vrijdag 20 juli 2012

Hitflits: Racoon net iets sterker dan Michael Kiwanuka

De gehele week werd de voorlopige albumlijst aangevoerd door ‘Home again’ van Michael Kiwanuka, de ster van het North Sea Jazz festival van begin juli. ‘Liverpool rain’ van Racoon kroop de afgelopen week langzaam dichterbij (85-88-94-97%), om op vrijdag de genadeslag uit te delen aan ‘Home again’. Daarmee is ‘Liverpool rain’ na zes weken terug bovenaan de Album Top 100. Het verschil met ‘Home again’ is nog geen 5%.

Op 9 juni steeg ‘Liverpool rain’ verrassend naar de eerste plaats. Het album had daar 57 weken voor nodig gehad, waarmee het op twee na traagste album is dat ooit de eerste plaats bereikte. Acda en de Munnik, met het gelijknamige album, hadden daar 63 weken voor nodig, ‘Come on over’ van Shania Twain zelfs 80 weken (beide incl. de kerstweek).

Michael Kiwanuka is één van de 14 noteringen van acts die opgetreden hebben op het North Sea Jazz festival; vorige week waren het nog 28! Acht van de tien NSJ-acts die vorige week een eersteweeks notering kregen, zijn al weer verdwenen.

Alvorens we overgaan naar de eersteweeks noteringen, even aandacht voor een opmerkelijke stijger: ‘Graceland – 25th anniversary album’ van Paul Simon, dat in de zevende week van 83 naar #4 stijgt. Deze stijging is mede te danken aan de special ‘Under African skies’ die afgelopen dinsdag werd uitgezonden, maar zeker ook aan de twee spraakmakende optredens die de 70-jarige Simon de afgelopen week gaf in het Ziggo Dome in Amsterdam. Hij trad daar op met Ladysmith Black Mambazo, waarmee hij in 1986 ‘Graceland’ opnam. Van het album zijn wereldwijd meer dan 14 miljoen stuks verkocht. Het oorspronkelijke album stond destijds elf weken bovenaan de Elpee Top 75.

Ook zij nog even vermeld dat ‘De Sint Willebrord sessies vol. 1’ van Sporthuis Hubert, dankzij de uitzending van ‘The making of’, afgelopen zondagnacht (!), terugstijgen van 63 naar #29.

Op 22 november 1981 gaf Muddy Waters een concert in the Checkerboard lounge in Chicago. Tijdens het concert stapten de Rolling stones spontaan het podium op en speelden met de man wiens nummer ‘Rolling stone’, model stond voor de groep. Behalve de Stones, waren ook Buddy Guy, Junior Wells en Letty Dizz van de partij. Producer Bob Clearmountain legde het legendarische optreden vast, waarvan de cd + DVD ‘Live at the Checkerboard lounge Chicago 1981’ binnenkomt op #34.

Vorige week donderdag, 12 juli 2012, was het 50 jaar geleden dat de Rolling stones hun eerste optreden gaven in de Marquee club in Londen. Momenteel zijn de heren bezig met nieuwe nummers en maken zich op om in het najaar enkele optredens te geven in het kader van hun jubileum. Een optreden tijdens de Olympische Spelen in Londen zit er niet in.

De overige eersteweeks noteringen van deze week zijn:
#6 Rebecca Ferguson: Heaven
#11 Sieneke: Eindeloos [NL]
#27 NAS: Life is good
#42 Angus Stone: Broken brights
#63 Chris Robinson brotherhood: Big moon ritual
#75 Ronald Reinders en Band: Liedjes [NL]
#85 Original soundtrack: The dark knight rises, door Hans Zimmer met medewerking van Tom Holkenborg, alias Junkie XL
#95 Kimbra: Vows

De Midprice Top 50, waarin goedkopere albums staan, wordt opnieuw aangevoerd door Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’. Opnieuw, want twee weken geleden stond het album ook al op de eerste plaats. ‘The Dutch collection’ van Julio Iglesias, de #1 van vorige week zakt naar de 14e plaats.

Over naar de singlehits

Zomer of niet, het maakt niet uit voor ‘Balada’ van Gusttavo Lima, want het nummer blijft gewoon de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de zesde week. Daar veranderen Rudimental feat. John Newman met ‘Feel the love’ (op #2), ‘Call me maybe’ van Carley Rae Jepsen (op #3) en ‘Euphoria’ van Loreen (op #4), allen zittenblijvers, niets aan. Zij volgen op 34, 41 en 42%.

In vergelijking met de vorige week toen er maar 8 eersteweeks noteringen waren, zijn dat er deze week drie meer, elf stuks. Hier volgen ze:
#44 Wesley Klein: Waait, waait weg
#51 Ivan Gough & Feenixpawl feat. Georgi Kay: In my mind
#56 Fun.: Some nights
#77 Wouter Vink: Alles
#80 Chris Rene: Young home
#82 de Alpenzusjes: Naar de Costa
#85 Job Bovelander: Sinds die ene nacht
#89 Jaap Blom: In de haven van mooi Amsterdam
#91 Asaf Avidan: One day Reckoning (Wankelmut rmx)
#92 Otto knows: Million voices
#98 George Michael: White light

Het gros van de 11 eersteweeks noteringen zal binnen een paar weken (of sommige zelfs al na 1 week) verdwenen zijn. Dat neemt niet weg dat we van elke notering een stukje zullen voorbereiden, dat je na het weekend kunt lezen in de nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten