vrijdag 28 augustus 2009

Hitflits: Nick & Simon passeren Jan Smit alsnog

Het is ze dan toch nog gelukt! ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon behaalt met een vertraging van twee weken alsnog de eerste plaats van de Single Top 100. Drie weken geleden was ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit nog veel te sterk voor de jongens (het verschil was maar liefst 72%), maar deze week zijn de rollen omgedraaid en moet ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ genoegen nemen met een tweede plek. Het verschil tussen beide nummers is 13%. ‘Lippen op de mijne’ is na ‘Pak maar m’n hand’ (in 2007), ‘Hoe lang?’ (2008), ‘Vallende sterren’ en ‘De dag dat alles beter is’ (beide in 2009), de vijfde #1-hit voor Nick & Simon. Het is hun derde #1 dit jaar, een hitfeit dat Jan Smit nog niet heeft weten te scoren. Net als ‘Hoe lang’ had ‘Lippen op de mijne’ er ook drie weken voor nodig. De winst van ‘Lippen op de mijne’ is geheel toe te schrijven aan de tweede cd-single die vorige week is uitgekomen, met extra live tracks. Het had een Volendamse top 3 moeten worden, maar ‘Vandaag ben ik vrij’ van de 3j’s, komt slechts binnen op een zestiende plek.

Bij de bovenste tien zien we een zeer opvallende stijger: ‘Halleluja’, de voormalige #1-hit van Lisa, gaat in de zestiende week van 16 naar #5. Echt nieuw in de top 10 is ‘Evacuate the dancefloor’ van Cascada, dat van 28 naar #7 stijgt. Na ‘Miracle’, dat in 2007 tot de achtste plaats kwam, is het hun tweede top 10-notering en nu al hun grootste hit.

Flinke stijgers zijn er van:
- De Dikdakkers met ‘Cowboys & indianen’ (van 23 naar #13)
- Jordy van Loon met ‘Een kusje voor jou’ (van 27 naar #14)
- DJ Ole & Leipe Henkie met ‘Ik denk dat ik naar Malaga’ (van 75 naar #23)
- Keri Hilson feat. Kanye West & Ne-Yo met ‘Knock you down’ (van 44 naar #24)
- Dries Roelvink met ‘Geen crisis waar Dries is’ (van 63 naar #32)
- die Twa met ‘Famke van myn dreamen’ (van 67 naar #39)
- Sahara met ‘Tyalee’ (van 98 naar #47)
- Rhys met ‘Hot summer’ (van 82 naar #48)

‘I look to you’ van Whitney Houston verhuisde vorige week al na week op #97 naar de Bubbling under. Maar de eerste echte hit van haar album ‘I look to you’ dient zich deze week aan: ‘Million dollar bill’, geschreven door Alicia Keys, komt binnen op #74.

Naast de 3j’s op #16 en Whitney Houston op #74, zijn de andere binnenkomers op één hand te tellen. Het zijn er precies vijf:
#77 – Kyteman: ‘Sorry’
#92 – DJ Silence: ‘Mexican fever’
#94 – Row silence: ‘This is the Dutch sound’
#95 – Cobra starship: ‘Good girls gone bad’
#98 – DJ Rebel: ‘Never alone’

De nieuwe #1 in de Album Top 100 is ‘Live in Ahoy’, de registratie van het concert dat Ilse DeLange op 21 maart gaf in de Rotterdamse Ahoy. Na ‘World of hurt’ (in 1998), ‘Clean up’ (2003), ‘The great escape’ (2006) en ‘Incredible’ (2008), is het haar vijfde #1-album en het eerste volwaardige live album. In 20007 verscheen al het album ‘Ilse DeLange live’, deels opgenomen in de Heineken Music Hall in Amsterdam en deels thuis opgenomen, dat de vierde plek bereikte. Ook de DVD van ‘Live in Ahoy’ knalt binnen op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

Op #2, maar ver onder de CD/DVD ‘Live in Ahoy’, met 56% verschil, komt ‘Hombug’ binnen van Arctic monkeys. Ze missen daarmee hun tweede #1-album; ‘Favourite worst nightmare’ kwam in 2007 wel binnen op #1. Op #17 komt ‘One love’ van David Guetta binnen, wat tevens zijn eerste albumnotering bij ons. Haar doorbraak beleefde Colbie Caillat al in 2007 met ‘Coco’, maar toch kreeg haar tweede album de titel ‘Breakthrough’ mee, binnen op #27. Op #36 staat ‘Imperial blaze’ van Sean Paul.

In augustus 1972 gaf Neil Diamond tien concerten in het Greek theatre in Los Angeles. Van het concert op 24 augustus 1972 verscheen het dubbel livealbum ‘Hot august night’. In augustus 2008 stond Neil vier avonden in Madison Square Garden in New York. De registratie daarvan verschijnt nu op cd + DVD onder de titel ‘Hot august night/New York’ en komt binnen op #34. De twee uur durende DVD doet het stukken beter in de DVD Muziek Top 30 op #2.

debutantenbal

Het lijkt wel de week van de debutanten in de Album Top 100, want met uitzondering van ‘West Ryder pauper lunatic asylum’ van Kasabian op #85, zijn het verder alleen nog acts die niet eerder een notering kregen. Uit Rotterdam komt the Madd. Twee jaar geleden verscheen hun eerste album ‘Ongeneeslijk beat’, met covers. ‘Madd are pretty quick’ binnen op #41 , bevat veel eigen nummers.

Op #74 komt Temper trapp uit Melbourne, Australië binnen met ‘Conditions’. Een plaatsje lager, op #75, is het ‘Pine/Cross Dover’ van Masters of reality uit New York, vernoemd naar het gelijknamige derde album van Black sabbath uit 1971, dat debuteert. Op #80 komt de Zweed Fever Ray met het gelijknamige album binnen. Op #90 ‘Heart on’ van Eagles of death metal, de band van Josh Homme, zanger/gitarist van Queens of the stone age. Aux raus, het Nederlandse duo Bastiaan Bosma en Luuk Bouwman, is met ‘The brick is in the air’ binnen op #93 en de laatste debutant is Cinema bizarre uit Berlijn met ‘Toyz’ op #94.

Evenals vorige week staan er ook deze week twee nummers van Michael Jackson in de Single Top 100: ‘Billie Jean’ zakt van 64 naar #78 en ‘Beat it’ boekt een plaatsje winst op #91 . Ook in de Album Top 100 moet hij inleveren. ‘King of Pop – the Dutch collection’ zakt van de eerste naar de derde plaats. ‘The collection’ zakt van 4 naar #8 en ‘The Motown years’ gaat van 26 naar #39 . In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft het aantal gelijk: elf stuks, waaronder de volledige top 3, met nog steeds een eerste plaats voor ‘Number ones’.

Aanstaande maandag is er weer een normale Megaman, met daarin alle (hit)feiten, zoals je gewend bent.