maandag 29 augustus 2011

Nick & Thomas winnen eerste slag

Nick & Thomas: Sterker nu dan ooit (1) *** hoogste eersteweeks ***
Keizer & de Munnik: Kijk me na (2)


Zeg nou zelf, niemand had kunnen bevroeden dat de zomerhits van Lucenzo (deze week gezakt naar de derde plaats) verjaagd zouden worden door twee oer Hollandse nummers. Een week geleden leek het er nog op dat Lucenzo #1 zou blijven met ‘Vem dançar kuduro’ feat. Big Ali en ‘Danza kuduro’ feat. Don Omar, want er was in geen velden of wegen enige concurrentie te bespeuren. Maar deze week moet Lucenzo, na vijf weken, zijn #1-positie opgeven aan Nick & Thomas en dat is niet voor één week. Het is zelfs de vraag of Lucenzo nog terugkeert naar de eerste plaats, maar daarover dadelijk meer. Eerst maar eens terug naar vrijdag 19 augustus 2011.

Uit elkaar?

Op die dag had Nick in ‘De Rood show’ van Jan Willem Roodbeen op Radio 2 gezegd dat er na dat weekend groot nieuws was te melden over het duo, dat ze iets vernieuwend zouden brengen, een ‘muzikaal avontuur’ en dat daarna niets meer hetzelfde zou zijn. Kortom, onduidelijkheid troef en ruimte voor diverse speculaties. Waarschijnlijk is het laatste wat Nick meldde ‘niemand hoeft zich zorgen te maken en het is niets om verontrustend over te zijn’, door de meeste fans niet gehoord of begrepen, want daaruit bleek dat er helemaal geen sprake van was dat het duo uit elkaar zou gaan.

maar nu nog niet

Ooit zal daar sprake van zijn, maar nu zeker niet. De heren staan immers aan de vooravond van vier concerten in het Gelredome in het kader van Symphonica in Rosso. Daarnaast zijn ze wederom coaches van de talenten in The voice of Holland en last but not least, dromen ze over een carrière in het buitenland. Bovendien hebben ze net een spotje gemaakt voor de Nederlandse Spoorwegen, want hun fans reizen, in tegenstelling tot het duo zelf, wel veel met de trein naar de concerten. Nick & Simon uit elkaar? Het is de grootste flauwekul die je maar kunt bedenken. En maar goed ook, want denk eens aan die talloze radeloze fans …

grap

Voor die fans was het nagelbijten het vorig weekend. Op maandag 22 augustus konden ze opgelucht adem halen, toen Simon in ‘De gouden uren’ vertelde wat ze van plan waren. Simon: “Het gerucht dat wij uit elkaar gaan is enigszins waar … Het is een tijdelijke break-up. We hebben twee nieuwe duo's samengesteld.” De aanleiding hiervoor zijn de concerten in het Gelredome, waarbij een aantal artiesten een gastoptreden verzorgen, waaronder Acda en de Munnik. Tijdens de voorbereiding van de concerten bedachten de vier bij wijze van grap dat het wel leuk zo zijn als beide duo’s ‘vreemd’ zouden gaan: Nick Schilder met Thomas Acda en Simon Keizer met Paul de Munnik. Luister hier beide fragmenten nog eens na.

Nick & Thomas of Keizer en de Munnik

Beide duo’s schreven zelf een nummer, dat op dinsdag beschikbaar kwam als download. Daarmee barstte de strijd los: wie zou #1 eindigen in de Single Top 100? Vanaf het begin bleek ‘Sterker dan ooit’ van Nick & Thomas het populairst, maar met een minimale voorsprong op ‘Kijk me na’ van Keizer & de Munnik. Op donderdag stond ‘Kijk me na’ zelfs even bovenaan (verschil 0.1%!), maar aan het eind van de week, is het ‘Sterker dan ooit’ dat de strijd wint, ook al is het met slechts een verschil van 1,67%, enkele tientallen downloads dus.

Gezien de download standen van het afgelopen weekend, zal dat de komende week wel zo blijven. Daarmee is de kans dat de zomerhits van Lucenzo terug naar #1 stijgen de komende week zeer klein. En de week daarop verwachten we het ook niet, aangezien er van beide duo’s aanstaande vrijdag ook nog een fysieke cd-single verschijnt. Op beide cd-singles komen naast het duet, ook de versies te staan van ieder apart. En dan begint de strijd opnieuw. Kortom er wordt niets aan het toeval overgelaten: de fans van zowel Nick & Simon als die van Acda en de Munnik worden volop bediend!

net niet #1

Beide duo’s komen achter elkaar binnen op #1 en #2. Zij zijn pas de zesde act in de Mega-geschiedenis die dat lukt. Hier volgen ze alle zes, waarbij we eerst de #1 noemen:
19 mei 2001: One day fly: ‘I wanna be a one day fly’, Sita & Bart: ‘I was made to love you’
25 dec 2004: Men2B: ‘Bigger than that’, Raffish: ‘Plaything’
3 nov 2007: Jan Smit: ‘Dan volg je haar benen’, Maaike: ‘Don’t look for me’
19 apr 2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’, Kane: ‘Shot of a gun’
8 nov 2008: Jan Smit: ‘Als je lacht’, Freek Bartels: ‘Laat je droom bestaan’
27 aug 2011: Nick & Thomas: ‘Sterker nu dan ooit’, Keizer en de Munnik: ‘Kijk me na’

Statistisch gezien maken Keizer en de Munnik weinig kans om alsnog de eerste plaats te bereiken. Van de voorgaande ‘koppels’ is dat maar ééntje gelukt: ‘Plaything’ van Raffish. Voor Men2B en Raffish gold destijds, net als nu bij Nick & Thomas en Keizer en de Munnik, dat er ook werd gestreden om de eerste plaats. Wie als eerste #1 kwam, mocht zich winnaar van ‘Popstars – the rivals’ noemen.

tussenstand Thomas - Paul: 2-1

Acht #1-hits scoorden Nick & Simon al, maar Acda en Munnik geen één. Althans niet onder die naam, maar wel als deel van de Poema’s. Dat was een samenwerkingsverband met Van dik hout, waarmee ze tussen 1999 – 2003, vier hits scoorden, waaronder een #1-hit in november 2001 met ‘Zij maakt het verschil’. Daarnaast eindigden Acda en de Munnik twee maal op de tweede plaats: met ‘Niet of nooit geweest’ (in 1998) en met ‘’t Is stil (aan de overkant)’ (in 2004). Thomas staat dus nu eentje voor op Paul. Wellicht dat de fysieke cd-single er nog voor zorgt dat Paul er ook weer eentje kan bijschrijven, waarmee ze weer gelijk komen. (aanvulling met dank aan Peter)

Overigens staat Nick met zijn negende #1-hit op de vierde plaats in het klassement meeste aantal #1-hits. Bovenaan staat Marco Borsato (16 stuks, in november allemaal op een verzamelalbum), gevolgd door Jan Smit (13 stuks) en Abba (10 stuks). Let wel: gerekend vanaf 23 mei 1969, de start van de Hilversum III Top 30, de verre voorloper van de huidige Single Top 100. Als we teruggaan naar het begin van de jaren ’60, zijn het the Beatles die de meeste #1-hits scoorden: 23 in totaal.

2 opmerkingen:

  1. Dat Thomas Acda zijn eerste n°1-hit zou scoren klopt natuurlijk niet helemaal : Acda en de Munnik stonden immers als "De Poema's" (een samenwerkingsverband van het duo met Van Dik Hout) al 2 weken op 1 (in november 2001) met het nummer "Zij maakt het verschil"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Peter: je hebt volkomen gelijk! We hebben het stukje aangepast. Bedankt voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen