vrijdag 1 april 2016

Hitflits: Zayn en Joe Bonamassa lopen eerste plaats mis, die is nog steeds voor Lil Kleine

Het was niet André Hazes Jr. die de afgelopen week een nieuwe aanval deed op de eerste plaats van Lil  Kleine. Het waren twee andere acts: Zayn (waarover zo dadelijk meer) en Joe Bonamassa. De laatste won het van Zayn, maar bleek flink te kort te komen om Lil Kleine een toontje lager te laten zingen. En dus blijft WOP! van Lil Kleine ook deze week de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de zesde week.

Voormalig One Direction lid maakt zijn solodedebuut

Met zijn eerste single ‘Pillowtalk  scoorde hij wereldwijd een hit. Bij ons bereikte het nummer in februari de negende plaats, in de Amerikaanse hitparade zelfs de eerste plek. Zayn Malik, een jaar geleden stapte hij uit de succesvolste boyband ter wereld: One Direction
Mind Of Mine, zijn debuutalbum, dreigde deze week zelfs binnen te komen op de eerste plaats, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. In de Britse albumlijst pakt hij die eerste plaats vandaag vast wel.

Kanye West

De kans dat Lil Kleine volgende week nog #1 staat, is echter klein, want vandaag verscheen alsnog op de streamingplatforms Apple Music en Spotify het album The Life Of Pablo van Kanye West. In februari, toen het album alleen uit was op Tidal, verklaarde West nog dat het nooit beschikbaar zou komen via Apple. Maar zeg nooit nooit … Op Tidal is het album zo’n 250 miljoen keer gestreamd, dus dat smaakt naar nog meer zal West hebben gedacht.
ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: WOP! (zesde week)
2. EW  Joe Bonamassa: Blues Of Desperation (hoogste notering tot deze week: #9 Don’t Explain met Beth Hart in 2011)
3. EW  Zayn: Mind Of Mine
4. (3)   Justin Bieber: Purpose
5. (2)   André Hazes Jr.: Leef

Gaan we over naar het restant eerste weeks noteringen, die te tellen zijn op één hand:
#8 Birdy: Beautiful Lies
#35 Amon Amarth: Jomsviking
#48 Lytse Hille: Zolang Er 'N Droom Bestaat
#84 the Re:Freshed Orchestra: The Re:Freshed Orchestra

SINGLES TOP 5

1. (1)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix) (zesde week)
2. (2)   Alan Walker: Faded
3. (3)   Jonas Blue feat. Dakota: Fast Car (verschil met ‘Faded’ is nog geen 0,5%!)
4. (4)   Rihanna feat. Drake: Work
5. (5)   Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix)

Twaalf weken had ‘Worth It’ van de dames van Fifth Harmony feat. Kid Ink vorig jaar nodig om de hoogste plaats te bereiken: de 25e. Dan doen de vijf zangeressen het dit keer met ‘Work From Home’ feat. Ty Dolla $ign stukken sneller, want al in de tweede week bereikte het nummer de 24e plaats. Vorige week steeg het door naar de 16e plek en deze week entert het collectief de top 10 in op een 6e plaats en lijkt niet meer stoppen.

Aan de rand van de top 10, op #12, gestegen van #15, staat ‘Be The One’ van Dua Lipa, dat vorig week in de Mega Top 50 zelfs naar #1 steeg. In die lijst is het sinds kort (weer) mogelijk om alleen met airplay, dus zonder één download of stream een notering te krijgen. 
Aangezien voor de Single Top 100 geen  airplay wordt niet meegenomen, downloads van weinig betekenis zijn, zien wij Dua Lipa dan ook (voorlopig) niet #1 komen in de Single Top 100. Qua streams blijft ‘Be The One’ ver achter bij andere nummers. Wel is het nummer het meest gedraaid op de radiostations.

Wellicht zit de nieuwe #1 wel bij de vier eerste weeks noteringen van deze week:
#68 Tinie Tempah feat. Zara Larsson: Girls Like
#77 Desiigner: Panda
#95 Alex Vargas: Shackled Up
#99 Nielson & Jiggy Djé

Vorige week binnen op #100, deze week doorgestegen naar de 75e plaats is ‘Keeping Your Head Up’ van Birdy. Er is echter nog een nummer dat 25 plaatsen winst boekt en dat is ‘Like oI Would’ van Zayn, dat in de derde week van 69 naar #44 stijgt.

Later deze middag volgen op de nieuwspagina van 3FM nog de albumsnippers. We gaan een prachtig zonnig weekend tegemoet, dus ga lekker naar buiten! En als je weer binnenkomt, staat er weer een Megaman voor je klaar.

zondag 27 maart 2016

Megaman bij week 13 – 26 maart 2016

Mike Posner onbedreigd aan kop, maar hoe lang nog?

En verder in deze Megaman:
-          Bokoesam en Idaly kennen elkaar van het buurthuis
-          Ariana Grande maakt zich op voor haar derde album
-          Kygo komt met ander geluid én debuutalbum
-          Birdy schreef, zonder het te weten, uptempo nummer

In de albumlijst houdt Lil’ Kleine voor de tweede week een andere Nederlander van de eerste plaats. Wie dat is lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Vrolijke Pasen nog.

Mike Posner onbedreigd aan kop, maar hoe lang nog?

#1 Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)                                    *** vijfde week op #1 ***

In de laatste Megaman voor onze ski-vakantie schreven we: ‘Work’ van Rihanna feat. Drake
blijft nog wel even #1, zolang Douwe Bob het ‘Slow Down’ doet’. Dat Douwe Bob niet #1 zou komen, hadden we dus wel goed gezien, maar dat Mike Posner met ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ terug zou stijgen naar de eerste plaats, hadden we niet voorzien. Voor de derde week inmiddels voert Posner de Single Top 100 aan, waarmee het totaal aantal weken bovenaan op vijf uitkomt.

Hoe lang Posner nog #1 blijft, is moeilijk te voorspellen. De grootste bedreiging lijkt ‘Fast Car’ van Jonas Blue feat. Dakota te zijn, dat qua streams het dichtste in de buurt komt. Dat zou dan bijzonder zijn, want het origineel van Tracy Chapman haalde in 1988 net niet de eerste plaats, maar werd daarvan afgehouden door ‘Wij Oranje’ van André Hazes en het Nederlands Elftal, dat net daarvoor het Europees Kampioenschap had gewonnen.

Bokoesam en Idaly kennen elkaar van het buurthuis

#81 Bokoesam feat. Idaly: Jij & Ik

In februari bracht rapper Bokoesam zijn tweede  EP Een Beetje Voor Jezelf uit, met daarop acht tracks. Afgelopen week werd daarvan het nummer ‘Jij & Ik’ uitgebracht, waarvan de videoclip werd geschoten in Suriname. Bokoesam (echte naam: Samuel Skeyere) scoorde vorig jaar vijf hits, waarvan vier met het collectief New Wave, met als vaste kern Lil’ Kleine. 
‘Jij & Ik’ maakte Bokoesam met Idaly Faal (rechts op de foto), die ook deel uitmaakt van New Wave en al twee keer eerder met Bokoesam samenwerkte. De twee kennen elkaar uit de tijd dat Idaly in het buurthuis op IJburg langskwam, waar Bokoesam begon met rappen. Afgelopen maandag traden ze op in De Wereld Draait Door. Later die avond ontvingen beiden een Edison voor hun bijdrage aan het album New Wave.

Ariana Grande maakt zich op voor haar derde album

#89 Ariana Grande: Be Alright

Voor alsnog blijft ‘Dangerous Woman’ van de Amerikaanse Ariana Grande achter bij de verwachtingen. Het nummer, voorloper van haar derde gelijknamige album én dus een nieuw nummer, blijft deze week op de 26e plaats staan. De echte knallers worden schijnbaar voor later bewaard. Als promotie voor het album dat op 20 mei uitkomt, werd de afgelopen week het nummer ‘Be Alright’ vrijgegeven, dat binnenkomt op #89. Daarmee scoort Grande haar achttiende notering. Op het album staat ‘Leave Me Lonely’, een track met Macy Gray.

Kygo komt met ander geluid én debuutalbum

#92 Kygo & Labrinth: Fragile

Hoewel Kygo meer in het buitenland verblijft dan in zijn geboorteland Noorwegen, woont hij nog steeds in het Noorse Bergen. Voor hem is Bergen juist even een ontsnapping uit de hectiek van het vele reizen en optreden. Daar schrijft hij de meeste nummers, waaronder ‘Fragile’, dat hij opnam met de Britse Labrinth. Met ‘Fragile’ stapt Kygo af van zijn bekende geluid, dat inmiddels door anderen, waaronder Ronnie Flex wordt overgenomen. ‘Fragile’ is een nummer van Cloud Nine, het debuutalbum van Kygo, dat op 13 mei uitkomt. Het is nog onduidelijk of al zijn grote hits daar op komen te staan.

Birdy schreef, zonder het te weten, uptempo nummer

#100 Birdy: Keeping Your Head Up

Afgelopen vrijdag kwam Beautiful Lies, het derde album van de Britse zangeres Birdy uit. Ongetwijfeld zal het album aanstaande vrijdag hoge ogen gooien in de nieuwe Album Top 100. Als voorloper op het album verscheen begin januari de single ‘Keeping Your Head Up’.
In tegenstelling tot haar vier vorige hits, waaronder ‘Skinny Love’ (#1 in 2011), waarop ze vrij ingetogen klonk, klinkt ze op ‘Keeping Your Head Up’ uitbundig. Dat was echter niet haar eigen idee. Nadat ze het nummer had geschreven, en bedoeld als een ballad, hoorden haar producers Steve Mac en Wayne Hector er toch iets anders in. Dat vond ze in het begin gek, maar uiteindelijk ook leuk. Overigens is ‘Keeping Your Head Up’ al weer oud, want ‘Wild Horses’ is haar nieuwe single.