vrijdag 17 januari 2014

Hitflits: zevende #1-album voor Bruce Springsteen; John Legend terug op #1

Bij ons is hij nog maar toe aan zijn zevende #1-notering, maar in de Britse albumlijst wordt ‘High hopes’ zijn tiende #1-album. Officieel pas aanstaande zondag, maar het album verkoopt nu al 3 keer de #2 uit, dus dat zit wel goed voor Bruce Springsteen. Met die tiende #1 behoort hij tot het illustere rijtje van U2 (ook 10), the Beatles, Elvis Presley en Robbie Williams (allen 11), Madonna en Rolling stones (beide 12).

TOP 3

1 E.W. Bruce Springsteen: High hopes (eerste week)
2  (1)   Marco Borsato: Duizend spiegels
3 E.W. Julia van der Toorn: Julia van der Toorn

De hele week stond Julia van der Toorn met haar gelijknamige debuutalbum net voor ‘Duizend spiegels’, het album van haar coach Marco Borsato. Maar net op de laatste dag, moet de winnares van de vierde editie van The voice of Holland genoegen nemen met een derde plaats. Zonder ‘High hopes’ van Bruce Springsteen had Julia van der Toorn dus bijna haar eerste #1-notering behaald. Absoluut gezien, maar relatief verkoopt haar album nog geen vijfde van dat van Bruce Springsteen.

Ook deze week blijft het rustig wat het aantal nieuwe noteringen betreft. Na de eerder genoemde twee in de top 3, zijn het er slechts 6, waarmee het totaal aantal eerste weeks op 8 uitkomt. Hier volgt het restant:
#15 Van dik hout: Alles wat naar boven drijft
#21 James Vincent McMorrow: Post tropical
#30 Sharon Jones & the Dap kings: Give the people what they want
#33 London Grammar: If you wait
#64 Rosanne Cash: The river & the thread
#78 Original soundtrack: Frozen

SINGLES

  1. (2) John Legend: All of me (tweede week)
  2. (1) Pharrell Williams: Happy ( aanstaande zondag blijft 'Happy' #1 in de Britse singlelijst, waar er al meer dan een half miljoen van zijn verkocht)
  3. (3) Stromae: Formidable
Vorige week zagen we het al aankomen dat ‘All of me’ van John Legend de eerste plaats zou overnemen van Pharrell Williams. Het is de tweede week voor ‘All of me’, in de laatste lijst voor de kerst stond het nummer ook al even op de eerste plaats. Het succes van de single zorgt dat het album ‘Love in the future’ van John Legend alweer enige tijd in de lift zit. In de twintigste week boekt het album een plaatsje winst en komt uit op #8. Hoogste plaats tot nu toe: #3 op 12 oktober 2013.

Hier volgen alle 11 eerste weeks noteringen op een rijtje:
#16 Nick & Simon: Dans heel dicht bij mij
#43 Jelle B.: Annabella
#44 Gebroeders Ko: Drink als een prins
#49 Tube & Berger & Juliet Sikora: Set ito ff
#55 Shakira feat. Rihanna: Can’t remeber to forget you
#58 Gers Pardoel: Dankbaarheid
#65 Showtek: We like to party
#68 Jo Vally: Calypso
#70 Zus: Op een berg
#75 Franky en Jordi Falcon: Onze kroeg
#77 Julia van der Toorn: Empire state of mind
Het is wel een beetje de week van Julia, want op #48 gaat ook nog haar #1-hit ‘Oops! … I did it again’ op herhaling, waarmee ze met drie nummers genoteerd staat.

Enkele opvallende noteringen:
#27 Miss Montreal: Say heaven say hell, dankzij de reallifesoap ‘Utopia’, waarvan dit het themanummer is, scoort Miss Montreal weer een hit van format. Haar vorige single ‘Heavy heart’ kwam in oktober niet hoger dan #69.
#28 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse. In oktober stond het nummer een weekje op #74, maar nu pas breekt het echt door en gaat op herhaling op #28. 'Dark horse' is gebaseerd op 'Moments in love' van Art of noise (#10 in 1987).

#94 Awolnation: Sail. In 2012 stond dit nummer 8 weken genoteerd, met als hoogste plaats: #59. Twee weken geleden ging ‘Sail’ op herhaling op #94, steeg vorige week door naar #75, maar valt deze week terug naar #94. Het lijkt wel of het nummer het verloop van de kijkcijfers volgt van de BNN-serie ‘Start up’, waarvan het nummer het themanummer is.

Met een gemiddelde van zo’n 65.000 kijkers, stevent de serie regelrecht af op een flop. De serie, over een groep jonge ondernemers, wordt iedere werkdag om half 8, het oude tijdstip van De Wereld Draait Door, uitgezonden.
De planning is dat de serie tot ver in het najaar te zien zal zijn, maar als er niet snel wat verandert, dan is het binnenkort over voor ‘Start up’. En dus start de N(ederlandse) P(ublieke) O(mroep) een kwalitatief onderzoek om antwoord te krijgen op de vraag ‘waarom kijkt men niet?’ Wellicht is een ander tijdstip de redding?

Dit is het weekend van Eurosonic/Noorderslag, hét evenement in Groningen waar de Nederlandse popscène zich presenteert. Traditioneel vind op zaterdagavond de bekendmaking plaats van de winnaar van de BV Popprijs. Vorig jaar ging die naar Racoon. Wie het morgen wordt weten we niet, wel dat wie het ook wordt, deze act ‘begroet’ zal worden met een bierdouche!

Nadat we zijn opgefrist, zetten we ons aan de nieuwe Megaman, die je na het weekend tegemoet kunt zien. Tussendoor kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumflitsen. Fijn weekend!

zondag 12 januari 2014

Megaman bij week 2 – 11 januari 2014

Welkom bij de eerste Megaman van 2014! Pharrell Williams houdt stand, maar voelt de hete adem van John Legend in de nek. Ook in deze lijst ijlt de vakantieperiode na, waardoor er weinig nieuwe noteringen zijn. Op naar die 7 geluksvogels in de Single Top 100 van deze week!

In de albumsnippers lees je dat Marco Borsato er nog een weekje bij aanplakt en dat zou wel eens zijn laatste kunnen zijn. Wie hem van de eerste plaats verdrijft lees je aanstaande vrijdag in een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niet meer!

Bestbezochte film van 2013 houdt Pharrell Williams Happy

#1 Pharrell Williams: Happy (zesde week)

In het afgelopen jaar gingen er ruim 30,8 miljoen mensen naar een film, dat is 0,8% meer dan in 2012. Opvallend, want in andere Europese landen neemt het bioscoopbezoek juist af. Met 914.893 betalende bezoekers is ‘Depicable me 2’ de bestbezochte film van 2013. Daarin zit het nummer ‘Happy’ van Pharrell Williams, dat er zeker aan meedraagt dat het wederom de bovenste beste in de Single Top 100 is, nu in totaal voor de zesde week.
Of ‘Happy’ ook een zevende week haalt, is afhankelijk van John Legend. ‘All of me’, het nummer dat hij schreef voor zijn vrouw, het fotomodel Chrissy Teigen, die ook te zien is in de videoclip, klimt van #5 naar #2. Mocht ‘All of me’ volgende week de eerste plaats pakken, dan is dat niet voor het eerst. Met kerst stond het nummer daar ook al even. Aanstaande vrijdag weten we het en lees je het in de Hitflits.

Vorige week steeg ‘Happy’ bij ons terug naar de eerste plaats. Eenzelfde weg gaat het nummer deze week in de Britse hitparade. Daar werd het vorige week van de eerste plaats verdreven door ‘Timber’ van Pitbull feat. Ke$ha, die deze week naar #2 zakken. Van ‘Happy’ gingen zo’n 107.000 stuks over de (digitale) toonbank. Zeventien plaatsen lager, op #18, scoort Hardwell zijn eerste Britse hit met ‘Dare you’ feat. Matthew Koma, dat bij ons begin december niet hoger kwam dan de 40e plaats.

Armin van Buuren werkt mee aan alcoholcampagne van bierbrouwerij

#47 Armin van Buuren: ‘Save my night’  *** hoogste eerste weeks ***

Zelf drinkt hij op zijn tijd ook wel eens een biertje, maar alles met mate. Dat is min of meer ook de slogan van de campagne ‘Dance more, drink slow’, waaraan Armin van Buuren zich heeft verbonden. De actie is van bierbrouwerij Heineken die met de campagne gematigd alcoholverbruik wil aanmoedigen.
 Armin: “Ik sta helemaal achter de boodschap en ik denk dat je dat met muziek op een positieve manier kunt veranderen. Ik maak wel eens mee dat mensen onder invloed zijn en dat bevordert niet altijd de sfeer. Verantwoordelijk omgaan met drank is een belangrijke issue en om dat via mijn muziek, zeker via de ‘Save my night’-track, te kunnen delen met mijn fans op de dansvloer, is echt uniek." Daarnaast vindt Armin het bijzonder dat zo’n gerenommeerd merk er aandacht aan besteedt.

Vergeet echter niet dat er ook geld verdiend moet worden, want de jeugd van nu is de consument van morgen. Daarnaast wil de bierbrouwerij voorkomen dat er strengere regels van overheidswege worden opgelegd aan de alcoholbranche. Sinds 1 januari mag al niet meer geschonken worden aan jongens en meisjes jonger dan 18 onder het motto NIX18.

Byentl lonkt naar Duitsland en Frankrijk

#58 Byentl: Inside out

Twee jaar geleden scoorde Byentl al op 7 januari de eerste notering van dat jaar. Uiteindelijk stond de teller dat jaar op vijf, een persoonlijk record. De kans is groot dat ze dat aantal in 2014 gaat evenaren of misschien wel overtreffen, want deze week scoort ze met ‘Inside out’ al de eerste dit jaar. Het nummer is wederom geschreven door de Amerikaans Jason Blume, die ook verantwoordelijk was voor ‘Inside your heart’, deze week gezakt naar #31. Dat nummer, origineel een countrynummer, had Blume voor Byentl bewerkt tot een soulballad.

 ‘Inside out’, dat Blume schreef met Rick Chudacoff (hij schreef/produceerde voor onder andere Donna Summer en Matthew Wilder), is ook in Frankrijk en Duitsland uitgebracht. In 2013 scoorde Byentl een hit in Frankrijk met de remix van ‘Let me rule the world’ (het origineel bereikte bij ons in 2011 de tiende plaats). ‘Inside out’ is de voorloper van het vierde album van Byentl dat in februari wordt uitgebracht.

Gerrit Vos brengt alsnog eerbetoon aan zijn vader

#83 Gerrit Vos: Jij was mijn beste vriend

‘Jij was mijn beste vriend’ is niet zomaar een liedje van Gerrit Vos (Eindhoven, 18 oktober 1962), maar gaat over zijn vader die overleed toen Gerrit nog een kind was. De tekst van het nummer schreef hij acht jaar geleden. Gerrit over de keuze om het nu toch op te nemen: “Ik hoop dat de mensen begrijpen wat het is om een vader te verliezen als kind zijnde. De tijd heel alle wonden, zo wordt vaak gezegd maar dergelijke wonden grijpen diep in en zeker in het leventje van nog jonge kinderen.” ‘Jij was mijn beste vriend’ is de voorloper van het vijfde (!) album waaraan de 41-jarige Gerrit werkt.

Overigens vinden we dat Gerrit niet helemaal bij de tijd is, want bij zijn videoclip op YouTube staat: ‘Kijk voor meer informatie over Gerrit op: http://gerrit-vos.hyves.nl/. Beste Gerrit, Hyves bestaat niet meer sinds 2 december 2013!

Bruno Mars is aan nieuw album toe

#88 Bruno Mars: Moonshine

Met 26% (ten opzichte van de #1 ‘Duizend spiegels’ van Marco Borsato) pakte ‘Unorthodox jukebox’ van Bruno Mars de 19e plaats in het jaaroverzicht van bestverkochte albums over 2013. Het album stond het hele jaar genoteerd maar hoger dan een vijfde plaats zat er in 2013 niet in (in december 2012 kwam het album binnen op de vierde plaats). ‘Moonshine’, mede geschreven door Mark Ronson, is inmiddels de vierde hitsingle van het album, dus het wordt tijd voor nieuw werk van Bruno Mars. Het is zijn achttiende notering en heeft in het refrein veel weg van ‘Heartbeat’van Don Johnson (#10 in 1986).

Milky chance begon in de jazz

#90 Milky chance: Stolen dance

Dit nummer dreigde door de vakantieperiode onder te sneeuwen, maar heeft het uiteindelijk toch overleefd. ‘Stolen dance’ stamt al uit het najaar van 2012, maar werd pas halverwege 2013 opgemerkt toen het album ‘Sadnecessary’ verscheen.

Milky chance is een duo uit Kassel, Duitsland, dat bestaat uit Clemens Rehbein (zang, met snor) en Philipp Dausch (beats). De twee kennen elkaar van de Jacob-Grimm school. Als 12-jarige leeftijd zaten ze in het jazzbandje Flown tones. ‘Stolen dance’ heeft #1 gestaan in Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg en kwam in Duitsland tot de 2e plaats. Aanstaande woensdagochtend komt Milky chance langs bij Giel Beelen op 3FM.

Voor Faul & Wad Ad was het er op of er onder

#95 Faul & Wad Ad vs Pnau: Changes

Nick Littlemore en Peter Mayes zijn de mannen die achter de Australische danceact Pnau zitten. In 2007 schreven ze samen met Sam Littlemore, het nummer ‘Baby’, dat ze opnamen met een koor van elf kinderen. Het nummer belandde op het album ‘Pnau’, dat in eigen land niet hoger kwam dan #31. Het zou echter zomaar weer eens opnieuw een notering kunnen krijgen, want hun ‘Baby’ wordt gesampled in ‘Changes’ van FAUL & Wad.

Faul & Wad Ad is het Franse duo Maxim en vriend Camille Meyer (Wad Ad). Aangezien Maxime nogal lui van aard was, noemde zijn moeder hem vaak faul, dat lui betekent. Voor Meyer begon het in de muziek na het horen van nummers van ondermeer Miss Kittin en Justice. Een aantal jaren later ontdekte hij de beat, waarna hij met draaitafels begon te experimenteren.

Van Baby naar Changes

Toen de twee op een avond in de kelder van Faul op YouTube keken naar een video van ‘le Zap de spion’, een serie met hilarische video’s van niet altijd geslaagde acties, hoorden ze ‘Baby I don’t know’, waarvan later bleek dat het uit ‘Baby’ van Pnau kwam. Daarop besloten de twee om er wat mee te gaan doen.

Ze noemden het ‘Changes’ omdat ze het nummer maakten op het moment dat Wad Ad voor twee maanden naar Barcelona vertrok. Daarnaast hoopten de twee dat het nummer voor een echte verandering in hun carrière zou zorgen, want dat was wel nodig. Ter goedkeuring stuurden ze ‘Changes’ naar Pnau, die er hun fiat aangaf. Zowel in Hongarije als Duitsland bereikte ‘Changes’ de eerste plaats.

Overigens werd ‘Baby’ van Pnau al eerder gebruikt. In 2010 zat het nummer, (in 2008 geremixed door Breakbot) in het computerspel ‘Grand Turismo 5’. Nick Littlemore zou je ook nog kunnen kennen van het duo Empire of the sun, dat hij naast Pnau, vormt met Luke Steele.

Kid ink is een tatoeage

#96 Kid ink feat. Chris Brown: Show me

Op #61 in de Album Top 100 komt ‘My own lane’, het tweede studioalbum van Kid ink binnen. Ink, werkelijke naam Brian Todd Collins (Los Angeles, 1 april 1986), was als kind veel bezig met kunst en toonde veel interesse in tatoeages. Op zijn 15de begon hij met het produceren van muziek. Hij werkte samen met onder andere Sean Kingston en P. Diddy. Pas toen mensen hem zeiden dat hij op een rapper leek, nam hij zelf de microfoon ter hand.

tatoeage

De naam Kid ink stamt uit die tijd van de tatoeages, maar gebruikte hij pas in 2010. In dat jaar werd hij ontdekt door DJ III Wil van de hiphopsite HotNewHipHop, die hem een contract aanbood. Daarvoor noemde hij zich Rockstar. In 2011 bracht Kid ink het album ‘Up & away’ uit en dat leverde hem een jaar later een plekje op in de ‘Freshmen list’, een lijst met de tien meest belovende rappers voor 2012. Vorig jaar volgde de EP ‘Almost home’.

Show me’ maakte Kid ink met zanger Chris Brown. Het nummer is gebaseerd op ‘Show me love’ van Robin S. (#13 in 1993). Daarnaast ging ‘Show me love’ meerdere keren in de remix en werd het uiteindelijk een grotere hit: ‘Show me love [2002]’ (#80 in 2002) en ‘Show me love 2008’ (#2 in 2008). In 2011 werd ‘Show me love’ gesampled door Jason Derulo in het nummer ‘Don’t go home’ (#28).