vrijdag 17 januari 2014

Hitflits: zevende #1-album voor Bruce Springsteen; John Legend terug op #1

Bij ons is hij nog maar toe aan zijn zevende #1-notering, maar in de Britse albumlijst wordt ‘High hopes’ zijn tiende #1-album. Officieel pas aanstaande zondag, maar het album verkoopt nu al 3 keer de #2 uit, dus dat zit wel goed voor Bruce Springsteen. Met die tiende #1 behoort hij tot het illustere rijtje van U2 (ook 10), the Beatles, Elvis Presley en Robbie Williams (allen 11), Madonna en Rolling stones (beide 12).

TOP 3

1 E.W. Bruce Springsteen: High hopes (eerste week)
2  (1)   Marco Borsato: Duizend spiegels
3 E.W. Julia van der Toorn: Julia van der Toorn

De hele week stond Julia van der Toorn met haar gelijknamige debuutalbum net voor ‘Duizend spiegels’, het album van haar coach Marco Borsato. Maar net op de laatste dag, moet de winnares van de vierde editie van The voice of Holland genoegen nemen met een derde plaats. Zonder ‘High hopes’ van Bruce Springsteen had Julia van der Toorn dus bijna haar eerste #1-notering behaald. Absoluut gezien, maar relatief verkoopt haar album nog geen vijfde van dat van Bruce Springsteen.

Ook deze week blijft het rustig wat het aantal nieuwe noteringen betreft. Na de eerder genoemde twee in de top 3, zijn het er slechts 6, waarmee het totaal aantal eerste weeks op 8 uitkomt. Hier volgt het restant:
#15 Van dik hout: Alles wat naar boven drijft
#21 James Vincent McMorrow: Post tropical
#30 Sharon Jones & the Dap kings: Give the people what they want
#33 London Grammar: If you wait
#64 Rosanne Cash: The river & the thread
#78 Original soundtrack: Frozen

SINGLES

  1. (2) John Legend: All of me (tweede week)
  2. (1) Pharrell Williams: Happy ( aanstaande zondag blijft 'Happy' #1 in de Britse singlelijst, waar er al meer dan een half miljoen van zijn verkocht)
  3. (3) Stromae: Formidable
Vorige week zagen we het al aankomen dat ‘All of me’ van John Legend de eerste plaats zou overnemen van Pharrell Williams. Het is de tweede week voor ‘All of me’, in de laatste lijst voor de kerst stond het nummer ook al even op de eerste plaats. Het succes van de single zorgt dat het album ‘Love in the future’ van John Legend alweer enige tijd in de lift zit. In de twintigste week boekt het album een plaatsje winst en komt uit op #8. Hoogste plaats tot nu toe: #3 op 12 oktober 2013.

Hier volgen alle 11 eerste weeks noteringen op een rijtje:
#16 Nick & Simon: Dans heel dicht bij mij
#43 Jelle B.: Annabella
#44 Gebroeders Ko: Drink als een prins
#49 Tube & Berger & Juliet Sikora: Set ito ff
#55 Shakira feat. Rihanna: Can’t remeber to forget you
#58 Gers Pardoel: Dankbaarheid
#65 Showtek: We like to party
#68 Jo Vally: Calypso
#70 Zus: Op een berg
#75 Franky en Jordi Falcon: Onze kroeg
#77 Julia van der Toorn: Empire state of mind
Het is wel een beetje de week van Julia, want op #48 gaat ook nog haar #1-hit ‘Oops! … I did it again’ op herhaling, waarmee ze met drie nummers genoteerd staat.

Enkele opvallende noteringen:
#27 Miss Montreal: Say heaven say hell, dankzij de reallifesoap ‘Utopia’, waarvan dit het themanummer is, scoort Miss Montreal weer een hit van format. Haar vorige single ‘Heavy heart’ kwam in oktober niet hoger dan #69.
#28 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse. In oktober stond het nummer een weekje op #74, maar nu pas breekt het echt door en gaat op herhaling op #28. 'Dark horse' is gebaseerd op 'Moments in love' van Art of noise (#10 in 1987).

#94 Awolnation: Sail. In 2012 stond dit nummer 8 weken genoteerd, met als hoogste plaats: #59. Twee weken geleden ging ‘Sail’ op herhaling op #94, steeg vorige week door naar #75, maar valt deze week terug naar #94. Het lijkt wel of het nummer het verloop van de kijkcijfers volgt van de BNN-serie ‘Start up’, waarvan het nummer het themanummer is.

Met een gemiddelde van zo’n 65.000 kijkers, stevent de serie regelrecht af op een flop. De serie, over een groep jonge ondernemers, wordt iedere werkdag om half 8, het oude tijdstip van De Wereld Draait Door, uitgezonden.
De planning is dat de serie tot ver in het najaar te zien zal zijn, maar als er niet snel wat verandert, dan is het binnenkort over voor ‘Start up’. En dus start de N(ederlandse) P(ublieke) O(mroep) een kwalitatief onderzoek om antwoord te krijgen op de vraag ‘waarom kijkt men niet?’ Wellicht is een ander tijdstip de redding?

Dit is het weekend van Eurosonic/Noorderslag, hét evenement in Groningen waar de Nederlandse popscène zich presenteert. Traditioneel vind op zaterdagavond de bekendmaking plaats van de winnaar van de BV Popprijs. Vorig jaar ging die naar Racoon. Wie het morgen wordt weten we niet, wel dat wie het ook wordt, deze act ‘begroet’ zal worden met een bierdouche!

Nadat we zijn opgefrist, zetten we ons aan de nieuwe Megaman, die je na het weekend tegemoet kunt zien. Tussendoor kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumflitsen. Fijn weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten