vrijdag 24 maart 2017

Hitlits: Dubbelslag voor Boef; drie acts nemen bijna halve singlelijst voor hun rekening

Al na één dag had Boef met zijn album Slaaptekort (4,2 miljoen) het streamrecord van ÷ (Divide) (2 miljoen) dat Ed Sheeran twee weken geleden vestigde, verbroken. Met 4,6 miljoen (3 miljoen voor Ed Sheeran), verbrak Boef ook nog eens het dagrecord van meest gestreamde artiest.

De afgelopen week kon dan ook niemand om Boef heen. En uiteindelijk zijn de tracks van zijn album bijna 23 miljoen keer gestreamd! Al die streams én downloads betalen zich uit, want in zowel de album als singlelijst staat Boef bovenaan. Daarnaast krijgen ook nog eens alle overige tracks van het album een notering, waarover straks meer.
Formeel is Slaaptekort het debuutalbum van Boef. Ruim een jaar geleden, Eind februari 2016 kwam Gewoon Boef binnen op de vierde plaats van de Album Top 100, dat gepresenteerd werd als een EP. Het verschil tussen beide zit ‘m in het aantal tracks: zestien tegenover zeven.

ALBUM TOP 5

1. EW  Boef: Slaaptekort
2. (1)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) , op ruim 51%
3. EW  Drake: More Life
4. EW  Depeche Mode: Spirit
5. (12) Rag ‘n’Bone Man: Human

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums blijft + van Ed Sheeran de bovenste beste.

Over naar het restant eerste weeks noteringen in de Album Top 100:
#7 Zara Larsson: So Good
#11 My Baby: Prehistoric Rhythm
#27 Spoon: Hot Thoughts
#30 Lucas Hamming: Luck Is For Suckers
#32 Rick Ross: Rather You than Me
#38 Bart Kaëll: In ‘t Nieuw

#40 Milky Chance: Blossom
#43 Real Estate: In Mind
#67 Obituary: Obuituary
#72 Vera Lynn: 100, de oudste nog levende artiest, afgelopen maandag werd ze 100!
#73 Tedeschi Trucks Band: Live From The Fox Oakland
#98 the Mon Amour Band: 50 Jaar Palingsound

SINGLES

Nog maar twee weken geleden scoorde Ed Sheeran een dubbelslag: een eerste plek in zowel album als singlelijst. Deze week lukt dat rapper Boef met zijn album Slaaptekort en de track ‘Habiba’. Daarnaast krijgen vijftien andere tracks een notering in de Single Top 100, waarmee zijn volledige album in de lijst staat. Boef is daarmee de achtste act die dat presteert.

SINGLE TOP 5

1. EW  Boef: Habiba
2. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You, op bijna 23%
3. (33) Boef & Soufiane Eddyani: Salam
4. EW  Boef & Sevn Alias: Slapend Rijk
5. EW  Boef & Ali B: Ik Ga Weg

Gaan we direct door met de andere nummers van/met Boef:
#6 Wejoow, met Lil’ Kleine
#8 (2) Tempo, met Jairzinho feat. Sevn Alias & BKO
#9 Kangoeroe
#10 Werken

#11 Speciaal, met Ronnie Flex
#12 Beckham
#13 Fetty Wap, met Para Mocro
#14 Cacaïne
#17 (46) Range Sessie

#22 Zeg Mij
#23 Asian
#24 Kopzorgen
#25 Slecht Blijft

Met uitzondering van ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran (op #2) en ‘It Ain’t Me’ van Kygo & Selena Gomez (op #7), bestaat de volledige top 10 uit tracks waaraan Boef meewerkte. Daarmee verpletterd Boef het record dat Sheeran twee weken geleden neerzette: vijf tracks bij de bovenste tien. Het is nu wachten op een artiest die de volledige top 10 voor zijn rekening neemt!

Daar blijft het niet bij, want ook Drake kwam deze week met een album, More Life, waarvan hij zelf zegt dat het een playlist is. What’s in a name. Niet minder dan 13 van de 22 tracks van het album krijgen deze week een notering en ‘Fake Love’ gaat op #73 op herhaling:
#30 Passionfruit
#47 Blem
#53 Madiba Riddim
#58 Get It Together, feat. Black Coffee & Jorja Smith, komende week Megahit op 3FM
#59 Free Smoke
#64 Portland, feat. Quavo & Travis Scott
#77 No Long Talk, feat. Griggs
#83 Gyalchester
#84 Jorja Interlude
#88 4422, feat. Sampha
#93 Teenage Forever
#97 Sacrifices, feat. 2 Chainz & Young Thug
#100 Skepta Interlude

3-manschap pakt bijna halve top 100

De 14 tracks van Drake opgeteld bij die van Boef (17) en Ed Sheeran (15) maken 46 nummers. Drie acts nemen dus bijna de helft van de Single Top 100 voor hun rekening!. Een aantal dat nog niet eerder is voorgekomen. De rest, 54 stuks, wordt verdeeld over Frenna en the Chainsmokers (elk 3 noteringen), Clean bandit (2 stuks) en nog slechts 46 eenlingen of samenwerkingsverbanden. Hierdoor vallen vele nummers buiten de boot. Tijd dus om de regels voor de hitparade bij te stellen!

Onder die eenlingen zit toch nog een eerste weeks notering en dat is op #68, ‘Symphony’ van Clean Bandit feat. Zara Larsson.

Oef. Hier moeten we even van bijkomen. Daarna gooien we ons op de Albumflitsen én een nieuwe Megaman, later dit weekend.

maandag 20 maart 2017

Megaman bij week 11 – 18 maart 2017

Megaman bij week 11 – 18 maart 2017

Shape Of You’ voor de tiende week aan kop

En verder in deze Megaman:
-          Boef bedankt zijn moeder met een liedje
-          Mula B x 3Robi x LouiVos willen geld zien
-          Jason Derulo gelooft niet in bedachte combinaties
-          F1rstman gaat terug naar zijn roots
-          wordt ‘I Love You’ de doorbraak voor Kid Ink?
-          Lijpe & D-Double schrijven soundtrack voor computerspel
-          O’G3NE al na één week verdwenen

Voor alle nieuwe noteringen in de Album Top 100 kun je terecht bij de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 19 maart 2017

‘Shape Of You’ voor de tiende week aan kop

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** tiende week op #1 ***

Wie had dat kunnen bevroeden, tien weken geleden, dat tien weken later ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran nog steeds het populairste nummer zou zijn. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd! En als de Nederlandse hiphoppers zich nog een paar weken rustig houden, dan kan het nummer zo maar het ultieme record, vijftien weken voor ‘Que Si, Que No’ van Jody Bernal in 2000, evenaren of misschien wel overtreffen. Iets dat ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla vorig jaar net niet lukte.

In deze tijd waarin streams bepalend zijn voor een hoge en lange notering, is het niet meer zo makkelijk om lang bovenaan te staan. Maar Shape Of You’ van Ed Sheeran is het gelukt. Niet meer dan vijftien andere nummers bereikten die mijlpaal ook, waaronder vijf Nederlandse acts en eentje zelfs met twee nummers:

2000: Jody Bernal: Que Si, Que No (15x)
1994: Marco Borsato: Dromen Zijn Bedrog (13x)
2007: André Hazes & Gerard Joling: Blijf Bij Mij (Dit Zijn De Allermooiste Uren) (12x)
2006: Marco Borsato: Rood (11x)
2009: Lisa: Halleluja (10x)

Boef bedankt zijn moeder met een liedje

#33 Boef & Soufiane Eddyani: Salam
      *** hoogste eerste weeks ***

Vrijdag verscheen Slaaptekort, het debuutalbum van Sofiane Boussaadia, alias Boef, dat komende vrijdag zeer hoog zal eindigen in de Album Top 100. Het zou er wel eens om kunnen spannen of Ed Sheeran met ÷ (Divide) nog op de eerste plaats staat. In streams loopt Sheeran nog ruim 5 miljoen voor, maar Boef zit niet stil. Hij wil dat heel Nederland van hem gaat houden.
Als voorloper van het album Slaaptekort van Boef (links op de foto) verscheen vorige week het nummer ‘Salam’ feat.  Soufiane Eddyani, dat deze week de hoogste eerste weeks is op de 33e plaats. Daarin bezingt de Belgische rapper dat hij (= Boef) veel aan zijn moeder heeft te danken, die hem grotendeels heeft opgevoed, omdat zijn vader in de gevangenis zat. ‘Salam’ betekent groet.

Mula B x 3Robi x LouiVos willen geld zien

#64 Mula B x 3Robi x LouiVos: Donnie Bankoe Barkie

Op de tweede plaats van de Album Top 200 komt het album W.W.Nation binnen van Wilde Westen. Wilde Westen is een label, waarop een nieuwe lichting rappers en hiphoppers hun nummers uitbrengt, zoals Mula B, 3Robi en LouiVos. Op het album nemen ze naast ‘Domme Jongens’ ook ‘Donnie Bankoe Barkie’ voor hun rekening. Daarnaast werken ze op het album  in diverse combinaties met anderen samen.

doekoee

Een barkie is 100 EURO, straattaal in Amsterdam, dat vooral onder de Surinaamse jeugd leeft. Na de Jeugd van Tegenwoordig met ‘Een Barkie’ (#53 in 2013) zijn Mula B x 3Robi x LouiVos de tweede act die er een hit mee scoren. Maar als we ‘Donnie Bankoe Barkie’ ontleden, blijkt dat de heren nog meer geld willen:
Donnie = 10 EURO
Bankie = 50 EURO
Barkie = 100 EURO
Opgeteld 160 EURO. Zeg dat dan!

Jason Derulo gelooft niet in bedachte combinaties

#67 Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

Je vraagt je soms af hoe artiesten er (soms) inslagen bepaalde samenwerkingen tot stand te brengen. Over ‘Swalla’ van Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign, zegt Derulo het volgende: "I never believe in forcing a collaboration. You know, I’m a fan of both of theirs and I thought that they fit the track perfectly. It’s one of those ones that’ll get you up and doing your thing. I feel like it’s gonna stick out on the radio. There’s nothing that sounds like it.”

Samengevat: Jason Derulo moet het niet hebben van bedachte combinaties. Artiesten moeten alleen met elkaar samenwerken als ze elkaar respecteren en er een match is. We zullen zien of deze samenwerking tussen de drie ook door luisteraars en streamers wordt gewaardeerd.

F1rstman gaat terug naar zijn roots

#68 F1rstman: Één Ding

"Tijdens dit project was het mijn bedoeling om iedereen kennis te laten maken met mijn roots, mijn krachtige melodieën en flows in combinatie met een geheel eigenzinnige video. Ik hoop hiermee iedereen mijn diversiteit te laten zien en een brug te bouwen richting de internationale scène", aldus F1rstman over ‘Één Ding’, zijn zesde notering.

Pakistaanse roots

F1rstman, echte naam Hassan Syed, is afkomstig uit Pakistan, waar hij is geboren op
30 juli 1992. Daar liggen zijn roots. Op zijn derde kwam hij naar Nederland. De multiculturele samenleving waarin hij opgroeide, met veel Caribische Surinaamse Marokkaanse & Turkse invloeden, wakkerden zijn interesse in muziek aan.

van musical naar urban

Sinds zijn zesde heeft geen enkel percussie instrument meer geheimen voor hem. Rond zijn elfde deed hij mee in musicals, onder andere The Lion King. Kort daarna raakte hij geïnteresseerd in urban muziek en begon hij met beatboxen. Vorig jaar scoorde F1rstman een #7-hit met ‘Overal’ feat. DJ Yous-F & Boef.

wordt ‘I Love You’ de doorbraak voor Kid Ink?

#75 Axwell Λ Ingrosso feat. Kid Ink: I Love You

Na het succesvolle ‘Sun Is Shining’ (#8 in 2015), is het lang stil gebleven rond Axel Hedfors (Axwell) en Sebastian Ingrosso (Ingrosso). Voor hun nieuwste nummer, ‘I Love You’, vroegen ze de Amerikaanse hiphopper Kid Ink, werkelijke naam Brian Todd Collins. Ink kwam met zijn drie vorige hits niet hoger dan de 25e plaats (‘Worth It’ met Fifth Harmony in 2015), dus wellicht dat dit zijn doorbraak wordt.

Lijpe & D-Double schrijven soundtrack voor computerspel

#87 Lijpe & D-Double: Geen Tijd

Drie keer eerder kruisten de hitdegens tussen Lijpe en D-Double elkaar. Geen van die nummer kwam boven de 50 uit. Of dat wel gaat lukken met ‘Geen Tijd’? De tijd zal het leren.
De Tijd’ maakten de twee in opdracht van platenlabel Top Notch en Ubisoft, ontwikkelaar van computerspelen. Het nummer is de soundtrack van het spel ‘Tom Clancy’s Ghost Recon® Wildlands’ uit de Ghost Recon-serie. Beide hiphoppers waren niet alleen trots te zijn gevraagd voor de soundtrack, maar voelden zich ook geïnspireerd om het te schrijven.

O’G3NE al na één week verdwenen

O’G3NE: Lights & Shadows          *** bubling under ***

In 2015 maakte ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis in de tweede week een duikeling van de 7e naar de 62e plaats en verdween om later nog een paar weken terug te komen. Trijntje vertegenwoordigde Nederland dat jaar op het Eurovisie Songfestival.

‘Lights & Shadows’ van O’G3NE, vorige week binnen op de 53e plaats, komen we deze week helemaal niet meer tegen in de Single Top 100. Het nummer zakt naar de 131e plaats. Wij kunnen ons niet heugen dat een Nederlandse deelnemer al na één week uit de hitparade verdween.

‘Lights & Shadows’ komt zeker terug in de Single Top 100, maar dat zal pas tegen mei zijn, want dan loopt de Eurovisiekoorts weer op. Immers dan treedt O’G3NE in Kiev aan tijdens de tweede halve finale. Nu maar hopen dat het nummer dan in Europa meer steun krijgt dan in tot nu toe in eigen land.

Albumflitsen bij week 11 - 18 maart 2017

Voor de tweede week voert ÷ (Divide) van Ed Sheeran de Album Top 100 aan. Zelfs W.W.Nation van Wilde Westen, binnen op de tweede plaats kon daar niets aan veranderen (zie de Hitflits). Maar er gebeurde meer in de albumlijst en daarvoor ben je hier aan het geode adres. Want in deze Albumflits hebben we alle andere nieuwe noteringen op een rijtje gezet.

#18 Zack Ink: Glitchfather
In november 2016 maakten we voor het eerst kennis met MC Zack Ink uit de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Ink, werkelijke naam Boeroeway, had een bijdrage aan het nummer ‘Drugs’ van Boef (#91) en scoorde met zijn eigen album 700Stories (#47).
De naam Ink komt van zijn voorliefde voor tatoeages, die ontstond nadat de ex van zijn  nicht een tattoo bij hem had gezet. Door hem is Zack ook gaan tattooëren en inmiddels staat zijn hele lichaam er vol mee, onder andere met de naam van zijn vrouw en zijn eerste dochter Kayleigh.

Zijn tweede album heet Glitchfather. Zack: “Een glitch is een fout in het systeem. Als je glitcht, dan maak je iets mogelijk wat onmogelijk is. Stel dat ik zou tekenen bij Top-Notch. Ik kom van de bodem en ik zou tekenen bij het grootste label van Nederland. Dat is een glitch.” Glitchfather is dan ook uitgebracht op het gelijknamige label.

#22 Laura Marling: Semper Femina
Semper Femina is het vijfde album van de 27-jarige Britse folkzangeres Laura Marling. In eerste instantie schreef ze het album vanuit het oogpunt van een man die schrijft over een vrouw. Later realiseerde ze zich dat ze het schreef vanuit haar eigen oogpunt. Dat is volgens Marling, omdat veel nummers een seksuele spanning hebben en dat wilde ze in eerste instantie verantwoorden.


#26 Shins: Heartworms
In de aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012, werd bij een spotje het nummer ‘Slang’ van the Shins gebruikt. Het nummer was afkomstig van het album Oh, Inverted World  uit 2001, dat bij ons geen notering kreeg. De opvolger, Chutes Too Narrow, redde het wel (#82 in 2004), waarmee het pad werd geëffend voor latere albums. Heartworms is het vijfde album van de Amerikaanse rockband, opvolger van Port of Morrow (#20 in 2012).

#38 Bottles of Love: Hush
Na drie jaar presenteert Willem Jonker uit Dordrecht onder de naam Bottles of Love het  album Hush. Jonker (32) zat in de poppunkband The Hot Stewards, waar hij zich Williams Steward noemde. Voor het opnemen van Hush strikte Jonker de muzikanten Robin van Loenen (zanger/guitarist Destine), Bas van Wageningen (gitarist Di-rect) en André Kemp (speelde met Waylon, Kraak & Smaak en Kane).

punk met een randje

Zelf noemt Jonker de muziek van Bottles of Love, ‘Hyperpop’. Springerige, catchy feelgood pop, rock, big-band en eighties met een punky randje. Een mix van bands als Alphabeat, Call It Off, the Killers, Fall Out Boy en Queen.

#44 Original Soundtrack: Beauty and the Beast (2017)
Als er een 2017-versie is van Beauty and the Beast, dan moet er ook een oudere versie van zijn. In 1991 verscheen de soundtrack bij de gelijknamige animatiefilm, dat Céline Dion and Peabo Bryson een top 20-hit opleverde met ‘Beauty And The Beast’. De Engelse soundtrack kreeg pas in 2005 een notering (#25), nadat de Nederlandse musical in première was gegaan.

Het succes van Beauty and the Beast anno 2017, komt door de gelijknamige film met hoofdrollen voor Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline en Josh Gad. Allen zingen één of meerdere nummers op de soundtrack, waaraan ook Ariana Grande, John Legend en opnieuw Céline Dion meewerkten. De muziek werd gecomponeerd door Alan Menken, de teksten geschreven door Howard Ashman en Tim Rice.

#53 Fink: Fink’s Sunday Night Blues Club, Vol. 1
Na the Rolling Stones, is er opnieuw een Britse act die een ode brengt aan the blues. Deden de Stones dat met het coveralbum Blue & Lonesome (deze week op #36), Fink, artiestenaam van Fin Greenall, doet dat met zelfgeschreven bluesnummers. De acht tracks op het album Fink’s Sunday Night Blues Club, Vol. 1 zijn live ingespeeld met slechts één vintage microfoon en één vintage gitaarversterker. Later dit jaar brengt Fink nog een album uit. Op 30 april speelt hij in de North Sea Jazz Clubb in Amsterdam.

#61 John West: Live In Concert
In 2016 vierde Hagenaar John West zijn tienjarig artiestenjubileum met het dubbelalbum 10 Jaar John West Terugblik, met oud en nieuw material, dat tot #51 kwam. Op 24 november vierde West (28) zijn jubileum met zijn fans in het theater van Breda, met optredens van onder andere Lange Frans, Wolter Kroes en Mike Peterson. De registratie daarvan is uitgebracht op een dubbel-cd + DVD, dat binnenkomt op #61. Dat feest was zo’n vier maanden geleden, dus West zal al weer druk zijn met een nieuw album.


#75 Khalid: American Teen
Nog maar 19 jaar jong is Khalid Robinson uit El Paso, Texas. Niet vreemd dus dat zijn debuutalbum de titel American Teen meekreeg, letterlijk ‘Amerikaanse teenager’. Khalid heeft al heel wat van de wereld gezien, omdat zijn moeder lid was van het Amerikaanse legerkoor dat in diverse legerplaatsen optrad. Het is dan ook zijn moeder die hem het meest heeft geïnspireerd. Op 27 en 28 mei geeft Khalid een concert in zijn eigen El Paso.

#99 Valerie June: The Order Of Time
Na Pushin’ Against A Stone (#34 in 2013) nam de Amerikaanse zangeres Valerie June Hockett, afkomstig uit Memphis, Tenessee, de tijd voor het vervolg, The Order Of Time. Voor alsnog scoort dat album minder goed, want het komt nog maar net binnen op de 99e plaats.