maandag 12 januari 2009

Album Top 100: Wel #1-album voor Adele

Adele: 19 (1) *** eerste week op #1 ***
Een #1-single is ze net misgelopen voor ‘Make you feel my love’. Maar een #1-album is voor een artiest nog een grotere bekroning op zijn/haar werk. ‘19’ van Adele stijgt in de 47ste week van de vijfde naar de eerste plaats. De laatste keer dat een album zolang nodig had om de eerste plaats te bereiken, was bijna een jaar geleden. Op 19 januari 2008 steeg ‘Back to black’ van Amy Winehouse van de tweede naar de eerste plaats, in de 55ste week.

Met een #1-album voor Adele, staat er sinds 30 augustus 2008 weer een Britse artiest op de eerste plaats van de Album Top 100. Op die datum steeg ‘Viva la vida and death to all his friends’ van Coldplay terug naar de eerste plaats. Het is nog wat langer geleden dat een Britse vrouwelijke act de albumlijst aanvoerde. Dat was op 14 juni 2008 Amy MacDonald met haar album ‘This is the life’. En daarvoor dus Amy Winehouse met ‘Back to black’.

the Cats: Cats top 100 (12) *** hoogste eersteweeks ***
Een kat heeft zeven levens heet het. The Cats uit Volendam begonnen in 1962 als the Mystic Four, gingen over in the Blue cats en noemden zich vanaf 19666 the Cats. In 1980 ging de groep uit elkaar, maar kwam in 1983 weer bij elkaar. In 1985 verliet Piet Veernan de groep voor een solocarrière. In 1987 scoorde hij met ‘Sailing home’ de hit van het jaar. In 1996 kwam de groep weer bij elkaar, maar zonder Piet Veerman. In 2001 overlijd drummer Theo Klauwer. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum komen de overige leden in 2006 weer bij elkaar, en nemen twee nieuwe nummers op. Tevens ontvangen ze een award voor de verkoop van meer dan 13 miljoen platen. ‘The Cats top 100’ is een box met 5 cd’s.

Youp van het Hek: Troost – Oudejaarsconference 2008 (35)
Niet minder dan vier oudejaarsconferences waren er het afgelopen jaar: Guido Weijers (SBS6), ‘Echt’ van Dolf Jansen (voor de VARA), ‘Uit’ door Arie Koomen (bij BNN) en ‘Troost’ van Youp van het Hek (ook voor de VARA). Qua kijkcijfers heeft Youp met 2.635.000 kijkers het van de andere drie (die op andere tijdstippen werden uitgezonden) gewonnen.

Qua notering, kunnen we geen vergelijking trekken, omdat er alleen van Youp een cd is verschenen. Wel kunnen we de binnenkomst op #35 vergelijken met noteringen van oudejaarsconferences in het verleden. Want het is niet de eerste keer dat Youp een oudejaarsconference brengt. Hij begon daar in 1989 (#19) mee. Vervolgens in 1995 ‘Oudejaarsconference 1995’ (#3), 1999, 2002 ‘Youp speelt Youp oudejaarsconference) ‘(#5), 2005 ‘Zelfmoordcommando’ (#19). Dus dan steekt de binnenkomst van ‘Troost – Oudejaarsconference 2008’ op #35 daar wel schril mee af. Aanstaande donderdag ligt de DVD van ‘Troost – Oudejaarsconference 2008’ van Youp van het Hek in de winkels. Wellicht dat deze meer succes heeft.

De best genoteerde oudejaarsconference is sinds 1974 ‘Oudejaarsconference 1973’ van Wim Kan, dat tot #1 kwam. Wim Kan is de uitvinder van de Oudejaarsconference. Hij begon daar in 1954 mee voor de VARA radio en vroeg daar duizend gulden voor. In 1973 maakte hij de overstap naar de tv, en maakte er nog een paar tot hij in 1983 overleed.

Bertolf: For life (74)
De single ‘Another day’ van Bertolf zit deze week opnieuw in de lift, en stijgt van 37 naar #17. Met het album ‘For life’ is het tijd voor een nadere kennismaking met Bertolf Lentink uit Zwolle. Dat kan, want het album is deze week de 3FM week cd. Klik hier waar je alle nummers kunt beluisteren en het album ook nog kunt winnen. Na voorprogramma’s van Amy MacDonald en James Morrison is het volgende station Noorderslag, aanstaande zaterdag in Groningen.

Bon iver: For Emma, forever ago (95)
Bon iver is het project van de uit Vernon afkomstige singer-songwriter Justin Vernon, samen met Mike Noyce en Sean Carey. De naam Bon iver is een Engelse verbastering van het franse Bon hiver, dat goede winter betekent. ‘For Emma, forever ago’ ontstond in 2007 tijdens een drie maanden durend verblijf in Wiscousin. Vernon zat te kijken naar een DVD uit de serie ‘Northern exposure’, waarin een groep bewoners uit Alaska de eerste sneeuwval beleven van het jaar en elkaar een ‘bon hiver’ toewensten. Aanvankelijk had Vernon de titel ‘boniverre’ overgenomen. Maar toen iemand hem daarop wees, werd het ‘bon iver’. Eigenlijk wilde Justin het album ‘For Emma, forever ago’ helemaal niet uitbrengen, omdat hij niet zo tevreden was met het resultaat. Maar na lang aandringen van vrienden en lof over en weer, kwam het er toch van. Eerst in eigen beheer en nu ook voor de rest van de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten