vrijdag 16 oktober 2015

Hitflits: zevende #1-album voor jubilaris Guus Meeuwis

Dit is hét weekend van Guus Meeuwis. Morgenavond zendt NPO3 een documentaire en het concert in de Royal Albert Hall in Londen uit plus de herhaling van College Tour. Vanavond ontvangt Guus, die 20 jaar in het vak zit, voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziek, in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de NPO Radio 2 Prijs.  Maar het Meeuwis-weekend begint vandaag al met zijn zevende #1-notering, want zijn album Morgen komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

recordjaar

Morgen is al het 30e #1-album dit jaar en de 24e dat vanuit het niets op #1 binnenkomt. Slechts zeven daarvan hielden het langer dan één week vol. Meeste aantal weken staat op 3, voor Compton van Dr. Dré. Ter vergelijking: in heel 2014 stonden 34 albums op de eerste plaats, waarvan 30 in de eerste week. En ook daarvan stonden er slechts zeven langer dan één week bovenaan. Het hoogste aantal was 6 weken voor The Common Linnets, tevens album van het jaar. Met nog zo’n tien hitweken te gaan dit jaar, ziet het er naar uit dat 2015 een record hitjaar wordt waar het gaat om het aantal #1-albums.

ALBUM TOP 5

1. EW  Guus Meeuwis: Morgen
2. (3)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
3. (2)   the Common Linnets: II
4. EW  Arthur & Lucas Jussen: Mozart Double Concertos
5. (1)   Editors: In Dream

Gaan we direct over naar de andere eerste weeks noteringen:
#6 Selena Gomez: Revival
#10 Faithless: Faithless 2.0
In de Britse albumlijst scoort Faithless hun derde #1-album (verkoop: 12.341, waarvan streams: 203)
#11 St. Germain: St. Germain
#19 Leonie Meijer: The Naked Sessions
#27 Sef: In Kleur
#30 Hurts: Surrender
#33 Lucas Hamming: Ham
#34 John Grant: Grey Tickles, Black Pressure
#39 the Game: The Documentary 2
#43 Israel Nash: Israel Nash’s Silver Season
#53 Robin Borneman: Folkore I: The Waving Days
#58 Princeton: Autumn Skies
#61 Semino Rossi: Amor – Die Schönsten Liebeslieder Aller Zeiten
#74 Tom Jones: Long Last Suitcase
#80 Small Faces: The Decca Years
#89 Jan van Est: Het Is Zoals Het Is
#99 Michelle David / Onno Smit / Paul Willemsen: The Gospel Sessions Vol. 1

SINGLES

Het was super spannend deze week. Zou ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber na zes weken afgelost worden door ‘Niemand’ van Mr. Polska & Ronnie Flex? Bij de bekendmaking maandag van de voorlopige singlelijst, leek het daar wel op: ‘Niemand’ pakte de tweede plaats en was relatief gezien nog maar 20% van de #1 verwijderd. Woensdag was het verschil nog kleiner (15%).

Het kwam dus neer op de laatste twee dagen. Die winst, minder dan 1%, is echter onvoldoende om de eerste plaats te pakken. En dus blijft ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de zevende week. Volgende week is er een andere kaper op de kust, ook uit Nederland: Marco Borsato met ‘Mooi’.

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: What Do You Mean? (zevende week)
Blijft ook #1 in de Britse hitparade met een verkoop van 46.522 stuks, waarvan 27.819 streams.
2. (3)   Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand
3. (2)   Sigala: Easy Love
4. (5)   Zara Larsson: Lush Life
5. (4)   Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love

Na twee remixen die vette hits opleverden, ‘Prayer In C’ van Lily Wood & the Prick (#1) en ‘Waves’ van Mr. Probz, scoort Robin Schulz nu zelf ook een top 10-hit. ‘Sugar’ feat. Francesco Yates stijgt in de tiende week van #17 naar #8. Voor Yates is het ook zijn eerste top 10-notering en is hij naast Justin Bieber (‘What Do You Mean?’ op #1) en the Weeknd (‘Can’t Feel My Face’ op #9) de derde Canadese artiest in de top 10.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Take Your Time’ van Sam Hunt. Het nummer stijgt in de achtste week (dus die tijd nam hij zeker) van 16 naar #10.

Over naar de grootste stijgers:
#25 (39) Naughty Boy feat. Beyoncé & Arrow Benjamin: Runnin’ (Lose It All)
#27 (35) OMI: Hula Hoop
#30 (45) Shawn Mendes: Stitches
#33 (50) Drake: Hotline Bling
#52 (70) Hailee Steinfield: Love Myself
#56 (77) Zara Larsson & MINEK: Never Forget You
#59 (71) SBMG met Sevn Alias, D-Double, Lijpe en Hef: Mandela
#61 (78) Dotan: Let The River In
#64 (82) Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar
#76 (92) Palm Trees: Casanova
#86 (100) Moguai feat. Cheat Codes: Hold On
#83 (97) J. Balvin: Ginza

Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week en dat zijn er slecht twee, voor de vijfde keer dit jaar. En in al die weken gingen er ook twee nummers op herhaling.

vijfde notering voor Selena Gomez

#81 Selena Gomez: Same Old Love

‘Same Old Love’, de vijfde notering voor Selina Gomez, is de opvolger van ‘Good For You’ feat. A$AP Rocky (#31 in september), dat na vier maanden nog steeds staat genoteerd, deze week op #40. Beide nummers staan op het album Revival van Selina, dat deze week binnenkomt op de zesde plaats. Zie ook de albumsnipppers.

James Hersey schreef liedjes in Nederland

#98 Filous feat. James Hersey: How Hard I Try

Nadat Filous in 2014 een bootleg remix had gemaakt van ‘Coming Over’, een nummer van James Hersey, dat viral ging, nam Filous met hem contact op om het legaal te regelen. De basis van ‘How Hard I Try’ daarentegen, is gelegd door Filous. Hij had enkele instrumentale tracks gemaakt en stuurde deze naar Hersey. Met één van de tracks ging hij aan de gang, schreef daar binnen een week een tekst op en stuurde een ruwe demo terug. Vervolgens doken ze met z’n tweeën de studio in en ‘How Hard I Try’ was af.

geen Oostenrijkse muziek

James Hersey (Wenen, 15 juli 1988) heeft een Amerikaanse vader, die leraar is en een Oostenrijkse moeder, die journalist is. Op zijn negende leerde hij cello, op zijn elfde drums en nog weer twee jaar ouder gitaar spelen. Hersey zong in het schoolkoor en zat in diverse bandjes. Tijdens zijn studie jazz ontdekte hij zijn schrijverstalent en nam de titelloze EP op. Daar hij het niet zo op heeft met Oostenrijkse muziek, zocht hij zijn heil eerst nog even elders, onder andere in New York, Los Angeles en Londen.

Nederland

In 2012 keert Hersey terug naar Wenen en brengt, onder invloed van dance, de mixtape Twelve uit, waarvan vier nummers in de Oostenrijkse top 10 belandden. Het levert hem in 2013 een nominatie op voor een Amadeus Austrian Music Award. Die zomer gebruikt hij voor reizen en het schrijven van liedjes. Hij verbleef daarvoor een tijdje in Nederland en verplaatste zich per fiets.

Het jaar daarop tourde hij door Oostenrijk en Duitsland. Daar kwam hij in contact met Milky Chance (hit: ‘Stolen Dance’) en ging in maart met hen op tournee naar Amerika en met Kygo in Frankrijk. In november gaat hij terug naar Amerika voor zijn Coming Over tour. In februari verscheen in Duitsland het album Clarity.

broer

Filous (= Matthias Oldofredi, 4 maart 1997), ook geboren in Wenen, leerde zichzelf bas, gitaar en piano spelen. Sinds zijn zestiende noemt hij zich Filous. Via remixen van onder ander Kodaline (‘High Hopes’) bouwt hij gestaag een publiek op. In juni verscheen de EP Dawn, met daarop How Hard I Try. Onlangs liet Filous weten dat hij zonder zijn broer nooit zover was komen. Zijn broer stimuleerde en motiveerde hem altijd door te gaan in de muziek.

De uitreiking van de NPO Radio 2 Prijs aan Guus Meeuwis, is vanavond live te volgen via Radio 2. Met zijn zevende #1-notering voor Morgen wordt het helemaal een avond om nooit te vergeten. Achtergronden bij dat album en alle andere nieuwe noteringen, vind je op de nieuwspagina van 3FM. De Hitflits is inmiddels bijgewerkt voor de twee nieuwe noteringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten