vrijdag 23 april 2021

Hitflits: Justin Bieber lijkt niet te verslaan; ABBA na 22 jaar weer op #1

Het lijkt er op dat niemand de hegemonie van Justin Bieber kan doorbreken. Al voor de vierde achtereenvolgende week voert hij de single én albumlijst aan. In de laatste lijst zelfs al vijf weken met zijn album Justice. Bieber is nu nog twee weken verwijderd van het record dat 4 Non Blondes in 1993 neerzette met single ‘What’s Up?’ en album Bigger, Better, Faster, More! Beide stonden zes weken achtereen gelijktijdig op #1 in Megaland.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (vierde week op #1)
2. (3)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (op 0,99%)
3. (2)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
4. (4)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
5. (5)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘Bed’ van Joel Corry, Raye & David Guetta. Voor Joel Corry is ‘Bed’ na ‘Head & Heart’ feat. MNEK (#2 in 2020), zijn tweede top 10-notering. Ook Raye pakt na ‘You Don’t Know Me met Jax Jones (#9 in 2017) haar tweede top 10-hit. Fransman David Guetta grossiert daarin, want ‘Bed’ is zijn negentiende top 10-notering. Onze eigen Giorgio Tuinforft schreef mee aan het nummer en was betrokken bij de productie.
 
Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#40 Spanker, Frenna & Murda feat. Kevin, Idaly & Hef: Eigenaar
#76 Equalz feat. Broederliefde: Stille Chaos
 
#90 Young Stoner Life, Young Thug & Gunna feat. Drake: Solid
Young Stoner Life is geen artiest, maar de naam van het label dat in 2010 door Young Thug werd opgericht. Acts als Gunna, Cheat Code en natuurlijk Young Thug zelf, brengen daar nummers op uit. Het nummer ‘Solid’ namen Young Thug & Gunna op met de Canadese muzikant Drake. ‘Solid’ vind je terug op het album Slime Language 2, dat binnenkomt op de zesde plaats van de Album Top 100. Zie daar.
 
Onlangs meldde Bløf dat hun driedaagse muziekfestival ‘Concert at SEA’ wederom niet doorgaat. Wel is er van 24 tot 26 juni het gratis online evenement ‘Concert at HOME 2021’, waarvoor je je hier kunt aanmelden.
Maar, zo stelt de groep, ‘achter de horizon ligt een prachtige editie van Concert at SEA in 2022. En laat ‘Horizon’ nu ook de titel zijn van hun nieuwste single, die binnenkomt op de 97e plaats en daarmee de 45e notering is voor de Zeeuwse groep.
 
#100 Jaap Reesema: Alles Komt Goed

ALBUMS
 
Het is deze maand 47 jaar geleden dat ABBA in de Britse plaats Brighton het Eurovisie Songfestival won met ‘Waterloo’. Het was de eerste keer dat een popgroep het festival won en daarna zouden er nog velen volgen, waaronder onze eigen Teach In het jaar daarop met ‘Dinge-Dong’. Sinds 1974 is het succes van ABBA wereldwijd geëxplodeerd en tot op de dag van vandaag zijn zij de meest succesvolle winnaars die het liedjesfestival heeft opgeleverd.
 
Tien #1-hits, waaronder ‘Waterloo’ en zeven #1-albums scoorde de groep in ons land. Hoewel het album nooit de eerste plaats heeft bereikt, is Gold- Greatest Hits uitgebracht in 1992, met 81 weken op de teller hun meest succesvolle album. Met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren is het album wereldwijd ook hun best verkochte album.
 
In 2014, 40 jaar na de overwinning met ‘Waterloo’, werd het album voor het eerst uitgebracht op vinyl. Sindsdien is de elpee in diverse kleuren uitgebracht en bracht het tot deze week tot de twaalfde plaats.

Vorige week ging het album op herhaling op de 29e plaats en deze week stijgt het in de 25e week door naar de 1e plaats van de Vinyl 33. In totaal is Gold- Greatest Hits het achtste #1-album voor ABBA. De voorlaatste keer dat de groep op #1 stond was in juli 1999 met De Grootste Hits In Nederland – 25 Jaar Na ‘Waterloo’, ook een verzamelalbum.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Justin Bieber: Justice (vijfde week op #1)
Mogelijke bedreiging voor Justice komt van Rag’N’Bone Man met zijn tweede album Life By Misadventure, dat vandaag is uitgebracht. Na Human in 2017, zou dat dan zijn tweede #1-album worden.
 
2. (5)   Snelle: Lars (op 29,46%)
3. (4)   Dua Lipa: Future Nostalgia The Moonlight Edition
 
4. EW  London Grammar: Californian Soil
Na If You Wait (#11 in 2014) en Truth Is A Beautiful Thing (#9 in 2017), scoren Hanna Reid en haar mannen Dan Rothman en Dominic ‘Dot’ Major van London Grammar met Californian Soil hun eerste top 4-album. In de Britse albumlijst komt het binnen op de eerste plaats en is het na Truth Is A Beautiful Thing hun tweede #1-album.
 
5. (3)   JoeYAK: Bodemboy
 
 Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 Young Stoner Life, Young Thug & Gunna: Slime Language 2
Slime Language 2 is de opvolger van Slime Language (#46 in 2018). ‘Solid’ is de hit van Slime Language 2 (zie onder singles)
 
#15 Liquid Tension Experiment: Liquid Tension Experiment 3
In 1998 nam de groep Liquid Tension Experiment, een nevenproject van Dream Theater, de  albums Liquid Tension Experiment en Liquid Tension Experiment 2 op. Anno 2021 komt de groep met drie leden van Dream Theater en bassist Tony Levin (die ook in 1998 meedeed) met Liquid Tension Experiment 3.
John Petrucci, één van de leden: “Ondanks dat het 20 jaar geleden is dat we met z’n vieren in de studio stonden, leek het alsof er geen tijd voorbij was gegaan. De magie die de eerste twee albums zo speciaal maakte was er nog steeds.”
 
#16 Greta van Fleet: The Battle At Garden’s Gate
 
Ze bestaan nog steeds, de Amerikaanse rockgroep the Offspring. Tussen 1994 en 2004 scoorden ze elf hits, waaronder een #1-notering in 1999 met ‘Pretty Fly (For A White Guy)’. Let The Bad Times Rol, binnen op #38, is hun tiende studioalbum en het eerste sinds Days Go By (#56 in 2012).
De opnames van Let The Bad Times Roll vonden plaats tussen 2013-2019. Begin 2020 was het af, maar werd vanwege de coronapandemie uitgesteld tot het najaar en uiteindelijk tot april 2022.
 
Violence Unimagined
is het vijftiende studioalbum van de Amerikaanse deathmetal groep Cannibal Corpse, in 1988 opgericht in Buffalo, New York. Van de originele bezetting zijn alleen nog bassist Alex Webster en drummer Paul Mazurkiewicz over. Violence Unimagined, binnen op #52 is de eerste notering voor Cannibal Corpse in ons land.
 
#60 Jethro Tull: A
 
In eigen land bereikte het titelloze AJ Tracey uit 2019 van de Britse rapper AJ Tracey de derde plaats, maar bij ons viel het net buiten de Album Top 100. Met Flu Game lukt het de 27-jarige Ché Wolton Grant uit Ladbroke Grove, West-Londen, dit keer wel, want het komt binnen op de 61e plaats.
 
#78 Sven Hammond: Sphere