om hits te blijven scoren.

Wellicht dat het makkelijker gaat met ‘Lucky’, het duet dat ze opnam met Jason Mraz. Kopers van het album ‘We sing, we dance, we steal things’ van Jason, kennen het nummer al. Het is dan ook (nog) geen single, maar wel een kanshebber. Misschien als we met z’n allen het nummer op YouTube aanklikken, dat het alsnog op single uitkomt en de vierde hit voor Colbie wordt.

Glennis zingt het Amerikaanse volkslied

Glennis: Dansen met het leven (98)

‘Hoe’, haar eerste Nederlandstalige single is goed ontvangen; het nummer bereikte in november de 33ste plaats. Met ‘Dansen met het leven’ zal blijken of de keuze voor het Nederlands een goede is geweest voor Glennis, die daarmee haar negende hit scoort. Beide nummers staan op het album ‘Glennis’ dat op 15 september uitkomt. Zolang moet ‘Dansen met het leven’ het in ieder geval vol weten te houden. Ter promotie van de single heeft Glennis een tour gedaan langs de regionale zenders. “Hij is daar hartstikke goed ontvangen en wordt met regelmaat gedraaid. Het liedje is heel positief bedoeld. Het gaat over dat je niet te veel moet zeuren in het leven en vooral moet genieten.”

zingen voor Amerikanen

Tot 23 augustus heeft ze tijd om nog meer promotie te doen voor de single. Daarna vertrekt ze voor vijf dagen naar Mexico, om te zingen op een kappersbeurs. Ze zal daar voor meer dan 4000 Amerikanen het Amerikaanse volkslied zingen. Glennis is samen met Rossana Lima, Sonja Silva en Valerie Zwikker, ambassadrice voor een haarverzorgingslijn, haar sponsor. Daarna zal ze volop promotie bedrijven voor haar album. Negen van de dertien nummers schreef ze zelf in samenwerking met Evert Abbing. Het was voor het eerst dat ze zelf teksten schreef. En dat was een heel nieuwe ervaring, maar nu wil ze niet anders meer.

Album Top 100: Coldplay ook te sterk voor Toppers

Blijft Coldplay tot eind augustus de #1 in de Album Top 100? En wat is de overeenkomst tussen Amy Macdonald en Randy Newman. Vragen waarop je een antwoord krijgt in de albumsnippers van deze week. Daarnaast komen zowel BZN als André Rieu met een top 100 en zien we de soundtrack van een film en een tv-serie langs komen.

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1) *** zevende week ***
Met uitzondering van Anouk met ‘Live at Gelredome’, is er nog geen act in geslaagd om Coldplay van de eerste plaats te verdrijven. Zeven weken staat het album ‘Viva la vida or death and all his friends’ nu al bovenaan de Album Top 100. En als de Toppers het de komende week niet lukt, dan blijft de band waarschijnlijk #1 tot eind deze maand, wanneer Jan Smit met zijn album ‘Stilte in de storm’ komt. Dat betekent dat Coldplay de tien weken nog vol kan maken!

Gerard*Gordon*René: Toppers in concert 2008 (2)
De hele week zag het er naar uit dat de Toppers met ‘Toppers in concert 2008’ hun tweede #1-album zouden scoren. Maar uiteindelijk moeten Gerard*Gordon*René (voorlopig) genoegen nemen met een tweede plek. Geen nood, want in 2007 kwam ‘Toppers in concert 2007’ ook op #2 binnen, achter ‘Adieu BZN – The last concert’, en pakte de week daarop alsnog de eerste plaats. Het is inmiddels het vierde achtereenvolgende jaar dat de Toppers met een cd komen van hun concerten eerder in het jaar, dit keer op 23, 24 en 27 mei in de Amsterdam ArenA. Binnenkort verschijnt evenals voorgaande jaren, de DVD versie, en daar zitten de meeste bezoekers waarschijnlijk meer op te wachten.

Randy Newman: Harps and angels (10)
Zijn laatste albumfeit dateert van 1999, toen ‘Bad love’ de 30ste plaats bereikte. Wie had 9 jaar later gedacht, dat Randall Stuart ‘Randy’ Newman (Los Angeles, 28 november 1943), nog een top 10-album zou scoren? Dat doet Randy met ‘Harps and angels’ dat binnenkomt op #10 en zijn derde top 10-album is. In ‘Strepen van Spits’ (iedere zaterdagmiddag van 2-4 op Radio 2), bereikte het album de ‘superbingo’ status. Dat houdt in dat er, ,volgens Frits Spits, geen enkel slecht nummer op het album staat. Alleen the Eagles met ‘Long road out of eden’ en Amy MacDonald met ‘This is the life’ gingen hem voor. Diezelfde Eagles waren in het verleden ook te horen op nummers van Rand Newman. Randy staat bekend om zijn kritische teksten, onder andere over President George Bush.

BZN: De BZN top 100 (15)
Na ‘Adieu BZN – The last concert’, de registratie van het afscheid van BZN in 2007, hun achttiende #1-album, dacht je zeker dat het daar bij zou blijven? Mis! Op 16 juni was er de BZN fandag, niet eenmalig, maar volgend jaar ook weer en dan op 14 juni. En nu is er dan de ‘BZN top 100’, een verzameling van 5 cd’s met nummers die eerder al te koop waren bij ECI. En het zal ons niet verwonderen als er de komende jaren nog meer BZN-nummers op een album verschijnen, die nog niet eerder (in die versie) zijn uitgebracht. Nee, van BZN ben je nog niet af!

André Rieu: André Rieu top 10(17)
Ook André Rieu komt met een top 100. Het verschil met BZN is echter dat hij nog actief is. Op ‘André Rieu top 100’, zijn dertigste album, staan zijn honderd bekendste liedjes. Promotie kan hij hier niet voor doen, want André zit momenteel in het buitenland. Niet voor vakantie, maar om op te treden met zijn ‘World stadium tour’, dat op 19 november wordt afgesloten in Adelaide in Australië. André Rieu is recordhouder aantal weken op #1: zijn album ‘Strauß & Co.’ stond in 1994 en 1995 in totaal niet minder dan 19 negentien weken bovenaan de Mega Album Top 100.

Creedence Clearwater revival: Collected (30)
Tien jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘Alltime greatest hits’ van Creedence clearwater revival (CCR) dat destijds tot #38 kwam. Twee jaar terug kwam het album ‘John Fogerty The Long road home - The ultimate John Fogerty - Creedence Collection’ tot een zesde plek. Daarnaast verschenen er in de jaren 90 diverse verzamelalbums van CCR, onder andere ‘Creedence gold’ en ‘More Creedence gold’. En toch zijn er nog mensen die geen van deze albums in huis hebben. En dus is het anno 2008 nog steeds lucratief om een (verzamel)album van CCR uit te brengen, gezien ‘Collected’ dat binnenkomt op #30. Dit keer gaat het om 3cd’s met uitsluitend nummers van CCR, dus exclusief de nummers van John Fogerty. Daarvoor moet je terecht bij ‘John Fogerty The Long road home - The ultimate John Fogerty - Creedence Collection’. Of had je die (ook) al?


The Dark night: Original soundtrack (55)
Twee soundtracks komen de Album Top 100 binnen deze week. De eerste ‘The dark night’ is de soundtrack bij de gelijknamige Batman film, waarbij Batman er een beetje voor joker bijloopt. Zowel in binnen als buitenland breekt de film elk record. Alle 14 nummers op de soundtrack worden vertolkt door Hans Zimmer & James Newton Howard.

Hans Florian Zimmer is geboren op 12 september 1957 in Frankfurt. Hij speelde synthesizer in verschillende bandjes. Zijn doorbraak kwam in 1988 met de muziek voor de film ‘Rain man’. Andere films waar hij muziek bij maakte waren onder andere ‘Lion king’, ‘The Da Vinci code’ en de ‘Pirates of the carribean’ films. Toen Hans hoorde van de dood van hoofdrolspeler Heath Ledger die the Joker speelde, wilde hij een nieuw nummer schrijven. Hij zag daar echter van af.

James Newton Howard, geboren op 9 juni 1951 in Los Angeles, heeft ook diverse soundtracks op zijn naam staan als componist en dirigent. Na zijn studie piano aan de universiteit van Sounthern California, toerde hij met Elton John. Zijn doorbraak kwam in 1990 met de muziek voor de film ‘Pretty woman’. Andere successen van James zijn ‘The prince of tides’, ‘Waterwold’, ‘King Kong’ en de thrillers ‘The sixth sense’ en ‘Unbreakable’.

Van ‘The dark night’ zijn vier configuraties verschenen, waaronder een lp!

Hannah Montana: Original soundtrack (80)
De andere soundtrack is die van ‘Hannah Montana’, een Amerikaanse serie uit 2006 over een scholier die stiekem door het leven gaat als de popster Hannah Montana, gespeeld door Miley Cyrus. Van de 15 nummers op het album, worden er 9 door Miley gezongen. ‘I learned from you’ zingt ze met haar vader Billie Ray Cyrus, die zelf in de jaren ’90 een zeer succesvolle countryzanger was. Wereldwijd zijn er al meer dan 4,5 miljoen albums van de soundtrack van ‘Hannah Montana’ verkocht, waarvan 3,5 miljoen in de Verenigde Staten.

Ting tings: We started nothing (89)
Het komende weekend staan de Ting tings, Jules DeMartino (drums/gitaar/zang) & Katie White (gitaar/basedrums/zang) op Lowlands in Biddinghuizen. Om de nummers van hun debuutalbum ‘We started nothing’ te kunnen brengen, laten ze dan wel een tape meelopen met wat samples. Katie komt uit Leigh, Greater Manchester, Jules uit Londen. Sinds 2006 vormen de twee het duo Ting tings. Inmiddels hebben ze er al drie hits opzitten in de Britse hitparade, waaronder een #1-hit voor ‘That’s not my name’, hun huidige single bij ons. Ook het album ‘We started nothing’ bereikte de eerste plaats in de Britse hitparade. Als hun optreden hier een succes wordt, zal Ting things ook in ons land gaan scoren.

Freemasons: Unmixed (92)
Russell Small (van Phats & Small) en James Wiltshire (die als alias de naam Jimmy Gomez gebruikt) vormen Freemasons. De heren zijn zeer succesvol in het maken van remixen voor anderen, zoals ‘Mesmerized’ van Faith Evans. ‘Unmixed’ verscheen al in oktober 2007 in de rest van de wereld, maar nu pas bij ons. Wellicht is er zolang gewacht om mee te liften op de single ‘When you touch me’ feat. Katherine Ellis, dat onlangs tot #32 kwam. Op dit tweede album van Freemasons staan de drie laatste hits en op cd-2 staan ook de remixen van hun eerste twee hits.

Elvis Presley: The complete ’68 comeback special (100)
In 2002 maakte Junkie XL een remix van het nummer ‘A little less conversation’ en stond daarmee in meer dan 20 landen op de eerste plaats, waaronder vijf weken in de (Mega) Top 100. Dat nummer was geschreven voor de film ‘Live a little, love a little’ uit 1968. De single deed echter weinig in Amerika en Elvis nam het nummer opnieuw op voor de soundtrack van de tv-special ‘Elvis Presley’s ’68 comeback special’ voor NBC. De muziekopnames vonden plaats tussen 20 en 23 juni. De tv-opnames begonnen op 27 juni, Elvis zijn eerste live optreden in zeven jaar tijd en eindigden op 29 juni 1968. De special werd op 3 december 1968 uitgezonden, echter zonder ‘A little less conversation’. De opname belandde dan ook in het illegale circuit, en werd pas in 1990 officieel uitgebracht. Het zat er natuurlijk dik in, dat deze tv-special dit jaar, 40 jaar na dato, opnieuw onder de aandacht zou worden gebracht. ‘The complete ’68 comeback special’ bevat 4cd’s met 87 nummers. Alle nummers staan er op die destijds zijn opgenomen voor de tv-special, ook die de uitzending niet haalden, waaronder ‘A little less conversation’.