vrijdag 13 juni 2014

Hitflits: Pinkpop laat sporen na met record aantal albums van Pinkpop acts

Niet minder dan 24 albums (en 27 als we de drie Led zeppelin albums meerekenen) staan er in de nieuwe Album Top 100. Pinkpop, het oudste popfestival op het Europese vasteland, dat vorig weekend werd gehouden in Landgraaf, laat zijn sporen na! Vorig jaar stonden er in de week na het festival 17 albums van Pinkpop acts genoteerd.

Onder die 24 albums (we laten Led zeppelin even buiten beschouwing), zit slechts één notering die niet eerder genoteerd stond: Vessel van Twenty one pilots, binnen op #97. Voor de rest zijn het of albums die vorige week al in de lijst stonden (11) of albums die op herhaling gaan (12). Hier volgt het overzicht van de 24 albums, met tussen haakjes de notering vorige week. Als er niets staat, dan gaan het album op herhaling.
#4 Stromae: Racine Carrée (5)
#9 Bastille: Bad Blood (32)
#10 Paolo Nutini: Caustic Love (29)
#14 Chef ‘Special: Passing Through (46)
#15 Ed Sheeran: + (73)
#17 Arctic Monkeys:  AM (50)
#24 Jett Rebel: Venus & Mars (71)
#25 Clean Bandit: New Eyes (22)
#33 Kodaline: In A Perfect World
#35 Editors: The Weigth Of Your Love
#43 Rolling Stones: Grrr! Greatest Hits (78)
#42 John Mayer: Paradise Valley (79)
#52 Epica: The Quantum Enigma
#56 Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live
#57 Arcade Fire: Reflektor
#66 Rudimental: Home
#68 Joe Bonamassa & Beth Hart: Live In Amsterdam
#70 The Boxer Rebellion: Promises
#78 Chef ‘Special: One For The Mrs.
#79 The Scene: The Scene
#84 John Newman: Tribute
#90 Metallica: Through The Never (Soundtrack)
#97 Twenty One Pilots: Vessel
#98 Haim: Days Are Gone

Dit weekend komen we hier uitgebreid op terug in een apart item ‘De invloed van Pinkpop’, kompleet met standen van dag tot dag. Mis het niet! Nu over naar de ‘gewone noteringen’.

TOP 5

  1. (1)       the Common linnets: The Common Linnets (vijfde week)
  2. (2)       Coldplay: Ghost Stories
  3. e.w.     Passenger: Whispers
  4. (5)       Stromae: Racine Carrée
  5. e.w.     Jack White: Lazaretto
The Common linnets voeren voor de vijfde week de Album Top 100 aan en dat is evenveel als Sad Singalong Songs van Anouk vorig jaar. Ook zij stond de week na Pinkpop nog op de eerste plaats.

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#8 Reverse: Retro
#11 Willem Barth: Verboden Liefde
#12 Anathema: Distant Satellites
#28 Kasabian: 48:13
#36 Arch Enemy: War Eternal
#44 First Aid Kit: Stay Gold
#55 Rival Sons: Great Western Valkyrie
#60 Sivert Høyem: Endless Love
#61 Freez & A.R.T.: Les Demoiselles
#72 Various Artists: Fatboy Slim Presents Bem Brasil
#74 Uriah Heep: Outsider

SINGLES

TOP 5

  1. (1)       Kiesza: Hideaway (tweede week)
  2. (4)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  3. (6)       Calvin Harris: Summer
  4. (13)     Dotan: Home, eerste top 10-notering voor Dotan; ‘This town’ kwam in 2011 niet verder dan #20
  5. (5)       Nico & Vinz: Am I wrong
Nieuw bij de bovenste tien is ‘Wiggle’ van Jason Derulo feat. Snoop dogg, dat van 22 naar #10 stijgt. ‘De horizon’ van Nick & Simon, vorige week teleurstellend binnen op #11, is deze week helemaal verdwenen uit de Single Top 100! Het nummer staat nog net in de Bubbling under, op #194 …

Over naar de eerste weeks noteringen:
#65 Bob Offenberg: Ik hou alleen van jou
#71 Frank van Etten: Ik leef vandaag
#77 Billy Joel: Piano man, wordt gebruikt in een reclamespot van de NS
#87 Lana Del Rey: Brooklyn baby
#89 Fink: Looking too closely
#90 Henk Bernard: Als een vogel zo vrij

WK-hits

Op de avond van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal, heeft geen nieuwe deelnemer zich aangemeld voor het Oranje elftal. Afhankelijk van de uitslag vanavond, barst de gekte rond de WK-hits alsnog los. Hoogste WK-hit deze week is ‘Rio’ van Gerard Joling, dat van 10 naar #6 stijgt.

Niet vergeten dit weekend: het overzicht met dagstanden van Pinkpop acts in album én singlelijsten, albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM én natuurlijk een nieuwe Megaman. Mooie wedstrijd!

zondag 8 juni 2014

Megaman bij week 23 – 7 juni 2014

Kiesza, derde Canadese zangeres met een #1-hit.

En verder in deze Megaman: Nick & Simon vergaten streams, waarom Kovacs té goed klonk, vier nieuwe WK-hits en Frans Bauer blaast nieuw leven in de skippybal.

In de Album Top 100 blijven the Common linnets voor de vierde week de bovenste beste en komt Led zeppelin met drie albums tegelijk binnen. Je leest het allemaal in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Vrijdag melden we ons weer met een nieuwe Hitflits, met daarin onder meer de invloed van het Pinkpopfestival op de hitlijsten. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Kiesza derde Canadese zangeres met #1-hit

#1 Kiesza: Hideaway            *** eerste week op #1 ***

Dat ‘Calm after the storm’ van the Common Linnets de #1-positie zou gaan verliezen, zagen we deze week wel aankomen. De grote vraag was echter wie het stokje van het duo over zou nemen. Nick & Simon met ‘De horizon’ leek het meest voor de hand liggend: een nieuwe single, dus kat in het bakkie. Dat valt echter zwaar tegen, want het nummer komt slechts binnen op de elfde plaats (zie daar).

De volgende kanshebber leek ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne, dat vanwege het album New Eyes veel aandacht kreeg en naar de derde plaats stijgt. Maar halverwege de week kwam de echte nieuwe #1 in beeld: ‘Hideaway’ van Kiesza. Donderdag pakte ze nipt de eerste plaats en uiteindelijk is het verschil met ‘Calm after the storm’ een kleine 3%.


‘Hideaway’ van Kiesa knalde eind april binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade. Een week later kwam het bij ons binnen op #23. Via 12, 10, 6 en 5 bereikt het nummer deze week ook bij ons de eerste plaats en tegelijk ook bij onze zuiderburen, in Vlaanderen.

90 minuten

Net toen Kiesza op het punt stond te vertrekken omdat ze een vlucht moest halen, speelde producer Rami Samir Afuni een deuntje, dat de basis zou worden voor ‘Hideaway’. Ze ging er mee aan de gang, schreef binnen tien minuten de tekst, nam een ruige demo op en binnen 90 minuten was het nummer klaar en vertrok ze alsnog naar het vliegveld. De videoclip schoot ze in 1-take in Brooklyn, New York

Canada

Kiesa Rae Ellestad (25), zoals Kiesza volgens de burgerlijke stand van het Canadese Calgary heet, woont momenteel in New York, maar denkt er over naar Oost Londen te gaan verhuizen. Waar ze ook gaat wonen, haar oorsprong blijft Canada. Daarmee is ze pas de derde Canadese zangeres die een #1 scoort in ons land. De andere twee zijn:
-          Celine Dion met ‘Think twice’ (4x in 1995) en ‘My heart will go on’ (11x in 1998)
-          Nelly Furtado met ‘All good things (come to an end)’ (5x in 2007)

Bryan Adams is met ‘(Everything I do) I do it for you’ (12x in 1991) de enige Canadese zanger die solo bij ons de eerste plaats bereikte.

Daarnaaast scoorden de zangers Vickash Chetty Krishna en Craig Scott Smart, als enige Canadezen van the Underdog project met ‘Summer jam 2003’ een #1-hit in ons land (7x in 2003).

Nick & Simon zijn streams vergeten

#11 Nick & Simon: De horizon       *** hoogste eerste weeks ***

Een optreden in RTL Late Night (aan de vooravond van de release), instores in Ede, Groningen, Leeuwarden, Zoetermeer en Alphen aan de Rijn. Alles was uit de kast gehaald om ‘De horizon’ van Nick & Simon op #1 te krijgen. Het heeft echter niet mogen baten, want ‘De horizon’ komt niet op #1 binnen, ook niet ook op #2, maar pas op #11! De grote vraag is dan ook, hoe kan dit? ‘De horizon’ is een nieuw nummer, dat de fans maar al te graag willen hebben. Bovendien zijn instores altijd een feest met Nick & Simon. Wat is er dan toch fout gegaan?

Ondanks het mediaoffensief en de instores, heeft het duo toch niet alles uit de kast gehaald. Ze zijn namelijk 'vergeten' hun single ‘De horizon’ aan te melden bij streamingdiensten als Deezer en Spotify. Sinds juli 2013 worden voor de Single Top 100 streams van betaalde abonnementen meegeteld volgens een bepaalde wegingsfactor die per kwartaal wordt bepaald. In september 2013 leverde het Avicii zelfs een onverwachte #1 op, toen ‘Wake me up!’ opeens terug steeg naar de eerste plaats.

Streams worden dus meer en meer bepalend voor de Single Top 100, waarvoor ook (digitale) singles worden meegenomen, geen airplay dus zoals andere lijsten wel doen. Waarschijnlijk dacht het duo dat de download, maar vooral de fysieke cd-single van ‘De horizon’ het gemis aan streams goed kon maken. Niet dus en daardoor lopen ze hun elfde #1-hit mis. Volgende keer beter jongens!

‘De horizon’ is hun 25e notering en één van vier nummers (dus er komen nog drie kansen!) van het dubbelalbum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon, dat op 20 juni verschijnt. De twintig nummers op de eerste cd zijn door de fans bepaald, op de tweede cd staan naast de vier nieuwe nummers, hoogtepunten van het concert ‘Sterker in Gelredome’, uit oktober 2013.

Kovacs klonk té goed

#32 Kovacs: My love

“Zangdocenten wisten niet altijd goed wat ze met me aan moesten. Eén keer werd me zelfs aangeraden te stoppen en iets anders te gaan doen, omdat ik mijn stem verkeerd gebruikte. Maar dit is mijn stijl; ik kan niet anders.”

Aan het woord is Sharon Kovacs, die vorig jaar afstudeerde aan de Rock City Institute in Eindhoven. Haar stijl en stem wordt wel vergeleken met Portishead, Lana Del Rey, Goldfrapp en Paloma Faith. Zelfs omschrijft ze het zo: “Mijn muziek heeft soul”. Etta James, Ella Fitzgerald, Dinah Waskington, Janis Joplin en Tina Turner zijn haar helden. “Zangeressen met doorleefde persoonlijkheden. Hun gevoel hoor je in hun stem, dat heeft me altijd geboeid.”
Sharon Kovacs (Baarle, 15 april 1990), zingt al haar hele leven, speelde in schoolbandjes en deed mee aan talentenjachten. Vanwege het ontbreken van de juiste contacten bleef het daarbij. Ze belandt in de horeca en tijdens open podia laat ze horen wat ze kan. Ze krijgt het advies zich aan te melden voor de Rock City Institute. Dat doet ze en in 2010 wordt ze toegelaten en leert daar producer Oscar Holleman (Within temptation, Krezip, The new shining) kennen.

té goed

Ze stuurt hem een link met haar versie van ‘I’ve seen that face before (Libertango)’ van Astor Piazolla, maar bekend geworden in de versie van Grace Jones. Oscar: “Normaal beluister ik dat soort links nooit, maar ik zat me te vervelen. Zodra ik de eerste paar woorden hoorde, schrok ik me kapot – in positieve zin. Het klonk té goed!”

groot vertrouwen

De afgelopen twee jaar reisden ze samen af naar New York, Londen, Berlijn en Cuba om te werken met bekende songschrijvers. Als voorloper van een heel album dat nog dit jaar moet verschijnen, is er eerst een EP met vier nummers waarvan ‘My love’ de trekker is. Het vertrouwen is dan ook groot: Radio 6 riep haar uit tot Soul & Jazz Talent, op 13 juli staat ze op het North Sea Jazz Festival. Last but not least heeft ze een platencontract gesloten met Warner Music in Duitsland. Volgende week maandag en dinsdag (16 en 17 juni) mag ze de aftershow verzorgen van de concerten van Pearl jam in Club Ziggo. Van Kovacs gaan we nog heel veel horen!

WK-hits 2014 (4)

Tot deze week hadden zich zes deelnemers aangemeld voor het WK-platenelftal. Daarvan is
‘Lowietje’ van GersPardoelpunt uitgevallen en terecht gekomen op de reservebank (#138 in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100). Deze week dienen vier nieuwe talenten zich aan, waarmee het platenelftal nog lang niet kompleet is. En dat terwijl het moment van de waarheid nu toch wel heel dichtbij komt, want aanstaande donderdag begint het WK-voetbal en vrijdag speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd tegen Spanje. Dat wordt nog spannend dus! Maar eerst over naar de nieuwe aanwinsten van deze week.

#35 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje

Tijdens het WK van 2012 werkte Danny de Munk op het nummer ‘We brullen voor oranje’  samen met DJ Galaga. Het was een korte samenwerking, want hoger dan #98 kwam het nummer niet. Voor ‘De beuk erin oranje’ is Danny langs gegaan bij Tony Wyczynski, alias Tony Star. Tony werd bekend door de realityserie ‘Oh Oh …’, waarin hij zich nog Sterretje noemde.

#52 Vengaboys: 2 Brazil!

Het kon niet uitblijven, met het WK in Brazilië, ook een nummer over Brazilië. Geen nieuw nummer, maar een opgepimpte versie van ‘To Brazil’, waarmee de Vengaboys al eerder een hit scoorden (#23 in 1998). Voor de videoclip van de nieuwe versie lieten veertien Nederlandse (mode) ontwerpers zich inspireren door het Braziliaanse carnival. In plaats van dansende vrouwen, kijk je naar blote borsten met op de tepels de kleur van de vlag van de veertien deelnemende landen.
‘2 Brazil!’ is van oorsprong een nummer uit 1939 van Francisco Alves, getiteld ‘Aquarela doBrasil’. Ary Barroso, de Braziliaanse componist, schreef het nummer op een avond toen hij vanwege een zware storm zijn huis niet uit kon. ‘Aquarela do Brasil’ verwijst naar een aquarel, hier de regen. Barroso wilde met het nummer de samba bevrijden van het sensuele beeld dat er van bestaat. Nadat hij het nummer had geschreven voelde hij zich een ander mens.

#72 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland

Sinds het EK-voetbal van 2008 scoort ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes en het Nederlands elftal ieder EK/WK. Tot nu toe is het nummer nog niet gesignaleerd, maar dat zal zeker gebeuren de komende weken. Tot die tijd heeft Kees Verlee ofwel Johnny Gold alle gelegenheid om met zijn versie te scoren, die hij de titel ‘Nederland… oh Nederland’ meegaf. Johnny Gold, die vier keer eerder een hit scoorde, maar nog niet eerder met een nummer voor het EK/WK, maakte er een polonaise versie van.

Naast ‘Nederland … oh Nederland’ van Johnny Gold is ‘Wij ♥ Oranje’ ook gebruikt in hits van Gebroeders Ko (‘Wienerschnitzel’, #57 in 2008) en André Rieu (‘Kroningswals’, #59 in 2013).

traditional

De oorsprong van de melodie van het refrein van ‘Wij ♥ Oranje’ en dus ook van ‘Nederland … oh Nederland’ komt van ‘Auld lang Syne’, een traditioneel nieuwjaarslied. De oorspronkelijke melodie heet ‘The duke of Bucclugh’s tune’ en stamt uit 1687. Dezelfde melodie is ook gebruikt door Cliff Richard in ‘The millennium prayer’ (#12 in 1999).

#88 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

Ze maakt geen deel uit van het Oranje hitelftal, maar Shakira mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje WK-hits. Vier jaar geleden mocht zij het officiële WK-lied aanleveren, ‘Waka waka (this time for Africa)’ feat. Freshlyground dat tot #2 kwam.

Oorspronkelijk is ‘Dare (la la la)’ een nummer van haar album Shakira, dat in maart verscheen. Speciaal voor het WK heeft Shakira het nummer opnieuw ingezongen met de Braziliaanse zanger Carlinhos Brown en heet het ‘La la la (Brasil 2014)’. Die versie staat op deluxe uitgaven van het album Shakira én op One Love, One Rhythm – The 2014 FIFA World Cup Official Album.

Daarnaast is er ook een cd-single uit met beide versies, die je natuurlijk ook los van elkaar kunt downloaden. We gaan er van uit dat de notering op #88 een optelling is van de verschillende versies.

Op het FIFA-album staat ook ‘We are one (ole ola)’, het officiële WK-lied van Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte (deze week op #73). Kijken wie het verst komt!

Frans Bauer blaast nieuw leven in de skippybal

#74 Frans Bauer: Skippybal

Sjon & Sjeffrie (= Johnny Ruisch en Jeffrey Erens) houden zich al jaren bezig met kinderentertainment. Ze scoorden verschillende hits en in 2010 namen ze het nummer ‘Skippybal’ op, dat de eerste plaats bereikte van de Nederlandse Feest Top 20 en door de Tilburgse Kermis uitgeroepen werd tot kermishit van het jaar. In de Single Top 100 kwam het nummer niet verder dan de 57e plaats. In 2011 werd in Roermond het wereldrecord Skippyballen verbeterd; 3049 kinderen sprongen op en neer in het kader van de gezondheidsbeurs InAkSie.

nieuw leven voor de skippybal

Anno 2014 wil Frans Bauer met ‘Skippybal’ het fenomeen nieuw leven inblazen. Afgelopen zaterdag, 7 juni, werd het dancefestival ‘Free Your Mind’ in Arnhem geopend met een skippyballenreace, waarbij Frans het startschot gaf. Het leek de organisatie leuk om iets te doen wat niets met het festival te maken heeft en dan denk je al snel aan Frans, toch?

Italiaanse bal

De skippybal is vernoemd naar de kangoeroe Skippy uit de Australische tv-serie ‘Skippy, the bush kangoeroe’ uit de jaren ‘60. Maar de bal zelf is een uitvinding van de Italiaan Aquilino Cosani die de bal oorspronkelijk pon-pon noemde naar een personage in de Italiaanse opera Luciano Bottaro. Maar toen de serie Skippy op de buis verscheen, was de naam skippybal al snel geboren.

Rages zijn van alle tijden en zo nu en dan worden die weer nieuw leven ingeblazen. In 1979 lukte dat Sandy met ‘Doe de hoelahoep’, dat de elfde plaats bereikte.