zondag 8 juni 2014

WK-hits 2014 (4)

Tot deze week hadden zich zes deelnemers aangemeld voor het WK-platenelftal. Daarvan is
‘Lowietje’ van GersPardoelpunt uitgevallen en terecht gekomen op de reservebank (#138 in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100). Deze week dienen vier nieuwe talenten zich aan, waarmee het platenelftal nog lang niet kompleet is. En dat terwijl het moment van de waarheid nu toch wel heel dichtbij komt, want aanstaande donderdag begint het WK-voetbal en vrijdag speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd tegen Spanje. Dat wordt nog spannend dus! Maar eerst over naar de nieuwe aanwinsten van deze week.

#35 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje

Tijdens het WK van 2012 werkte Danny de Munk op het nummer ‘We brullen voor oranje’  samen met DJ Galaga. Het was een korte samenwerking, want hoger dan #98 kwam het nummer niet. Voor ‘De beuk erin oranje’ is Danny langs gegaan bij Tony Wyczynski, alias Tony Star. Tony werd bekend door de realityserie ‘Oh Oh …’, waarin hij zich nog Sterretje noemde.

#52 Vengaboys: 2 Brazil!

Het kon niet uitblijven, met het WK in Brazilië, ook een nummer over Brazilië. Geen nieuw nummer, maar een opgepimpte versie van ‘To Brazil’, waarmee de Vengaboys al eerder een hit scoorden (#23 in 1998). Voor de videoclip van de nieuwe versie lieten veertien Nederlandse (mode) ontwerpers zich inspireren door het Braziliaanse carnival. In plaats van dansende vrouwen, kijk je naar blote borsten met op de tepels de kleur van de vlag van de veertien deelnemende landen.
‘2 Brazil!’ is van oorsprong een nummer uit 1939 van Francisco Alves, getiteld ‘Aquarela doBrasil’. Ary Barroso, de Braziliaanse componist, schreef het nummer op een avond toen hij vanwege een zware storm zijn huis niet uit kon. ‘Aquarela do Brasil’ verwijst naar een aquarel, hier de regen. Barroso wilde met het nummer de samba bevrijden van het sensuele beeld dat er van bestaat. Nadat hij het nummer had geschreven voelde hij zich een ander mens.

#72 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland

Sinds het EK-voetbal van 2008 scoort ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes en het Nederlands elftal ieder EK/WK. Tot nu toe is het nummer nog niet gesignaleerd, maar dat zal zeker gebeuren de komende weken. Tot die tijd heeft Kees Verlee ofwel Johnny Gold alle gelegenheid om met zijn versie te scoren, die hij de titel ‘Nederland… oh Nederland’ meegaf. Johnny Gold, die vier keer eerder een hit scoorde, maar nog niet eerder met een nummer voor het EK/WK, maakte er een polonaise versie van.

Naast ‘Nederland … oh Nederland’ van Johnny Gold is ‘Wij ♥ Oranje’ ook gebruikt in hits van Gebroeders Ko (‘Wienerschnitzel’, #57 in 2008) en André Rieu (‘Kroningswals’, #59 in 2013).

traditional

De oorsprong van de melodie van het refrein van ‘Wij ♥ Oranje’ en dus ook van ‘Nederland … oh Nederland’ komt van ‘Auld lang Syne’, een traditioneel nieuwjaarslied. De oorspronkelijke melodie heet ‘The duke of Bucclugh’s tune’ en stamt uit 1687. Dezelfde melodie is ook gebruikt door Cliff Richard in ‘The millennium prayer’ (#12 in 1999).

#88 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

Ze maakt geen deel uit van het Oranje hitelftal, maar Shakira mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje WK-hits. Vier jaar geleden mocht zij het officiële WK-lied aanleveren, ‘Waka waka (this time for Africa)’ feat. Freshlyground dat tot #2 kwam.

Oorspronkelijk is ‘Dare (la la la)’ een nummer van haar album Shakira, dat in maart verscheen. Speciaal voor het WK heeft Shakira het nummer opnieuw ingezongen met de Braziliaanse zanger Carlinhos Brown en heet het ‘La la la (Brasil 2014)’. Die versie staat op deluxe uitgaven van het album Shakira én op One Love, One Rhythm – The 2014 FIFA World Cup Official Album.

Daarnaast is er ook een cd-single uit met beide versies, die je natuurlijk ook los van elkaar kunt downloaden. We gaan er van uit dat de notering op #88 een optelling is van de verschillende versies.

Op het FIFA-album staat ook ‘We are one (ole ola)’, het officiële WK-lied van Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte (deze week op #73). Kijken wie het verst komt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten