vrijdag 20 februari 2015

Bijgewerkte Hitflits: derde #1-album voor Racoon; Zweedse zangeres breekt ook door in Nederland

Zowel in de single als albumlijst raakt Jan Smit zijn eerste plaats kwijt. In de Single Top 100 pakt ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI de eerste plaats terug. De nieuwe Album Top 100 wordt aangevoerd door All In Good Time van Racoon.

Sinds Liverpool Rain gaat het Racoon voor de wind. Na twee #2-noteringen voor Here We Go, Stereo! (in 2005) en Before You Leave (in 2008), bereikte de Zeeuwse groep in 2012 eindelijk de eerste plaats met Liverpool Rain. Ook het verzamelalbum The Singles Collection uit 2013 stond twee keer bovenaan de albumlijst, direct bij binnenkomst.
En ook All In Good Time, het zesde studioalbum, pakt in de eerste week zonder enige moeite de eerste plaats. Het album van Racoon verkoopt zelfs ruim vijf keer zoveel als de #2, The Singles Collection van Miss Montreal.

TOP 5

1. EW  Racoon: All In Good Time
2. EW  Miss Montreal: The Singles Collection
3. (1)   Jan Smit: Recht Uit M’n Hart – Ballades
4. (3)   Sam Smith: In The Lonely Hour
5. (11) Original Soundtrack: Frozen

Met twee eerste weeks noteringen in de top 5 is de top 10 al aardig opgeschud. Maar dan zijn we er nog niet, want er zijn nog twee:
#6 Imagine Dragons: (in de Britse albumlijst hun eerste #1-notering)
#8 Janne Schra: Ponzo, komende week 3FM album van de week

Ook buiten de top 10 regent het nieuwe noteringen. Hier volgt het restant:
#12 Roosbeef: Kalf
#14 Gotcha!: Back To The Moon, vanavond bij De Wereld Draait Door
#15 Drake: If You’re Reading This It’s Too Late
#18 Mr. Polska: $NOLLER
#26 Neal Morse Band: The Grand Experiment
#32 Steve Earle & Dukes: Terraplane
#44 Ne-Yo: Non-fiction
#48 Bob Marley & the Wailers: Easy Skanking In Boston 78
#52 Ibeyi: Ibeyi
#65 Charli XCX: Sucker
#72 Texas: Texas 25
#74 Vilde Frang: Mozart: Violin Concertos Nos 1, 5 & Sinfonia Concertante
#91 Ntjam Rosie: The One
#95 Daria Van Den Bercken: Keys To Mozart
#96 Mink DeVille & Willy DeVille: Collected

SINGLES

TOP 5

1. (2)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (terug op #1 / vijfde week)
2. (7)   Ellie Goulding: Love Me Like You Do
3. (3)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown Funk!
4. (4)   Hozier: Take Me To Church
5. (5)   Kygo feat. Conrad: Firestone

De grootste val die Jan Smit tot deze week maakte, was naar de 22e plaats, 21 plaatsen verlies. Die val maakte hij op 28 maart 2009, met ‘Je Naam In De Sterren’. Dat was dan wel nadat het nummer vier weken bovenaan stond. Zo’n aantal haalt Jan al lang niet meer, want al na één week zakt zijn 22e #1-hit: ‘Recht Uit M’n Hart’. Het nummer valt stukken dieper (niet geheel onverwacht), en zakt naar de 28e  plaats.

(Illegale) filmhit

In het eerste weekend zagen zo’n 160.000 bezoekers de erotische film Fifty Shades Of Grey. Daarmee is geen record gebroken, want dat boekte een andere geruchtmakende film, Turbo in 2010 al met 183.000 bezoekers. De meeste mensen zien de erotische film het liefst thuis, want de afgelopen week werd de film meer dan 400.000 keer illegaal gedownload, ondanks dat er alleen nog maar een Camcorder versie van is!

Geen record dus in de Nederlandse bioscopen, maar de film zorgt wel voor een run op zowel de soundtrack (deze week op #7) als de singles ‘Earned It’ van the Weeknd (op #8) en ‘Love Me Like You Do’ (op #2) van Ellie Goulding.
Afgelopen week werd bekend dat het nummer van Ellie Goulding, wereldwijd een recordaantal keer van 15.468.762 keer gestreamd is in één week. En het einde is nog niet in zicht. In de Britse hitparade staat Love Me Like You Do’ al drie weken bovenaan. Wellicht zit er binnenkort ook een eerste plaats in Nederland voor haar in.

Aan de rand van de top 10, gestegen van 15 naar #11, staat ‘Sugar’ van Maroon 5.

Alvorens we een handjevol eerste weeks noteringen aan je voorstellen, gaan we eerst nog even langs de grootste stijgers:
#32 (44) Racoon: Brick By Brick (hoogste notering in dertien weken)
#34 (54) Aluna George: You Know You Like It (DJ Snake remix)
#41 (61) Sam Smith: Like I Can
#47 (58) Sia feat. the Weeknd & Diplo: Elastic Heart
#72 (93) Mr. Polska feat. Ronnie Flex: Ravotten
#77 (90) Martin Solveig & GTA: Intoxicated

Op de vier eerste weeks noteringen (een verdubbeling van vorige week!) gaan we dieper in:
#60 Ariana Grande: One Last Time

Hoogste eerste weeks en slechts binnen op #60. Maar dat is slechts een begin, want het nummer is deze week Alarmschijf, MTV Must C, Xite Power Pokoe en wat al niet meer. Kat in ’t bakkie dus voor ‘One Last Time’ van Ariana Grande, die daarmee haar dertiende hit scoort in de Single Top 100, waarvan zeven in nog geen jaar tijd! ‘One Last Time’ is inmiddels de vierde hitsingle van het album My Everything, dus het wordt wel tijd voor nieuw werk. Iedereen wil wel met haar werken, waaronder David Guetta en onze eigen Giorgio Tuinfort die het nummer mede schreven.

#81 Seinabo Sey: Younger
Er zijn twee versies van dit nummer en beide worden gedownload en gestreamd en tellen mee in de notering op #81. Op 3FM hoor je voornamelijk de remix die de Noorse Kygo maakte van ‘Younger’, en daar eind vorig jaar de eerste plaats bereikte. Wij zien die versie nog wel Megahit worden, Het origineel, dat vorig jaar bijna een top 10-hit was in Noorwegen en Zweden, stamt uit 2013.
De Zweedse zangeres Seinabo Sey is verantwoordelijk voor dit opvallende nummer. Seinaby, geboren op 17 oktober 1990 in het district Södermalm in de Zweedse hoofdstad Stockholm, heeft een Gambanese vader en een Zweedse moeder, waardoor ze korte tijd in Gambia verbleef (vanaf haar vierde tot haar achtste) en de rest in Zweden. Vanaf haar vijftiende doorliep ze één van de muziekscholen in Stockholm. Ze zegt beïnvloed te zijn door Destiny’s Child, Erykah Badu, maar ook Ceelo Green vanwege zijn schrijfstijl. ‘Younger’ is afkomstig van de EP For Madeleine.

#97 Drake: Legend
Net als zijn drie voorgaande albums, knalt ook #4, If You’re Reading This It’s Too Late van de Canadese rapper Drake binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. En dat terwijl het alleen nog maar digitaal verkrijgbaar is! Bij ons moet Drake (voorlopig?) genoegen nemen met een vijftiende plaats. Dat kan meer worden, maar dan moet ‘Legend’ wel een grote hit worden en dat zien wij (nog) niet gebeuren. Grootste hit tot nu toe: ‘Hold On, We’re Going Home’ feat. Majid Jordan (#12 in 2013). ‘Legend’ bevat een sample van ‘So Anxious’ van Ginuwine uit 1999.

#99 Bakermat: Teach me
Denk niet dat Bakermant ineens zo goed kan zingen op ‘Teach Me’. Het is de Amerikaanse gospelzangeres Shirley Caesar met ‘Teach Me Master’ dat hij samplet in zijn nummer. Zij nam het in 1972 op voor haar album Get Up My Brother.

Bakermat, scoorde al drie keer eerder in de Single Top 100. Met ‘One Day (Vandaag)’ was het niet direct raak. Pas bij de derde hitrun stootte het nummer door en bereikte eind juli 2013 de tweede plaats. daarna werden de hits kleiner: ‘Zomer’ (#21) en ‘Uitzicht’ (#51), allen in 2013.

Bakermat is de artiestennaam van Lodewijk Fluttert, geboren op 8 oktober 1991 in het Twentse Markelo. Doordat hij daar niet echt met zijn muziek aan de gang kon, verhuisde hij naar Utrecht. De naam Bakermat, bedacht Fluttert toen hij nummers op YouTube zette. Hij zag het woord staan in een studieboek dat in zijn kamer slingerde, had een artiestennaam nodig en vond het wel aardig klinken. Vrij snel daarna nam het Franse label Delicieuse Records contact met hem op en bood hem een contract en de rest is hitgeschiedenis!

Tot zover deze bijgewerkte Hitflits. Voor de albumflitsen kun je terecht op de nieuwspagina van 3FM.