vrijdag 27 juni 2014

Hitflits: derde #1-hit voor overmoeide René Froger

“De batterij is even leeg en ik heb dringend behoefte aan veel rust. Mijn stem is volledig weg, ik ben doodmoe en totaal kapot.” Aldus René Froger (53) afgelopen maandag. Tot 7 augustus zijn alle publieke optredens gecanceld. Vervolgens werd hij alles behalve met rust gelaten.
De gewonnen wedstrijd, maandag tegen Chili, en alle publiciteit zorgt er wel voor dat het aantal downloads van zijn WK-single, ‘Juich voor Nederland!’ sinds dinsdag flink is toegenomen, waardoor het nummer naar de eerste plaats stijgt van de Single Top 100. Het is na ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ met het Goede doel (in 1989) en ‘Samen’ (in 2012), zijn derde #1-hit. ‘Samen’ was ook al een voetbalhit, toen voor het EK voetbal.

Zonder deze aankondiging had René weer genoegen moeten nemen met een tweede plaats en had ‘Rio’ van Gerard Joling een tweede week op #1 gestaan. Nu lost René Gerard af en is
‘Juich voor Nederland! na ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol (#1 op 24 mei) ‘Rio’ van Gerard Joling (vorige week) de derde WK-hit die binnen één toerrnooi de eerste plaats haalt.

TOP 5

  1. (2)       René Froger: Juich voor Nederland! (eerste week)
  2. (1)       Gerard Joling: Rio
  3. (3)       Dotan: Home
  4. (4)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  5. (5)       Kiesza: Hideaway
Vier jaar geleden was ‘Prayer in C’ slechts een nummer van het album Invincible Friends van Lilly Wood & the Prick. Anno 2014 dreigt het nummer een grote Europese hit te worden, dat het duo dankt aan de Duitse producer Robin Schulz, die er een remix van maakte. #1 in
Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland en dat is nog maar het begin. Hoever het nummer bij ons komt is nog afwachten, maar in de tweede week sprint het nummer van 35 naar #9.

De eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#27 B-brave: Vanavond is van jou
#28/#36/#37 5 seconds of summer: Amnesia / Everything I didn’t say / Kiss me kiss me
#58 Maintreet: All we wanna do
#74 Joäo Neto & Frederico: Lê lê lê (Braziliaans duo met een nummer uit 2011)
#83 DuoNL: Ritme van de mambo
#88 Jason Mraz: Hello, you beautiful thing
#90 Anders Nilsen: Salsa tequila
#92 Arjon Oostrum: Pure verleiding
#95 John Mayer: Xo
#97 Clean bandit feat. Sharna Bass: Extraordinary
#100 Enrique Iglesias feat. Sean Paul & Descemer Bueno & Gente D’Zona: Bailando

weer Nederlander aan top Britse hitparade

Zoals het nu lijkt kan aanstaande zondag de vlag uit in huize Heldens. Niet zozeer vanwege het WK-voetbal, maar omdat Oliver Heldens dan zijn eerste Britse #1-hit scoort met ‘Gecko’. Volgens een tussenstand van vrijdagmorgen verkoopt het nummer genoeg om ‘Ghost’ van Ella Henderson voor te blijven.
Voor de Britse markt is ‘Gecko’, van origine instrumentaal, opnieuw opgenomen met zangeres Becky Hill. Zij is bekend van The Voice UK 2012, waar zij in de halve finale afviel. Nog geen twee maanden geleden stond een andere Nederlander bovenaan de Britse hitparade: Mr. Probz. Zijn ‘Waves’ was onderhanden genomen door de Duitse producer Robin Schulze en stond twee weken bovenaan de Britse hitparade.

ALBUMS

Zes weken waren Waylon en Ilse DeLange als the Common linnets met het gelijknamige album heer en meesteres in de Album Top 100. Deze week is de concurrentie echter te sterk, en moeten ze de eerste plaats opgeven. Die concurrentie bestond uit twee acts, die het deze week verder uitvochten wie de eerste plaats zou krijgen.
Vanaf het begin af aan was het echter al een gewonnen strijd voor Nick & Simon met hun dubbelalbum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon, want Ed Sheeran kwam er met zijn tweede album X niet echt aan te pas. En dus kunnen Nick & Simon, die vorige week vrijdag een award kregen voor 1 miljoen verkochte cd’s + DVD’s, weer een #1-notering toevoegen aan de vijf die ze al hadden.

TOP 5

  1. e.w.     Nick & Simon: Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon
  2. e.w.     Ed Sheeran: X , aanstaande zondag zijn tweede Britse #1-notering
  3. (1)       the Common linnets: The Common Linnets
  4. (2)       Coldplay: Ghost Stories
  5. (3)       Django Wagner: Samen …
Ed Sheeran loopt #1 mis

Vorige week lanceerde Ed Sheeran iedere dag een nummer van zijn album X, die allen de Single Top 100 binnenkwamen. Daarvan blijven deze week twee over: ‘Don’t’ (op #91) en ‘Thinking out loud’ (op #99). Met inbegrip van de single ‘Sing’ (op #18*) kende je dus al zes tracks van het album. Dat kan een reden zijn om het album niet meer aan te schaffen. Dus reist bij ons de vraag, was het wel verstandig om zoveel nummers vrij te geven voordat het album te koop was? Als hij het niet had gedaan, was X misschien wel op #1 binnen gekomen. As is verbrande turf, dus we zullen het nooit weten.

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#8 Typhoon: Lobi Da Basi
#14 Paul Oakenfold: Trance Mission
#20 Mastodon: Once More’ Round The Sun
#82 ZZ Top: The Very Baddest Of ZZ Top

Tot zover deze hitflits. Morgen komen op de nieuwspagina van 3FM de achtergronden te staan van de nieuwe albums. Zondagavond, na de wedstrijd tegen Mexico, melden we ons weer met een verse Megaman. Fijne wedstrijd!

zondag 22 juni 2014

Megaman bij week 25 – 21 juni 2014

Oranjekoorts brengt Rio op #1.

En verder in deze Megaman:
Oranje hitelftal is kompleet, 5 seconds of summer deze week in Nederland, Ed Sheeran in de voetsporen van the Common Linnets en Michael Jackson, Ware identiteit Watermät nog in nevelen gehuld en Cazzette verschuilt zich achter … cassettes.

Zaterdag stonden Ilse DeLange en Waylon voor het laatst samen op het podium als the Common linnets en vierden ze dat het album al zes weken op #1 staat. In de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM lees je wie het laatst zolang op #1 stond.

Zal de wedstrijd tegen Chili, maandag, de oranjekoorts nog verder doen oplopen en wat voor invloed heeft dat op de WK-hits? Dat weten we vrijdag en dan is er ook weer een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Oranjekoorts levert Gerard Joling twaalfde #1-hit

#1 Gerard Joling: Rio                      *** eerste week op #1 ***

‘Het kan dan ook bijna niet anders dat de nieuwe #1 een WK-nummer wordt’, schreven we vorige week, na de opgelopen oranjekoorts na het winnen van de Spanjaarden. Al vanaf het begin van de week nam Gerard Joling met ‘Rio’ de leiding over van Kiesza met ‘Hideaway’ en die heeft hij niet meer afgestaan. Daarmee scoort Gerard zijn twaalfde #1-hit, de eerste sinds ‘Mijn liefde’, zijn duet in 2013 met Jandino. Deze WK-hit was ver van te voren gepland, dit in tegenstelling tot vier jaar geleden.
Tijdens het WK-voetbal van 2010 scoorde Gerard Joling onverwacht een WK-hit. Het was een impulsief idee, want het nummer stond helemaal niet gepland. “We zien wel wat er gaat gebeuren, ik heb niets te winnen en niets te verliezen. Ik doe het om het Nederlands elftal te ondersteunen”, zei Gerard destijds. Op de melodie van zijn #1-hit ‘Ik leef mijn droom’, werd een nieuwe tekst geschreven, dat de titel  ‘Alweer een goal’ meekreeg en de zesde plaats bereikte.

Rio

Dit WK heeft Gerard het anders aangepakt. Voor zijn ‘Lekker’-concerten in oktober 2013 had hij het duo Maywood uitgenodigd, die lange tijd niet met elkaar door één deur konden. De zusje zongen onder andere hun hit ‘Rio’ en dat leverde veel enthousiaste reacties op. Vervolgens zongen de dames het nummer ook nog een keer in de Sinterklaasaflevering van Paul de Leeuw.

verontwaardigd

Aangezien Gerard toch wat met het WK wilde doen, ontstond het idee om ‘Rio’ daarvoor te nemen. De melodie was er al, er moest alleen nog een tekst komen. Half december 2013 kwam het plan naar buiten, alleen wisten de zusjes daar niets van. Zij hadden zelf ook plannen om ‘Rio’ opnieuw uit te brengen voor het WK Voetbal in Brazilië en waren verontwaardigd dat Gerard hen niet had gevraagd om samen iets te doen. Ze zouden hem nog even bellen. De nieuwe versie van Maywood hebben wij echter nog nergens aangetroffen.

tweede WK-#1 dit jaar

Na ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol op 24 mei, dat al de vroegste WK-#1 was, is ‘Rio’ de tweede WK-hit tijdens dit tournooi dat de eerste plaats bereikt. In totaal is het de derde WK-#1, de eerste was ‘As Dick me hullep nodig heb’ van Johan & De Groothandel in 1994.

acties

Een aantal hits van dit WK zijn gekoppeld aan een actie van een keten of voor een goed doel. Gordon (‘Sambabal’, #20) is in zee gegaan met drogisterijketen Kruidvat, René Froger (‘Juich voor Nederland!’, #2) met Jumbo supermarkten en Gerard Joling (‘Rio’, #1) met Plus supermarkten. Jan Smit & Johnny de Mol (‘Nederland wordt kampioen!’, #40) verdienen niets aan hun WK-hit; de opbrengst gaat naar de Johan Cruijff Foundation.

cover

De originele versie van ‘Rio’ door Maywood, kwam in 1981 tot #3. Gerard Joling is echter niet de eerste die het nummer succesvol covert. Drie acts gingen hem voor:
2009: de Nostaalgies (#33)
2012: Inch (#53)
2013: de Dikdakkers (#58)

gekocht?

Wil jij op de reservebank met een vriend en/of vriendin en alsnog kans maken om met mij naar de wedstrijd Oranje tegen Chili te kijken onder het genot van een hapje en een drankje a.s maandag (23 juni)?

Stuur dan een e-mail van je nieuwe download met het aankoopbewijs van je download (ook als je een single hebt gekocht mag je natuurlijk meedoen) naar actie@entertainment-nl.nl en vermeld dat je op de reservebank wilt. Met naast iTunes, de site Download Music als link.

Bovenstaande oproep staat sinds 15 juni op de Facebook account van Gerard Joling en heeft er mede voor gezorgd dat ‘Rio’ veel gedownload is. Geen #1 waardig volgens iTunes (maar toch nog #5 in de iTunes Top 30 van Q-music!), maar er zijn nog andere downloadsites. Dat ‘Rio’ niet in hitlijsten die wel airplay en streaming meenemen staat, zegt ook wat over die manier van samenstellen. Daarmee doen ze niet alleen 'Rio' tekort (Gerard kan het wel hebben), maar alle acts die hun nummers (ook) aanbieden via andere sites.

alles of niets

Voor de Single Top 100 wordt geen onderscheid gemaakt tussen downloads van welk platform. Het is alles of niets, want waar moet je het onderscheid leggen? Andere hitparades kiezen voor downloads van iTunes, daar is het dus niets als het om downloads van bijvoorbeeld Target Music gaat. Als een nummer ook nog weinig wordt gestreamd (zoals ‘Rio’) of geen airplay krijgt op de eigen stations (538 en 3FM), dan kun je het helemaal schudden: geen notering. Is dat dan terecht? Daar mag je ook eens best je vraagtekens stellen.

Aanstaande dinsdag is Gerard te gast bij VI Oranje op RTL7, en zal hij zeker ‘Rio’ zingen.

WK-hits 2014 (6): Oranje hitelftal is kompleet

Om de oranjekoorts te laten stijgen, moest het Nederlands elftal wel eerst twee wedstrijden winnen. De koorts zorgt er deze week voor dat we dit WK voor het eerst een oranje elftal kunnen presenteren: 11 Nederlandse hits die scoren dankzij het WK:
#1 Gerard Joling: Rio
#2 René Froger: Juich voor Nederland!
#13 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje
#20 Gordon: Sambabal
#40 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt wereldkampioen!
#51 Gebroeders Ko: Voor oranje
#63 Vengaboys: 2 Brazil!
#72 Gers Pardoelpunt: Lowietje (van de reservebank)
#77 André Hazes & het Nederlands elftal: Wij houden van oranje (uit 1988)
#94 Mattie & Wietze: Kop die bal in de goal
#96 Wolter Kroes: Viva Hollandia (uit 2008)

Mocht één van bovengenoemde deelnemers de komende week uitvallen, dan zitten er op de  reservebank (de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100) nog een aantal die dolgraag willen invallen. Dat zijn:
#124 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland
#192 Wolter Kroes: Viva Hollandia WK 2010
#199 Wolter Kroes: Oranje verover

Wolter Kroes blijft achter

Opvallend dat ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes wel een notering krijgt (op #96) en ‘Oranje verover’,  zijn nieuwe WK-single (nog) niet. Daarnaast scoort de WK-versie uit 2010 van ‘Viva Hollandia’ zelfs nog beter (#192 vs #199).

André Hazes voor de vijfde keer

Traditiegetrouw gaat ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes en het Nederlands elftal uit 1988 weer op herhaling. Na 1988, scoorde het nummer in 2008 (#14), in 2010 (#16) en in 2012 (#48). En dan te bedenken dat het nummer helemaal niet bedoeld was voor André. In eerste instantie had componist Hans van Hemert het nummer aangeboden aan Willeke Alberti. Zij zag er echter van af, omdat ze op dat moment was getrouwd met de Deense voetballer Søren Lerby en voor Denemarken was.

van flop naar top

Aanvankelijk was de versie van André Hazes helemaal niet succesvol: 90-87-91-90 waren de noteringen in 1988. Niet vreemd, want het toernooi was nog niet begonnen. Naarmate het toernooi vorderde en het Nederlands elftal verder en verder kwam, trok de verkoop van het nummer aan. En net voor de finale op 25 juni 1988 ging het nummer op herhaling op #71. Na de finale met de zege voor Oranje, steeg het via 28 naar de eerste plaats, waar het nog twee weken bleef staan.

Na de vijf hitruns van André zelf, nam Ali B. het nummer in 2006 postuum op met Hazes (‘Wij houden van oranje 2006’) en reikte tot #2. Daarnaast is het nummer gebruikt in hits van Gebroeders Ko (‘Wienerschnitzel’, #57 in 2008), André Rieu (‘Kroningswals’, #59 in 2013) en Johnny Gold (‘Nederland … oh Nederland, #72 twee weken geleden).

Tot slot nog de enige nieuwe Hollandse aanwinst deze week, en die komt van twee dj’s.

#94 Mattie & Wietze: Kop die bal in de goal

Twee keer leverde het ochtendprogramma Mattie & Wietze op Q-music van Mattie Valk en Wietze de Jager een hit op. De eerste was ‘Wonderful days’ door Miss Montreal (#4), de tweede Lisa met ‘Euphoria’ (#87), beide in 2012. Tot deze week waagden de heren zichzelf niet aan een nummer, maar ook zij zijn gezwicht voor het WK-virus.

Kop die bal in de goal’ van de heren is een bewerking van ‘A far l’amore comincia tu (liebelei)’ van Raffaella Carrà (#3 in 1977). De subtitel luidt ‘Het WK is in onze straat’, waarmee het duo mensen aan willen aansporen om de straten oranje te versieren. Uit onderzoek onder hun luisteraars was gebleken dat minder dan de helft de moeite neemt om hun straat voor het WK te versieren. Natuurlijk is er ook nog even aan gedacht aan de opbrengst, mocht het plaatje een hit worden. Acteur Barry Atsma opperde het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

In 2011 samplede de Franse producer Bob Sinclar ‘A far l’amore comincia tu (liebelei)’ en noemde het ‘Far l’amore’ (#16). Raffaella Carrà kreeg er wel een credit voor.

Naast dit oranjegeweld, staan er nog drie WK-gerelateerde nummers in de lijst:
#9 Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte: We are one (ole ola)
#61 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

#74 Stromae: Ta fète

Aanvankelijk was ‘Ta fète’ van Stromae alleen maar een nummer van zijn album Racine Carrée, dat in augustus 2013 verscheen. De Rode Duivels, het Belgische elftal, speelt voor het eerst sinds 2002 weer op het WK-voetbal. En Stromae, Belg en een groot voetballiefhebber, kwam in maart met het idee om ‘Ta fète’ tot het officiële WK-lied voor België uit te roepen.
Hij maakte een hilarische video, waaraan de Rode Duivels meewerkten, waarin hij in 28 lessen ‘Ta fète’, dat jouw feestje betekent, het nieuwe WK-lied, aan het elftal presenteerde. En het heeft gewerkt, want afgelopen dinsdag, 17 juni, de dag van de eerste wedstrijd, lieten de Rode Duivels via Twitter weten dat ‘Ta fète’ het officiële Belgische WK-lied is. De Rode Duivels wonnen die avond met 2-1 van Algerije. Zondag wonnen ze maar net van Rusland, waarmee ze wel verzekerd zijn van een plek in de achtste finale. Aanstaande donderdag moeten ze tegen Zuid-Korea.

5 seconds of summer deze week in Nederland

#25 5 seconds of summer: Don’t stop        *** hoogste eerste weeks ***

Dinsdag en woensdag (24 + 25 juni 2014) moet het gebeuren voor 5 seconds of summer. Dan staan ze voor zo’n 50.000 uitzinnige (voornamelijk vrouwelijke) fans in de Amsterdam ArenA. De Australische groep mag namelijk het voorprogramma verzorgen tijdens de Europese tour van de Britse band One direction. In tegenstelling tot One direction heeft 5 seconds of summer wel een nieuw nummer uit: ‘Don’t stop’. Het nummer is na ‘She looks so perfect’ `(#13 in maart) en ‘Good girls’ (#88 in mei) hun derde hit in Nederland. De nummers zijn de voorlopers van het album 5 Seconds Of Summer, dat eind deze week verschijnt.

Ed Sheeran in de voetsporen van the Common Linnets en Michael Jackson

Op 17 mei, dus nog maar vijf weken geleden, schreven the Common Linnets hitgeschiedenis. In dezelfde week dat het gelijknamige album op #1 binnenkwam, kwamen tegelijk alle andere tracks (12 stuks) ook de Single Top 100 binnen. Diezelfde week deed Michael Jackson het met 7 nieuwe tracks van het album Xscape.

Deze week is het Ed Sheeran die scoort met zes nummers van zijn tweede album X. Sinds vrijdag 13 juni heeft hij, met uitzondering van het weekend, iedere dag een nieuw nummer vrijgegeven. Hier volgen de vijf nieuwe nummers met tussen haakjes de datum dat het nummer beschikbaar kwam:
#33 Don’t (13)
#38 Afre love (16)
#44 Bloodstream (17)
#45 Thinking out loud (18)
#56 The man (19)
‘Sing’, eerste single van het album, staat deze week op #15. Daarnaast staat Ed ook nog genoteerd met ‘I see fire’, op #57.

Na the Common Linnets en Michael Jackson schrijft Ed Sheeran opnieuw hitgeschiedenis. In tegenstelling tot de genoemde twee acts, waarvan het betreffende album ook een notering kreeg in de week dat de albumtracks binnenkwamen, op 17 mei, krijgt X van Ed Sheeran dat nu niet, want het is pas sinds vrijdag uit! We zijn benieuwd hoe hoog het album komende week binnenkomt, nu Ed al vijf nummers heeft vrijgegeven.

Eerste hit voor Robin Schulz

#35 Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schluz remix)

Van Watermät is het lang niet zeker dat hij/zij uit Frankrijk komt (zie onder #39). Over de standplaats van Lilly Wood & the Prick kunnen we helder zijn: zij komen zeker uit Frankrijk. Achter dit duo zitten Nili Hadida (zangeres) en Benjamin Cotto (gitaar).

Nili Hadida, geboren in Tel Aviv, Israël in 1986, leefde een tijdje in Groot-Brittannië en Californië alvorens ze zich in Parijs vestigde. Daar volgde ze een muziekopleiding, waarbij ze voornamelijk Franse varieté nummers zong. In 2006 ontmoette ze Benjamin Cotto in een café in Parijs en besloten ze samen nummers te gaan schrijven. In 2010 leidde de samenwerking tot het album Invincible Friends, dat in 2011 een Franse Grammy Award ontving voor beste album. Dat stimuleerde de twee om in 2012 te komen met het album The Flight.

Prayer in C’ is origineel afkomstig van het album Invincible Friends uit 2010. De Duitse dj/producer maakte een remix van het nummer, waarmee allen nu hun eerste hit scoren. Robin Schulz (Osnabrück, Duitsland, 28 april 1987), begon op zijn zeventiende met dj-en. Tien jaar later breekt hij internationaal door met de remix die hij maakte van ‘Waves’ van Mr. Probz, dat in vijf landen de eerste plaats bereikte.

Ware identiteit Watermät nog in nevelen gehuld

#39 Watermät: Bullit

In november bracht dj/producer Watermät zijn eerste nummer uit: ‘Something about u’, diezelfde maand nog gevolgd door ‘Sparks’. Beide nummers stonden op de EP ‘Sparks’ dat in december verscheen. In februari kwam Watermät met ‘Bullit’ dat de eerste plaats bereikte van de DMC Buzz Chart, een lijst van het (online) DMCworld dat samengesteld wordt door een panel van dj’s.

Niet alleen dj’s waarderen het nummer, ook downloaders en streamers weten het nu te vinden, getuige de binnenkomst van ‘Bullit’ op #39. Het zal dan ook niet lang meer duren, eer de ware identiteit van Watermät, waarvan wordt gezegd dat het om een Nederlandse producer gaat (in plaats van een Franse), wordt onthuld.

Fantasticos gaan voor 6 hits dit jaar

#71 Fantasticos: Bahia Blanca

Als de Fantasticos het huidige tempo van hits voortzetten, komen ze dit jaar op zes uit. In februari scoorden ze met ‘Een nacht met jou’ en in april met ‘Ti amo I love you’, beide goed voor een 36e plaats. We zijn weer twee maanden verder en hit #3 kondigt zich al weer aan: ‘Bahia blanca’, ook weer een nummer van het album Het Leven Is Zo Mooi. ‘Bahia Blanca’, een regio in Argentinië, is al eerder bezongen door Arne Jansen & les Cigales (#42 in 1984), maar is niet hetzelde nummer.

Anouk verzamelt nog nummers voor nieuw album

#80 Nicky Romero & Anouk: Feet on the ground

Ten tijde van ‘You & I’ (#4 in maart), liet Anouk weten vaker met nummers te komen die  niet speciaal voor een album bestemd zijn. ‘You & I’ had ze gemaakt met Afrojack, en ze wilde ze wachten met uitbrenge tot een nieuw album, dat na de zomer wordt verwacht. De kans is groot dat ‘Feet on the ground’, die ze maakte met Nicky Romero, ook niet op dat album komt. In maart had ze al zeven nummers klaarliggen, waaronder een track met Yellow claw. We zijn nu een paar maanden verder, dus het is de vraag of die wel op het album komt.

Theodoor wil elke 5 maanden wel een hit

#98 Theodoor: Steeds maar weer

Tot nu toe scoort Theodoor Visscher uit Leiden iedere vijf maanden een hitje. Dat begon in augustus 2013 met ‘Ik ben van jou (wie laat me lachen)’ (#69), in januari volgde ‘Hé jij’ (#82) en weer vijf maanden later komt hij met ‘Steeds maar weer’. We hopen alleen voor Theodoor dat de hits niet nog kleiner worden, want dan valt hij in november buiten de lijst!

Cazzette verschuilt zich achter … cassettes

#100 Cazzette feat. The High: Sleepless

Cazzette bestaat uit Sebastian Furrer (20) en Alexander Björklund (24), afkomstig uit de plaats Göteborg in Zweden. Rond 2008 maakte Sebastian techno beats en stuurde Alexander die druk was met dj-en, een berichtje via MySpace. Alexander zei hem dat techno verleden tijd was, dat het nu draaide om house, waarna hij hem een paar tips gaf. Sebastiaan ging met zijn tips aan de gang en toen ze elkaar na twee jaar weer spraken, liet hij hem horen veel geleerd te hebben. En daarmee was de basis gelegd voor een verdere samenwerking.

Avicii

Vervolgens kwam Sebastiaan op het idee om contact te zoeken met Ash Pournouri van At Night Management, de man achter het succes van Avicii. Zijn ‘Sweet dreams’ hadden ze in 2011 al van een remix voorzien en die was internationaal goed ontvangen. Ze stuurden Ash  een paar van hun tracks, die het wel zag zitten met de jongens en er voor zorgde dat ze in 2013 mee gingen op Avicii’s Amerikaanse tour. Vorig jaar stond Cazzette op South By Southwest en besloten ze nummers te gaan maken die ze altijd al wilden maken en dat leverde als eerste het nummer ‘Sleepless’ op.

cassettes

Vroeger kon je je nog wel eens verschuilen achter een masker. Groepen als Kiss en Slipknot maakten daar gebruik van tijdens optredens. Nu overal camera’s loeren, wordt dat moeilijker. De leden van Daft punk zijn nog zo’n beetje de enigen die hun ware identiteit weten te verbergen. Daarnaast zijn er acts die een masker gebruiken als onderdeel van de act. Denk maar aan Deadmau5 (muizenkop) en de Kraaien (kraaienmasker). 
Ook Cazzette heeft wat bedacht: cassettes!. Tijdens hun optredens hebben ze levensgrote cassettes op hun hoofd. Dat was een idee van Ash Pournouri, geïnspireerd op Daft punk. Overigens dragen de heren van Cazzette de cassette nooit langer dan 30 minuten op het hoofd, want ze zijn nogal zwaar en bemoeilijken het ademen én het zicht!