zondag 22 juni 2014

Oranjekoorts levert Gerard Joling twaalfde #1-hit

#1 Gerard Joling: Rio                      *** eerste week op #1 ***

‘Het kan dan ook bijna niet anders dat de nieuwe #1 een WK-nummer wordt’, schreven we vorige week, na de opgelopen oranjekoorts na het winnen van de Spanjaarden. Al vanaf het begin van de week nam Gerard Joling met ‘Rio’ de leiding over van Kiesza met ‘Hideaway’ en die heeft hij niet meer afgestaan. Daarmee scoort Gerard zijn twaalfde #1-hit, de eerste sinds ‘Mijn liefde’, zijn duet in 2013 met Jandino. Deze WK-hit was ver van te voren gepland, dit in tegenstelling tot vier jaar geleden.
Tijdens het WK-voetbal van 2010 scoorde Gerard Joling onverwacht een WK-hit. Het was een impulsief idee, want het nummer stond helemaal niet gepland. “We zien wel wat er gaat gebeuren, ik heb niets te winnen en niets te verliezen. Ik doe het om het Nederlands elftal te ondersteunen”, zei Gerard destijds. Op de melodie van zijn #1-hit ‘Ik leef mijn droom’, werd een nieuwe tekst geschreven, dat de titel  ‘Alweer een goal’ meekreeg en de zesde plaats bereikte.

Rio

Dit WK heeft Gerard het anders aangepakt. Voor zijn ‘Lekker’-concerten in oktober 2013 had hij het duo Maywood uitgenodigd, die lange tijd niet met elkaar door één deur konden. De zusje zongen onder andere hun hit ‘Rio’ en dat leverde veel enthousiaste reacties op. Vervolgens zongen de dames het nummer ook nog een keer in de Sinterklaasaflevering van Paul de Leeuw.

verontwaardigd

Aangezien Gerard toch wat met het WK wilde doen, ontstond het idee om ‘Rio’ daarvoor te nemen. De melodie was er al, er moest alleen nog een tekst komen. Half december 2013 kwam het plan naar buiten, alleen wisten de zusjes daar niets van. Zij hadden zelf ook plannen om ‘Rio’ opnieuw uit te brengen voor het WK Voetbal in Brazilië en waren verontwaardigd dat Gerard hen niet had gevraagd om samen iets te doen. Ze zouden hem nog even bellen. De nieuwe versie van Maywood hebben wij echter nog nergens aangetroffen.

tweede WK-#1 dit jaar

Na ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol op 24 mei, dat al de vroegste WK-#1 was, is ‘Rio’ de tweede WK-hit tijdens dit tournooi dat de eerste plaats bereikt. In totaal is het de derde WK-#1, de eerste was ‘As Dick me hullep nodig heb’ van Johan & De Groothandel in 1994.

acties

Een aantal hits van dit WK zijn gekoppeld aan een actie van een keten of voor een goed doel. Gordon (‘Sambabal’, #20) is in zee gegaan met drogisterijketen Kruidvat, René Froger (‘Juich voor Nederland!’, #2) met Jumbo supermarkten en Gerard Joling (‘Rio’, #1) met Plus supermarkten. Jan Smit & Johnny de Mol (‘Nederland wordt kampioen!’, #40) verdienen niets aan hun WK-hit; de opbrengst gaat naar de Johan Cruijff Foundation.

cover

De originele versie van ‘Rio’ door Maywood, kwam in 1981 tot #3. Gerard Joling is echter niet de eerste die het nummer succesvol covert. Drie acts gingen hem voor:
2009: de Nostaalgies (#33)
2012: Inch (#53)
2013: de Dikdakkers (#58)

gekocht?

Wil jij op de reservebank met een vriend en/of vriendin en alsnog kans maken om met mij naar de wedstrijd Oranje tegen Chili te kijken onder het genot van een hapje en een drankje a.s maandag (23 juni)?

Stuur dan een e-mail van je nieuwe download met het aankoopbewijs van je download (ook als je een single hebt gekocht mag je natuurlijk meedoen) naar actie@entertainment-nl.nl en vermeld dat je op de reservebank wilt. Met naast iTunes, de site Download Music als link.

Bovenstaande oproep staat sinds 15 juni op de Facebook account van Gerard Joling en heeft er mede voor gezorgd dat ‘Rio’ veel gedownload is. Geen #1 waardig volgens iTunes (maar toch nog #5 in de iTunes Top 30 van Q-music!), maar er zijn nog andere downloadsites. Dat ‘Rio’ niet in hitlijsten die wel airplay en streaming meenemen staat, zegt ook wat over die manier van samenstellen. Daarmee doen ze niet alleen 'Rio' tekort (Gerard kan het wel hebben), maar alle acts die hun nummers (ook) aanbieden via andere sites.

alles of niets

Voor de Single Top 100 wordt geen onderscheid gemaakt tussen downloads van welk platform. Het is alles of niets, want waar moet je het onderscheid leggen? Andere hitparades kiezen voor downloads van iTunes, daar is het dus niets als het om downloads van bijvoorbeeld Target Music gaat. Als een nummer ook nog weinig wordt gestreamd (zoals ‘Rio’) of geen airplay krijgt op de eigen stations (538 en 3FM), dan kun je het helemaal schudden: geen notering. Is dat dan terecht? Daar mag je ook eens best je vraagtekens stellen.

Aanstaande dinsdag is Gerard te gast bij VI Oranje op RTL7, en zal hij zeker ‘Rio’ zingen.

5 opmerkingen:

 1. Het is Jolings 12de nummer 1 hit:
  1: Ticket to the tropics
  2: No more Bolero's
  3: Maak me gek
  4: Blijf bij mij (met André Hazes)
  5: Ik hou d'r zo van
  6: Laat me alleen (met Rita Hovink)
  7: Engel van mijn hart
  8: Ik leef mijn droom
  9: Echte vrienden (met Jan Smit)
  10: De nacht voorbij
  11: Mijn liefde (met Jandino)
  12: Rio

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi stuk "megaman" : de uitleg rondom de #1. positie van Gerard Joling. vraagje: streamings tellen toch ook voor de single Top100 mee? ( de oproep via zijn FB is heel verhelderend ) dank voor de uitleg en het uitzoeken ! groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Wil niet zeggen dat we hier zo blij mee zijn, maar om te kunnen oordelen dien je wel over alle informatie te beschikken. En ja, streams worden meegenomen voor de ST100. Helaas weten we niet in welke verhouding.

   Verwijderen
 3. Hartelijk dank voor antwoord "megaman". En ga zo door! Inderdaad: alle informatie ! Vele zoals ik lezen elke week jullie uitgebreide verslag elke week weer ! groet.

  BeantwoordenVerwijderen