zondag 10 augustus 2008

Album Top 100: Coldplay ook te sterk voor Toppers

Blijft Coldplay tot eind augustus de #1 in de Album Top 100? En wat is de overeenkomst tussen Amy Macdonald en Randy Newman. Vragen waarop je een antwoord krijgt in de albumsnippers van deze week. Daarnaast komen zowel BZN als André Rieu met een top 100 en zien we de soundtrack van een film en een tv-serie langs komen.

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1) *** zevende week ***
Met uitzondering van Anouk met ‘Live at Gelredome’, is er nog geen act in geslaagd om Coldplay van de eerste plaats te verdrijven. Zeven weken staat het album ‘Viva la vida or death and all his friends’ nu al bovenaan de Album Top 100. En als de Toppers het de komende week niet lukt, dan blijft de band waarschijnlijk #1 tot eind deze maand, wanneer Jan Smit met zijn album ‘Stilte in de storm’ komt. Dat betekent dat Coldplay de tien weken nog vol kan maken!

Gerard*Gordon*René: Toppers in concert 2008 (2)
De hele week zag het er naar uit dat de Toppers met ‘Toppers in concert 2008’ hun tweede #1-album zouden scoren. Maar uiteindelijk moeten Gerard*Gordon*René (voorlopig) genoegen nemen met een tweede plek. Geen nood, want in 2007 kwam ‘Toppers in concert 2007’ ook op #2 binnen, achter ‘Adieu BZN – The last concert’, en pakte de week daarop alsnog de eerste plaats. Het is inmiddels het vierde achtereenvolgende jaar dat de Toppers met een cd komen van hun concerten eerder in het jaar, dit keer op 23, 24 en 27 mei in de Amsterdam ArenA. Binnenkort verschijnt evenals voorgaande jaren, de DVD versie, en daar zitten de meeste bezoekers waarschijnlijk meer op te wachten.

Randy Newman: Harps and angels (10)
Zijn laatste albumfeit dateert van 1999, toen ‘Bad love’ de 30ste plaats bereikte. Wie had 9 jaar later gedacht, dat Randall Stuart ‘Randy’ Newman (Los Angeles, 28 november 1943), nog een top 10-album zou scoren? Dat doet Randy met ‘Harps and angels’ dat binnenkomt op #10 en zijn derde top 10-album is. In ‘Strepen van Spits’ (iedere zaterdagmiddag van 2-4 op Radio 2), bereikte het album de ‘superbingo’ status. Dat houdt in dat er, ,volgens Frits Spits, geen enkel slecht nummer op het album staat. Alleen the Eagles met ‘Long road out of eden’ en Amy MacDonald met ‘This is the life’ gingen hem voor. Diezelfde Eagles waren in het verleden ook te horen op nummers van Rand Newman. Randy staat bekend om zijn kritische teksten, onder andere over President George Bush.

BZN: De BZN top 100 (15)
Na ‘Adieu BZN – The last concert’, de registratie van het afscheid van BZN in 2007, hun achttiende #1-album, dacht je zeker dat het daar bij zou blijven? Mis! Op 16 juni was er de BZN fandag, niet eenmalig, maar volgend jaar ook weer en dan op 14 juni. En nu is er dan de ‘BZN top 100’, een verzameling van 5 cd’s met nummers die eerder al te koop waren bij ECI. En het zal ons niet verwonderen als er de komende jaren nog meer BZN-nummers op een album verschijnen, die nog niet eerder (in die versie) zijn uitgebracht. Nee, van BZN ben je nog niet af!

André Rieu: André Rieu top 10(17)
Ook André Rieu komt met een top 100. Het verschil met BZN is echter dat hij nog actief is. Op ‘André Rieu top 100’, zijn dertigste album, staan zijn honderd bekendste liedjes. Promotie kan hij hier niet voor doen, want André zit momenteel in het buitenland. Niet voor vakantie, maar om op te treden met zijn ‘World stadium tour’, dat op 19 november wordt afgesloten in Adelaide in Australië. André Rieu is recordhouder aantal weken op #1: zijn album ‘Strauß & Co.’ stond in 1994 en 1995 in totaal niet minder dan 19 negentien weken bovenaan de Mega Album Top 100.

Creedence Clearwater revival: Collected (30)
Tien jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘Alltime greatest hits’ van Creedence clearwater revival (CCR) dat destijds tot #38 kwam. Twee jaar terug kwam het album ‘John Fogerty The Long road home - The ultimate John Fogerty - Creedence Collection’ tot een zesde plek. Daarnaast verschenen er in de jaren 90 diverse verzamelalbums van CCR, onder andere ‘Creedence gold’ en ‘More Creedence gold’. En toch zijn er nog mensen die geen van deze albums in huis hebben. En dus is het anno 2008 nog steeds lucratief om een (verzamel)album van CCR uit te brengen, gezien ‘Collected’ dat binnenkomt op #30. Dit keer gaat het om 3cd’s met uitsluitend nummers van CCR, dus exclusief de nummers van John Fogerty. Daarvoor moet je terecht bij ‘John Fogerty The Long road home - The ultimate John Fogerty - Creedence Collection’. Of had je die (ook) al?


The Dark night: Original soundtrack (55)
Twee soundtracks komen de Album Top 100 binnen deze week. De eerste ‘The dark night’ is de soundtrack bij de gelijknamige Batman film, waarbij Batman er een beetje voor joker bijloopt. Zowel in binnen als buitenland breekt de film elk record. Alle 14 nummers op de soundtrack worden vertolkt door Hans Zimmer & James Newton Howard.

Hans Florian Zimmer is geboren op 12 september 1957 in Frankfurt. Hij speelde synthesizer in verschillende bandjes. Zijn doorbraak kwam in 1988 met de muziek voor de film ‘Rain man’. Andere films waar hij muziek bij maakte waren onder andere ‘Lion king’, ‘The Da Vinci code’ en de ‘Pirates of the carribean’ films. Toen Hans hoorde van de dood van hoofdrolspeler Heath Ledger die the Joker speelde, wilde hij een nieuw nummer schrijven. Hij zag daar echter van af.

James Newton Howard, geboren op 9 juni 1951 in Los Angeles, heeft ook diverse soundtracks op zijn naam staan als componist en dirigent. Na zijn studie piano aan de universiteit van Sounthern California, toerde hij met Elton John. Zijn doorbraak kwam in 1990 met de muziek voor de film ‘Pretty woman’. Andere successen van James zijn ‘The prince of tides’, ‘Waterwold’, ‘King Kong’ en de thrillers ‘The sixth sense’ en ‘Unbreakable’.

Van ‘The dark night’ zijn vier configuraties verschenen, waaronder een lp!

Hannah Montana: Original soundtrack (80)
De andere soundtrack is die van ‘Hannah Montana’, een Amerikaanse serie uit 2006 over een scholier die stiekem door het leven gaat als de popster Hannah Montana, gespeeld door Miley Cyrus. Van de 15 nummers op het album, worden er 9 door Miley gezongen. ‘I learned from you’ zingt ze met haar vader Billie Ray Cyrus, die zelf in de jaren ’90 een zeer succesvolle countryzanger was. Wereldwijd zijn er al meer dan 4,5 miljoen albums van de soundtrack van ‘Hannah Montana’ verkocht, waarvan 3,5 miljoen in de Verenigde Staten.

Ting tings: We started nothing (89)
Het komende weekend staan de Ting tings, Jules DeMartino (drums/gitaar/zang) & Katie White (gitaar/basedrums/zang) op Lowlands in Biddinghuizen. Om de nummers van hun debuutalbum ‘We started nothing’ te kunnen brengen, laten ze dan wel een tape meelopen met wat samples. Katie komt uit Leigh, Greater Manchester, Jules uit Londen. Sinds 2006 vormen de twee het duo Ting tings. Inmiddels hebben ze er al drie hits opzitten in de Britse hitparade, waaronder een #1-hit voor ‘That’s not my name’, hun huidige single bij ons. Ook het album ‘We started nothing’ bereikte de eerste plaats in de Britse hitparade. Als hun optreden hier een succes wordt, zal Ting things ook in ons land gaan scoren.

Freemasons: Unmixed (92)
Russell Small (van Phats & Small) en James Wiltshire (die als alias de naam Jimmy Gomez gebruikt) vormen Freemasons. De heren zijn zeer succesvol in het maken van remixen voor anderen, zoals ‘Mesmerized’ van Faith Evans. ‘Unmixed’ verscheen al in oktober 2007 in de rest van de wereld, maar nu pas bij ons. Wellicht is er zolang gewacht om mee te liften op de single ‘When you touch me’ feat. Katherine Ellis, dat onlangs tot #32 kwam. Op dit tweede album van Freemasons staan de drie laatste hits en op cd-2 staan ook de remixen van hun eerste twee hits.

Elvis Presley: The complete ’68 comeback special (100)
In 2002 maakte Junkie XL een remix van het nummer ‘A little less conversation’ en stond daarmee in meer dan 20 landen op de eerste plaats, waaronder vijf weken in de (Mega) Top 100. Dat nummer was geschreven voor de film ‘Live a little, love a little’ uit 1968. De single deed echter weinig in Amerika en Elvis nam het nummer opnieuw op voor de soundtrack van de tv-special ‘Elvis Presley’s ’68 comeback special’ voor NBC. De muziekopnames vonden plaats tussen 20 en 23 juni. De tv-opnames begonnen op 27 juni, Elvis zijn eerste live optreden in zeven jaar tijd en eindigden op 29 juni 1968. De special werd op 3 december 1968 uitgezonden, echter zonder ‘A little less conversation’. De opname belandde dan ook in het illegale circuit, en werd pas in 1990 officieel uitgebracht. Het zat er natuurlijk dik in, dat deze tv-special dit jaar, 40 jaar na dato, opnieuw onder de aandacht zou worden gebracht. ‘The complete ’68 comeback special’ bevat 4cd’s met 87 nummers. Alle nummers staan er op die destijds zijn opgenomen voor de tv-special, ook die de uitzending niet haalden, waaronder ‘A little less conversation’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten