zondag 18 januari 2015

Een dozijn Jamaicaanse #1-hits

#1 OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) *** eerste week op #1 ***

Vorige week maakte ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI ineens een sprong van twaalf plaatsen naar de achtste positie. Deze week houdt hij de vaart er in, want zijn nummer stijgt door naar de eerste plaats van de Single Top 100. OMI, pseudoniem van Omar Samuel Pasley, had daar negen weken voor nodig. Maar of hij die #1-positie lang in handen zal houden? Daarover straks meer.
Cheerleader’ is al bijna drie jaar oud, OMI schreef het in 2012, maar succes bleef uit. Tot vorig jaar oktober, toen de Duitse dj/producer Felix Jaehn er een remix van maakte. Vervolgens bereikte de remix de eerste plaats van de Zweeds en Deense hitparade. Nederland is het derde land in de rij waar het #1 komt.

Duitse hulp

Opnieuw zorgt een remix van een Duitse dj/producer, Felix Jaehndat een nummer aanslaat en de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. In 2012 was het Wankelmut die achter het succes stond van ‘One day / Reckoning Song’ van de Israëlische groep Asaf Avidan & the Mojos. Twee jaar later maakte Robin Schulz een remix van ‘Prayer In C’ van het Israëlisch/Franse duo Lily Wood & The Prick.

Jamaica

In de allereerste Top 30 van 24 mei 1969 stond ‘The Israelites’ van Desmond Dekker & the Aces bovenaan. De Hilversum III Top 30 is de verre voorloper van de huidige Single Top 100. Desmond Dekker, overleden in 2006, werd geboren in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Bijna 46 jaar na zijn hit ‘The Israelites’ prijkt er weer een nummer van een Jamaicaanse artiest bovenaan de Nederlandse hitparade: ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI.

dozijn Jamaicaanse #1-hits

Sinds 1969 wisten tien Jamaicaanse artiesten ook de eerste plaats te bereiken. OMI is de twaalfde in de rij. Hier volgen ze allemaal. Bij meer artiesten, is de Jamaicaanse artiest onderstreept. Tussen haakjes staat het aantal weken op #1:
1969: Desmond Dekker & the Aces: The Israelites (2x)
1971: Dave & Ansel Collins: Double Barrel (3x)
1974: Carl Douglas: Kung Fu Fighting (7x)
1976: Jesse Green: Nice ‘N Slow (1x)
1977: Dillinger: Cokane In My Brain (3x)
1979: Peter Tosh with Mick Jagger: (You Gotta Walk) Don’t Look Back (1x)
1982: June Lodge & Prince Mohammed: Someone Loves You Honey
1992: Inner Circle: Sweat (A La La La Long) (4x)
2001: Shaggy feat. RikRok: It Wasn’t Me (6x)
2001: Shaggy feat. Rayvon: Angel (7x)
2003: Sean Paul: Get Busy (1x)
2015: OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) (1x)

Bob Marley, de bekendste Jamaicaanse muzikant, mist in bovenstaand rijtje. Zijn grootste hit was ‘One Love / People Get Ready’, dat in juni 1984 vier weken op de derde plaats stond.

laatste week?

De eerste plaats kan OMI dus niet meer worden ondernomen. Het is echter de vraag hoelang hij van zijn #1-hit kan genieten. Vrijdag verscheen ‘Hold Me’ van Anouk & Douwe Bob, dat het afgelopen weekend veel is gedownload. Niet een paar honderd keer, zoals Anouk in De Wereld Draait Door zei, maar meer dan 1000 keer per dag. Toch zeggen die aantallen niet zoveel als er geen streams tegenover staan, want daar had Anouk wel gelijk in. Aanstaande vrijdag zullen we weten of haar duet met Douwe Bob voldoende is gestreamd om de eerste plaats over te nemen van OMI.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten