vrijdag 16 januari 2009

Hitflits: Toverbal werkt: Jordy van Loon naar #1

Vorige week miste hij net de eerste plaats. Maar deze week lukt het hem ruimschoots. ‘Verliefdheid is een toverbal’ van Jordy van Loon stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100 en laat ‘Ayo technology’ van Milow het nakijken. Het verschil tussen beide nummers is 11%. ‘Dochters’ van Marco Borsato lijkt nu echt op de terugweg. Het nummer zakt naar de derde plaats, maar levert relatief ruim 1/3 in. Met zijn 15 jaar is Jordy de jongste #1 sinds Joy Gruttmann, alias Schnappi met ‘Das kleine Krokodil’ uit 2005. Joy was 4 jaar toen ze het nummer zong, en 9 toen het #1 kwam.

De hoogste binnenkomer is ‘Alles min één’ van Jeroen van der Boom op #5, waarmee hij zijn vijfde opeenvolgende top 5-hit scoort, waarvan drie de eerste plaats bereikten. Gestegen tot in de top 10 zijn ‘Nie prate nie & nie zingen nie’ van de Gebroeders Ko (van 41 naar #7) en Bertolf met ‘Another day’ (van 17 naar #10). Andere hoge binnenkomers zijn er van Kid Cudi vs Crookers met ‘Day ’n nite’ (op #14), Megahit de komende week en Dio ft. Sef met ‘Tijdmachine’ (op #17). Hoog op herhaling gaat ‘Just dance’ van Lady Gaga & Colby O’ Donis’ (op #28).

Lager, maar nog wel bij de bovenste 50, komen Nick & Simon met ‘Vallende sterren’ (op #36), Funkerman feat. Fan-I met ‘Remember’ (op #37), Oliver Twizt met ‘You’re not alone’(op #46), zijn bewerking van het gelijknamige nummer van Olive en Snow patrol met ‘Crack the shutters’ (op #49) binnen.

In het onderste deel van de Single Top 100 is het feestgedruis al los gebroken met ‘Als je mee wilt doen’ van de Sunnyboys (op #62), Rob van Daal met ‘We benne op de wereld’ (op #64), Dario met ‘Laat me leven zoals ik ben’ (op #67), Rob & John met ‘Dan zingen wij voor jou’ (op #81) en ‘Meisjes van de nacht 2009’ van DJ Martijn & DJ Elmar & DJ Edwin Roelvink (op #82).

In de Album Top 100 blijft Adele #1 met haar album ‘19’. ‘The Cats Top 100’ van the Cats knalt van 12 naar #2, maar vormt geen echte bedreiging voor Adele. En dat geldt ook voor ‘Greatest hits 25’ van Simply red op #3. Zowel in de single als albumlijst boekt Kings of Leon nieuwe hoogtepunten. De single ‘Sex on fire’ stijgt van 21 naar #16, het album ‘Only by the night’, dat tot nu toe een tiende plaats als hoogste had, stijgt naar een zesde plek en ‘Use somebody’, de tweede hitsingle, stijgt van 59 naar #33.

Hoogste binnenkomer in de Album Top 100 is de Nijmeegse de Staat met ‘Wait for evolution’ op #13. Ruim vijftig plaatsen lager, op #58, komt ‘Merriweather post pavillion’ van Animal collective binnen. Ook van de George Baker selection is een top 100 verzameling uit, en die komt binnen op #74. Saxon is de laatste echte binnenkomer met ‘Into the labyrinth’ op #83. ‘Truth be told’ van Leine heeft het net niet gered, deze staat op #104.

Jordy van Loon, de jongste debuut #1-hit sinds jaren. Dus ben je vast wel benieuwd naar die andere jonge hitmakers. Bovendien is ‘Verliefdheid’ van origine weer een Italiaans nummer: ‘Papare e papaveri’. Daarover gaat het na het weekend in een nieuwe Megaman, waarin ook alle feiten over de hits in de single en albumlijst. Een fijn Eurosonic/Noorderslag weekend gewenst in Groningen en/of via rtv en internet!

woensdag 14 januari 2009

Midweek: wordt het Jordy van Loon of toch weer Milow?

Zeker is het dat ‘Dochters’ van Marco Borsato het veld moet ruimen. Alleen wie er uiteindelijk met de eer gaat strijken, is nog niet helemaal zeker. De kaarten lijken geschud voor ‘Ayo technology’ van Milow, dat dan weer terug naar #1 stijgt. Maar Jordy van Loon doet er alles aan om alsnog #1 te komen met ‘Verliefdheid’.Een vierde #1-hit zit er (nog) niet in voor Jeroen van der Boom met ‘Alles min één’, dat wel hoog in de top 10 zal binnenkomen. Andere binnenkomers zijn er vrijdag zeker van Dio feat. Sef met ‘Tijdmachine’, Kid Cudi vs Crookers met ‘Day ’n nite’, Funkerman feat. I-fan met ‘Remember’ en Alphabeat met ‘Boyfriend’.

In de Album Top 100 blijft ‘19’ van Adele #1, op de hielen gezeten door ‘Cats top 100’ van the Cats en ‘Greatest hits 25’ van Simply red. Ook daar een hoge binnenkomer: ‘Wait for evolution’ van de Staat, net buiten de top 10. Onderin zijn het Animal collective met ‘Merriweather post pavillion’ en Leine met ‘Truth be told’.


Gaat het Jordy van Loon lukken om alsnog #1 te komen met ‘Verliefdheid’? Voor een antwoord op deze vraag, moet je nog even geduld hebben tot vrijdag wanneer de definitieve lijsten bekend worden. Dan krijg je het antwoord in een nieuwe Hitflits.

maandag 12 januari 2009

Megaman bij week 2 – 10 januari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Marco nog maar net Jordy van Loon van zich kan afhouden, B-Yentl opvolger beter kan uitstellen, Rihanna toe is aan een nieuw album, Mooi wark wil dat de meid de klompen aan heeft en winnares van Sterren academy nog meer wil. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 verovert Adele na bijna een jaar, de eerste plaats. Je leest het in de albumsnippers.

Marco houdt net stand

Marco Borsato: Dochters (1) *** zesde week op #1 ***

In de Album Top 100 raakt Marco Borsato zijn #1-positie kwijt aan Adele met ‘19’. Maar in de Single Top 100 blijft ‘Dochters’ de bovenste beste, en dat nu voor de zesde week. Zij het net, want ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon nadert hem op nog geen 2% verschil!

‘Verliefdheid’ heeft geen Megahit nodig

Jordy van Loon: Verliefdheid (2)

Zoals je weet werd ‘Verliefdheid’ tijdens Serious request 2008 uitgeroepen tot hét Serious request anthem. De traditionele Megahit werd Jordy onthouden, maar dat deert hem geenszins. ‘Verliefdheid’ stijgt gewoon door en komt deze week op de tweede plaats terecht en staat ‘Dochters’ van Marco Borsato in de nek te hijgen. Daarmee is ‘Verliefdheid’ het best genoteerde anthem van Serious request. Tot deze week was dat nog ‘Chelsea deggar’ van the Fratellis, het Serious request item van 2006, dat op 3 februari 2007 de vierde plaats bereikte. We zijn benieuwd of Jordy de laatste hobbel naar #1, ook nog kan nemen. Maar dat weten we pas volgend week.

B-Yentl kan opvolger beter uitstellen

B-Yentl: No one but you (8)

Eind deze week staat ‘Thinking about you’, de opvolger van ‘No one but you’ gepland. Dit als tweede opwarmertje voor het album ‘Memories’ dat ook deze maand moet uitkomen. Wij denken echter dat de platenmaatschappij nog maar even met single #2 moet wachten, want ‘No one but you’ schiet deze week naar de achtste plek. Het succes komt vooral doordat de download van ‘No one but you’ van 21 naar #9 schiet. Felicitaties aan Marjorie Christien Pelgrim, Marjorie Lammerts, oftewel B-Yentl.

Cidinho e Doca waren niet de eerste (hitmakers)

Cidinho e Doca: Rap das armas (9)

Vorige week kwam ‘Rap das armas’, dat letterlijk ‘pistool rap’ betekent, van Cidinho e Doca binnen op #33. En toen had je misschien zoiets van, weer zo’n rapplaatje. Nou bereidt je er maar vast op voor, dat ‘Rap das armas’ nog wel enige tijd in de Single Top 100 zal staan. En dan niet rond de 30, maar in de top 5. Want daar is ‘Rap das armas’ hard naar op weg! #33 wordt deze week ingeruild voor #9 en dat is nog lang niet het einde!

Het verwondert ons dat er nog geen Nederlandstalige versie van ‘Rap das armas’ is. Maar voordat Cidinho e Doca vorige week het succes inluidden van ‘Rap das armas’, was er al wel een andere versie op de markt. Vorig jaar verscheen de versie van Rockstarzz feat. Antoine Montana, dat in november tot #62 kwam. Het nummer viel op 27 december uit de Single Top 100 en was deze week bijna op herhaling gegaan. Rockstarzz is een samenwerkingsverband tussen Tonee Montana uit Duitsland en DJ Bo uit Amsterdam.

Rihanna toe aan nieuw album

Rihanna: Rehab (30) *** hoogste eersteweeks ***

2008 was het succesvolste jaar tot nu toe voor Rihanna met niet minder dan zes hits. Die kwamen allemaal van het album ‘Good girl gone bad’. ‘Rehab’ is inmiddels single #8 van het album, waarvan vorig jaar een limited edition verscheen. Tijd dus voor nieuw werk!

Mooi wark wil klompen voor de vrouw

Mooi wark: We goan noar huus (35)

‘We goan noar huus’ start op de positie van hun grootste hit tot nu toe: ‘In de blote kont’, dat in de uitvoering van de Lawineboys & Mooi wark feat. DJ Roy een jaar geleden tot #35 kwam. Dit nummer is zo’n beetje het lijflied van de vele Mooi wark fans, die in groten getale de optredens van hun groep bezoeken. Niet minder dan 29% van de fans gaat zelfs ieder weekend naar één van de optredens van de groep! En juist van dat lijflied wil bassist William Bossong af.

de klompen aan

William: “We willen elk jaar een nieuwe plaat maken, want we willen ons wel blijven vernieuwen. Iedereen zingt nu al tijden ‘In de blote kont’, maar er moeten ook nieuwe liedjes komen. En daarbij houden we zeker rekening met wat wel of niet kan. Kijk, een liedje over bier drinken en feestvieren is prima, maar je moet niet gaan zingen dat een vrouw alleen maar goed is voor de seks. Als je zingt dat een meid niet de broek, maar de klompen aan heeft, dan kwets je niemand. Dan is het lachen en doen de meiden zelf ook mee. Wij zeggen altijd: een tent vol mooie vrouwen is ook een tent vol kerels!”

Die fans zullen zeker aanwezig zijn bij de aftrap van de nieuwe tour op 7 februari in zaal Bergsma in Oosterend. ‘In de blote kont’ zal dan zeker voorbij komen, maar ook ‘We goan noar huus’, hun zevende notering, waarvan ze in november een akoestische versie brachten voor TV-Noord.

zinloos besteld bier
En je zou het niet direct verwachten van een band waarbij tijdens de optredens het gerstenat rijkelijk vloeit. Maar samen met de Band zonder banaan en Jovink en de Voederbietels, zijn ze het gegooi met bier tijdens de optredens spuugzat en voeren vanaf februari keihard actie onder het motto: Zinloos besteld. Volgens de bands lijdt het biergooien tot schade aan licht- en geluidsapparatuur en blijven mensen die niet van een bierdouche gediend zijn weg van de optredens. Het betreft een publiek vriendelijk actie. Met onder andere flyers en borden bij de optredens zal aandacht gevraagd worden voor de actie. De leus luidt: ‘Ik ben top, want ik drink hem op’. Daarnaast zal een speciale website worden gelanceerd.

Gaat het (hit) ‘Circus’ weer beginnen voor Britney Spears?

Britney Spears: Circus (47)

Eind vorig jaar leek het er even op dat de gloriedagen van Britney Spears terug waren gekeerd. Het album ‘Circus’ kwam op #10 binnen en de single ‘Womanizer’ behaalde de achtste plaats in de Single Top 100. Het was echter van korte duur, want het album staat al in de zesde week op #27 en de single kelderde de week daarop naar beneden, en zakt nu naar de 38ste plek. Wellicht dat ‘Circus’ een ander hitbeeld laat zien. Voorlopig moet Britney genoegen nemen met een 47ste plaats voor het nummer, dat haar 24ste notering is.

Meck werkt opnieuw samen met Dino

Meck ft. Dino: So strong (53)

‘So strong’ is de derde hit voor Meck, waarachter de Britse dj/producer Craig Dimech schuil gaat. Voordat hij eind jaren ’90 de dansmuziek indook, zat hij in de porno-industrie. Op een gegeven moment was hij het zat telkens andermans muziek te draaien, en begon zelf muziek te produceren. Tevens werd hij artiestmanager voor het befaamde Ministry of sound label, klom op tot hoofd A&R en tekende acts als Mario Piu, Santos en Dino Lenny & the Genius crew. In 2003 werd het tijd voor een eigen label: Free2air. Hij boekte successen met Jason Nevins, Narcotic thrust en Mousse T. Tegenwoordig heeft hij het label Frenetic music onder zijn beheer.

Never change a winning team, en dus werkt Dino mee op ‘So strong’. Dino heet voluit Dino Anthony Lanni en is afkomstig uit Italië. Dino zit sinds 1989 in de dansscène, toen hij het nummer ‘Cocaine’ opnam samen met Claudio Coccoluto & Savino Martinez. Met hen zette hij begin jaren ’90 het label Dub records op. In 1996 begon Dino de Age one studio in Chelsea. Het jaar daarop scoorden de drie een grote Ibizahit met ‘Belo horizonte’ van the Heartist. In 2001 bracht Dino ‘I feel stereo’, zijn eigen project uit. In 2005 verscheen zijn eerste album ‘Might’. Inmiddels had hij kennis gemaakt met Meck en dat resulteerde in 2007 in de hitsingle ‘Feels like home’. Inmiddels heeft ook Dino zijn eigen label: Frenetica.

So strong’ is net als de vorige hitsingles van Meck geen eigen nummer. ‘Thunder in my heart’ (#11 in 2006) was van Leo Sayer, die er ook op meedeed. ‘Feels like home’ (#35 in 2007) bevatte een sample van ‘Don’t you want me’ van Felix. En ‘So strong’ leunt muzikaal op ‘Hold that sucker down' van the O.T. Quartet (#44 in 1994), een project van Rollo Armstrong van Faithless.

Wederom Megahit voor Kings of Leon

Kings of Leon: Use somebody (59)

Met ‘Sex on fire’ heeft de familie Forowill (drie broers en één neef) een prachtig visitekaartje afgegeven. Het nummer staat al 18 weken genoteerd en bereikt pas deze week de (voorlopig) hoogste plaats: #21! Op donderdag 18 december 2008 werd het nummer tijdens de VPRO verkiezing ‘Song van het jaar 2008’ gekozen tot beste liedje. Tweede eindigde Coldplay met ‘Viva la vida’, derde werd Milow met ‘Ayo technology’. De volledige lijst kun je hier nog eens teruglezen.

Nu komt dan de testcase met ‘Use somebody’. Het nummer is afkomstig van het album ‘Only by the night’. 3FM ontfermde zich er weer over, want ‘Use somebody’ werd net als ‘Sex on fire’, Megahit. Het effect daarvan zullen we de komende weken zien.

DJ Glenn B: grote man achter dansreleases

DJ Glenn B: Punani (64)

Bijna een jaar geleden scoorde DJ Glenn B zijn eerste hit met ‘Carnival de Brazil’ dat tot #59 kwam, en vijf weken genoteerd stond. Vervolgens volgden ‘That Amsterdam sound’, samen met Junior Rodgers & Carlos Barbosa, dat tot #54 kwam en ‘Culo’, dat hij weer in zijn eentje maakte, en op #86 bleef steken. De laatste twee stonden twee weken genoteerd. En we verwachten niet dat ‘Punani’ het beter zal doen. Maar wellicht dat DJ Glenn B, wiens echte naam Glenn Beense luidt, in 2009 wel een echte hit zal scoren. In ieder geval zullen we ook dit jaar de nodige dansreleases in de Single Top 100 tegenkomen op het label B-bass, dat Glenn bestiert met Carlos Baasaron, die regelmatig ook nummers uitbrengt onder de naam Carlos Barbosa.

Hi_tack laat zich remixen

Hi_tack: I don’t mind (65)

Sinds eind 2005 scoorde Hi_tack (=Koen Groeneveld & Addy van der Zwan) drie hits, telkens met een bewerking van een bestaand nummer. ‘I don’t mind’, nieuw op #65 is ook niet geheel van de heren, maar werd geschreven door Alexander Perls Rousmaniere en Scott Granger, die het echter niet zelf opnamen. Dus in die zin is het een nieuw nummer, dat dan ook het stempel (en dus de namen) van de heren meekreeg. Er zijn twee remixen van verschenen, eentje gemaakt door Steff Da Campo en eentje door Hardwell &Rehab. Zelf maakte Hi_tack ook nog een remix. Onlangs hebben Koen & Addy de nieuwe single van Peter Gelderblom mede geproduceerd.

Judith wil nog meer

Judith: Meer (69)

Hé gaat Judith Jobse, bekend van de #2-hit ‘You’, op de Nederlandse tour? Nee, de Judith van ‘Meer’ is Judith Cornelissen, geboren op 12 augustus 1989 in Nijmegen. Zij won op 4 december 2008 de ‘Sterren.NL academy’, waarin talenten worden opgeleid tot artiesten, te volgen op ‘Sterren.nl’, het digitale themakanaal van de TROS. Het jaar daarvoor had ze als Djude meegedaan aan Idols-2008, maar viel bij de laatste vijfentwintig, net voor de live shows, af. De jury vond dat haar stem klonk als van een ster, maar ze twijfelden aan haar uitstraling. Ze vonden haar te bescheiden om een ster te kunnen zijn. Judith, die opgroeide in Alverna, een kerkdorp in de gemeente Wijchen, deed mee aan Idols omdat ze wilde weten hoe haar stem overkwam.

De interesse voor muziek heeft ze van haar oudere zus Maron. Samen met haar zong ze op de 25-jarige bruiloft van hun ouders het nummer ‘Proud Mary’ van Ike & Tina Turner. Sinds haar vijftiende is Judith achtergrondzangeres bij studio Tweestromenland. Op haar zestiende nam ze piano en zanglessen en vorig jaar begon ze aan de vooropleiding van het conservatorium van Tilburg. Daarnaast werkt ze in het ‘Wapen van Wijchen’, danst graag en speelt toneel, maar ook een potje voetbal bij het dameselftal van AWC, Alverna Wijchen Combinatie.
Judith deed auditie met het nummer ‘Stil in mij’ van Van Dik hout. Van de tien kandidaten bleven naast Judith, Peggy Mays uit Nijmegen en Henk Dissel uit Zeist over. De jury bestond uit Sander de Klerk (A&R manager platenmaatschappij CNR), Menno Muis (van Lukassen produkties) en Edwin van Hoevelaak (componist en producer). Edwin schreef voor ieder een nummer, rekening houdend met de wensen van de uitvoerende. Judith wilde graag een nummer voor een zangeres dat ligt tussen Tatjana en Monique Smit: rock en pop, gezellig, feestelijk. Haar eerste reactie toen ze ‘‘Meer’’ hoorde, was “echt supertop!”

Imroselect zingt recht uit het hart

Imroselect: Wat jij wilt (71)

Imroselect is niet een nieuwe groep, maar het pseudoniem van Imro Reckerts, geboren op 8 februari in Amsterdam. Imro zingt al sinds de middelbare school, nam zangles, trad op in verschillende groepen en formeerde zijn eigen groep Just dha soul, waarmee hij in 1999 de finale haalde van de Grote prijs van Nederland. In 2002 nam Imro met de groep SoulFX een singletje op. Sinds 2003 gaat hij verder als Imroselect, en bracht een aantal nummers uit. In 2007 maakte hij deel uit van de kweekvijver van TMF en toerde door Nederland. Voor Imro is muziek zijn leven. Imro: “De nummers die ik schrijf komen rechtstreeks uit mijn hart. Ik heb altijd hard moeten vechten voor de dingen die ik heb bereikt in mijn leven, die kracht hoor je ook terug in mijn muziek.”

Leona Lewis covert Snow patrol

Leona Lewis: Run (77)

Precies een jaar geleden debuteerde Leona Louise Lewis met het nummer ‘Bleeding love’, dat #1 kwam. De opvolger ‘Better in time’ kwam tot #21. ‘Run’ staat niet op de gewone versie van het album ‘Spirit’, maar op deluxe edition die in november werd uitgebracht. ‘Run’ is in Groot-Brittannië de snelst verkopende download met 69.244 exemplaren in twee dagen, waar het haar derde #1-hit werd. ‘Run’ is een cover van Snow patrol, dat daarmee in augustus 2004 tot #71 kwam.

Nastala zingt met Chris Lake

Chris Lake: Only one (90)

De Schotse dj/producer Chris Lake liet al twee keer eerder van zich horen. Met ‘Changes’ feat. Laura V. (#82 in 2007) en ‘Carry me away’ feat. Emma Hewitt (#55 in 2008). Chris is sinds 2001 bezig en maakt niet alleen nummers voor zichzelf en/of met zijn vrouw Emma, maar remixt er ook op los. Zo maakte hij remixen voor Sia (‘Drink to get drunk’), Robbie Williams (‘She’s Madonna’) en Kylie Minogue (‘In my arms’). Daarnaast runt hij ook nog de twee muzieklabels Rising music en Rising trax.

Only one’ is niet alleen een nummer van Chris Lake, maar ook van Nastala, die het nummer ook zingt. De twee werken samen sinds het nummer ‘Start again’ uit 2008. Nastala komt uit Europa, groeide in de stad Detroit in de Amerikaanse staat Michigan, en woont tegenwoordig in Londen. Op haar negende zong ze een deuntje en verbaasde daarmee de zanglerares van haar moeder met haar natuurlijke uitstraling. Op haar twaalfde schreef ze haar eerste liedje en op haar achttiende zette ze de stap tot zangeres. Dankzij de samenwerking met Chris, gingen er meer deuren voor haar open. Ook op ‘If you knew’, de nieuwe single van Chris, is Nastala prominent aanwezig, en krijgt ze terecht een credit.

Zus van René Schuurmans is een feestbeest

Alle 13 jaanke: Jaank jodel (98)

Na ‘Nie praten ie & niet zingen nie’ van de Gebroeders Ko (op #41) en ‘Hey knull’ van Jettie Pallettie (op #43) is ‘Jaank jodel’ van Alle 13 jaanke, het derde ‘carnavals / après-skilied’ dit jaar dat een notering krijgt. En het zal zeker niet de laatste zijn!

Alle 13 jaanke is het kwartet feestvierders Ciska Cigaret (Petra Schipperen), Jetje Klapmuts (Astrid Schuurmans, zus van René Schuurmans), beide leadzang, Knee de Grote (Corné den Ridder) toetsen en zang en Guan ta na Mera (Gino Schipperen) zang en slagwerk. Hun nummer ‘In ons dafke’ werd in 2008 op Omroep Brabant verkozen tot beste carnavalslied. ‘Jaank jodel’ is een bewerking van ‘Jodelodelodelodelohitie’ van de Twee pinten, die daarmee dertig jaar geleden tot #20 kwamen. De oorspronkelijke tekst is van Hennie Vrienten en Tom America. De bewerking is van Gino Schipperen (Guan ta na Mera dus) en werd geproduceerd door André Kooiman.

MC Justice helpt Da Robsta & Franky B

Da Robsta & Franky B. feat. MC Justice: Back 2 da old skool (99)

Anderhalf jaar geleden boekten Da Robsta (Robin Drost) en Franky B (Frank van Bemmelen) een hit met hun versie van ‘Samir’s theme’ als ‘Rockin’ with the best – Samir’s theme’ en kwamen er mee tot #33. Voor ‘Back 2 da old skool’ riepen ze de hulp in van MC Justice, die in het echt Ester de Reu heet. Daarnaast gebruikten de drie voor ‘Back 2 da old skool’, het nummer ‘You can call me All’ van Paul Simon uit 1986 (#5).

Robert Leroy denkt aan een optreden in de HMH

Robert Leroy: Denk aan mij (100)

Je moet ergens beginnen en Robert Leroy begint deze week met ‘Denk aan mij’ op #100. Vorig jaar scoorde Robert Leroy (= Robert Kroon uit Amsterdam) zijn grootste hit met ‘Jij leeft in mij’ dat tot #16 kwam. ‘Denk aan mij’ is geschreven door Tony Neef. Op de cd-single is een nieuwe versie van ‘Ik droom alleen nog maar van jou’, de allereerste hit voor Robert, uit 1995 (#43), toegevoegd. Binnenkort verschijnt zijn derde album en later dit jaar geeft Robert een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Album Top 100: Wel #1-album voor Adele

Adele: 19 (1) *** eerste week op #1 ***
Een #1-single is ze net misgelopen voor ‘Make you feel my love’. Maar een #1-album is voor een artiest nog een grotere bekroning op zijn/haar werk. ‘19’ van Adele stijgt in de 47ste week van de vijfde naar de eerste plaats. De laatste keer dat een album zolang nodig had om de eerste plaats te bereiken, was bijna een jaar geleden. Op 19 januari 2008 steeg ‘Back to black’ van Amy Winehouse van de tweede naar de eerste plaats, in de 55ste week.

Met een #1-album voor Adele, staat er sinds 30 augustus 2008 weer een Britse artiest op de eerste plaats van de Album Top 100. Op die datum steeg ‘Viva la vida and death to all his friends’ van Coldplay terug naar de eerste plaats. Het is nog wat langer geleden dat een Britse vrouwelijke act de albumlijst aanvoerde. Dat was op 14 juni 2008 Amy MacDonald met haar album ‘This is the life’. En daarvoor dus Amy Winehouse met ‘Back to black’.

the Cats: Cats top 100 (12) *** hoogste eersteweeks ***
Een kat heeft zeven levens heet het. The Cats uit Volendam begonnen in 1962 als the Mystic Four, gingen over in the Blue cats en noemden zich vanaf 19666 the Cats. In 1980 ging de groep uit elkaar, maar kwam in 1983 weer bij elkaar. In 1985 verliet Piet Veernan de groep voor een solocarrière. In 1987 scoorde hij met ‘Sailing home’ de hit van het jaar. In 1996 kwam de groep weer bij elkaar, maar zonder Piet Veerman. In 2001 overlijd drummer Theo Klauwer. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum komen de overige leden in 2006 weer bij elkaar, en nemen twee nieuwe nummers op. Tevens ontvangen ze een award voor de verkoop van meer dan 13 miljoen platen. ‘The Cats top 100’ is een box met 5 cd’s.

Youp van het Hek: Troost – Oudejaarsconference 2008 (35)
Niet minder dan vier oudejaarsconferences waren er het afgelopen jaar: Guido Weijers (SBS6), ‘Echt’ van Dolf Jansen (voor de VARA), ‘Uit’ door Arie Koomen (bij BNN) en ‘Troost’ van Youp van het Hek (ook voor de VARA). Qua kijkcijfers heeft Youp met 2.635.000 kijkers het van de andere drie (die op andere tijdstippen werden uitgezonden) gewonnen.

Qua notering, kunnen we geen vergelijking trekken, omdat er alleen van Youp een cd is verschenen. Wel kunnen we de binnenkomst op #35 vergelijken met noteringen van oudejaarsconferences in het verleden. Want het is niet de eerste keer dat Youp een oudejaarsconference brengt. Hij begon daar in 1989 (#19) mee. Vervolgens in 1995 ‘Oudejaarsconference 1995’ (#3), 1999, 2002 ‘Youp speelt Youp oudejaarsconference) ‘(#5), 2005 ‘Zelfmoordcommando’ (#19). Dus dan steekt de binnenkomst van ‘Troost – Oudejaarsconference 2008’ op #35 daar wel schril mee af. Aanstaande donderdag ligt de DVD van ‘Troost – Oudejaarsconference 2008’ van Youp van het Hek in de winkels. Wellicht dat deze meer succes heeft.

De best genoteerde oudejaarsconference is sinds 1974 ‘Oudejaarsconference 1973’ van Wim Kan, dat tot #1 kwam. Wim Kan is de uitvinder van de Oudejaarsconference. Hij begon daar in 1954 mee voor de VARA radio en vroeg daar duizend gulden voor. In 1973 maakte hij de overstap naar de tv, en maakte er nog een paar tot hij in 1983 overleed.

Bertolf: For life (74)
De single ‘Another day’ van Bertolf zit deze week opnieuw in de lift, en stijgt van 37 naar #17. Met het album ‘For life’ is het tijd voor een nadere kennismaking met Bertolf Lentink uit Zwolle. Dat kan, want het album is deze week de 3FM week cd. Klik hier waar je alle nummers kunt beluisteren en het album ook nog kunt winnen. Na voorprogramma’s van Amy MacDonald en James Morrison is het volgende station Noorderslag, aanstaande zaterdag in Groningen.

Bon iver: For Emma, forever ago (95)
Bon iver is het project van de uit Vernon afkomstige singer-songwriter Justin Vernon, samen met Mike Noyce en Sean Carey. De naam Bon iver is een Engelse verbastering van het franse Bon hiver, dat goede winter betekent. ‘For Emma, forever ago’ ontstond in 2007 tijdens een drie maanden durend verblijf in Wiscousin. Vernon zat te kijken naar een DVD uit de serie ‘Northern exposure’, waarin een groep bewoners uit Alaska de eerste sneeuwval beleven van het jaar en elkaar een ‘bon hiver’ toewensten. Aanvankelijk had Vernon de titel ‘boniverre’ overgenomen. Maar toen iemand hem daarop wees, werd het ‘bon iver’. Eigenlijk wilde Justin het album ‘For Emma, forever ago’ helemaal niet uitbrengen, omdat hij niet zo tevreden was met het resultaat. Maar na lang aandringen van vrienden en lof over en weer, kwam het er toch van. Eerst in eigen beheer en nu ook voor de rest van de wereld.