vrijdag 10 mei 2024

Hitflits: Radical Optimism tweede nummer 1-album voor Dua Lipa; dubbel feest voor Sabrina Carpenter

Een geruststelling voor zowel Roxy Dekker, want zij blijft nog zeker een weekje de bovenste beste in de Single Top 100. Voor Dekker is er geen enkele dreiging geweest, haar ‘Sugardaddy’ heeft een overwicht op ‘Pretty Girls’ van Frenna, dat nu voor de achtste week op de tweede plaats staat.
Voor Taylor Swift loopt het, zoals we al voorspelden vorige week, minder goed af. Haar album The Tortured Poets Department blijft (voorlopig) op twee weken steken, want het album zakt naar de tweede plaats. Radical Optimism van Dua Lipa is de nieuwe nummer 1 in de Album Top 100. Daarmee scoort ze na Future Nostalgia (in februari 2021 twee weken op 1), haar tweede nummer 1-album.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Dua Lipa: Radical Optimism (73)      *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (12), op 43,01%
3. EW  Ilse DeLange: Tainted (90)
4. (2)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (1)
5. (4)   Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) (7)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week en dat is er nog maar eentje:
#66 Sia: Reasonable Woman (fysiek: 39%)

SINGLES
 
Vorige week nog aan de rand, maar deze week er flink over heen, dus nieuw bij de bovenste tien, is ‘Espresso’ van Sabrina Carpenter. In de vierde week stijgt haar nummer, dat ze in Frankrijk schreef, naar de zevende plaats, waarmee ze haar eerste top 10-notering scoort. De hitlijsten zijn gedateerd op zaterdag 11 mei en laat nou net de dag zijn dat ze 25 jaar wordt. Dubbel proficiat dus!
De top 10-notering van ‘Espresso’ van Sabrina Carpenter, is wel wat anders dan haar eerste notering, ‘Skin’,  dat in 2021 niet hoger kwam dan de 78e plaats. Emails I Can’t Send haar vijfde studioalbum uit 2022, steeg vorige week naar 19, maar valt deze week terug naar 29. Een nieuw album wordt nog dit jaar verwacht.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker: Sugardaddy    *** vijfde week op nummer 1 ***
2. (2)   Frenna: Pretty Girls, op 19,88%
3. (3)   Joost: Europapa / Europapa (outro),  op 25,2%
4. (6)   Mark Ambor: Belong Together
5. (5)   Cyril: Stumblin’ In
 
Kijken we tot slot naar eerste weeks noteringen van deze week.
#35 Kendrick Lamar: Not Like Us
#39 Kendrick Lamar: Euphoria
 
#42 Tommy Richman: Million Dollar Baby
Uit Woodbridge, Virginia, is rapper Tommy Richman afkomstig. In 2016 begon hij met het uploaden van nummers op Soundcloud en bracht hij zijn eerste nummer ‘Ballin’ Stalin’ uit. Muzikant Brent Faiyaz zag wel wat in Richman en vroeg hem voor zijn voorprogramma tijdens zijn ‘Wasteland Tour’ en bood hem een platencontract aan. Richman bracht diverse singles en EP’s uit.
Sinds Richman via TikTok stukjes van zijn nummer ‘Million Dollar Baby’ de wereld in heeft  geslingerd, ziet zijn toekomst er zonnig uit. Het nummer bereikte de tweede plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100 en ook in Europa is het een succes.
 
#64 Drake: Family Matters
#68 Ronnie Flex: Desire
#77 Chef’Special: Fly Like Me
 
Geen finale voor Europapa?
 
Gisteravond, donderdag 9 mei, ging het dak er af in de Malmõ Arena in Malmõ tijdens het optreden van Joost Klein en zijn nummer ‘Europapa’. Met als voorlopig hoogtepunt een finaleplaats morgenavond. Op het moment van schrijven is het onzeker of Joost wel zal optreden.
 
Er zou, volgens informatie van de Zweedse omroep SVT, achter de schermen een fysieke confrontatie plaatsgevonden hebben tussen Joost Klein en een fotograaf. Het Zweedse Aftonbladet schrijft over een gewelddadig incident met een vrouwelijke medewerker van de productie.
Vanwege dit incident, was Joost vanmiddag afwezig tijdens de generale repetitie. Vanavond om 21.00 uur begint het optreden voor de vakjury’s  die de punten toekennen. Als Joost deze mist, is een hoge eindklassering verkeken. Dan resten, mocht hij morgenavond wel optreden, alleen de punten van de tele-jury's, die al vanaf het begin van de finale mogen stemmen.

Laten we hopen dat het allemaal met een sisser afloopt en Joost morgenavond zijn ‘Europapa’ als vijfde deelnemer tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival kan brengen. Of hij nu wint of niet, het zou een mooie afsluiting zijn van de Eurovisie-reis die hij een jaar geleden is gestart.