zaterdag 3 september 2011

Tim Knol scoort hit via nieuw TROS-programma ‘Kamer 9’

Tim Knol en Big, black & beautiful: Stay with me (63)

Hulde aan de TROS! De Megaman had nooit gedacht dat hij dit nog eens zou schrijven, maar de TROS maakt de beste muziekprogramma’s op de Nederlandse tv. In de jaren ’70 en ’80 waren het vooral de Nederlandstalige meezingers in ‘Op losse groeven’ en ‘Op volle toeren’ die de TROS op tv muzikaal in de picture zetten. Daarna was het de beurt aan TopPop-klonen als de ‘TROS Top 50’ en ‘TROS Popformule’, maar nu is de TROS een ware trendsetter met een serie als ‘Ali B op volle toeren’ (die vorig jaar al voor enkele hits zorgde) en de nieuwe serie ‘Kamer 9’.

In ‘Kamer 9’ wordt een artiest 36 uur lang opgesloten in een geluidsstudio. Binnen dat tijdbestek moet een artiest een song schrijven en opnemen, waarbij hij gebruik kan maken van een mystery guest. Presentator Xander de Buisonjé moet een en ander in goede banen leiden. Het hele proces is live op internet te volgen, van zondagochtend half negen tot maandagavond half negen. Direct aansluitend begint ook de tv-uitzending.

De eerste artiest die vorige week voor deze opgave werd geplaatst was singer/ songwriter Tim Knol. Hij viel met z’n neus in de boter, want in de studio trof hij de drie zangeressen van Big, black & beautiful aan. Achteraf zegt Tim: “Een droom kwam uit. Ik heb altijd al eens willen opnemen met soulzangeressen!”

De groep Big, black & beautiful bestaat uit de zangeressen Rocq-E Harrell, Lucretia van der Vloot en Michelle David. Vanaf 2002 trekken deze dames door de Nederlandse theaters met inmiddels al een drietal shows. Rock-E is een Amerikaanse zangeres, afkomstig uit Los Angeles, die sinds 1990 in Nederland woont. Ook Michelle David komt uit de VS; in 1966 werd zij geboren in Winston-Salem, maar ze groeide op in New York. Zij is in Nederland sinds 1994. Lucretia van der Vloot is is de enige geboren Nederlandse; in 1968 kwam zij ter wereld in Amsterdam.

De eerste aflevering van ‘Kamer 9’, afgelopen maandag, was in feite nog een proefuitzending. Het werd uitgezonden als onderdeel van ‘TV Lab’, een formule waarin programmamakers een kans krijgen om een nieuw format te testen. Is het programma succesvol, dan volgt een hele serie. Hoopgevend is in ieder geval dat er direct een hit uit voortkomt; ‘Stay with me’ is deze week nieuw op #63. Aan de andere kant: met de eerste uitzending wist presentator Xander de Buisonjé nog geen miljoenenpubliek te bereiken; op maandagavond keken slechts 136.000 kijkers. De waardering was echter behoorlijk hoog: er rolde een 7,2 als cijfer uit de bus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten