vrijdag 30 september 2016

Voorlopige Hitflits:Shawn Mendes nog niet zeker van #1-album

Mega-genoten,

Vanwege een grote technische storing heeft GfK Dutch Charts vandaag, vrijdag 30 september 2016, geen hitlijsten kunnen samenstellen. Voor lijstjes en dus ook hitparades is het van groot belang dat alle gegevens worden meegenomen. Vanwege het ontbreken van bepaalde verkoopgegevens, konden geen representatieve lijsten worden gemaakt. Als alles meezit, lukt dat maandag wel.

bijzonder maar niet uniek

Het is de eerste keer dat er geen enkele lijst is samengesteld. Wel is het in de jaren ’80 meerdere keren voorgekomen dat de Elpee Top 50 niet op vrijdag kon worden gemaakt vanwege een technische storing, en pas op de maandag daarop werd samengesteld. Aangezien de uitzending toch op maandagavond was, kwam deze niet in gevaar. De toenmalige Nationale Hitparade Top 50 singlelijst, die uitgezonden werd op zondagavond, ondervond geen problemen.

voorzichtigheid

De Hitflits op vrijdag maken we op basis van de voorlopige single en albumlijsten die op maandag en woensdag worden gemaakt. Hoewel op die lijsten nog niet alle controles zijn verricht, geven ze een goede indicatie hoe de definitieve lijsten er op vrijdag uit zouden kunnen komen te zien.

Toch is voorzichtigheid geboden. Voor noteringen onderin de lijst is het minder erg als deze afwijken van de voorlopige lijst. Anders wordt het natuurlijk als er een andere #1 uitkomt, zoals de laatste weken met Broederliefde, Ancora en Jan Smit! In de voorlopige lijsten stonden zij nog niet op de eerste plaats.

Shawn Mendes voorlopig #1

Volgens de voorlopige lijsten van deze week zou de Canadese zanger Shawn Mendes zijn eerste #1-scoren met het album Illuminate. The Chainsmokers feat. Halsey is het in de voorlopige singlelijst nog niet gelukt om met ‘Closer’ de eerste plaats te bereiken. Die zou voor de derde week in handen blijven van DJ Snake feat. Justin Bieber met ‘Let Me Love You’.

Zoals gezegd, het zijn voorlopige standen met de verkopen van streams, downloads en fysieke albums van vrijdag tot en met dinsdag. We missen dus nog twee verkoopdagen, waarin van alles kan gebeuren.

Een paar (extra) instores kunnen zorgen voor voldoende verkopen om alsnog #1 te komen, zoals we vorige week zagen met Jan Smit. Maar ook een tv-optreden in bijvoorbeeld RTL Late Night kan een stroom aan streams opleveren. We zullen dus tot maandag moeten wachten om te weten wat de definitieve lijsten brengen. Wellicht toch andere toppers?!

de Megaman

maandag 26 september 2016

Megaman bij week 39 – 24 september 2016

Laatste week voor ‘Closer’?

En verder in deze Megaman:
-          Nederlandstalige hiphop is populair, maar niet op de radio
-          Grootste hit voor D-Double
-          Calvin Harris kan het heel goed in zijn eentje
-          Julia Michaels wil ook zelf hits scoren
-          Congolese rapper leerde vreemde talen in asielcentra

Opnieuw pakt een Nederlandse act de eerste plaats, maar het is niet Broederliefde. Wie wel? Je leest het in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 25 september 2016

Laatste week voor ‘Closer’?

#1 DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You
     *** tweede week op #1 ***

Slechts zeven procent (vorige week nog 13) zijn ‘Let Me Love You’ van DJ Snake feat. Justin Bieber en ‘Closer’ van the Chainsmokers feat. Halsey (op #3) nog van elkaar verwijderd. De kans dat ‘Closer’ volgende week de eerste plaats pakt, is zeker aanwezig. In de Britse hitparade voert ‘Closer’ al drie weken lang de lijst aan.

Nederlandstalige hiphop is zeer populair, maar nog steeds niet op de radio

#7 Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love
     *** hoogste eerste weeks ***

Vorige week nog nergens en nu de hoogste eerste weeks op de zevende plaats: ‘My Love’ van Frenna (van SFB), Emms (van Broederliefde) en Jonna Fraser (zichzelf). Voor Frenna, Emms en Jonna Fraser is ‘My Love’ hun grootste hit. Het nummer is in de eerste week bijna 1 miljoen keer gestreamd. Met uitzondering van nummers van Lil’ Kleine en/of Ronnie Flex, is er geen enkele Nederlandse hiphop-act die dat lukt.

radiostations draaien mondjesmaat Nederlandstalige hiphop

Hoewel de Nederlandse hiphop een glorieperiode doormaakt, hoor je daar weinig van op de radiostations. Deze nummers worden nauwelijks gedraaid. ‘Jungle’ van Broederliefde, al drie maanden (!) bij de bovenste tien, staat nog steeds niet in de Nationale Airplay Top 50.

Grootste hit voor D-Double

#21 D-Double feat. Broederliefde & SBMG: Kibra

Dankzij Broederliefde & SBMG, scoort D-Double (de 26-jarige Frederik Reginald uit  Vlissingen) met ‘Kibra’ zijn grootste hit. Tot deze week kwam hij niet hoger dan de 58e plaats; dat was in oktober 2015 met ‘Mandela’, ook al met SBMG en verder Sevn Alias, Louis, Lijpe en Hef. ‘Kibra’ betekent in het Papiamento ‘laten vallen’, hier dus ‘laat ’t vallen’.

Zowel Broederliefde als de Sawty Boys Money Gang (SBMG) scoorden eerder samen met ‘Alaka’ (#17 in 2015), waar ook nog Kalibwoy aan meewerkte.

Calvin Harris kan het ook heel goed in zijn eentje

#46 Calvin Harris: My Way

Na ‘This Is What You Came For’ feat. Rihanna (#3 in mei en juni, zes weken achtereen), is ‘My Way’ de tweede hit dit jaar voor de Schotse Calvin Harris. Dit keer riep hij geen hulp in van anderen, maar nam hij de vocalen zelf voor zijn rekening. Niet voor het eerst overigens, ‘I’m Not Alone’ (#62 in 2009), ‘Feels So Close’ (#32 in 2011) en ‘Summer’ (#3 in 2014) zong hij ook zelf in. En zoals je ziet, zit er een stijgende lijn in zijn zelf gezongen hits, dus wie weet waar ‘My Way’ eindigt?

Julia Michaels wil ook zelf hits scoren

#86 Kygo feat. Julia Michaels: Carry Me

In 2015 domineerde de Noorse dj/producer Kygo de hitlijsten wereldwijd met nummers als ‘Stole The Show’ feat. Parson James (57 weken genoteerd) en ‘Stay’ feat. Maty Noyes (33 weken). Dit jaar was het rustiger met ‘Fragile’ feat. Labrinth (4 weken) en ‘Raging’ feat. Kodaline (19 weken). ‘Carry Me’ nam Kygo op met de Amerikaanse Julia Michaels.

hits voor anderen

Julia Carin Cavazos, zoals ze voluit heet, geboren op 13 november 1993 in Davenport, Iowa, begon op haar twaalfde met zingen. Na haar tienertijd is ze nummers voor anderen gaan schrijven, waaronder Demi Lovato, Kelly Clarkson, Britney Spears en Fifth Harmony. Hits schreeft ze voor Anna Kendrick (‘Cups (Pitch Perfect’s “When I’m Gone”) , #14 in 2013), Hailee Steinfield (‘Love Myself’, #37 in 2015) en Justin Bieber (‘Sorry’, #1 in 2015).

Rio-o-o-o

‘Carry Me’ van Kygo feat. Julia Michaels is de zesde single van zijn album Cloud Nine. Na ‘Rise’ van Katy Perry (#95) en ‘Shadow Wind’ van Dotan (#88), beide in augustus, is ‘Carry Me’ de derde hit die de Olympische Zomerspelen in Rio oplevert. Kygo en Julia Michaels brachten ‘Carry Me’ op 21 augustus tijdens de afsluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro dit jaar.

Congolese rapper leerde vreemde talen in asielcentra

#97 Rollàn feat. Josylvio & Hef: Mbongo

‘Mbongo’ van Rollàn feat. Josylvio & Hef is de enige notering deze week, waarin we twee debutanten tegen komen, want Hef, alter ego van van Julliard Frans, scoorde al drie andere hits. De debutanten zijn Rollàn feat. Josylvio, waarvan Josylvio (echte naam: Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib), al wel vier albumnoteringen op zijn naam heeft staan.

asielcentra

Rollàn (22) komt uit Congo, het voormalige Zaïre. Doordat zijn moeder vluchteling was, heeft hij in verschillende asielcentra gewoond en beheerst daardoor het Engels en het Frans. Daarnaast spreekt hij Lingala, de taal die in Kinshasa, hoofdstad van Congo, wordt gesproken. Via Antwerpen belandde hij in Nederland, waarvan hij het Nederlands ook machtig is.
Via Mohamed Fouradi, A&R manager bij Cloud 9 Music, kreeg Rollàn een contract op het  label SNM Music. Fouradi kwam hem tegen op YouTube en vroeg hem via Instagram wat ze voor elkaar konden betekenen. Op ‘Mbongo’, dat geld betekent in het Congolees, combineert Rollàn de Franse en Nederlandse taal. Momenteel werkt hij aan een eigen EP.

dankbaar

Overigens is Rollàn zeer blij met zijn notering, getuige de mededeling op zijn Facebook:
“Mbongo is net binnengekomen in de dutchcharts single top 100 (1e week). Ik had dit nu niet meer verwacht. Super dankbaar! Nieuwe single komt eraan. Love!”