zaterdag 3 september 2011

Xandro Leima: Spanjaard opereert vanuit Nederland

Xandro Leima & Daniëlle Mulder: Complices (83)

Xandro Leima is een Spanjaard die al een aantal jaren regelmatig in Nederland over de vloer komt. Afkomstig uit Murcia startte Xandro zijn muzikale carrière in 1995 in het duo Romanze. Zes jaar en één cd verder stapte hij over naar het orkest Brittania. In 2004 werd het vervolgens tijd voor een solo-cd. Na drie soloplaten bracht Xandro in 2008 voor het eerst een bezoek aan Nederland, want waar moet je anders heen als je een internationale carrière wilt beginnen!? Hij schopte het al tot het voorprogramma van Belle Perez. Het beviel hem goed, en Xandro besloot naar tijdelijk naar Nederland te verhuizen.

Inmiddels heeft ligt zijn nieuwe solo-cd al in de winkels; de eerste die op Nederlandse bodem is opgenomen. ‘Persiguiendo un sueño’ heet de plaat, en voor de niet-Spaanstaligen kan de Megaman verklappen dat dat ‘Het volgen van je droom’ betekent. De eerste single van het album heeft helemaal een Nederlands tintje, want ‘Complices’ (en dat betekent dan ‘medeplichtigen’) is een duet met Daniëlle Mulder.

Met wie? Met Daniëlle Mulder! Nee, dat is heus niet de eerste de beste hoor, al ken je haar misschien nog niet als solozangeres. Al in 1993 scoorde Daniëlle haar eerste (en tot nu toe trouwens ook haar enige) hit in Nederland, maar dan als helft van het damesduo Indigo. Met ‘Give love a try’ kwamen de dames destijds tot #22. Daarna studeerde Daniëlle af aan het conservatorium en werd ze zangdocente. In 1996 startte ze als achtergrondzangeres bij René Froger, en op die plek staat ze nog steeds. Als een van de Frogettes zingt ze al vijftien jaar bij alle optredens en tv-shows. Sinds 2005 zijn daar ook de Toppers-concerten bijgekomen. Samen met collega-Frogette Mandy Huydts zingt ze trouwens ook (maar dan zonder René) bedrijfsfeesten. En nu is er dan, achttien jaar na haar eerste kennismaking met de hitparade, een tweede hit, en dat nog wel onder eigen naam.

‘Complices’ is een tweetalige single geworden, waarbij – had je dat anders verwacht dan? – Xandro de Spaanstalige tekst voor zijn rekening neemt, terwijl Daniëlle in haar moedertaal zingt.

2 opmerkingen:

 1. Miranda G./Bilthoven3 september 2011 om 11:35

  Ik volg deze Spaanse zanger al een aantal jaren en ben van mening dat hij nog menig hart en hitlijst zal gaan veroveren met zijn stem.
  'Complices' is een heerlijke plaat vooral de combinatie Spaans/Nederlands maakt het speciaal. Na het luisteren van het album kom je er al snel achter dat er meerder songs op staan die een plekje in de hitlijsten verdienen.
  Volgens mij heeft Xandro Leima veel meer in zijn mars als je zo de video's op YouTube bekijkt en denk dat we in de toekomst nog veel van hem zullen gaan horen en zien op de Nederlandse radio en tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook wij van Spaans Verlangen zijn enorme fan van Xandro Leima. We volgens hem nog niet zo heel lang, maar wij zijn om. En zoals Miranda ook al aan geeft verdienen meer songs een plek in de hitlijsten. We blijven hem volgen. En niet alleen zijn muziek is een lust, het oog wil ook wat ;-)Van deze man gaan we meer horen dat kan niet anders, die gaat de wereld veroveren.

  BeantwoordenVerwijderen