vrijdag 30 maart 2012

Hitflits: negende #1-album voor Madonna; de meeste voor een zangeres

De single ‘Give me all your luvin’’ wist net niet de eerste plaats te halen, maar het album ‘MDNA’ doet dat moeiteloos en komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. En dus is Madonna even weer the Queen of Pop. Toch valt het overwicht op de #2, ‘’t Heerst’ van Acda en de Munnik tegen. Van bijna 40% op maandag is die afgeslankt tot iets meer dan 20% op vrijdag. ‘MDNA’ is het eerste #1-album van een Amerikaanse zangeres in bijna drie jaar tijd. De voorlaatste was ‘I look to you’ van Whitney Houston op 12 september 2009.

‘MDNA’ staat voor ‘Madonna Deoxyribo Nucleic Acid’, dat een verwijzing is naar de werkzame stof in de drug ecstacy. Het idee voor een titel met een afkorting was een idee van rapster M.i.a., die samen met Nicki Minaj te horen is op ‘Give me all your luvin’’. ‘MDNA’ is een mooie afkorting van Madonna, waarbij DNA staat voor het DNA van Madonna zelf. Natuurlijk wist zij toen ook dat het meerdere betekenissen kon hebben. Op het album wordt Madonna onder andere bijgestaan door de producers William Orbit, Martin Solveig, Alle en Benny Benassi. Orbit was de grote man achter ‘Ray of light’ uit 1998. Met ‘MDNA’ scoort Madonna haar negende #1-notering, waarmee ze de zangeres is met de meeste #1-albums. Hier volgen al haar #1-noteringen:
1985: Like a virgin (1x)
1986: True blue (10x)
1987: Who’s that girl (original soundtrack) (1x)
1989: Like a prayer (4x)
1998: Ray of light (4x)
2000: Music (3x)
2005: Confessions on a dancefloor (2x)
2008: Hard candy (2x)
Negen #1-noteringen is net eentje meer dan Anouk, die er acht scoorde. Daaronder staan Ilse DeLange en Celine Dion, elk met zes #1-noteringen. Bij de mannen is het Frans Bauer die het vaakst de eerste plaats haalde: twaalf keer!

Naast een #1 voor ‘MDNA’, heeft Madonna deze week nog een notering in de albumlijst. Op #48 komt de box ‘The complete studio albums’ binnen. En dan volgt hier het restant eersteweeks noteringen, met de vermelding [NL] als het om een Nederlands product gaat::
#14 Bertolf: Bertolf [NL]
#32 Roxette: Travelling
#42 Iron maiden: En vivo!
#51 Flying colors: Flying colors
#55 Robert Long: Best of [NL]
#60 Paul Weller: Sonik kicks (vorige week #1 in de Britse albumlijst)
#61 Mars volta: Noctourniquet
#63 Katy Perry: Teenage dream: the complete confection
#72 Leonard Cohen: Complete studio albums
#75 Angerfirst: Retaliate, alter ego van Danny Masseling uit Almere[NL]
#78 Blood red shoes: In time to voices
#85 Shinedown: Amaryllis
#89 Chemical brothers: Don’t think

Alvorens we overgaan naar de singlehits, kijken we nog even in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin pakt Adele de eerste plaats terug met ‘19’. Vijf weken lang voerde ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston deze lijst aan. ‘19’ staat nu voor de 67e week bovenaan en nniet 69e week zoals we eerder berichten. Tja, we waren er even twee weken niet!

In de nieuwe Single Top 100 blijft ‘I follow rivers’ van Triggerfinger de bovenste beste, inmiddels voor de vierde week. In al die weken blijft
‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló op de tweede plaats staan, waarbij het verschil alleen maar groter werd en deze week zelfs is opgelopen tot bijna 50%. Teló hoeft er dus niet meer op te rekenen dat hij weer terugkomt op #1. Wie dat wel is? Wij denken dat Carly Rae Jepsen een grote kans maakt, haar ‘Call me maybe’ sprint in de derde week van de 19e naar de 3e plaats. Zeker is dat ‘Boyfriend’ van Justin Bieber, binnen op #8, niet de nieuwe #1 zal worden.

Een week geleden vond de finale plaats van ‘The voice kids’, die gewonnen werd door Fabiënne Bergmans. In de lijst vorige week, een verkoopdag voor de finale, zakte haar versie van ‘A-team’ naar de 24e plaats, maar boekt deze week een flinke winst en stijgt naar de 13e plaats. Daarnaast is haar versie van ‘What you’re made of’ de hoogste eersteweeks op #5. De andere finalisten doen het ook niet slecht. Dave Dekker, derde tijdens de finale, komt binnen met de nummers ‘Toen ik je zag’ (op #24) en ‘Geef mij je angst’ (op #95). Vajén van den Bosch, tweede, zakt weliswaar met ‘The climb’ van 10 naar #30, maar komt met ‘Show me heaven’ binnen op #26.

Tenslotte zijn daar nog de noteringen van Melissa Meeuwisse die de finale niet haalde. Haar ‘Jar of hearts’ zakt van 48 naar #81, maar ook zij boekt een tweede notering met ‘A moment like this’, op #75. Daarmee komt het totaal aantal hits uit de eerste ‘The voice kids’ uit op acht.

Resteren nog de andere eersteweeks noteringen en je bent weer helemaal bij:
#25 Wesley Klein: Angel
#34 Of monsters and men: Little talks
#66 Madonna: Girl, gone wild
#86 D4domino: Revolution
#90 Quintino: We gonna rock
#92 Nicky Romero: Toulouse
#94 Rigby: One life to the next
#96 Elz Bakker: Met jouw alleen
#97 Mike & Colin: Gek of genial
#99 K’naan feat. Nelly Furtado: Is anybody out there?

Na het weekend brengen we ook nog op de hoogte van de feitjes achter de hits in een nieuwe Megaman.