zaterdag 3 september 2011

Emeli Sandé wil niet op Adele lijken

Emeli Sandé: Heaven (73)

’t Is me wat! Een paar jaar geleden waren er twee Amy’s zó populair dat iedere volgende zangeres met die voornaam haar eigen naam niet meer durfde te gebruiken. Het succes van Amy Winehouse en Amy MacDonald zorgde ervoor dat Amee Duffy haar voornaam niet meer durfde te gebruiken en muziek ging maken onder alleen haar achternaam. En met succes, dat dan weer wel. Inmiddels gaat het met de beide Amy’s wat minder goed; Amy MacDonald is weg uit de schijnwerpers en Amy Winehouse is gewoon helemaal weg. Maar nu is er een nieuwe diva: Adele. En die ster is zo groot dat zij alle naamgenoten letterlijk en figuurlijk is de schaduw zet. Vandaar dat Adele Sandé zelfs helemaal van voornaam is geswitcht. Ze noemt zich nu Emeli, en ook dat levert haar succes op.

Emeli Sandé is geboren in Alford, in de buurt van Aberdeen, Schotland. Ze studeerde medicijnen aan de universiteit van Glasgow. Ze heeft er bewust voor gekozen om eerst die studie af te maken. “Als mijn muziekcarrière stopt, heb ik altijd iets om op terug te vallen. Mijn manager wilde me al op m’n zestiende onder contract zetten, maar gelukkig heeft hij geduldig gewacht.” Haar platendebuut maakte ze met een gastbijdrage op de debuutsingle van rapper Chipmunk, ‘Diamond rings’. Dat bracht haar trouwens meteen in de top 10 van Groot-Brittannië (#6). Ook haar bijdrage aan de single ‘Never be your woman’ van Wiley bracht haar in de Britse top 10 (#8). Daarna leverde ze nog composities aan voor onder meer Leona Lewis, Cheryl Cole, Tinie Tempah en Susan Boyle.

Nu is het dan tijd voor een echte solocarrière. ‘Heaven’ is haar debuutsingle. In Engeland is dat ook haar grootste hit: de plaat kwam tot #2 in de single chart en zelfs op # in de dancelijst. Begin volgend jaar komt ook haar debuutalbum uit, dat ‘Our version of events’ gaat heten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten