zondag 8 juni 2014

Kiesza derde Canadese zangeres met #1-hit

#1 Kiesza: Hideaway            *** eerste week op #1 ***

Dat ‘Calm after the storm’ van the Common Linnets de #1-positie zou gaan verliezen, zagen we deze week wel aankomen. De grote vraag was echter wie het stokje van het duo over zou nemen. Nick & Simon met ‘De horizon’ leek het meest voor de hand liggend: een nieuwe single, dus kat in het bakkie. Dat valt echter zwaar tegen, want het nummer komt slechts binnen op de elfde plaats (zie daar).

De volgende kanshebber leek ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne, dat vanwege het album New Eyes veel aandacht kreeg en naar de derde plaats stijgt. Maar halverwege de week kwam de echte nieuwe #1 in beeld: ‘Hideaway’ van Kiesza. Donderdag pakte ze nipt de eerste plaats en uiteindelijk is het verschil met ‘Calm after the storm’ een kleine 3%.


‘Hideaway’ van Kiesa knalde eind april binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade. Een week later kwam het bij ons binnen op #23. Via 12, 10, 6 en 5 bereikt het nummer deze week ook bij ons de eerste plaats en tegelijk ook bij onze zuiderburen, in Vlaanderen.

90 minuten

Net toen Kiesza op het punt stond te vertrekken omdat ze een vlucht moest halen, speelde producer Rami Samir Afuni een deuntje, dat de basis zou worden voor ‘Hideaway’. Ze ging er mee aan de gang, schreef binnen tien minuten de tekst, nam een ruige demo op en binnen 90 minuten was het nummer klaar en vertrok ze alsnog naar het vliegveld. De videoclip schoot ze in 1-take in Brooklyn, New York

Canada

Kiesa Rae Ellestad (25), zoals Kiesza volgens de burgerlijke stand van het Canadese Calgary heet, woont momenteel in New York, maar denkt er over naar Oost Londen te gaan verhuizen. Waar ze ook gaat wonen, haar oorsprong blijft Canada. Daarmee is ze pas de derde Canadese zangeres die een #1 scoort in ons land. De andere twee zijn:
-          Celine Dion met ‘Think twice’ (4x in 1995) en ‘My heart will go on’ (11x in 1998)
-          Nelly Furtado met ‘All good things (come to an end)’ (5x in 2007)

Bryan Adams is met ‘(Everything I do) I do it for you’ (12x in 1991) de enige Canadese zanger die solo bij ons de eerste plaats bereikte.

Daarnaaast scoorden de zangers Vickash Chetty Krishna en Craig Scott Smart, als enige Canadezen van the Underdog project met ‘Summer jam 2003’ een #1-hit in ons land (7x in 2003).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten