zondag 11 oktober 2015

Over welke strijd rapt SBMG?

#71 SBMG met Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef: Mandela           *** hoogste eerste weeks ***

Twee weken geleden hoorden we voor het eerst van SBMG op twee tracks van Broederliefde:  ‘Alaka’ feat. Kalibwoy (deze week op #74) en ‘Hard Works Pays Off’. Met ‘Mandela’ scoort SBMG nu hun eerste eigen hit, daarbij geholpen door Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef.
SBMG staat voor Sawtu Boys Money Gang. De twee vaste leden zijn Henkie T (= Henk Mando,20) en Chivv (=Chyvon Pala, 18). De twee groeiden samen op in Kraaiennest, een wijk in Amsterdam Zuidoost, waardoor een hechte vriendschap ontstond. Op de middelbare school ontstond hun beider liefde voor muziek.

Suriname

In 2009 begonnen de twee met SBMG. Chivv: “Ik heb een neef die in Suriname woont. Zijn crew heette de Sawtu Boys. Elke keer als ik daar op vakantie was, was ik met hen. Dan hoorde ik ook bij de Sawtu Boys. Dat hebben we overgebracht naar Nederland en het werd gelijk onze naam toen we begonnen met rappen.” Daarvoor zong Chivv, maar Henkie T haalde hem over om samen te gaan rappen.

Op hun vijftiende namen de twee het nummer ‘Heel Arrogant’ op. In 2013 tekende SBMG een contract met Top Notch en bracht begin 2014 het nummer ‘Oeh Na Na’ uit. Binnenkort verschijnt het debuutalbum van SBMG.

Tot en met 13 november tourt SBMG met Broederliefde en D-Double door het land tijdens de Dope Boy Fresh tour. Met ‘Schatje Wie Ben Jij’ is SBMG genomineerd voor een XITE AWARD 2015 in de categorie Beste Hip Hop.  Stemmen kan nog tot 29 oktober. Dan worden de definitieve nominaties bekend. Mocht SBMG daarna nog in de race zijn, dan kan er weer gestemd worden en moeten ze wachten tot 19 november, want dan worden de definitieve winnaars bekend gemaakt.

zelfde strijd?

‘Al me jongens zijn strijders als Mandela … je moet strijden als Nelson mentaliteit’ zingen/rappen SBMG met Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef. En verderop in de tekst ‘me jongens strijden net als Palestina’, waarna er FREE PALESTINA wordt geroepen. Het lijkt er dus op dat in het nummer ‘Mandela’ de strijd van de Palestijnen voor een eigen staat gelijk gesteld wordt aan de strijd die Mandela voerde. Om dit te kunnen beoordelen is het van belang om te weten wat voor strijd Mandela voerde.

De Mandela waar het overgaat in ‘Mandela’, is Nelson Rolihlahla Mandela, de Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder. Vanaf 1944 was Mandela, als leider van de militaire tak van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), betrokken bij de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In 1963 kreeg hij daarvoor levenslang.
In 1990 kwam Mandela vrij en vier jaar later werd hij op 75-jarige leeftijd verkozen tot president van Zuid-Afrika, opvolger van de blanke Willem de Klerk. In 1999 stelde hij zich niet opnieuw verkiesbaar en werd opgevolgd door Thabo Mbeki. Mandela overleed op 5 december 2013, de dag dat de film Mandela - Long Walk To Freedom, over zijn leven, in première ging.

SBMG c.s. is niet de eerste dat een nummer over Mandela brengt. We zetten ze even allemaal op een rijtje:
1984: Special A.K.A.: Nelson Mandela (#9), protest tegen zijn gevangenschap
1989: Simple Minds: Mandela Day, eerbetoon aan zijn 70e verjaardag, dat werd gevierd met het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (‘Mandela Day’) in het Wembley Stadium in Londen op 11 juni 1988. Pas begin 1989 kwam het nummer uit als b-kant van ‘Belfast Child’ en bereikte de eerste plaats
2013: U2 ‘Ordinary Love’ (#6), geschreven als eerbetoon voor de film Mandela - Long Walk To Freedom
2015: SBMG met Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe en Hef: Mandela (#72)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten