vrijdag 16 oktober 2015

Hitflits: zevende #1-album voor jubilaris Guus Meeuwis

Dit is hét weekend van Guus Meeuwis. Morgenavond zendt NPO3 een documentaire en het concert in de Royal Albert Hall in Londen uit plus de herhaling van College Tour. Vanavond ontvangt Guus, die 20 jaar in het vak zit, voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziek, in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de NPO Radio 2 Prijs.  Maar het Meeuwis-weekend begint vandaag al met zijn zevende #1-notering, want zijn album Morgen komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

recordjaar

Morgen is al het 30e #1-album dit jaar en de 24e dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Slechts zeven daarvan hielden het langer dan één week vol. Meeste aantal weken staat op 3, voor Compton van Dr. Dré. Ter vergelijking: in heel 2014 stonden 34 albums op de eerste plaats, waarvan 30 in de eerste week. En ook daarvan stonden er slechts zeven langer dan één week bovenaan. Het hoogste aantal was 6 weken voor The Common Linnets, tevens album van het jaar. Met nog zo’n tien hitweken te gaan dit jaar, ziet het er naar uit dat 2015 een record hitjaar wordt waar het gaat om het aantal #1-albums.

ALBUM TOP 5

1. EW  Guus Meeuwis: Morgen
2. (3)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
3. (2)   the Common Linnets: II
4. EW  Arthur & Lucas Jussen: Mozart Double Concertos
5. (1)   Editors: In Dream

Gaan we direct over naar de andere eerste weeks noteringen:
#6 Selena Gomez: Revival
#10 Faithless: Faithless 2.0
In de Britse albumlijst scoort Faithless hun derde #1-album (verkoop: 12.341, waarvan streams: 203)
#11 St. Germain: St. Germain
#19 Leonie Meijer: The Naked Sessions
#27 Sef: In Kleur
#30 Hurts: Surrender
#33 Lucas Hamming: Ham
#34 John Grant: Grey Tickles, Black Pressure
#39 the Game: The Documentary 2
#43 Israel Nash: Israel Nash’s Silver Season
#53 Robin Borneman: Folkore I: The Waving Days
#58 Princeton: Autumn Skies
#61 Semino Rossi: Amor – Die Schönsten Liebeslieder Aller Zeiten
#74 Tom Jones: Long Last Suitcase
#80 Small Faces: The Decca Years
#89 Jan van Est: Het Is Zoals Het Is
#99 Michelle David / Onno Smit / Paul Willemsen: The Gospel Sessions Vol. 1

SINGLES

Het was super spannend deze week. Zou ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber na zes weken afgelost worden door ‘Niemand’ van Mr. Polska & Ronnie Flex? Bij de bekendmaking maandag van de voorlopige singlelijst, leek het daar wel op: ‘Niemand’ pakte de tweede plaats en was relatief gezien nog maar 20% van de #1 verwijderd. Woensdag was het verschil nog kleiner (15%).

Het kwam dus neer op de laatste twee dagen. Die winst, minder dan 1%, is echter onvoldoende om de eerste plaats te pakken. En dus blijft ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de zevende week. Volgende week is er een andere kaper op de kust, ook uit Nederland: Marco Borsato met ‘Mooi’.

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: What Do You Mean? (zevende week)
Blijft ook #1 in de Britse hitparade met een verkoop van 46.522 stuks, waarvan 27.819 streams.
2. (3)   Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand
3. (2)   Sigala: Easy Love
4. (5)   Zara Larsson: Lush Life
5. (4)   Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love

Na twee remixen die vette hits opleverden, ‘Prayer In C’ van Lily Wood & the Prick (#1) en ‘Waves’ van Mr. Probz, scoort Robin Schulz nu zelf ook een top 10-hit. ‘Sugar’ feat. Francesco Yates stijgt in de tiende week van #17 naar #8. Voor Yates is het ook zijn eerste top 10-notering en is hij naast Justin Bieber (‘What Do You Mean?’ op #1) en the Weeknd (‘Can’t Feel My Face’ op #9) de derde Canadese artiest in de top 10.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Take Your Time’ van Sam Hunt. Het nummer stijgt in de achtste week (dus die tijd nam hij zeker) van 16 naar #10.

Over naar de grootste stijgers:
#25 (39) Naughty Boy feat. Beyoncé & Arrow Benjamin: Runnin’ (Lose It All)
#27 (35) OMI: Hula Hoop
#30 (45) Shawn Mendes: Stitches
#33 (50) Drake: Hotline Bling
#52 (70) Hailee Steinfield: Love Myself
#56 (77) Zara Larsson & MINEK: Never Forget You
#59 (71) SBMG met Sevn Alias, D-Double, Lijpe en Hef: Mandela
#61 (78) Dotan: Let The River In
#64 (82) Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar
#76 (92) Palm Trees: Casanova
#86 (100) Moguai feat. Cheat Codes: Hold On
#83 (97) J. Balvin: Ginza

Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week en dat zijn er slecht twee, voor de vijfde keer dit jaar. En in al die weken gingen er ook twee nummers op herhaling.

vijfde notering voor Selena Gomez

#81 Selena Gomez: Same Old Love

‘Same Old Love’, de vijfde notering voor Selina Gomez, is de opvolger van ‘Good For You’ feat. A$AP Rocky (#31 in september), dat na vier maanden nog steeds staat genoteerd, deze week op #40. Beide nummers staan op het album Revival van Selina, dat deze week binnenkomt op de zesde plaats. Zie ook de albumsnipppers.

James Hersey schreef liedjes in Nederland

#98 Filous feat. James Hersey: How Hard I Try

Nadat Filous in 2014 een bootleg remix had gemaakt van ‘Coming Over’, een nummer van James Hersey, dat viral ging, nam Filous met hem contact op om het legaal te regelen. De basis van ‘How Hard I Try’ daarentegen, is gelegd door Filous. Hij had enkele instrumentale tracks gemaakt en stuurde deze naar Hersey. Met één van de tracks ging hij aan de gang, schreef daar binnen een week een tekst op en stuurde een ruwe demo terug. Vervolgens doken ze met z’n tweeën de studio in en ‘How Hard I Try’ was af.

geen Oostenrijkse muziek

James Hersey (Wenen, 15 juli 1988) heeft een Amerikaanse vader, die leraar is en een Oostenrijkse moeder, die journalist is. Op zijn negende leerde hij cello, op zijn elfde drums en nog weer twee jaar ouder gitaar spelen. Hersey zong in het schoolkoor en zat in diverse bandjes. Tijdens zijn studie jazz ontdekte hij zijn schrijverstalent en nam de titelloze EP op. Daar hij het niet zo op heeft met Oostenrijkse muziek, zocht hij zijn heil eerst nog even elders, onder andere in New York, Los Angeles en Londen.

Nederland

In 2012 keert Hersey terug naar Wenen en brengt, onder invloed van dance, de mixtape Twelve uit, waarvan vier nummers in de Oostenrijkse top 10 belandden. Het levert hem in 2013 een nominatie op voor een Amadeus Austrian Music Award. Die zomer gebruikt hij voor reizen en het schrijven van liedjes. Hij verbleef daarvoor een tijdje in Nederland en verplaatste zich per fiets.

Het jaar daarop tourde hij door Oostenrijk en Duitsland. Daar kwam hij in contact met Milky Chance (hit: ‘Stolen Dance’) en ging in maart met hen op tournee naar Amerika en met Kygo in Frankrijk. In november gaat hij terug naar Amerika voor zijn Coming Over tour. In februari verscheen in Duitsland het album Clarity.

broer

Filous (= Matthias Oldofredi, 4 maart 1997), ook geboren in Wenen, leerde zichzelf bas, gitaar en piano spelen. Sinds zijn zestiende noemt hij zich Filous. Via remixen van onder ander Kodaline (‘High Hopes’) bouwt hij gestaag een publiek op. In juni verscheen de EP Dawn, met daarop How Hard I Try. Onlangs liet Filous weten dat hij zonder zijn broer nooit zover was komen. Zijn broer stimuleerde en motiveerde hem altijd door te gaan in de muziek.

De uitreiking van de NPO Radio 2 Prijs aan Guus Meeuwis, is vanavond live te volgen via Radio 2. Met zijn zevende #1-notering voor Morgen wordt het helemaal een avond om nooit te vergeten. Achtergronden bij dat album en alle andere nieuwe noteringen, vind je op de nieuwspagina van 3FM. De Hitflits is inmiddels bijgewerkt voor de twee nieuwe noteringen.

zondag 11 oktober 2015

Megaman bij week 41 – 10 oktober 2015

Penisgate geen invloed op ‘What Do You Mean?’

En verder in deze Megaman:
-          Over welke strijd rapt SBMG?
-          Ed Sheeran voor tweede keer in zee met Rudimental
-          waar blijft nieuw werk van Dotan?
-          Kinderen voor kinderen maand eerder op de buis

Voor alsnog blijven de prestaties van II, het tweede album van the Common Linnets achter bij het debuutalbum dat vorig jaar zes weken op de eerste plaats stond. II moet al na één week het veld ruimen. Voor wie? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van het 50-jarige 3FM, vandaag 11 oktober 2015. Proficiat!

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Penisgate geen invloed op ‘What Do You Mean?’

#1 Justin Bieber: What Do You Mean?    *** zesde week op #1 ***

Als je denkt dat Justtin Bieber zijn #1-hit ‘What Do You Mean?’ deze week dankt aan de heisa rond uitgelekte foto’s van zijn geslachtsdeel, dan zit je er helemaal naast. De gewraakte foto’s, gemaakt door paparazzi tijdens zijn vakantie op het eiland Bora Bora, kwamen woensdag naar buiten. Op basis van de voorlopige lijst, stond toen al vast dat het nummer ook deze week de Single Top 100 zou aanvoeren, nu voor de zesde week. Het verschil met ‘Easy Love’ van Sigala was iets meer dan 30% en dat is zo gebleven.

Over welke strijd rapt SBMG?

#71 SBMG met Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef: Mandela           *** hoogste eerste weeks ***

Twee weken geleden hoorden we voor het eerst van SBMG op twee tracks van Broederliefde:  ‘Alaka’ feat. Kalibwoy (deze week op #74) en ‘Hard Works Pays Off’. Met ‘Mandela’ scoort SBMG nu hun eerste eigen hit, daarbij geholpen door Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef.
SBMG staat voor Sawtu Boys Money Gang. De twee vaste leden zijn Henkie T (= Henk Mando,20) en Chivv (=Chyvon Pala, 18). De twee groeiden samen op in Kraaiennest, een wijk in Amsterdam Zuidoost, waardoor een hechte vriendschap ontstond. Op de middelbare school ontstond hun beider liefde voor muziek.

Suriname

In 2009 begonnen de twee met SBMG. Chivv: “Ik heb een neef die in Suriname woont. Zijn crew heette de Sawtu Boys. Elke keer als ik daar op vakantie was, was ik met hen. Dan hoorde ik ook bij de Sawtu Boys. Dat hebben we overgebracht naar Nederland en het werd gelijk onze naam toen we begonnen met rappen.” Daarvoor zong Chivv, maar Henkie T haalde hem over om samen te gaan rappen.

Op hun vijftiende namen de twee het nummer ‘Heel Arrogant’ op. In 2013 tekende SBMG een contract met Top Notch en bracht begin 2014 het nummer ‘Oeh Na Na’ uit. Binnenkort verschijnt het debuutalbum van SBMG.

Tot en met 13 november tourt SBMG met Broederliefde en D-Double door het land tijdens de Dope Boy Fresh tour. Met ‘Schatje Wie Ben Jij’ is SBMG genomineerd voor een XITE AWARD 2015 in de categorie Beste Hip Hop.  Stemmen kan nog tot 29 oktober. Dan worden de definitieve nominaties bekend. Mocht SBMG daarna nog in de race zijn, dan kan er weer gestemd worden en moeten ze wachten tot 19 november, want dan worden de definitieve winnaars bekend gemaakt.

zelfde strijd?

‘Al me jongens zijn strijders als Mandela … je moet strijden als Nelson mentaliteit’ zingen/rappen SBMG met Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef. En verderop in de tekst ‘me jongens strijden net als Palestina’, waarna er FREE PALESTINA wordt geroepen. Het lijkt er dus op dat in het nummer ‘Mandela’ de strijd van de Palestijnen voor een eigen staat gelijk gesteld wordt aan de strijd die Mandela voerde. Om dit te kunnen beoordelen is het van belang om te weten wat voor strijd Mandela voerde.

De Mandela waar het overgaat in ‘Mandela’, is Nelson Rolihlahla Mandela, de Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder. Vanaf 1944 was Mandela, als leider van de militaire tak van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), betrokken bij de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In 1963 kreeg hij daarvoor levenslang.
In 1990 kwam Mandela vrij en vier jaar later werd hij op 75-jarige leeftijd verkozen tot president van Zuid-Afrika, opvolger van de blanke Willem de Klerk. In 1999 stelde hij zich niet opnieuw verkiesbaar en werd opgevolgd door Thabo Mbeki. Mandela overleed op 5 december 2013, de dag dat de film Mandela - Long Walk To Freedom, over zijn leven, in première ging.

SBMG c.s. is niet de eerste dat een nummer over Mandela brengt. We zetten ze even allemaal op een rijtje:
1984: Special A.K.A.: Nelson Mandela (#9), protest tegen zijn gevangenschap
1989: Simple Minds: Mandela Day, eerbetoon aan zijn 70e verjaardag, dat werd gevierd met het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (‘Mandela Day’) in het Wembley Stadium in Londen op 11 juni 1988. Pas begin 1989 kwam het nummer uit als b-kant van ‘Belfast Child’ en bereikte de eerste plaats
2013: U2 ‘Ordinary Love’ (#6), geschreven als eerbetoon voor de film Mandela - Long Walk To Freedom
2015: SBMG met Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef: Mandela (#72)

Ed Sheeran voor tweede keer in zee met Rudimental

#76 Rudimental feat. Ed Sheeran: Lay It All On Me

In de Album Top 100 komt We The Generation van Rudimental binnen op dezelfde plaats waar het album Home in 2013 binnenkwam: #41. ‘Lay It All On Me’ feat. Ed Sheeran is na ‘Bloodstream’ (#98 in april) de tweede single van het nieuwe album. En raad eens, ook op dat nummer deed Ed Sheeran mee. Dit keer zijn de rollen omgedraaid en is Rudimental in de lead.

waar blijft nieuw werk van Dotan?

#78 Dotan: Let The River In

Dotan was genoemd als mogelijke kandidaat volgend jaar mei voor de 51e editie van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Maar genoemd is niet voldoende, je moet ook benaderd zijn door de keuzecommissie. En die eer viel Douwe Bob wel ten deel.
‘Let The River In’ is inmiddels de vierde single van het album 7 Layers, deze week op #28 en voor de 88e week genoteerd. Het wordt dus wel tijd voor nieuw werk van Dotan. Voorlopig zit dat er echter niet in, want hij is druk bezig met het concert op 21 december in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Kinderen voor kinderen maand eerder op de buis

#82 Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar

Sinds de Kinderen voor Kinderen cd’s gekoppeld zijn aan het thema van de jaarlijkse  Kinderboekenweek, boeken ze weer succes. Hallo Wereld (in 2012) en Klaar Voor De Start (in 2013) bereikten de eerste plaats, Feest (in 2014) bereikte de tweede plaats. Dat lot is Raar Maar Waar – Deel 36, waarschijnlijk ook beschoren, want de concurrentie is te groot: albums van Nick & Simon, the Common Linnets, Editors en de komende week Guus Meeuwis.

Dit jaar is het thema van de 61e Kinderboekenweek, die woensdag 7 oktober is gestart en nog tot 18 oktober duurt, Raar Maar Waar, alles wat met natuur, techniek en wetenschap te maken heeft. De solisten op het titelnummer, dat geschreven is door Tjeerd Oosterhuis en Jan Paul Schutten, zijn Lotus, Sofie, Samir, Hanna en Sander. ‘Raar Maar Waar’ is de 19e hit voor Kinderen voor Kinderen. De 20e zal het koor in april scoren als ze het thema van de Koningsspelen brengen.

TV-special maand eerder

In tegenstelling tot andere jaren, is de jaarlijkse Kinderen voor Kinderen special dit weekend al op de buis te zien geweest. Vrijdag (173.000 kijkers) voor het eerst en zaterdag (163.000) nog een keer. Andere jaren was de eerste uitzending in november. De special van dit jaar is zaterdag 3 oktober opgenomen in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. De reden dat deze nu al is uitgezonden zal te maken hebben met de Kinderboekenweek. Nu is dat thema, Raar Maar Waar, actueel. Op zaterdagmorgen, 14 november, de ochtend van de intocht van Sinterklaas, wordt de special nog een keer herhaald.