vrijdag 23 januari 2015

Hitflits: album Kensington terug op #1

Vorige week misten ze op Noorderslag de Popprijs, maar deze keer is het wel prijs voor Kensington, want hun album Rivals stijgt terug naar de eerste plaats van de Album Top 100. In augustus 2013 stond het album twee weken bovenaan, waarna het langzaam zakte tot #27, eind november. Daarna begon het weer aan een opmars, met als hoogtepunt een vierde plaats vorige week en deze week opnieuw de eerste plaats. Dat hebben ze mede te danken aan alle aandacht rond de twee uitverkochte concerten in het Ziggo Dome, op 25 en 25 november en het optreden op Noorderslag.

TOP 5

1. (4)   Kensington: Rivals (derde week)
2. (5)   Original Soundtrack: Frozen
3. (2)   Django Wagner: Samen … Live In Concert
4. (1)   Ed Sheeran: X
5. EW  Mark Ronson: Uptown Special.

De Album Top 100 begint weer een beetje op stoom te komen, want naast de binnenkomst van Mark Ronson op #5, zijn er nog 13 eerste weeks noteringen:
#12 Belle And Sebastian: Girls In Peacetime Want To Dance
#13 Benjamin Clementine: At Least For Now
#16 Björk: Vulnicura
#18 the Waterboys: Modern Blues
#21 Marilyn Manson: The Pale Emperor
#26 Enter Shikari: The Mindsweep
#27 Decemberists: What A Terrible World, What A Beautiful World
#38 Above & Beyond: We Are All We Need
#40 Fall Out Boy: American Beauty / American Psycho
#56 Afterpartees: Glitter Lizard
#59 Jan-Willem Rozenboom: Goldbergvariaties BWV 988
#69 Joey Bada$$: B4.Da.$$
#83 Marduk: Frontschwein

Oef, daar moeten we nog even door heen vanavond …
Eerst over naar de singlehits

SINGLES

Aan downloads geen gebrek, maar zal het nummer genoeg gestreamd worden om #1 te komen? Die vraag stelden we afgelopen week in de Megaman. Een week later kunnen we de balans opmaken en moeten we constateren dat het de streams zijn die ‘Hold Me’, het duet van Anouk & Douwe Bob, van de eerste plaats houden. Relatief gezien, blijft het nummer zelfs bijna de helft achter bij  ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI, dat voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert.

TOP 5

1. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (tweede week)
2. EW  Anouk & Douwe Bob: Hold Me
3. (2)   Hozier: Take Me To Church
4. (4)   Ed Sheeran: Thinking Out Loud
5. (3)   Galantis: Runaway (U & I)

grootste hit voor Kensington

Met hun album Rivals stijgen ze terug naar de eerste plaats, en ook hun single ‘War’ zit in de lift. In de elfde week stijgt het nummer van de twintigste naar de dertiende plaats, waarmee Kensington hun grootste hit scoort. Tot deze week was dat ‘Streets’, dat vorig jaar tot #19 kwam. Ook hun vorige single. ‘Streets’ spint garen bij het huidige succes, want het nummer stijgt in de 38e week van 74 naar #64.

De grootste stijgers op een rijtje:
#37 (58) Gavin James: The Book Of Love
#50 (62) Labrinth: Jealous
#54 (85) the Weeknd: Earned It (Fifty Shades Of Grey)
#65 (79) Pitbull & Ne-Yo: Time Of Our Lives

De amdere eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#49 Ellie Goulding: Love Me Like You Do
#76 Gebroeders Ko: Wat Heb Jij Een Lekker Lijf (Goldfinger remix)
#82 Henk Bernard: Een Hart Om Van Te Houden
#87 Hardwell feat. Harrison: Sally
#90 Showtek feat. MC Ambush: 90’s By Nature
#96 René Schuurmans: Bij Ons In Brabant
#100 James Bay: Let It Go

Tot zover deze Hitflits. Morgen, zaterdag, kun je voor de albumflitsen terecht op de nieuwspagina van 3FM. Wij melden ons weer ergens dit weekend met een nieuwe Megaman.

zondag 18 januari 2015

Megaman bij week 3 – 17 januari 2015

OMI scoort de twaalfde Jamaicaanse #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Miss Monteal was niet uit op een duet met Paskal Jakobsen
-          Ed Sheeran tipte muziekwereld over Gavin James
-          Kanye West brengt eerbetoon aan dochter
-          the Weeknd pikt ook een tintje grijs (mee)

In de Album Top 100 blijkt Frozen toch niet op #1 te hebben gestaan. Hoe dat zit kun je nalezen in de Hitflits. Achtergronden bij de albumnoteringen vind je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Een dozijn Jamaicaanse #1-hits

#1 OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) *** eerste week op #1 ***

Vorige week maakte ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI ineens een sprong van twaalf plaatsen naar de achtste positie. Deze week houdt hij de vaart er in, want zijn nummer stijgt door naar de eerste plaats van de Single Top 100. OMI, pseudoniem van Omar Samuel Pasley, had daar negen weken voor nodig. Maar of hij die #1-positie lang in handen zal houden? Daarover straks meer.
Cheerleader’ is al bijna drie jaar oud, OMI schreef het in 2012, maar succes bleef uit. Tot vorig jaar oktober, toen de Duitse dj/producer Felix Jaehn er een remix van maakte. Vervolgens bereikte de remix de eerste plaats van de Zweeds en Deense hitparade. Nederland is het derde land in de rij waar het #1 komt.

Duitse hulp

Opnieuw zorgt een remix van een Duitse dj/producer, Felix Jaehndat een nummer aanslaat en de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. In 2012 was het Wankelmut die achter het succes stond van ‘One day / Reckoning Song’ van de Israëlische groep Asaf Avidan & the Mojos. Twee jaar later maakte Robin Schulz een remix van ‘Prayer In C’ van het Israëlisch/Franse duo Lily Wood & The Prick.

Jamaica

In de allereerste Top 30 van 24 mei 1969 stond ‘The Israelites’ van Desmond Dekker & the Aces bovenaan. De Hilversum III Top 30 is de verre voorloper van de huidige Single Top 100. Desmond Dekker, overleden in 2006, werd geboren in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Bijna 46 jaar na zijn hit ‘The Israelites’ prijkt er weer een nummer van een Jamaicaanse artiest bovenaan de Nederlandse hitparade: ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI.

dozijn Jamaicaanse #1-hits

Sinds 1969 wisten tien Jamaicaanse artiesten ook de eerste plaats te bereiken. OMI is de twaalfde in de rij. Hier volgen ze allemaal. Bij meer artiesten, is de Jamaicaanse artiest onderstreept. Tussen haakjes staat het aantal weken op #1:
1969: Desmond Dekker & the Aces: The Israelites (2x)
1971: Dave & Ansel Collins: Double Barrel (3x)
1974: Carl Douglas: Kung Fu Fighting (7x)
1976: Jesse Green: Nice ‘N Slow (1x)
1977: Dillinger: Cokane In My Brain (3x)
1979: Peter Tosh with Mick Jagger: (You Gotta Walk) Don’t Look Back (1x)
1982: June Lodge & Prince Mohammed: Someone Loves You Honey
1992: Inner Circle: Sweat (A La La La Long) (4x)
2001: Shaggy feat. RikRok: It Wasn’t Me (6x)
2001: Shaggy feat. Rayvon: Angel (7x)
2003: Sean Paul: Get Busy (1x)
2015: OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (1x)

Bob Marley, de bekendste Jamaicaanse muzikant, mist in bovenstaand rijtje. Zijn grootste hit was ‘One Love / People Get Ready’, dat in juni 1984 vier weken op de derde plaats stond.

laatste week?

De eerste plaats kan OMI dus niet meer worden ondernomen. Het is echter de vraag hoelang hij van zijn #1-hit kan genieten. Vrijdag verscheen ‘Hold Me’ van Anouk & Douwe Bob, dat het afgelopen weekend veel is gedownload. Niet een paar honderd keer, zoals Anouk in De Wereld Draait Door zei, maar meer dan 1000 keer per dag. Toch zeggen die aantallen niet zoveel als er geen streams tegenover staan, want daar had Anouk wel gelijk in. Aanstaande vrijdag zullen we weten of haar duet met Douwe Bob voldoende is gestreamd om de eerste plaats over te nemen van OMI.

Miss Montreal was niet uit op een duet met Paskal Jakobsen

#56 Miss Montreal & Paskal Jakobsen: Ik Zoek Alleen Mezelf                   *** hoogste eerste weeks ***

Als voorbereiding op haar theatershow in het najaar van 2012, begin 2013, zong Miss Montreal/Sanne Hans op 22 september 2012 het nummer ‘Zij’ in het TROS Muziekcafé. Het was de eerste keer dat ze in het openbaar Nederlandstalig zong. Daar zou het niet bij blijven, want in april 2013 nam ze met Nielson het nummer ‘Hoe’ op, goed voor een vijfde plaats en een verkoop van meer dan 20.000 exemplaren (=platina).

Ziggo Dome

Op ‘Ik Zoek Alleen Mezelf’ gaat Sanne Hans opnieuw in duet, nu met Paskal Jakobsen, zanger van Bløf. Het idee voor het nummer ontstond na het concert dat de band op 13 december 2014 gaf in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tijdens dat concert zong Sanne met Bløf het nummer ‘We Doen Wat We Kunnen’.

geen duet of toch wel

Na het concert vroeg Sanne aan Paskal of hij het leuk zou vinden om samen een liedje te schrijven voor haar theatertour ‘Onmeunig Sanne’, die van start gaat op 12 februari en waarbij ze zich van haar meest persoonlijke kant zal laten zien
Met Peter Slager, bassist van Bløf, schreef ze bij hem thuis, de tekst van het nummer. Het was echter niet haar bedoeling om het nummer ook met Paskal op te nemen. Sanne: “Dat gebeurde gewoon spontaan! We dachten ‘dit is best heel tof’, dus laten we het gewoon doen.” In juli staat Sanne met haar band op Concert at Sea. Daarna heeft ze even weinig tijd om op te treden, want ze wordt coach bij The voice of Holland.

Ed Sheeran tipte muziekwereld over Gavin James

#58 Gavin James: The Book Of Love

Uit Dublin komt de Ierse singer-songwriter Gavin James. De grootouders van zijn moeder waren begin 1900 beroemde Ierse operazangers, zijn zuster zingt in het Dublin Gospel Choir. Gavin heeft het zingen dus niet van een vreemde. Op zijn achtste begon hij met gitaarspelen, tien jaar later was zijn eerste optreden.
6 juli 2012 zal hij niet snel vergeten. Niet allen omdat het zijn 21e verjaardag was, maar omdat hij op die dag zijn eerste platencontract sloot! Kort daarna nam hij de EP Say Hello op en kreeg voor het titelnummer de Meteor Choice Award for Song of The Year. Op 22 maart 2013 stond Gavin James in het café Weelan’s of Wexford in Dublin waar het album Live At Whelans werd opgenomen, dat in de tweede week stijgt van 62 naar #35 in de Album Top 100.

met dank aan Ed Sheeran

Toch duurde het nog tot april 2014 dat ook anderen zijn talent begonnen in te zien. Dat was nadat Ed Sheeran hem tipte als hét nieuwe talent en twitterde: “Record labels, if you ignore Gavin James, you are losing out!”

The Book Of Love’ is een cover van de Amerikaanse band the Magnetic Fields uit 1999 van hun driedubbelalbum 69 Love Songs. In 2004 nam Peter Gabriel zijn versie op voor de film We Shall Dance, dat in 2010 terecht kwam op zijn album Scratch My Back.

1,5 dag Megahit

Vorige week was ‘The Book Of Love’ van Gavin James 1,5 dag de nieuwe 3FM Megahit. Hè, hoe kan dat nou? Iedere woensdagmiddag kiezen de 3FM dj’s een nieuwe Megahit. Op woensdag 7 januari viel de keuze unaniem op ‘The Book Of Love’. Normaal gesproken wordt de nieuwe Megahit op vrijdagmiddag, rond kwart voor 5 bekend gemaakt in de Coen & Sander Show. Op 9 januari 2015 schalde echter niet ‘The Book Of Love’ uit de luidsprekers, maar een heel ander nummer.

emoties

De aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo en de gijzelingen daarna, leidden er die vrijdag toe dat 3FM voor een ander nummer koos. Een nummer dat paste bij de emoties in de wereld op dat moment en dat was ‘Iron Sky’ van Paolo Nutini. Zoals verwacht is ‘The Book Of Love’ van Gavin James afgelopen week alsnog verkozen tot 3FM Megahit.

Labrinth kan het ook alleen af

#62 Labrinth: Jealous

Na twee samenwerkingen, ‘Earthquake’ met Tinie Tempah (#69) en ‘Beneath Your Beautiful’ feat. Emeli Sandé (#15), beide in 2012, doet Labrinth het op ‘Jealous’ in zijn eentje. Labrinth, pseudoniem van Timothy McKenzie, 26 geworden op 4 januari, komt later dit jaar met zijn tweede album Take Me To The Truth. Daarnaast zingt hij het nummer ‘Higher’, op het album Life van het Britse duo Sigma.

Pitbull mist albumnotering

#79 Pitbull & Ne-Yo: Time Of Our Lives

Vorig jaar beleefde Pitbull zijn beste jaar tot nu toe, met wereldwijd een #1-hit met ‘Fireball’ feat. John Ryan. Daarnaast leverde hij het officiële WK-lied: ‘We Are One (Ole Ola)’ feat. Jennifer Lopez & Cláudia Leitte. Beide nummers staan op Globalization, het achtste studioalbum van de Amerikaanse rapper. Vreemd genoeg heeft dat album bij ons nog geen notering gehad. Wellicht verandert dat nu ‘Time Of Our Lives’ feat. Ne-Yo op single is uitgebracht.

Kanye West brengt eerbetoon aan dochter

#82 Kanye West feat. Paul McCartney: Only One

‘Dat wordt vast wel wat, die Paul McCartney, die oudere man die zingt op dat nummer van Kanye West’. Meer van dit soort teksten werden getweet toen het nummer ‘Ony One’ verscheen. Soms door grapjassen, maar er zaten ook lieden bij die nog nooit van deze Paul McCartney hadden gehoord. 
Voor hen in het kort: hij was lid én medeoprichter van the Beatles, dat bandje uit Liverpool. Daarnaast bouwde hij een zeer succesvolle solocarrière op. Wereldwijd verkocht hij meer dan 100 miljoen albums en singles. Weet je het weer? Voor Kanye West (die zijn klassieken wél kent) was het dan ook een eer om met de 72-jarige Sir James Paul McCartney, die nog steeds platen maakt, te werken.

eerbetoon

‘Ony One’ een eerbetoon aan North, de dochter van West, wordt gezongen vanuit het perspectief van wijlen zijn moeder, Dr. Donda West. Volgens Kanye, heeft zij hem de woorden ingefluisterd. Aan het nummer heeft ook nog Kim Kardashian, de vrouw van West en moeder van North, meegewerkt.

the Weeknd pikt ook een tintje grijs (mee)

#85 the Weeknd: Earned It (Fifty Shades Of Grey)

Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht van de triologie Fifty Shades Of Grey, de erotische roman van de Britse schrijfster E. L. James. Zo’n groot succes vraagt om een film, en die komt er. Vanaf 14 februari, Valentijndag, draait de film in de bioscopen. Op de soundtrack staat muziek van onder andere Ellie Goulding, Frank Sinatra en the Rolling Stones. Voor de soundtrack werd een remix gemaakt van ‘Crazy In Love’ van Beyoncé feat. Jay-Z, kompleet met een viool arrangement.

Het themanummer wordt echter geleverd door de artiest die qua hits nog redelijk onbekend is: Abel Tesfaye, beter bekend als de Canadese artiest the Weeknd. Het is pas zijn tweede hit, de eerste, ‘Love Me Harder’ van Ariana Grande & the Weeknd staat al drie weken op de twaalfde plaats van de Single Top 100. Zo hoog zal ‘Earned It (Fifty Shades Of Grey)’ vast niet komen, maar ongetwijfeld zal het nummer hem meer bekendheid brengen. En zo pikt the Weeknd ook nog een tintje grijs mee!

Jaman komt met derde album

#87 Jaman: Zwevend Op de Wolken

De aanhouder wint! Al een aantal weken staat ‘Zwevend Op de Wolken’ van Jaman op de rand van de Single Top 100. Telkens als op vrijdag de defintieve lijst wordt opgemaakt, valt het nummer buiten de boot. Tot deze week, want eindelijk komt het nummer binnen en nog ruim ook, op #87. Het is de negende notering voor Jaman Ypey en voorloper van zijn derde album, dat dit voorjaar moet verschijnen.