zaterdag 3 september 2011

Megaman bij week 36 – 3 september 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Thomas de koppositie behouden, Guido & Ferry hun GTST-hit door de mixer halen, Alexis Jordan op drie fronten gloreert en Tim Knol wordt opgesloten met drie vrouwen. Dat en meer over de twaalf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Nick en Thomas behouden de leiding

Nick & Thomas: Sterker nu dan ooit (1) *** tweede week op #1 ***
Keizer & de Munnik: Kijk me na (2)

Ja, dat spelen ze handig! Vorige week vlogen de downloads van Nick & Thomas én van Keizer & De Munnik de deur uit, deze week is het de fysieke single die de heren aan een tweede week bovenaan de Single Top 100 helpt. Vorige week was het natuurlijk een prachtige stunt: twee gerenommeerde duo’s (Nick & Simon en Acda & de Munnik) gaan vreemd, met elkaar. Deze week gaan de mannen nog een stapje verder: ze gaan alle vier solo!

Vorige week vrijdag lag de cd-single van zowel ‘Sterker nu dan ooit’ als ‘Kijk me na’ in de winkel en de webshop. Op de singles zijn uiteraard het gelegenheidsduetten te vinden die de duo’s als kruisbestuiving met elkaar hebben opgenomen. Nieuw voor de fans is dat beide nummers ook als soloversie, door allebei de zangers, op de cd-singles staan.

Zo staat op de singleversie van ‘Sterker nu dan ooit’ de soloversie van Nick (zonder Thomas) én van Thomas (zonder Nick). Op de cd-single van ‘Kijk me na’ vind je de soloversies van Keizer (zonder De Munnik) en De Munnik (zonder Keizer). Kortom: vier nieuwe redenen voor de fans om naar de winkel te rennen en hun idolen een tweede week op #1 te bezorgen.

De onderlinge verschillen liggen deze week wat verder uit elkaar dan de week ervoor. Was het verschil vorige week nog minder dan 2%, deze week liggen de verkopen van beide singles zo’n 6% uit elkaar, nog altijd in het voordeel van Nick Schilder en Thomas Acda. De verschillen met de concurrentie zijn echter flink kleiner geworden. ‘Danza kuduro’ van Lucenzo en consorten staat net als vorige week op #3, maar zijn achterstand is deze week met ruim de helft geslonken: stond hij vorige week nog 27% achter op de koppositie, deze week is dat nog maar 12%. Ook de daaropvolgende platen zijn duidelijk dichterbij gekomen.

Inmiddels lijken de verkooptrucjes van beide duo’s uitgeput. We zijn dus benieuwd of de mannen er nog een derde week op #1 aan vast kunnen knopen. En zo nee, wie neemt dan de leiding over? Wellicht komt ‘Danza kuduro’ terug op #1, of zou de Australische Belg Gotye alsnog gaan toeslaan? Over zeven dagen komen we er achter…

Guido & Ferry vinden zichzelf opnieuw uit

Guido & Ferry: Jij (33)

Een nieuw record in de hitparade-geschiedenis! Nog nooit veranderde een artiest zo snel van naam als deze beide heren! Vijf weken geleden scoorden de GTST-personages Sjoerd en Lucas nog met hun kameraden Rikki en Edwin een hit met het nummer ‘Jij’. Nu al is er een nieuwe versie van het nummer, maar dan onder de echte namen Guido en Ferry. De Megaman ziet het duizelen: wie is wie?

In juli was het nog een publiciteitsstuntje van de soapserie; ‘Jij’ was te horen in de laatste aflevering van de serie voor de zomerstop, en werd gezongen tijdens de bruiloft van GTST-personages Nina en Noud. Inmiddels staat de serie al weer op het punt van beginnen: de 22e jaargang begint komende maandag, 5 september. Met de single ‘Jij’ was het al snel afgelopen; na een binnenkomst op #19 verliet het plaatje via de posities 33 en 98 op 30 juli al na drie weken de hitlijst. Nu, vijf weken later, geven twee heren van het oorspronkelijke kwartet de single een tweede leven. Lucas en Sjoerd gebruiken inmiddels hun echte namen, Ferry Doedens en Guido Spek. Van de rustige ballade ‘Jij’ hebben ze nu een swingende up tempo-versie opgenomen. Die zongen ze al live tijdens het evenement ‘GTST live’. Direct daarna was hun nieuwe versie al te downloaden. En zowaar: deze week is het zelfs de hoogste binnenkomer in de Single Top 100, zij het slechts op een bescheiden 33e plaats.

Alexis Jordan gloreert op drie fronten

Alexis Jordan: Hush hush (50)

’Hush hush’, even stil, want we willen wat vertellen over Alexis Jordan. Al sinds begin dit jaar is ‘Happiness’ een doorslaand succes, maar de laatste maand vliegen haar nieuwe singles om des Megaman’s oren. In de zomer werd ‘Good girl’ uitgebracht als opvolger van ‘Happiness’, maar dat werd geen succes. De single kwam nooit hoger dan #53 en verdween vorige maand geruisloos van het toneel. Met de pogingen die daarna kwamen, is het echter wel goed raak. Zó goed zelfs, dat Alexis Jordan deze week op drie fronten wat te vieren heeft.

Laten we beginnen met haar gloednieuwe single: ‘Hush hush’ komt deze week exact op de helft van de Single Top 100 binnen. Alexis is er blij mee. “Het nummer gaat over een situatie waarin je gekwetst bent, of iemand heeft je belazerd, en dan zeg je gewoon: ‘Hou je kop! Ik wil er niks meer over horen, ik ga door met m’n leven!’ Wat ik dus gaaf vind aan dit nummer is dat het gewoon zegt waar het op staat voor iemand die ooit in zo’n situatie verzeild is geraakt.”

Dan puntje twee: haar single samen met Sean Paul, ‘Got 2 luv u’. Beetje jammer dat geen enkele componist nog een titel in normale Engelse woorden weet te noteren, maar toch: het nummer entert in de vierde week de top 10. Na een binnenkomst op #73 drie weken geleden belandt ‘Got 2 luv u’ via een 39e en een 12e plek deze week op nummer 9. Bij deze dus de tweede top 10-hit voor Alexis, na ‘Happiness’.

En dat ‘Happiness’ is het derde feestje voor Alexis Jordan deze week. Dat nummer viert namelijk een jubileum en staat nu voor de dertigste week genoteerd. En dat wordt gevierd met een plekje winst: ‘Happiness’ klimt van 24 naar #23 en doet het nog altijd beregoed in de Single Top 100. Drie keer Alexis Jordan bij de bovenste vijftig dus, en dat komt niet vaak voor!

Tim Knol scoort hit via nieuw TROS-programma ‘Kamer 9’

Tim Knol en Big, black & beautiful: Stay with me (63)

Hulde aan de TROS! De Megaman had nooit gedacht dat hij dit nog eens zou schrijven, maar de TROS maakt de beste muziekprogramma’s op de Nederlandse tv. In de jaren ’70 en ’80 waren het vooral de Nederlandstalige meezingers in ‘Op losse groeven’ en ‘Op volle toeren’ die de TROS op tv muzikaal in de picture zetten. Daarna was het de beurt aan TopPop-klonen als de ‘TROS Top 50’ en ‘TROS Popformule’, maar nu is de TROS een ware trendsetter met een serie als ‘Ali B op volle toeren’ (die vorig jaar al voor enkele hits zorgde) en de nieuwe serie ‘Kamer 9’.

In ‘Kamer 9’ wordt een artiest 36 uur lang opgesloten in een geluidsstudio. Binnen dat tijdbestek moet een artiest een song schrijven en opnemen, waarbij hij gebruik kan maken van een mystery guest. Presentator Xander de Buisonjé moet een en ander in goede banen leiden. Het hele proces is live op internet te volgen, van zondagochtend half negen tot maandagavond half negen. Direct aansluitend begint ook de tv-uitzending.

De eerste artiest die vorige week voor deze opgave werd geplaatst was singer/ songwriter Tim Knol. Hij viel met z’n neus in de boter, want in de studio trof hij de drie zangeressen van Big, black & beautiful aan. Achteraf zegt Tim: “Een droom kwam uit. Ik heb altijd al eens willen opnemen met soulzangeressen!”

De groep Big, black & beautiful bestaat uit de zangeressen Rocq-E Harrell, Lucretia van der Vloot en Michelle David. Vanaf 2002 trekken deze dames door de Nederlandse theaters met inmiddels al een drietal shows. Rock-E is een Amerikaanse zangeres, afkomstig uit Los Angeles, die sinds 1990 in Nederland woont. Ook Michelle David komt uit de VS; in 1966 werd zij geboren in Winston-Salem, maar ze groeide op in New York. Zij is in Nederland sinds 1994. Lucretia van der Vloot is is de enige geboren Nederlandse; in 1968 kwam zij ter wereld in Amsterdam.

De eerste aflevering van ‘Kamer 9’, afgelopen maandag, was in feite nog een proefuitzending. Het werd uitgezonden als onderdeel van ‘TV Lab’, een formule waarin programmamakers een kans krijgen om een nieuw format te testen. Is het programma succesvol, dan volgt een hele serie. Hoopgevend is in ieder geval dat er direct een hit uit voortkomt; ‘Stay with me’ is deze week nieuw op #63. Aan de andere kant: met de eerste uitzending wist presentator Xander de Buisonjé nog geen miljoenenpubliek te bereiken; op maandagavond keken slechts 136.000 kijkers. De waardering was echter behoorlijk hoog: er rolde een 7,2 als cijfer uit de bus.

Ben Cramer zorgt voor come back van Leo Nardell

Leo Nardell: Zai zai zai (68)

Leendert Cornelis Wijkhuise, zo heet hij volgens de burgerlijke stand, maar dat bekt niet lekker als stoere rock ‘n’ roller, dus kook deze zanger voor de artiestennaam Lion O’Neil. Helaas werd dat geen succes, waarna Leendert overschakelde naar het Nederlands en als Leo Nardell een jaar of tien geleden de Single Top 100 onveilig maakte. Leo kwam tot drie hits: ‘Laat de boel maar lekker waaien’ was zijn grootste en kwam in 2001 tot #38. In de twee jaren daarna volgden nog ‘Hé, holadijee’ (#82) en ‘Wat is het stil’ (#70), waarna Leo de titel van zijn laatste hit acht jaar lang eer aan deed.

Maar die stilte is nu voorbij en Leo Nardell is, op z’n vijftigste, terug met een cover van de debuuthit van Ben Cramer. Cramer scoorde in 1967 een twaalfde plaats in de voorloper van de Single Top 100 (de Parool Top 20) met dit ‘Zai zai zai’. Het nummer is echter ook niet origineel van Ben Cramer, maar van de Italiaan Ricardo Del Turco. In diens versie, ook uit 1967, heet het ‘Uno tranquilo’. Ook the Tremeloes scoorden, een jaar na Ben Cramer, een hit met het nummer, maar toen heette het ‘Suddenly you love me’.

Emeli Sandé wil niet op Adele lijken

Emeli Sandé: Heaven (73)

’t Is me wat! Een paar jaar geleden waren er twee Amy’s zó populair dat iedere volgende zangeres met die voornaam haar eigen naam niet meer durfde te gebruiken. Het succes van Amy Winehouse en Amy MacDonald zorgde ervoor dat Amee Duffy haar voornaam niet meer durfde te gebruiken en muziek ging maken onder alleen haar achternaam. En met succes, dat dan weer wel. Inmiddels gaat het met de beide Amy’s wat minder goed; Amy MacDonald is weg uit de schijnwerpers en Amy Winehouse is gewoon helemaal weg. Maar nu is er een nieuwe diva: Adele. En die ster is zo groot dat zij alle naamgenoten letterlijk en figuurlijk is de schaduw zet. Vandaar dat Adele Sandé zelfs helemaal van voornaam is geswitcht. Ze noemt zich nu Emeli, en ook dat levert haar succes op.

Emeli Sandé is geboren in Alford, in de buurt van Aberdeen, Schotland. Ze studeerde medicijnen aan de universiteit van Glasgow. Ze heeft er bewust voor gekozen om eerst die studie af te maken. “Als mijn muziekcarrière stopt, heb ik altijd iets om op terug te vallen. Mijn manager wilde me al op m’n zestiende onder contract zetten, maar gelukkig heeft hij geduldig gewacht.” Haar platendebuut maakte ze met een gastbijdrage op de debuutsingle van rapper Chipmunk, ‘Diamond rings’. Dat bracht haar trouwens meteen in de top 10 van Groot-Brittannië (#6). Ook haar bijdrage aan de single ‘Never be your woman’ van Wiley bracht haar in de Britse top 10 (#8). Daarna leverde ze nog composities aan voor onder meer Leona Lewis, Cheryl Cole, Tinie Tempah en Susan Boyle.

Nu is het dan tijd voor een echte solocarrière. ‘Heaven’ is haar debuutsingle. In Engeland is dat ook haar grootste hit: de plaat kwam tot #2 in de single chart en zelfs op # in de dancelijst. Begin volgend jaar komt ook haar debuutalbum uit, dat ‘Our version of events’ gaat heten.

Shermanology: kinderen van the Sherman Brothers scoren eigen hit

Tom Hangs and Shermanology: Blessed (75)

Wat is er mis met de naam Tim Berg? De Megaman was er al blij mee dat de Zweedse producer Tim Bergling niet al te ver hoefde te gaan zoeken om een artiestennaam te bedenken. Maar nee hoor, waarom zou je makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Dus na zijn debuuthit ‘Bromance’ (#5 vorig jaar) moest mijnheer Berling zo nodig weer van artiestennaam veranderen. Hij noemde zich Avicii, maar dat bracht hem weinig geluk: de single ‘My feelings for you’ kwam niet verder dan #51. Ook de drie singles daarna (twee als Avicii en één als Tim Berg) brachten hem niet meer in het linkerrijtje van de hitlijst.

Dus werd het blijkbaar tijd voor Bergling om het weer over een andere boeg te gooien. Nu noemt hij zicht Tom Hangs en hoopt hij op nieuw succes. Daar heeft hij dan wel het Nederlandse trio Shermanology bij nodig. Broer, zus en neef Andy, Dorothy en Leon Sherman treden al sinds 2008 als dance-act op onder die naam. De Shermannetjes hebben de muziek met de paplepel ingegoten gekregen; hun vaders maakten deel uit van de soulformatie the Sherman Brothers. Andy Sherman zong aanvankelijk in Engeland bij Artful Dodger, als opvolger van Craig David. Zijn zus Dorothy toerde ondertussen door Europa als lid van een Supremes-tribute groep. Vanaf 2008 zingt het tweetal samen. Eerder dit jaar brak neef Leon een zangcarrière op Gran Canaria af om zich bij zijn familie te vervoegen, waarop Shermanology een trio werd.

Andy Sherman van Shermanology heeft trouwens al een hit onder eigen naam gescoord; in 2005 schopte hij het samen met Fedde Le Grand tot #39 met ‘3min2xpln’.

En hun vaders, the Sherman Brothers? Die schopten het tot vier hits tussen 1976 en 1987, waarvan de eerste, ‘Smile baby smile’, de grootste was (#27). Leadzanger Tony Sherman van de groep – vader van Andy en Dorothy – deed het zelfs nóg veel beter, want hij scoorde bovendien nog eens zes solohits. Drie keer bleef hij steken op nummer 11, maar gelukkig haalde hij ook één keer de top 10, met zijn debuuthit ‘Tonight’ uit 1974 (#10).

Xandro Leima: Spanjaard opereert vanuit Nederland

Xandro Leima & Daniëlle Mulder: Complices (83)

Xandro Leima is een Spanjaard die al een aantal jaren regelmatig in Nederland over de vloer komt. Afkomstig uit Murcia startte Xandro zijn muzikale carrière in 1995 in het duo Romanze. Zes jaar en één cd verder stapte hij over naar het orkest Brittania. In 2004 werd het vervolgens tijd voor een solo-cd. Na drie soloplaten bracht Xandro in 2008 voor het eerst een bezoek aan Nederland, want waar moet je anders heen als je een internationale carrière wilt beginnen!? Hij schopte het al tot het voorprogramma van Belle Perez. Het beviel hem goed, en Xandro besloot naar tijdelijk naar Nederland te verhuizen.

Inmiddels heeft ligt zijn nieuwe solo-cd al in de winkels; de eerste die op Nederlandse bodem is opgenomen. ‘Persiguiendo un sueño’ heet de plaat, en voor de niet-Spaanstaligen kan de Megaman verklappen dat dat ‘Het volgen van je droom’ betekent. De eerste single van het album heeft helemaal een Nederlands tintje, want ‘Complices’ (en dat betekent dan ‘medeplichtigen’) is een duet met Daniëlle Mulder.

Met wie? Met Daniëlle Mulder! Nee, dat is heus niet de eerste de beste hoor, al ken je haar misschien nog niet als solozangeres. Al in 1993 scoorde Daniëlle haar eerste (en tot nu toe trouwens ook haar enige) hit in Nederland, maar dan als helft van het damesduo Indigo. Met ‘Give love a try’ kwamen de dames destijds tot #22. Daarna studeerde Daniëlle af aan het conservatorium en werd ze zangdocente. In 1996 startte ze als achtergrondzangeres bij René Froger, en op die plek staat ze nog steeds. Als een van de Frogettes zingt ze al vijftien jaar bij alle optredens en tv-shows. Sinds 2005 zijn daar ook de Toppers-concerten bijgekomen. Samen met collega-Frogette Mandy Huydts zingt ze trouwens ook (maar dan zonder René) bedrijfsfeesten. En nu is er dan, achttien jaar na haar eerste kennismaking met de hitparade, een tweede hit, en dat nog wel onder eigen naam.

‘Complices’ is een tweetalige single geworden, waarbij – had je dat anders verwacht dan? – Xandro de Spaanstalige tekst voor zijn rekening neemt, terwijl Daniëlle in haar moedertaal zingt.

Jay Jay Bauer wordt populairder dan neef Frans

Jay Jay Bauer: Keuzes (89)

Nou, het gaat niet lang meer duren of Jay Jay Bauer overvleugelt zijn neef Frans in populariteit. Jay Jay heeft de afgelopen twee jaar in ieder geval al meer hits gescoord dan Frans Bauer: de stand is 2-1 voor Jay Jay. Eerlijk gezegd was dat in de zeventien jaar daarvoor wel anders, want die periode heeft Frans overtuigend gewonnen met 44-3. Maar toch, ‘Keuzes’ van Jay Jay begint dan misschien wel bescheiden op #89, maar de enige hit van Frans dit jaar, ‘Wat moet ik toch zonder jou’, kwam ook niet hoger dan #65.

Jay Jay probeert het deze keer eens over een andere boeg te gooien; probeerde de voormalig automonteur met zijn vorige hits vooral voor de zomerhit te gaan, deze keer zet hij zijn tanden in een gevoelige power ballad.

Rinus Werrens moet tekstschrijver Nederlands leren

Rinus Werrens: Kom toch bij mij (90)

Toch mooi hè: kom je bescheiden op #90, kun je toch zeggen dat dat een verbetering is van je beste positie ooit. Rinus Werrens kwam in april van dit jaar namelijk niet verder dan #92 met zijn debuuthit ‘Kun jij me zeggen’. Dan staat hij nu toch mooi al twee plekken hoger!

Heel aardig is dat niet alleen Daniëlle Mulder, maar ook Rinus Werrens een René Froger-link heeft. Toen Bredanaar Rinus namelijk zijn Eerste Heilige Communie deed (en dat is een hele gebeurtenis in katholiek Nederland) mocht hij samen zingen met zijn idool Froger.

Ten slotte nog even een kleine aanwijzing voor de tekstschrijver van ‘Kom toch bij mij’. Kijk, dat je als componist rijmwoorden ziet die iedereen al van een kilometer afstand ziet aankomen, dat kan de Megaman nog wel billijken. Maar een zin als “Kom toch bij mij m’n liefje laat me nooit meer gaan, want voor een meisje zoals jij wil ik echt voor gaan,” nee, dat is gewoon geen correct Nederlands; daar kunnen we geen voldoende voor geven.

John de Bever shopt bij Al Martino

John de Bever: Als een hemel zonder sterrenlicht (91)

Wow, John de Bever doet het goed! Één hit in 2008, twee in 2009, drie in 2010 en dit jaar is hij al zijn vierde hit toe; die John de Bever scoort onderhand meer hits dan doelpunten! En dat wil wat zeggen, want deze voormalige profvoetballer (FC Den Bosch) en zaalvoetbalgrootheid (uitgeroepen tot beste zaalvoetballer van het toernooi tijdens de wereldkampioenschappen in 1997 in Brazilië) heeft er in zijn sportcarrière ook al heel wat in het netje gelegd.

Echt grote hits zaten er voor John tot nu toe niet bij; zijn topprestatie is een 24e plek in 2008 voor ‘Un fiesta del amor’. En ken je trouwens de debuuthit van deze geboren Berlicummer nog? Die scoorde hij al in 1980, toen hij pas veertien was: ‘Als ik later eens trouw’ (moet ze lijken op jou).

Anyway, deze keer poogt De Bever dus met ‘Als een hemel zonder sterrenlicht’ potten te breken. Aan de compositie kan het niet liggen, want die heeft zichzelf al bewezen. Deze nieuwe single is namelijk een cover van ‘Spanish eyes’, dat in 1966 al door Al Martino tot wereldhit is gezongen; bij ons kwam het toen tot #13. Ook dat was niet het origineel trouwens, want dat stamt nog uit het jaar daar weer voor. Als het instrumentale ‘Moon over Naples’ werd het in 1965 voor het eerst opgenomen door de Duitse bandleider Bert Kaempfert. Componist Kaempfert scoorde er zelf geen hit mee, maar toch werd het een aardig melkkoetje; de verkopen van de Al Martino-versie kwamen boven het miljoen uit en vervolgens namen onder meer Elvis Presley, Engelbert Humperdinck, Willie Nelson & Julio Iglesias en zelfs Faith no more een versie op van dit nummer.

Monique Smit krijgt hulp van een J

Monique Smit: Een lange nacht (92)

Na een vliegende start, met twee top 10-hits voor ‘Wild’ en ‘Blijf je vanavond’ in 2007 en 2008, werden de hitparadenoteringen wat bescheidener voor Monique Smit, maar in april van dit jaar ging het weer de goede kant op met ‘Een zomeravond met jou’, het duet met Tim Douwsma. Deze keer doet het zusje van Jan het weer in haar eentje, met al weer de vijfde single van haar album ‘Verder’. Alhoewel, helemáál in haar eentje is ze ook weer niet, want het nummer is gecomponeerd door Edwin de Groot (die ook al een hele trits hits voor Jeroen van der Boom schreef), terwijl Jan Dulles (inderdaad, een van de drie J’s) de tekst voor zijn rekening nam.

Lady Gaga in Nederlandse jurk

Lady Gaga: You and I (93)

Kijk eens naar de videoclip van ‘You and I’. Zie je die jurken die Lady Gaga draagt? Daar zit en Nederlands tintje aan. Sterker nog: ze zijn volledig Nederlands, want ze zijn ontworpen door de Goirlese modeontwerper Jan Taminiau. De ontwerper: “Toen ik de clip zag, werd ik helemaal blij. Ik vind het een hele mooie clip en het nummer is leuk. De setting waarin de twee jurken gebruikt zijn ziet er fijn uit, dus ik was op alle fronten helemaal blij.”

Gaga heeft duidelijk een zwak voor Nederlandse ontwerpers. Zo was ze al te zien in creaties van Victor & Rolf, Iris van Herpen en Bart Hess (de slijmjurk (letterlijk!)). De zangeres droeg vorig jaar nog een couturejurk van Taminiau toen ze een hapje ging eten in Parijs. De superster is duidelijk fan. Taminiau: “Ik denk omdat het een eigen handschrift heeft, een vrij uitgesproken handschrift. En zij is natuurlijk een van de vrouwen die dat soort dingen moeiteloos kan dragen, terwijl het dan ook staat als een huis.”

Album Top 100: Red hot chili peppers verslaan Adele

Vorige week wist Adele nog de aanval van Lenny Kravitz op haar koppositie af te slaan, maar deze week moet ze toch echt een stapje terug doen voor the Red hot chili peppers. Hun ‘I’m with you’ komt overtuigend bovenaan de Album Top 100 binnen en zet ‘21’ van Adele op een achterstand van 60%. Adele weet gelukkig nog wel David Guetta voor te blijven, want diens ‘Nothing but the beat’ strandt eersteweeks op #3.

Voor de Peppers is het hun derde album-#1 in Nederland, nadat hun beide vorige studio-albums, ‘Stadium arcadium’ (2006) en ‘By the way’ (2002) ook al bovenaan eindigden. Daar weer voor bleven ‘Blood sugar sex magik’ en ‘Californication’ nog op #2 steken.

Na Bløf, Ben Saunders, Guus Meeuwis, Anouk en Amy Winehouse zijn de Peppers de zesde act die Adele van de eerste plaats weten te verdrijven. De vorige vijf keer dat Adele moest wijken, was dat telkens maar voor één weekje. De Peppers hebben deze week echter een hele ruime voorsprong genomen, dus wellicht is Adele nu voorgoed van de top spot verdreven…

De andere eersteweeks noteringen zijn:
#3 David Guetta: Nothing but the beat
#28 Beirut: The rip tide
#38 Lil Wayne: Tha Carter IV
#34 Brooke Fraser: Flags
#74Paul van Loo & Ivo Rosbeek: Vuurbeelde

maandag 29 augustus 2011

Megaman bij week 35 – 27 augustus 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon en Acda en de Munnik aan muzikale partnerruil doen, Alexandra Stan tweede ‘Mr. Saxobeat’ maakt, fans (even) de baas zijn bij Rigby, Jamie Saunders advies broer Dean opvolgt, Bob Offenberg vroeg volwassen is, Rochelle het thema van de eerste Nederlandse dansfilm zingt en de hoogtijdagen van Lenny Kravitz voorbij lijken. Dat en meer over de twaalf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Nick & Thomas winnen eerste slag

Nick & Thomas: Sterker nu dan ooit (1) *** hoogste eersteweeks ***
Keizer & de Munnik: Kijk me na (2)


Zeg nou zelf, niemand had kunnen bevroeden dat de zomerhits van Lucenzo (deze week gezakt naar de derde plaats) verjaagd zouden worden door twee oer Hollandse nummers. Een week geleden leek het er nog op dat Lucenzo #1 zou blijven met ‘Vem dançar kuduro’ feat. Big Ali en ‘Danza kuduro’ feat. Don Omar, want er was in geen velden of wegen enige concurrentie te bespeuren. Maar deze week moet Lucenzo, na vijf weken, zijn #1-positie opgeven aan Nick & Thomas en dat is niet voor één week. Het is zelfs de vraag of Lucenzo nog terugkeert naar de eerste plaats, maar daarover dadelijk meer. Eerst maar eens terug naar vrijdag 19 augustus 2011.

Uit elkaar?

Op die dag had Nick in ‘De Rood show’ van Jan Willem Roodbeen op Radio 2 gezegd dat er na dat weekend groot nieuws was te melden over het duo, dat ze iets vernieuwend zouden brengen, een ‘muzikaal avontuur’ en dat daarna niets meer hetzelfde zou zijn. Kortom, onduidelijkheid troef en ruimte voor diverse speculaties. Waarschijnlijk is het laatste wat Nick meldde ‘niemand hoeft zich zorgen te maken en het is niets om verontrustend over te zijn’, door de meeste fans niet gehoord of begrepen, want daaruit bleek dat er helemaal geen sprake van was dat het duo uit elkaar zou gaan.

maar nu nog niet

Ooit zal daar sprake van zijn, maar nu zeker niet. De heren staan immers aan de vooravond van vier concerten in het Gelredome in het kader van Symphonica in Rosso. Daarnaast zijn ze wederom coaches van de talenten in The voice of Holland en last but not least, dromen ze over een carrière in het buitenland. Bovendien hebben ze net een spotje gemaakt voor de Nederlandse Spoorwegen, want hun fans reizen, in tegenstelling tot het duo zelf, wel veel met de trein naar de concerten. Nick & Simon uit elkaar? Het is de grootste flauwekul die je maar kunt bedenken. En maar goed ook, want denk eens aan die talloze radeloze fans …

grap

Voor die fans was het nagelbijten het vorig weekend. Op maandag 22 augustus konden ze opgelucht adem halen, toen Simon in ‘De gouden uren’ vertelde wat ze van plan waren. Simon: “Het gerucht dat wij uit elkaar gaan is enigszins waar … Het is een tijdelijke break-up. We hebben twee nieuwe duo's samengesteld.” De aanleiding hiervoor zijn de concerten in het Gelredome, waarbij een aantal artiesten een gastoptreden verzorgen, waaronder Acda en de Munnik. Tijdens de voorbereiding van de concerten bedachten de vier bij wijze van grap dat het wel leuk zo zijn als beide duo’s ‘vreemd’ zouden gaan: Nick Schilder met Thomas Acda en Simon Keizer met Paul de Munnik. Luister hier beide fragmenten nog eens na.

Nick & Thomas of Keizer en de Munnik

Beide duo’s schreven zelf een nummer, dat op dinsdag beschikbaar kwam als download. Daarmee barstte de strijd los: wie zou #1 eindigen in de Single Top 100? Vanaf het begin bleek ‘Sterker dan ooit’ van Nick & Thomas het populairst, maar met een minimale voorsprong op ‘Kijk me na’ van Keizer & de Munnik. Op donderdag stond ‘Kijk me na’ zelfs even bovenaan (verschil 0.1%!), maar aan het eind van de week, is het ‘Sterker dan ooit’ dat de strijd wint, ook al is het met slechts een verschil van 1,67%, enkele tientallen downloads dus.

Gezien de download standen van het afgelopen weekend, zal dat de komende week wel zo blijven. Daarmee is de kans dat de zomerhits van Lucenzo terug naar #1 stijgen de komende week zeer klein. En de week daarop verwachten we het ook niet, aangezien er van beide duo’s aanstaande vrijdag ook nog een fysieke cd-single verschijnt. Op beide cd-singles komen naast het duet, ook de versies te staan van ieder apart. En dan begint de strijd opnieuw. Kortom er wordt niets aan het toeval overgelaten: de fans van zowel Nick & Simon als die van Acda en de Munnik worden volop bediend!

net niet #1

Beide duo’s komen achter elkaar binnen op #1 en #2. Zij zijn pas de zesde act in de Mega-geschiedenis die dat lukt. Hier volgen ze alle zes, waarbij we eerst de #1 noemen:
19 mei 2001: One day fly: ‘I wanna be a one day fly’, Sita & Bart: ‘I was made to love you’
25 dec 2004: Men2B: ‘Bigger than that’, Raffish: ‘Plaything’
3 nov 2007: Jan Smit: ‘Dan volg je haar benen’, Maaike: ‘Don’t look for me’
19 apr 2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’, Kane: ‘Shot of a gun’
8 nov 2008: Jan Smit: ‘Als je lacht’, Freek Bartels: ‘Laat je droom bestaan’
27 aug 2011: Nick & Thomas: ‘Sterker nu dan ooit’, Keizer en de Munnik: ‘Kijk me na’

Statistisch gezien maken Keizer en de Munnik weinig kans om alsnog de eerste plaats te bereiken. Van de voorgaande ‘koppels’ is dat maar ééntje gelukt: ‘Plaything’ van Raffish. Voor Men2B en Raffish gold destijds, net als nu bij Nick & Thomas en Keizer en de Munnik, dat er ook werd gestreden om de eerste plaats. Wie als eerste #1 kwam, mocht zich winnaar van ‘Popstars – the rivals’ noemen.

tussenstand Thomas - Paul: 2-1

Acht #1-hits scoorden Nick & Simon al, maar Acda en Munnik geen één. Althans niet onder die naam, maar wel als deel van de Poema’s. Dat was een samenwerkingsverband met Van dik hout, waarmee ze tussen 1999 – 2003, vier hits scoorden, waaronder een #1-hit in november 2001 met ‘Zij maakt het verschil’. Daarnaast eindigden Acda en de Munnik twee maal op de tweede plaats: met ‘Niet of nooit geweest’ (in 1998) en met ‘’t Is stil (aan de overkant)’ (in 2004). Thomas staat dus nu eentje voor op Paul. Wellicht dat de fysieke cd-single er nog voor zorgt dat Paul er ook weer eentje kan bijschrijven, waarmee ze weer gelijk komen. (aanvulling met dank aan Peter)

Overigens staat Nick met zijn negende #1-hit op de vierde plaats in het klassement meeste aantal #1-hits. Bovenaan staat Marco Borsato (16 stuks, in november allemaal op een verzamelalbum), gevolgd door Jan Smit (13 stuks) en Abba (10 stuks). Let wel: gerekend vanaf 23 mei 1969, de start van de Hilversum III Top 30, de verre voorloper van de huidige Single Top 100. Als we teruggaan naar het begin van de jaren ’60, zijn het the Beatles die de meeste #1-hits scoorden: 23 in totaal.

zondag 28 augustus 2011

Alexandra Stan maakt tweede ‘Mr. Saxobeat’

Alexandra Stan: Get back (a.s.a.p.) (41)

De vorige single van Alexandra Stan, het aanstekelijke ‘Mr. Saxobeat’, stond negen weken in de top 10, met als hoogste notering vier keer de 4e plaats. Na 22 weken zakt het deze week naar de 33e plaats. Acht plaatsen lager komt de opvolger, ‘Get back (a.s.a.p.)’, binnen, waarvan we nu al durven te zeggen dat het bij lange na niet ‘Mr. Saxobeat’ zal evenaren. Het lijkt namelijk of we ‘Mr. Saxobeat (part II)’ horen en daar zitten we niet op te wachten, want we hebben ‘deel I’ immers al!

Overigens betekent a.s.a.p. niet Alexandra Stan Anal Porn, zoals iemand op internet opmerkte, maar As Soon As Possible!

Fans zijn (even) de baas bij Rigby

Rigby: Time (59)

De fans van Rigby kennen het nummer ‘Time’ al een tijdje, want het nummer staat op hun tweede album ‘Solid ground’, dat eind februari een weekje op #39 stond. Het blijkt dan ook een populair nummer te zijn bij de fans, die het graag als een single zagen. Zanger Christon Kloosterboer: “Elke keer als we dit nummer live spelen, staat de hele tent op zijn kop. We dachten, hier moeten we toch echt wat mee doen.” De fans worden op hun wenken bediend, maar dan natuurlijk niet met de albumversie. ‘Time’ is deels opnieuw opgenomen en gemixed en levert de boys hun zesde notering op.
Om de fans nog een plezier te doen, konden ze figureren in de videoclip. De opnames vonden plaats op 15 en 16 juli op niet minder dan 40 locaties, in de omgeving van Rotterdam, Scheveningen, Den Haag, Utrecht, Zeist en Soest en op 20 juli op Texel. Aan het einde van de clip, die inmiddels ruim 24.000 keer is bekeken, speelt cabaretier Jochem Myjer ook een rol.

Jamie Saunders volgt advies broer Dean op

Jamie Saunders: Als je naar me lacht (77)

Na Ben (winnaar The voice of Holland) en Dean (winnaar Popstars) scoort nu ook Jamie Saunders in de Single Top 100. Jamie deed net als Ben mee aan The voice of Holland, maar kwam met ‘You are the sunshine of my life’ niet verder dan de auditieronde. Geen van de coaches vond hem goed genoeg om de stoel te draaien. Roel van Velzen merkte op dat Jamie niet goed omging met de modulatie (van laag naar hoog), maar het verraste hem wel dat er een blanke zanger stond.

In december 2010 kwam Jamie nog negatief in het nieuws omdat hij in januari van dat jaar zijn toenmalige vriendin mishandeld zou hebben. Nadat hij de boete die daarvoor geldt, had betaald, hoefde hij niet voor de rechter te verschijnen.

Eigenlijk was Jamie Saunders helemaal niet meer zo met muziek bezig, maar dat veranderde nadat hij aanwezig was bij de opnames van de nieuwe single van broer Dean. Eric van Tijn, één van de producers zei tegen Jamie dat hij nog een nummer had liggen, Nederlandstalig en dat hij het wel geschikt vond voor hem. Maar pas toen zijn broer Dean hem zei dat hij gewoon verder moest gaan met zingen, was hij overtuigd. Dean wil het anders aanpakken dan zijn beide broers: ‘Alles wat zij doen ga ik anders doen’.

Bob Offenberg wordt vroeg volwassen

Bob Offenberg: Als ze naar me kijkt (80)

Op 29 oktober 2011 wordt in de Margriethallen in Schiedam het Bob Offenberg in concert gehouden. In concert, gaat Bob de klassieke kant op dan? Welnee, ‘in concert’ klinkt gewoon lekkerder dan ‘optreden’ en is ook meer dan dat. Tijdens dit ‘concert’ wordt Bob begeleid door de band MXL Major League en zijn er gastoptredens van Hennie en John (wie kent ze niet?), Henk Dissel, Django Wagner, Peter Beense en Jannes.

Bob Offenberg scoorde in 2008 zijn eerste hit met ‘Als je lacht’ dat tot #22 kwam. Daarna volgden nog ’n Knipoogje, ’n kusje … ’n bosje rozen’ (#35 in 2009) en ‘Lied voor alle moeders’ (#30 in 2010). Allemaal nummers die er ingaan als koek bij moeders en oma’s. Op ‘Als ze naar me kijkt’, binnen op #80, klinkt hij ondanks zijn leeftijd (Bob is van 28 april 1996 en dus nog maar 15 jaar) meer volwassen. Bob wordt zelfs al vergeleken met Thomas Berge, die zijn carrière ook met hetzelfde repertoire is begonnen.

Dubbel goud voor Racoon

Racoon: Took a hit (81)

‘No mercy’, de vorige single van Racoon die in maart verscheen, had een lange aanloop nodig voordat het de top 10 bereikte. Het nummer stond al tien weken genoteerd en was in die tijd niet hoger gekomen dan de 15e plek. Dat veranderde eind mei op slag, nadat zanger Bart van der Weide het nummer had gezongen met Pyke, deelnemer van X factor. ‘No mercy’ steeg door naar de derde plaats, waarmee de band hun grootste hit scoorde. In juli kregen de bandleden voor de verkoop van meer dan 10.000 downloads een gouden plak uitgereikt. ‘No mercy’ staat nog steeds genoteerd en stijgt in de 23e week naar de 23e plaats.

Dankzij het succes van ‘No mercy’, knalde het album ‘Liverpool rain’ in mei binnen op de tweede plaats. Na vier maanden, waarvan de helft in de top 10, zijn er meer dan 25.000 stuks van verkocht, goed voor goud dus. Tijdens de Coen & Sander Show op donderdag 18 augustus 2011, kregen de bandleden het goud uitgereikt.

En nu is er dan ‘Took a hit’, de opvolger van ‘No mercy’ en hun dertiende notering. Met de titel zit het wel goed, want die hebben ze met de binnenkomst op #81 al. Bovendien steunt 3FM de groep weer volop, want afgelopen week was het de Megahit. Afgelopen vrijdag stond de band op het kletsnatte podium van de Uitmarkt in Amsterdam en bracht beide nummers live ten gehore. We zijn benieuwd of dat enig effect heeft op de verkoop.

Jaman begint ‘Gewoon weer opnieuw’

Jaman: Gewoon weer opnieuw (84)

Eind juni verdween ‘Ik wil een goede vader voor je zijn’ van Jaman uit de Single Top 100, na twee weken aanwezigheid met als hoogste notering #68. Bijna twee maanden later komt Jaman met de opvolger ‘Gewoon weer opnieuw’. Tot zover niets bijzonders, ware het niet dat de tweede track op ‘Gewoon weer opnieuw’ … ‘Ik wil een goede vader voor je zijn’ is! Eigenlijk begint Jaman dus ‘Gewoon weer opnieuw’.

Rochelle zingt thema eerste Nederlandse dansfilm

the Partysquad feat. Rochelle and Jayh: Body language (ride) (91)

Op 6 oktober gaat de Nederlandse dansfilm ‘Body language’ in première. De film, die het Nederlandse antwoord moet zijn op ‘Step up’, gaat over de vijf beste danscrews van Nederland die naar New York gaan om deel te nemen aan een danswedstrijd. Ze moeten wel dansen, want vlak voor hun reis is de subsidie ingetrokken. Roy Julen, bekend van het RTL4 programma ‘So you think you can dance’ (SYTYCD), doet de choreografie, dus dat zit voor de dans wel goed.
Onder de dansers zitten Floris Bosveld (winnaar SYTYCD 2010), Ingrid Jansen (deelneemster ‘Dancing Queen’) , Sigourney Korper en Boris Schreurs (beide finalisten van SYTYCD) en Luciano Hiwat (uit ‘Move like Michael Jackson). De opnames vonden plaats in New York, Buenos Aires en Amsterdam.

Sigourney Korper, één van de dansers, was tot mei 2010 zangeres/danseres bij Zirkus zirkus. Zij is echter niet de zangeres van ‘Body language (ride)’, maar Rochelle Perts, winnares van X factor 2011. Rochelle nam het nummer samen op met the Partysquad en Jayh. Rochelle: “Ik was blij verrast dat ik hiervoor gevraagd werd, ik vind het echt tof! Het maakt het nog leuker dat ik zelf fan ben van dansfilms. Hoe vet is het dat ik aan de eerste dansfilm van de Lage Landen mee mag werken!” Sinds gisteren, zondag 28 augustus, zendt RTL 5 na de reguliere uitzending van ‘So you think you can dance’, beelden uit van ‘The making of Body language’.

The Partysquad werkte al twee keer eerder mee aan soundtracks: ‘Wat wil je doen’ (#12 in 2005) kwam uit ‘Het Schnitzelparadijs’ en ‘Stuk’ (#11 in 2008) kwam uit de film ‘Alibi. Begin 2012 komen DJ Jerry (= Jerry Leembruggen) en MC Ruben (= Ruben Fernhout), the Partysquad dus, met een nieuw album waarop meer nummers à la ‘Body language’, met het oog om de rest van de wereld te veroveren.

Natalie Kills neemt de touwtjes in handen

Natalie Kills feat. Will.i.am: Free (98)

Op ‘Champagne showers’ van LMFAO (#81 in juli) mocht Natalie Kills nog de gastvocalen verzorgen. Op ‘Free’ voert ze de leadzang en is haar secondant Will.i.am, rapper/zanger van the Black eyed peas, maar de laatste tijd vooral druk in de weer met anderen. De samenwerking tussen de twee is niet zo vreemd, als je weet dat Natalie in 2008 onder de hoede kwam van Will.i.am, die voor haar een platencontract regelde bij Interscope records.

‘Free’ is de voorloper van ‘Perfectionist’, het debuutalbum van Natalia Noemi Cappuccini, die sinds 2008 in de muziekwereld bekend staat als de Britse zangeres Natalie Kills. Vreemd genoeg is haar album in april al verschenen in de Duitstalige landen, maar volgt de release bij ons pas half september.

Smoove & Turrell doen het kalm aan

Smoove & Turrell: Slow down (99)

Het Britse duo Smoove & Turrell had ook best Watson & Turrell kunnen heten, want dat zijn de achternamen van Jonathan Watson respectievelijk John Turrell. Maar voordat de twee gingen samenwerken, hadden ze beiden al een eigen carrière opgebouwd. Jonathan Watson had al naam gemaakt als dj/producer Smoove, dus waarom zou je dan een andere artiestennaam kiezen? Blue-eyed soulzanger John Turrell heeft het podium gedeeld met onder anderen James Taylor en Kraak & smaak. In 2009 bundelden de twee hun krachten en namen het album ‘Antique soul’ op. Dat bleef nog niet echt hangen, maar ze hopen dat dat wel gaat gebeuren met hun tweede album ‘Eccentric audio’, waarvan ‘Slow down’ de eerste single is.

Hoogtijdagen Kravitz (lijken) voorbij

Lenny Kravitz: Stand (100)

Al ruim twee maanden lang wordt ‘Stand’ van Lenny Kravitz gedraaid op de radio (3FM). Maar het duurde tot deze week dat het nummer doorbreekt tot de Single Top 100 en dan vooral vanwege de release van het album ‘Black and white America’ dat vorig weekend verscheen en deze week binnenkomt op de 2e plaats. Met uitzondering van zijn debuutalbum ‘Let love rule’ dat in 1989 niet verder kwam dan de 23e plaats, bereikten al zijn andere negen albums de top 10.

Overigens kunnen we binnenkomen op #100 niet echt een doorbraak noemen. Als ‘Stand’ volgende week verdwijnt is het zelfs zijn minst scorende hit. Hiervoor was dat ‘Lady’ dat in 2005 een weekje op #99 stond. Nee de hoogtijdagen van Kravitz lijken voorbij te zijn. Als we zijn hits, 26 stuks, wat nader bekijken, dan blijkt dat zelfs nog tegen te vallen. Slechts vier van de 26 haalden de top 10, en daarnaast had hij drie top 30-noteringen. Zijn grootste hit was ‘I’ll be waiting’ dat in 2007 tot de vijfde plek kwam. Ach, voor de fans zal het allemaal niet uitmaken. Zeker niet omdat hun idool op 17 oktober naar Ahoy in Rotterdam komt voor een optreden.