zondag 19 maart 2017

Albumflitsen bij week 11 - 18 maart 2017

Voor de tweede week voert ÷ (Divide) van Ed Sheeran de Album Top 100 aan. Zelfs W.W.Nation van Wilde Westen, binnen op de tweede plaats kon daar niets aan veranderen (zie de Hitflits). Maar er gebeurde meer in de albumlijst en daarvoor ben je hier aan het geode adres. Want in deze Albumflits hebben we alle andere nieuwe noteringen op een rijtje gezet.

#18 Zack Ink: Glitchfather
In november 2016 maakten we voor het eerst kennis met MC Zack Ink uit de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Ink, werkelijke naam Boeroeway, had een bijdrage aan het nummer ‘Drugs’ van Boef (#91) en scoorde met zijn eigen album 700Stories (#47).
De naam Ink komt van zijn voorliefde voor tatoeages, die ontstond nadat de ex van zijn  nicht een tattoo bij hem had gezet. Door hem is Zack ook gaan tattooëren en inmiddels staat zijn hele lichaam er vol mee, onder andere met de naam van zijn vrouw en zijn eerste dochter Kayleigh.

Zijn tweede album heet Glitchfather. Zack: “Een glitch is een fout in het systeem. Als je glitcht, dan maak je iets mogelijk wat onmogelijk is. Stel dat ik zou tekenen bij Top-Notch. Ik kom van de bodem en ik zou tekenen bij het grootste label van Nederland. Dat is een glitch.” Glitchfather is dan ook uitgebracht op het gelijknamige label.

#22 Laura Marling: Semper Femina
Semper Femina is het vijfde album van de 27-jarige Britse folkzangeres Laura Marling. In eerste instantie schreef ze het album vanuit het oogpunt van een man die schrijft over een vrouw. Later realiseerde ze zich dat ze het schreef vanuit haar eigen oogpunt. Dat is volgens Marling, omdat veel nummers een seksuele spanning hebben en dat wilde ze in eerste instantie verantwoorden.


#26 Shins: Heartworms
In de aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012, werd bij een spotje het nummer ‘Slang’ van the Shins gebruikt. Het nummer was afkomstig van het album Oh, Inverted World  uit 2001, dat bij ons geen notering kreeg. De opvolger, Chutes Too Narrow, redde het wel (#82 in 2004), waarmee het pad werd geëffend voor latere albums. Heartworms is het vijfde album van de Amerikaanse rockband, opvolger van Port of Morrow (#20 in 2012).

#38 Bottles of Love: Hush
Na drie jaar presenteert Willem Jonker uit Dordrecht onder de naam Bottles of Love het  album Hush. Jonker (32) zat in de poppunkband The Hot Stewards, waar hij zich Williams Steward noemde. Voor het opnemen van Hush strikte Jonker de muzikanten Robin van Loenen (zanger/guitarist Destine), Bas van Wageningen (gitarist Di-rect) en André Kemp (speelde met Waylon, Kraak & Smaak en Kane).

punk met een randje

Zelf noemt Jonker de muziek van Bottles of Love, ‘Hyperpop’. Springerige, catchy feelgood pop, rock, big-band en eighties met een punky randje. Een mix van bands als Alphabeat, Call It Off, the Killers, Fall Out Boy en Queen.

#44 Original Soundtrack: Beauty and the Beast (2017)
Als er een 2017-versie is van Beauty and the Beast, dan moet er ook een oudere versie van zijn. In 1991 verscheen de soundtrack bij de gelijknamige animatiefilm, dat Céline Dion and Peabo Bryson een top 20-hit opleverde met ‘Beauty And The Beast’. De Engelse soundtrack kreeg pas in 2005 een notering (#25), nadat de Nederlandse musical in première was gegaan.

Het succes van Beauty and the Beast anno 2017, komt door de gelijknamige film met hoofdrollen voor Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline en Josh Gad. Allen zingen één of meerdere nummers op de soundtrack, waaraan ook Ariana Grande, John Legend en opnieuw Céline Dion meewerkten. De muziek werd gecomponeerd door Alan Menken, de teksten geschreven door Howard Ashman en Tim Rice.

#53 Fink: Fink’s Sunday Night Blues Club, Vol. 1
Na the Rolling Stones, is er opnieuw een Britse act die een ode brengt aan the blues. Deden de Stones dat met het coveralbum Blue & Lonesome (deze week op #36), Fink, artiestenaam van Fin Greenall, doet dat met zelfgeschreven bluesnummers. De acht tracks op het album Fink’s Sunday Night Blues Club, Vol. 1 zijn live ingespeeld met slechts één vintage microfoon en één vintage gitaarversterker. Later dit jaar brengt Fink nog een album uit. Op 30 april speelt hij in de North Sea Jazz Clubb in Amsterdam.

#61 John West: Live In Concert
In 2016 vierde Hagenaar John West zijn tienjarig artiestenjubileum met het dubbelalbum 10 Jaar John West Terugblik, met oud en nieuw material, dat tot #51 kwam. Op 24 november vierde West (28) zijn jubileum met zijn fans in het theater van Breda, met optredens van onder andere Lange Frans, Wolter Kroes en Mike Peterson. De registratie daarvan is uitgebracht op een dubbel-cd + DVD, dat binnenkomt op #61. Dat feest was zo’n vier maanden geleden, dus West zal al weer druk zijn met een nieuw album.


#75 Khalid: American Teen
Nog maar 19 jaar jong is Khalid Robinson uit El Paso, Texas. Niet vreemd dus dat zijn debuutalbum de titel American Teen meekreeg, letterlijk ‘Amerikaanse teenager’. Khalid heeft al heel wat van de wereld gezien, omdat zijn moeder lid was van het Amerikaanse legerkoor dat in diverse legerplaatsen optrad. Het is dan ook zijn moeder die hem het meest heeft geïnspireerd. Op 27 en 28 mei geeft Khalid een concert in zijn eigen El Paso.

#99 Valerie June: The Order Of Time
Na Pushin’ Against A Stone (#34 in 2013) nam de Amerikaanse zangeres Valerie June Hockett, afkomstig uit Memphis, Tenessee, de tijd voor het vervolg, The Order Of Time. Voor alsnog scoort dat album minder goed, want het komt nog maar net binnen op de 99e plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten