zondag 22 juni 2014

WK-hits 2014 (6): Oranje hitelftal is kompleet

Om de oranjekoorts te laten stijgen, moest het Nederlands elftal wel eerst twee wedstrijden winnen. De koorts zorgt er deze week voor dat we dit WK voor het eerst een oranje elftal kunnen presenteren: 11 Nederlandse hits die scoren dankzij het WK:
#1 Gerard Joling: Rio
#2 René Froger: Juich voor Nederland!
#13 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje
#20 Gordon: Sambabal
#40 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt wereldkampioen!
#51 Gebroeders Ko: Voor oranje
#63 Vengaboys: 2 Brazil!
#72 Gers Pardoelpunt: Lowietje (van de reservebank)
#77 André Hazes & het Nederlands elftal: Wij houden van oranje (uit 1988)
#94 Mattie & Wietze: Kop die bal in de goal
#96 Wolter Kroes: Viva Hollandia (uit 2008)

Mocht één van bovengenoemde deelnemers de komende week uitvallen, dan zitten er op de  reservebank (de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100) nog een aantal die dolgraag willen invallen. Dat zijn:
#124 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland
#192 Wolter Kroes: Viva Hollandia WK 2010
#199 Wolter Kroes: Oranje verover

Wolter Kroes blijft achter

Opvallend dat ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes wel een notering krijgt (op #96) en ‘Oranje verover’,  zijn nieuwe WK-single (nog) niet. Daarnaast scoort de WK-versie uit 2010 van ‘Viva Hollandia’ zelfs nog beter (#192 vs #199).

André Hazes voor de vijfde keer

Traditiegetrouw gaat ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes en het Nederlands elftal uit 1988 weer op herhaling. Na 1988, scoorde het nummer in 2008 (#14), in 2010 (#16) en in 2012 (#48). En dan te bedenken dat het nummer helemaal niet bedoeld was voor André. In eerste instantie had componist Hans van Hemert het nummer aangeboden aan Willeke Alberti. Zij zag er echter van af, omdat ze op dat moment was getrouwd met de Deense voetballer Søren Lerby en voor Denemarken was.

van flop naar top

Aanvankelijk was de versie van André Hazes helemaal niet succesvol: 90-87-91-90 waren de noteringen in 1988. Niet vreemd, want het toernooi was nog niet begonnen. Naarmate het toernooi vorderde en het Nederlands elftal verder en verder kwam, trok de verkoop van het nummer aan. En net voor de finale op 25 juni 1988 ging het nummer op herhaling op #71. Na de finale met de zege voor Oranje, steeg het via 28 naar de eerste plaats, waar het nog twee weken bleef staan.

Na de vijf hitruns van André zelf, nam Ali B. het nummer in 2006 postuum op met Hazes (‘Wij houden van oranje 2006’) en reikte tot #2. Daarnaast is het nummer gebruikt in hits van Gebroeders Ko (‘Wienerschnitzel’, #57 in 2008), André Rieu (‘Kroningswals’, #59 in 2013) en Johnny Gold (‘Nederland … oh Nederland, #72 twee weken geleden).

Tot slot nog de enige nieuwe Hollandse aanwinst deze week, en die komt van twee dj’s.

#94 Mattie & Wietze: Kop die bal in de goal

Twee keer leverde het ochtendprogramma Mattie & Wietze op Q-music van Mattie Valk en Wietze de Jager een hit op. De eerste was ‘Wonderful days’ door Miss Montreal (#4), de tweede Lisa met ‘Euphoria’ (#87), beide in 2012. Tot deze week waagden de heren zichzelf niet aan een nummer, maar ook zij zijn gezwicht voor het WK-virus.

Kop die bal in de goal’ van de heren is een bewerking van ‘A far l’amore comincia tu (liebelei)’ van Raffaella Carrà (#3 in 1977). De subtitel luidt ‘Het WK is in onze straat’, waarmee het duo mensen aan willen aansporen om de straten oranje te versieren. Uit onderzoek onder hun luisteraars was gebleken dat minder dan de helft de moeite neemt om hun straat voor het WK te versieren. Natuurlijk is er ook nog even aan gedacht aan de opbrengst, mocht het plaatje een hit worden. Acteur Barry Atsma opperde het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

In 2011 samplede de Franse producer Bob Sinclar ‘A far l’amore comincia tu (liebelei)’ en noemde het ‘Far l’amore’ (#16). Raffaella Carrà kreeg er wel een credit voor.

Naast dit oranjegeweld, staan er nog drie WK-gerelateerde nummers in de lijst:
#9 Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte: We are one (ole ola)
#61 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

#74 Stromae: Ta fète

Aanvankelijk was ‘Ta fète’ van Stromae alleen maar een nummer van zijn album Racine Carrée, dat in augustus 2013 verscheen. De Rode Duivels, het Belgische elftal, speelt voor het eerst sinds 2002 weer op het WK-voetbal. En Stromae, Belg en een groot voetballiefhebber, kwam in maart met het idee om ‘Ta fète’ tot het officiële WK-lied voor België uit te roepen.
Hij maakte een hilarische video, waaraan de Rode Duivels meewerkten, waarin hij in 28 lessen ‘Ta fète’, dat jouw feestje betekent, het nieuwe WK-lied, aan het elftal presenteerde. En het heeft gewerkt, want afgelopen dinsdag, 17 juni, de dag van de eerste wedstrijd, lieten de Rode Duivels via Twitter weten dat ‘Ta fète’ het officiële Belgische WK-lied is. De Rode Duivels wonnen die avond met 2-1 van Algerije. Zondag wonnen ze maar net van Rusland, waarmee ze wel verzekerd zijn van een plek in de achtste finale. Aanstaande donderdag moeten ze tegen Zuid-Korea.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten