vrijdag 20 juli 2012

Hitflits: Racoon net iets sterker dan Michael Kiwanuka

De gehele week werd de voorlopige albumlijst aangevoerd door ‘Home again’ van Michael Kiwanuka, de ster van het North Sea Jazz festival van begin juli. ‘Liverpool rain’ van Racoon kroop de afgelopen week langzaam dichterbij (85-88-94-97%), om op vrijdag de genadeslag uit te delen aan ‘Home again’. Daarmee is ‘Liverpool rain’ na zes weken terug bovenaan de Album Top 100. Het verschil met ‘Home again’ is nog geen 5%.

Op 9 juni steeg ‘Liverpool rain’ verrassend naar de eerste plaats. Het album had daar 57 weken voor nodig gehad, waarmee het op twee na traagste album is dat ooit de eerste plaats bereikte. Acda en de Munnik, met het gelijknamige album, hadden daar 63 weken voor nodig, ‘Come on over’ van Shania Twain zelfs 80 weken (beide incl. de kerstweek).

Michael Kiwanuka is één van de 14 noteringen van acts die opgetreden hebben op het North Sea Jazz festival; vorige week waren het nog 28! Acht van de tien NSJ-acts die vorige week een eersteweeks notering kregen, zijn al weer verdwenen.

Alvorens we overgaan naar de eersteweeks noteringen, even aandacht voor een opmerkelijke stijger: ‘Graceland – 25th anniversary album’ van Paul Simon, dat in de zevende week van 83 naar #4 stijgt. Deze stijging is mede te danken aan de special ‘Under African skies’ die afgelopen dinsdag werd uitgezonden, maar zeker ook aan de twee spraakmakende optredens die de 70-jarige Simon de afgelopen week gaf in het Ziggo Dome in Amsterdam. Hij trad daar op met Ladysmith Black Mambazo, waarmee hij in 1986 ‘Graceland’ opnam. Van het album zijn wereldwijd meer dan 14 miljoen stuks verkocht. Het oorspronkelijke album stond destijds elf weken bovenaan de Elpee Top 75.

Ook zij nog even vermeld dat ‘De Sint Willebrord sessies vol. 1’ van Sporthuis Hubert, dankzij de uitzending van ‘The making of’, afgelopen zondagnacht (!), terugstijgen van 63 naar #29.

Op 22 november 1981 gaf Muddy Waters een concert in the Checkerboard lounge in Chicago. Tijdens het concert stapten de Rolling stones spontaan het podium op en speelden met de man wiens nummer ‘Rolling stone’, model stond voor de groep. Behalve de Stones, waren ook Buddy Guy, Junior Wells en Letty Dizz van de partij. Producer Bob Clearmountain legde het legendarische optreden vast, waarvan de cd + DVD ‘Live at the Checkerboard lounge Chicago 1981’ binnenkomt op #34.

Vorige week donderdag, 12 juli 2012, was het 50 jaar geleden dat de Rolling stones hun eerste optreden gaven in de Marquee club in Londen. Momenteel zijn de heren bezig met nieuwe nummers en maken zich op om in het najaar enkele optredens te geven in het kader van hun jubileum. Een optreden tijdens de Olympische Spelen in Londen zit er niet in.

De overige eersteweeks noteringen van deze week zijn:
#6 Rebecca Ferguson: Heaven
#11 Sieneke: Eindeloos [NL]
#27 NAS: Life is good
#42 Angus Stone: Broken brights
#63 Chris Robinson brotherhood: Big moon ritual
#75 Ronald Reinders en Band: Liedjes [NL]
#85 Original soundtrack: The dark knight rises, door Hans Zimmer met medewerking van Tom Holkenborg, alias Junkie XL
#95 Kimbra: Vows

De Midprice Top 50, waarin goedkopere albums staan, wordt opnieuw aangevoerd door Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’. Opnieuw, want twee weken geleden stond het album ook al op de eerste plaats. ‘The Dutch collection’ van Julio Iglesias, de #1 van vorige week zakt naar de 14e plaats.

Over naar de singlehits

Zomer of niet, het maakt niet uit voor ‘Balada’ van Gusttavo Lima, want het nummer blijft gewoon de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de zesde week. Daar veranderen Rudimental feat. John Newman met ‘Feel the love’ (op #2), ‘Call me maybe’ van Carley Rae Jepsen (op #3) en ‘Euphoria’ van Loreen (op #4), allen zittenblijvers, niets aan. Zij volgen op 34, 41 en 42%.

In vergelijking met de vorige week toen er maar 8 eersteweeks noteringen waren, zijn dat er deze week drie meer, elf stuks. Hier volgen ze:
#44 Wesley Klein: Waait, waait weg
#51 Ivan Gough & Feenixpawl feat. Georgi Kay: In my mind
#56 Fun.: Some nights
#77 Wouter Vink: Alles
#80 Chris Rene: Young home
#82 de Alpenzusjes: Naar de Costa
#85 Job Bovelander: Sinds die ene nacht
#89 Jaap Blom: In de haven van mooi Amsterdam
#91 Asaf Avidan: One day Reckoning (Wankelmut rmx)
#92 Otto knows: Million voices
#98 George Michael: White light

Het gros van de 11 eersteweeks noteringen zal binnen een paar weken (of sommige zelfs al na 1 week) verdwenen zijn. Dat neemt niet weg dat we van elke notering een stukje zullen voorbereiden, dat je na het weekend kunt lezen in de nieuwe Megaman.

zondag 15 juli 2012

Megaman bij week 28 – 14 juli 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Gusttavo Lima ons herinnert aan warme zomers, Carly Rae Jespen inhaakt bij Owl city en Tom Dice bij Elisa Tovati, Nicki Minjah haar stem uitleent aan een mammoet en Kim-Lian een #1-notering scoort. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gusttavo Lima herinnert ons aan warme zomers

Gusttavo Lima: Balada (1) *** vijfde week op #1 ***

Ken je die mop van de warme zomer van 2012? Die kwam niet! Muzikaal echter is deze al geruime tijd aan de gang met zonnige hits van Michel Teló (met ‘Ai se eu te pego!’ opnieuw gestegen naar #16), Will and the People (‘Lion in the morning sun’ op #14), Major Lazer feat. Amber Coffman (‘Get free’ op #8) en natuurlijk Gusttavo Lima (‘Balada’ op #1). Dus (voorlopig) moeten we ons maar warmen aan de muziek!

Quintino levert opnieuw anthem ‘Turn up the beach’

Quintino & Moti: Circuits (68) *** hoogste eersteweeks ***

Het is duidelijk zomer in Nederland, niet wat de temperatuur betreft, maar wel als het gaat om de hits. Nu half Nederland op vakantie is, worden er maar weinig nieuwe nummers uitgebracht, want wie hoort ze nog? Bovendien zijn de artiesten vaak zelf ook op vakantie, dus promotie bedrijven komt er ook al niet van. En dus zijn er onder die nummers die wel worden uitgebracht, geen echt grote namen te bekennen.

De hoogste van slechts acht eersteweeks noteringen, treffen we al aan op #68: ‘Circuits’ van Quintino & Moti . DJ Quintino (Quinten van den Berg) scoorde vlak voor de kerst een #1-hit met ‘Epic’, samen met Sandro Silva, waarvan meer dan 20.000 stuks zijn gedownload, goed voor platina dus. Op ‘Circuits’ krijgt hij hulp van Moti, die nog niet eerder in de Single Top 100 stond.

Moti is de dj-naam van Timo Romme, afkomstig uit Leiden. Hij had altijd maar één wens: draaien en produceren van muziek. Op zijn zestiende kon het eindelijk echt van start gaan met de aanschaf van zijn eigen set draaitafels en een stapel vinyl platen. Sinds 2007 vormt hij samen met zijn neefje Yordi Corsten het duo Groovenatics. Daarnaast timmert hij als DJ Moti aan de weg en samen met DJ Quintino scoort hij met ‘Circuits’ zijn eerste hit.

2e keer anthem

‘Circuits’ is het officiële anthem van het strandevenement ‘Turn up the beach’,dat afgelopen zaterdag werd gehouden in IJmuiden aan Zee. Vorig jaar was het thema ‘Selecta’ gemaakt door Afrojack en … Quintino, dat toen niet verder kwam dan #74. Dan doet ‘Circuits’ het op #68 al een stukje beter.

Carly Rae Jespen haakt in bij Owl city

Owl city & Carly Rae Jespen: Good time (72)

Na ‘Fireflies’ (#3 in 2009), hebben we weinig meer vernomen van Owl city. Wel scoorde Adam Young, het alter ego van Owl city, vorig jaar met ‘Utopia’ (#76), samen met Armin van Buuren, maar dan onder zijn eigen naam.
Op ‘Good time’ heeft Adam Young zijn alter ego weer uit de kast gehaald, maar doet hij niet alleen. Hij krijgt daarbij hulp van de Canadese zangeres Carly Rae Jespen, die een #2-hit scoorde met ‘Call me maybe’ (deze week teruggestegen van 5 naar #3). ‘Good time’ is de voorloper van ‘The midsummer station’, het vierde studioalbum van Owl city, dat over een maand wordt uitgebracht. In navolging van Nieuw-Zeeland, waar ‘Call me maybe’ de eerste plaats haalde, heeft ‘Good time’ daar ook die positie veroverd.

Elisa & Tom zingen tweetalig duet

Elisa Tovati & Tom Dice: Il nous faut (76)

Tom Dice (echte naam Tom Eeckhout, Eeklo, 25 november 1989), kennen we nog van ‘Me and my guitar’ (#30 in 2010). Daarmee vertegenwoordigde hij België op het Eurovisie Songfestival en sleepte een zesde plaats in de wacht. Begin dit jaar deed hij het nummer ‘Sunlight’ met DJ Antoine (#93).

‘Il nous faut’, vrij vertaald ‘Wij hebben behoefte aan (elkaar)’, dat Dice zingt met Elisa Tovati, is al ruim een jaar oud. In juli 2011 bereikte het nummer een 6e plaats in Frankrijk, en een maand later stond het zowel in Vlaanderen als Wallonië op de eerste plaats.

‘Il nous faut’ is afkomstig van ‘Le syndrome de Peter Pan’, het derde album van Elisa Tovati uit 2011. Tovati, eigenlijk Touati (Parijs, 23 maart 1976), was al vroeg geïnteresseerd in theater. Voordat ze ontdekt werd als zangeres, was ze tv-presentatrice en speelde in enkele films als ‘Navarro’ en ‘Highlander’. In 2002 bracht Elisa haar eerste album uit, ‘Ange étrange’, vier jaar later gevolgd door ‘Je ne mâche pas les mots’ en vorig jaar dus ‘Le syndrome de Peter Pan’. ‘Il nous faut’ is een nummer dat zowel in het Frans als het Engels wordt gezongen. Het nummer is medegeschreven door Dice.

Padie wist ons te melden dat het nummer ook op 'Heart for sale', het nieuwe album van Tom Dice staat, als bonustrack.

Nicki Minaj leent haar stem aan een mammoet

Nicki Minaj: Pound the alarm (86)

Met ‘Starships’ scoort Nicki Minaj een vette top 10-hit, het nummer staat nu al 20 weken genoteerd en bereikt deze week een nieuw hoogtepunt: #6. Daarnaast gaat het nummer ‘Turn me on’ wat ze maakte met David Guetta op herhaling op #68. De hoogste plaats tot deze week was #79.

Daar blijft het echter niet bij, want als je 68 omdraait, krijg je 86 en dat is de positie waarop haar volgende hit binnenkomt: ‘Pound the alarm’, inmiddels haar zevende notering. Daarnaast is ze ook nog te horen in de film ‘Ice age: continental drift’, waarin ze de stem doet van Steffie, één van de drie nieuwe mammoets die hun opwachting maken.

Danny Froger wil ‘harder’

Danny Froger: Harder (90)

Met ‘Vandaag’ (#16 in maart) liet Danny Froger horen ook andere muziek te kunnen maken dan zijn vader, wel Nederlandstalig, maar minder volks. ‘Harder’ gaat nog verder en vergelijkingen met Marco Borsato en Jeroen van der Boom zijn niet van de lucht. Dit najaar brengt Danny zijn eerste album uit en dan zal blijken wat hij nog meer in huis heeft en of Borsato en van der Boom zich echt zorgen moeten maken. Het kan Danny niet hard genoeg gaan!

Demo-duel levert derde hit op

P&E Project feat. Daniel Meijer: Sax and rhythm (92)

Het ‘538 demoduel’ heeft tot nu toe twee hitnoteringen opgeleverd: ‘Nobody’ van Falco DeJong Luneau (#21 in 2009) en ‘Save me’ van Chelc-d (#29 in 2010). Luneau was op 17 april 2009 winnaar van de eerste editie, Chelc-d werd toen tweede. ‘Save me’ werd pas een jaar later uitgebracht. Van Luneau is onlangs zijn eerste cd verschenen.
In 2010 haalde Orangetrack, het samenwerkingsverband van Wesley Glasmacher en Chris Hordijk, de finale maar verloor van Earl S. Van laatstgenoemde is niets meer vernomen, Hordijk werd dit jaar tweede bij ‘The voice of Holland’ en scoorde al menige hit.

Voor de jongste editie deed P&E Project mee aan het ‘538 demoduel’, maar kwam niet verder dan de voorronde. Op 8 juni werd het duo Julian & Maaike winnaar van de elfde editie van deze talentenjacht en krijgen daardoor met hun nummer airplay op 538 en een platencontract. Dus daar gaan we misschien nog wel meer van horen.

Voorlopig scoort P&E Project, het duo Edward Boellaard (de E in P&E) en Peter Buist (de P in P&E), op eigen kracht een hitje met ‘Sax and rhythm’, daarbij geholpen door saxofonist Daniel Meijer. Wij vermoeden dat Daniel, de Danny Meijer is die saxofoon speelde in de jaren ’60 bij Rockin' sensation boys en Fender rollers. Maar wellicht wil de echte Daniel Meijer zich nog even melden? De hoes van de single ‘Sax and rhythm’ is ontworpen door Niels Lindhout van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.

De leden van P&E, beide in de 50, zijn beide doorgewinterde muzikanten. Boellaard maakte onder andere deel uit van Doop en Hocus pocus. Buist was producer van Blackburst, een eenmansproject van Boellaard.

Kim-Lian scoort #1-notering

Kim-Lian: Dit pakt niemand ons meer af (93)

In de DVD Film Top 30 stijgt ‘Achtste-groepers huilen niet’ naar de eerste plaats. De gelijknamige film ging op 15 februari 2012 in première en binnen twee weken waren er al meer dan 100.000 bezoekers naar toe geweest, goed voor een Gouden film. Sinds kort is er ook een DVD van.

De film gaat over een meisje in groep 8 die leukemie krijgt: de stoere 11-jarige Akkie van Vliet (een rol van Hanna Obbeek). ‘Achtste-groepers huilen niet’ is een verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens uit 1999, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Akkie was een meisje dat in de klas zat toen Vriens nog onderwijzer was.

De titelsong ‘Dit pakt niemand ons meer af’, is ingezongen door Kim-Lian, die de film samen met haar vriend, Daniel Gibson, en producer van het nummer heeft gezien. Kim: “Het is zo prachtig gemaakt. Je voelt dat alle betrokkenen bij deze film er met liefde en vakmanschap aan hebben gewerkt. Ondanks de keiharde verdrietige realiteit, is het ook een verhaal van liefde, hoop en humor. Ik vind het een eer dat ik deze prachtige titelsong mag zingen en hoop dat deze film het succes behaalt wat het verdient.” Aangezien ‘Dit pakt niemand ons meer af’ ook staat op de DVD, scoort Kim-Lian dus eigenlijk ook een #1-notering. Gefeliciteerd!

Rigby geeft gesigneerde gitaar weg

Rigby: Take a chance (94)

Op vrijdag 1 juni 2012 bracht Rigby hun single ‘Take a chance’ uit, dat nu pas (zes weken later) bescheiden binnenkomt op #94. Het nummer is de opvolger van ‘One life to the next’ (#78 in april). Deze maand heeft de groep studiotijd geboekt in de Red Bull studio in Amsterdam voor de opnames van hun derde album dat wordt uitgebracht op het eigen label FAM records. Ervan uitgaande dat de opnames naar tevredenheid verlopen, is op 6 oktober in ‘Tivoli’ aan de Oudegracht in Utrecht, de albumpresentatie.
Tot en met aanstaande zondag, 22 juli, maak je kans op een gesigneerde gitaar of één van de vijf gesigneerde cd-singles van ‘Take a chance’. Daarvoor moet je een foto uploaden naar de Facebookpagina van de groep. Op maandag 23 juli worden winnaars via Twitter en Facebook bekend gemaakt. Opgeven kan via de site.